Vege - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-04, 21:23   #1
Isabelleee
Przyczajenie

Question

Vege

Cześć. Zwracam się z prośbą o rady. Od jakiegoś czasu postanowiłam całkowicie odrzucić mięso i nabiał ze swojej diety. Nie minął nawet miesiąc a ja nie mam pomysłów jak ciekawie sobie urozmaicać jedzenie a tym bardziej chciałabym przejść na dietę a kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać ( oczywiście uwzględniając tylko wegańskie przepisy ) . Jestem dość niska, bo mam 153 ( ok ! Bardzo niska ... ) i ważę 55 kg. co robić ? Jakieś pomysły ? Jaka dieta ? Jakie ćwiczenia ? I skąd motywacje ... ;( ??
Isabelleee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-05, 09:17   #2
201605161006
Konto usunięte

Dot.: Vege

Cytat:
Napisane przez Isabelleee Pokaż wiadomość
Cześć. Zwracam się z prośbą o rady. Od jakiegoś czasu postanowiłam całkowicie odrzucić mięso i nabiał ze swojej diety. Nie minął nawet miesiąc a ja nie mam pomysłów jak ciekawie sobie urozmaicać jedzenie a tym bardziej chciałabym przejść na dietę a kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać ( oczywiście uwzględniając tylko wegańskie przepisy ) . Jestem dość niska, bo mam 153 ( ok ! Bardzo niska ... ) i ważę 55 kg. co robić ? Jakieś pomysły ? Jaka dieta ? Jakie ćwiczenia ? I skąd motywacje ... ;( ??
No cóż, masz szeroki wybór - soja, ciecierzyca, soczewica, pomidory, ogórki, cebula, czosnek, papryka, brokuły, kalafior, jarmuż, marchewka, seler, pietruszka, kapary, wszelkie rodzaje mąk, pestki dyni, słonecznika, amarantus, otręby, sezam, siemię lniane, płatki owsiane, jabłka, gruszki, pomarańcza, kiwi, arbuz, winogrono, banany, mandarynki, olej lniany (i to wręcz koniecznie bo to u wegetarian chyba główne źródło omega 3), olej z wiesiołka. Na puszka.pl jest sporo wege przepisów. Na moim blogu (link w podpisie) też jest trochę ciekawych przepisów.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 11:19   #3
cava
Zakorzenienie

Kierunek : wege książka kucharska: http://puszka.pl/

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-07, 02:18   #4
LovelyGirl
Raczkowanie

albo jadłonomia
LovelyGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-07, 06:47   #5
zrzuc brzuch
Raczkowanie

Proponuję najpierw trochę poczytać, przygotować się do diety. Zaplanuj sobie np. 20 posiłków i zrób każdy z nich. Stopniowo wprowadzaj się w nową dietę i ucz się jej. Z tego co przeczytałam to nie za wiele masz o niej pojęcia, a to kończy się tym, że zrobisz dwa posiłki i nie będziesz wiedzieć co dalej, albo będziesz jadła jedno i to samo co poskutkuje prędzej czy później porzuceniem diety. Najlepiej weź sobie kartkę i wypisz co byś zrobiła na obiad i kolacje na najbliższe dni i dopisz do wszystkiego przepisy
Stary 2014-10-07, 07:28   #6
haneczka28
BAN stały

1) Zdrowie

Choroby serca zbierają śmiertelne żniwo na całym świecie. Większości z nich można uniknąć stosując dietę ułożoną na bazie roślin. Warzywne królestwo jest twoim sprzymierzeńcem w dążeniu do lepszego zdrowia. Warzywa dostarczają niezbędnych składników i są wolne od niezdrowych tłuszczów. Wegetarianie podpierają się dodatkowo twierdzeniem, że nadmierna ilość spożywanego mięsa osłabia nasz system obronny, prowadzi do chorób tarczycy, nadciśnienia, nadpobudliwości nerwowej.

2) Długowieczność

Spójrzmy prawdzie w oczy - w przypadku niektórych chorób lekarze zalecają ograniczenie lub nawet całkowitą rezygnację ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie bez powodu. Zdrowe odżywianie wymaga roślin. Mięsa już niekoniecznie.

3) Jasność umysłu

Warzywa są źródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, zarówno węglowodanów złożonych jak i aminokwasów (białek). Wszystkie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:27 ----------

4) Poszanowanie życia

Każde stworzenie ma prawo do życia. Dlaczego dla własnej przyjemności mamy pozbawiać go niektórych zwierząt? Wielu ludzi potrafi w kuchni obejść się bez mięsa, bo dieta bogataw różnorodne składniki rekompensuje im bezmięsność. Wegetarianie idealiści sprzeciwiają się powszechnemu poglądowi, że zwierzęta dzielą się na te do kochania i te do jedzenia. Są świadomi ich cierpienia i okrucieństwa zadawanego przez człowieka i chcą uczulić na ten problem resztę społeczeństwa.

5) Ratowanie planety

Ziemia jest naszym domem i musimy o nią dbać. I nie jest to jedynie populistyczne hasło powtarzane przez ekologów. Wegetarianie wspierają ekologię swoimi codziennymi wyborami. Wybierają produkty z lokalnego rynku, sięgają po żywność z ekologicznych upraw. Powtarzają, że wszyscy mamy wybór i odpowiadamy za jego skutki. Masowa hodowla zwierząt jest destrukcyjna dla systemu naturalnego. Nie chcąc przykładać do tego ręki, można przejść na wegetarianizm.

Czy warto być wegetarianinem? Na to pytanie odpowiedzieć trzeba samemu.
haneczka28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-09, 15:00   #7
Kica.
Zakorzenienie

Polecam śledzić ten fanpage: https://www.facebook.com/WeganizmSprobujesz?fref=ts który jest zbiorem wegańskich przepisów z różnych blogów
nieskromnie polecam też zajrzeć do mnie, może akurat coś się spodoba: http://kasiaweganka.blogspot.com

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-02, 23:52   #8
keysea
Przyczajenie

Cześć Isabelleee,

przede wszystkim powinnaś jakoś zastąpić białko, które odrzuciłaś.

Bardzo rozmaite potrawy można stworzyć z tofu, soczewicy, cieciorki.

Od siebie polecam kilka przepisów na dania z tofu
http://wegefuzja.pl/dania-glowne/dania-z-tofu/

Powodzenia!
Stary 2014-12-03, 10:33   #9
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Isabelleee Pokaż wiadomość
A co Ci zrobiła wyszukiwarka?

Tak serio - podłącz się do któregoś wątku wege, jest ich kilka. Tam są osoby, które dłużej w tym siedzą, na pewno pomogą.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 20:34   #10
ankawiniarska
Przyczajenie

Polecam najlepsze kanały Vege po polsku:

https://www.youtube.com/channel/UC8m...ElSE_SHhuXQKog
https://www.youtube.com/user/FoodAndFitnessPL
https://www.youtube.com/user/mayathebee2626

Dziewczyny wrzucają przepisy wiec na pewno coś znajdziesz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości