![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ile potrzeba czasu?
Wlasnie zastanawiamy sie z narzeczonym nad wyborem terminu slubu, myslimy o sierpniu tego roku, ale obawiamy sie ze mozemy nie zdazyc z organizacja wszystkiego. Moze ktos bardziej zorientowany w temacie podpowie czy jest to wykonalne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile potrzeba czasu?
Cytat:
to zalezy z jakiej miejscowości jesteś. Sierpień czerwiec wrzesień to najbardziej oblegane terminy, ja swoj slub tj sierpien planowałam juz w grudniu 2008 i powiem ci ze zdobyłam ostatni wolny termin letni a to tylko dlatego ze dzien wczesniej para zrezygnowała.
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
my zorganizowaliśmy wszystko w miesiąc
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale monikadavvida ma rację, dla chcącego nic trudnego, my dopiero salę rezerwowaliśmy w październiku na kwiecień, i żeby było śmieszniej, sala już była zarezerwowana dla kogoś innego, ale w końcu zmienili datę rezerwacji i nasz 24 kwiecień nam przypadł. Ale na resztę miesięcy to już nie było terminów. Nasz zespół też dopiero pierwszy termin ma pod koniec 2010 roku, to było szczęście, że akurat 24 kwietnia mieli jeszcze wolne ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z tym co mówią Dziewczęta
![]() Wszystko zależy od miejscowości w której ma być wesele. Ale również od tego jakie macie rozeznanie w ślubnym rynku... tzn. czy już wiecie jaki chcecie zespół, kamerzystę i fotografa - to plus sala - najtrudniej zgrać terminowo. Można to tak naprawdę w jeden dzień załatwić ![]() Reszta jest do zrobienia do sierpnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
mogłabym się podłączyć pod to pytanie troszkę?
też mnie gnębi dużo rzeczy związanych ze ślubem no właśnie ten sierpień i wrzesień są takie oblegane jak sądzicie czy jak zacznę przygotowania styczeń 2011 to załatwię wszystko w 9mc-y-do września? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Dokładnie. Wszystko zależy od tego w jakim regionie będzie wesele i jakie macie oczekiwania. Jeżeli uda się załatwić jakąś salę na sierpień (bo z salą jest najwięcej problemów) i nie macie zbyt wygórowanych oczekiwań dotyczących fotografa, kamerzysty itd. to coś się uda znaleźć. Dużo firm typu dj, zespół, foto, video ogłasza się na lokalnych forach ślubnych. Ci z wyższej półki to już pewnie mają terminy zarezerwowane i nie tylko na '10 ale pewnie też na '11r.
Nie jest niemożliwe załatwienie wszystkiego na sierpień '10. Ale w takim krótkim czasie to już pozostaje raczej brac to co jest wolne i nie wybrzydzac. Sierpień to najbardziej popularny miesiąc na ślub.
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
To trochę utrudnia
![]() ![]() Z drugiej strony łatwiej jest zorganizować ślub na wrzesień niż na czerwiec-sierpień więc moim zdaniem niecały rok powinien wystarczyć w Waszym przypadku ![]() ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Sierpień tego roku to będzie naprawdę trudna sprawa...
![]() Szkoda byłoby płacić (niemałe pieniądze zresztą) za coś, do czego nie będziecie przekonani, gonić się ze wszystkim, a potem jeszcze nie być zadowolonym z przebiegu własnego ślubu czy wesela. Przygotowania to naprawdę przyjemny czas i mija baaardzo szybko! My rezerwowaliśmy restaurację w sierpniu 2008 na czerwiec 2010 i dostaliśmy już ostatni czerwcowy termin, z załatwieniem zespołu spełniającego nasze wymagania zeszło nam się sporo czasu, bo wiele z nich miało już pozajmowane terminy na lato 2010. Dodam, że nie mogę uwierzyć, że mój suwaczek tak niedawno pokazywał 1 rok 9 miesięcy, a dziś 5 miesięcy kilkanaście dni... A ciągle jeszcze jest coś do zrobienia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
jak znajdziecie sale z wolnym terminem to wykonalne.. ale musicie sie liczyc z tym, że zespoły, fotografowie itp już są przebrani
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja zaczęłam wszystko załatwiać 2 tygodnie temu na lipiec i jak na razie gdzie się nie odzywam, to problemu nie ma. wiem, że lipiec mniej oblegany, wiem, że w warszawie jest wielu podwykonawców, ale nie rozumiem tej paniki z załatwianiem 2 lata wcześniej. no chyba że 2 lata wcześniej ma się już wypatrzoiny termin i zespół i salę - wtedy żeby wszystko zgrać to trzeba będzie rezerwować te 2 lata wcześniej
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
3 miesiące
ślub 28 lipca 28 kwietnia, na ślubie znajomych jeszcze nie mieliśmy ustalonej daty |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Dlaczego "paniki"? Jeśli chce się mieć wesele w pięknym miejscu i bawić się przy dobrej muzyce, to po prostu trzeba się liczyć z takimi terminami, przynajmniej w miesiącach letnich. Coś, co jest dobre po prostu ma wzięcie - to chyba nie dziwi... We mnie absolutnie nie wzbudza to paniki - przeciwnie, jestem spokojna o poziom usług i mam dużo czasu na dopracowanie każdego szczegółu. W ciąży nie jestem, więc nie muszę na szybko wychodzić za mąż, a czas wspólnych przygotowań jest dla nas bardzo pięknym czasem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ale ja też będę miała wszystko pięknie i o wysokiej jakości. tyle że ja to załatwę w pół roku, a nie w 2 lata. jednak nie potępiam tych, którzyh robią to tak jak im odpowiada i jak chcą. każdy robi tak jak jemu jest wygodnie
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
in love with life
|
Bez problemu da sie zalatwic wszystko nawet w 4 miesiace. Troche jest latania, ale jesli dysponuje sie odpowiednimi srodkami to nie ma problemu.
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
u mnei w Łodzi jest juz ciezko z salami (wiekszymi bo o mniejszych mi nic nie widaomo, bo rozgladalismy sie za tymi do 2oo os) na rok 2o11 w te popularne miesiace z literka "r". wiec wszystko zalezy od miasta i ilosci osob i oczywiscie od wymogow Panstwa Młodych
![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
![]() ![]() ja tez nie uwazam to za panike. ja po prostu lubie miec wybor, a pewnie pare miesiecy przed slubem tego wyboru bym juz nie miala ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
To jakiś kosmos, żeby organizować oprawę weselną z dwuletnim wyprzedzeniem.
Przez ten czas zespół może się rozpaść, restauracja może zostać zamknięta... kto wtedy zwróci koszty zaliczek? ![]()
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
tak, jak dziewczyny pisały to wszystko zależy od miasta/regionu w którym będzie wesele.
my mamy weselisko w październiku 2010 w Wielkopolsce. organizować wesele zaczęliśmy dopiero na początku września 09 i praktycznie nie było ani jednej wolnej soboty od kwietnia do października w restauracjach :/na całe szczęście udało nam się znaleźć fajną salę ![]() ja nigdy nie wierzyłam, że trzeba 1,5 roku wcześniej wesele organizować i niestety na własnej skórze przekonałam się że to prawda, jeśli chcę mieć ślub w jednym z obleganych terminów. tak więc teraz jest najlepsza pora na spokojne poszukiwanie sali na wakacje 2011 ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
wszystko da się załatwić nawet w kilka miesięcy tylko trzeba zdecydować się na slub w dzień powszedni. Jest to dosyć niepopularne u nas ale z salą, fotografem itp na pewno nie będzie problemu. Chyba że ktoś koniecznie musi w sobotę to może być niełatwo Chociaż warto dzwonić i pytać bo często można znaleźć jakąś pojedynczą sobotę wolną, jeśli chodzi o salę. gorzej tylko to potem zgrać z całąresztą...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Idąc dalej tym tropem niczego w życiu nie można zaplanować, bo może jutro będzie koniec świata, więc po co się wysilać? Co do zaliczek, to uważam, że to najmniejszy problem w sytuacji, gdy sypią się znacznie ważniejsze rzeczy, ale w każdej umowie (restauracja, zespół, foto, video, wystrój kościoła) mamy zaznaczone, że w przypadku niedotrzymania umowy usługodawca zobowiązany jest ją zwrócić. Dodatkowo w przypadku zespołu mamy zwrot dwukrotności zaliczki oraz zespół musi zapewnić nam oprawę muzyczną innego zespołu o niegorszym standardzie. Jestem lekko oszołomiona po przeczytaniu powyższego postu... Jak Wy Fresa chcecie planować całe życie skoro dwa lata są dla Was takim problemem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Ja też nie mam planów na najbliższe dwa lata.
Nawet nie wiem gdzie za pół roku będę mieszkać. Gdybym miała przez dwa lata zajmować się takimi pierdołami jak zespół, wystroj kościoła, zaproszenia, etykietki to bym ślubu w życiu nie brała. Chcę brac ślub, to biorę ślub a nie czekam dwa lata aż kucharka i skrzypek będą miec wolny termin. Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2010-01-04 o 12:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Jezeli ma sie sale orkiestre i kamerzyste nadaną date to ślub nawet w niecałe 3 miesiące mozna zorganizować,bo co mają powiedziec pary które "muszą" sie pobrać w 2 miesiące zeby brzuszka nie było widać.
Faktem jest ze planowanie ślubu w czerwcu 2009 na sierpień /wrzesień 2011 i zamawianie wszystkiego z takim wyprzedzeniem jest paranoją i moim zdaniem głupotą,ale takie są fakty i zeczywistość którą sami sobie ludzie stwarzają. Dawniej od zaręczyn do ślubu mijało kilka miesiecy i tez było, przygotowania miały swój urok,kazdy dzień był wypelniony myślą o ślubie, a teraz ponad dwa lata wczesniej planujemy ,zamawiamy, płacimy i spokuj przez dwa lata nie ma tematu ślubu bo nie ma czym sie zająć. Dopiero 3 miesiące przed jest co robić. W ciągu dwóch lat można sobie znaleść innego kandydata na męża,zajść w ciąże i urodzić dziecko itp itd. Kiedyś usłyszałam znaczące zdanie " teraz to trzeba sobie najpierw zrezerwować termin na wesele a później szukać narzeczonego"
Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. Nie mogąc przybrać żadnego kształtu, osiada ciasno na dnie serca jak śnieg podczas bezwietrznej nocy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
z doświadczenia mojego i znajomych mogę powedzieć tyle, że owszem da się wszystko załatwić ale pod warunkiem, że w wybranym przez Was dniu wolne będą takie rzeczy jak:
sala/lokal orkiestra/dj wodzirej fotograf kamerzysta Te cztery czynniki bardzo trudno ze sobą zgrać, jeśli zbyt późno zabierzecie się za organizację. Organizowałam swój ślub i wesele z dokładnie rocznym wyprzedzeniem i największe problemy sprawiało zarezerwowanie dobrego (sprawdzonego)kamerzysty i wyśmienitej (sprawdzonej) orkiestry, gdyż terminarz zarówno kamerzysta jak i orkiestra mieli zajęty na cały miesiąc, w którym braliśmy ślub. Powodzenia!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Raczkowanie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;16243684]Ja też nie mam planów na najbliższe dwa lata.
Nawet nie wiem gdzie za pół roku będę mieszkać. Gdybym miała przez dwa lata zajmować się takimi pierdołami jak zespół, wystroj kościoła, zaproszenia, etykietki to bym ślubu w życiu nie brała. Chcę brac ślub, to biorę ślub a nie czekam dwa lata aż kucharka i skrzypek będą miec wolny termin.[/QUOTE] Wszystko ok, ale temat wątku brzmi "Ile czasu potrzeba na zorganizowanie ślubu i wesela" a nie: "Czy planowanie ślubu to głupota? - argumenty osób, które nie mają planów na życie". Trzymajmy się tematu, a osoby nie mające w sprawie nic do powiedzenia, myślę, że lepiej żeby nie brały udziału w dyskusji - nikt nikogo do ślubu i wesela nie zmusza, do organizacji też nie - ale jeśli nie umiecie pomóc komuś kto pyta, to po co się wypowiadacie? Przynajmniej nie zazdrośćcie i nie przeszkadzajcie tym, którzy mają coś do powiedzenia. Forum ma pomagać, taki jest jego główny cel. ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
No wówczas to chyba tylko się cieszyć, że do ślubu dojść nie zdążyło...? Edytowane przez klarnetos Czas edycji: 2010-01-06 o 00:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
wow, jednak wybor nie jest łatwy. ale dziękuje bardzo za wszystkie podpowiedzi. chyba zostało nam rzeczywisice poorientowac sie w stanie djów i kamerzytsów i brac sie do dzieła!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:15.