Brak mi pewności siebie w Internecie. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-19, 10:14   #1
Panna Isia
Raczkowanie

Unhappy

Brak mi pewności siebie w Internecie.

Może mój "problem" wyda Wam się bardzo błahy i nieważny, ale naprawdę męczy mnie to. Sprawa ta dotyczy głównie tego świata wirtualnego, ale w realu jest podobnie.

Zaczęłam zauważać ten "problem" mniej więcej od roku.

Jak w temacie - gdy ktoś np. w Internecie mnie poniża, naśmiewa się ze mnie lub robi cokolwiek innego niemiłego, ja NIGDY nie umiem zripostować. Może niedokładnie się wyraziłam - mam na końcu języka jakąś celną ripostę, ale po prostu boję się odpowiedzieć. Teraz, gdy to piszę brzmi to dla mnie śmiesznie i irracjonalnie.
Nie wiem, dlaczego tak się dzieje.
Ktoś jest wobec mnie niemiły i opryskliwy, a ja zamiast jakoś "odszczekać" ignoruję albo podlizuję się potem takiej osobie. Wiem - to brzmi idiotycznie.
Potem czuję się przez to mało ważna i pomiatana. Może nie jest tak naprawdę, ale moje odczucia są w stylu czegoś takiego "A co sobie ludzie pomyślą?". Zauważyłam też, że czasem nieświadomie się komuś podlizuję i jestem na siłę miła. Przez to z kolei wydaje mi się, że nikt nie traktuje mnie poważnie i jestem uznawana za bezwartościową osobę.
A jak raz czy dwa przełamię się i komuś coś odpowiem, to potem co chwilę odświeżam stronę i doszukuję się w postach danego użytkownika odniesienia do mojej osoby i wypowiedzi.
Czasem odnoszę idiotyczne wrażenie, że ktoś specjalnie się ze mnie naśmiewa/objeżdża, bo wie, że nie odpowiem (wiem, to idiotyzm).
Zawsze istnieje we mnie obawa, że gdy odgryzę się komuś, to reszta forumowiczów będzie mnie miała za tą złą, co niszczy atmosferę forum i powiedzą coś w stylu "Nie chcemy Cię tu".
Boję się też, że palnę coś głupiego, zbłaźnię się i wyjdę na idiotkę z ptasim móżdżkiem.

Świeży przykład - przedwczoraj pewna userka zachowała się w stosunku do mnie chamsko i zasugerowała, że jestem głupia. Ja od tamtego czasu nie weszłam na forum i przez cały czas zastanawiam się, co jej odpisać. Zignorować jej wypowiedź albo zripostować czy obrócić w żart?

Pewnie zaczniecie mi doradzać, żebym mniej korzystała z Internetu i "wyszła do ludzi". Owszem, kiedyś dzień zaczynałam od włączenia komputera a kończyłam na wyłączeniu (czy to było uzależnienie - nie wiem, nie znam się na tym), ale od ponad pół roku sukcesywnie zmniejszam czas korzystania z komputera.
Stale przebywam na pewnym forum (nie mówię o Wizażu) i właśnie na nim zauważyłam ten mój "problem".
Rozważałam całkowite przestanie korzystania z forum, ale trochę długo już na nim jestem i poznałam dzięki niemu sporo fajnych osób. Na razie "zerwanie" z nim nie wchodzi w grę. Owszem, jest kilka niefajnych osóbek, ale to normalne - przecież w tym realnym życiu też stykamy się z osobami, których nie lubimy.
I mimo wszystko zżyłam się z tamtym forum i nie chcę z niego odchodzić.

Jak się przełamać?
O ile w realnym świecie przychodzi mi to łatwiej, to w Internecie jest to dla mnie prawie niemożliwe

Edytowane przez Panna Isia
Czas edycji: 2010-11-19 o 10:23
Panna Isia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 11:22   #2
Li O
Wtajemniczenie

Dot.: Brak mi pewności siebie w Internecie.

Ja mam podobnie. Strasznie się przejmuję tym, co inni sobie o mnie pomyślą. Nie raz miałam jakieś spięcia na forum, na które reagowałam bardzo emocjonalnie. Jednakże zawsze staram się być w porządku - nikogo nie obrażam, nie wypisuję na nikogo bzdur, tylko staram się wyjaśnić sytuację, a jeśli się nie da, to piszę "uważam temat za zamknięty" lub "pozostawię to bez komentarza" i przechodzę do dalszej rozmowy na temat ignorując tą osobę. Niekiedy wcale łatwo nie jest nie odpisać chamstwem na chamstwo, abo nie zwracać uwagi na zaczepki, ale warto być ponad to i nie zniżać się do poziomu osób wyzywających od głupich...
Pamiętaj, że wyrzucić cię może tylko admin, a jeśli będziesz fair, to nie będzie miał podstaw. Poza tym fakt, że jedna osoba powie "nie chcemy cię tutaj" nie oznacza, że tak jest. To jest tylko jej zdanie, a reszta może uważać wręcz przeciwnie, że to tamta nie zasługuje na rozmowę z wami. I wcale nie musisz się podlizywać nikomu. Wystarczy, że najzwyczajniej będziesz miła...
Stary 2010-11-19, 12:01   #3
Justuchnaa
Raczkowanie

Powiem Wam szczerze, że wątek bardzo mnie zaskoczył. Słyszałam o odwrotnych przypadkach, że w Int. są ludzie bardzo wygadani, a na żywo wcale nie.

Dziwię się Wam tak naprawdę... Czym Wy się przejmujecie? Niedokończonymi kłótniami w sieci? Wiem, że to bardzo kobiecie, postawić na swoim, zamknąć wątek, wszystko wyjaśnić, ale jeśli tak jest, to zamykajcie wątki pisząc np. wiadomości prywatne.
Mnie na tym w ogóle nie zależy, naprawdę. Chyba że kogoś lubię albo wyjątkowo mnie denerwuje, wtedy piszę mu to prywatnie. Raz napisałam publicznie co myślę o zachowaniu jednej użytkowniczki (uwielbianej przez wszystkich) i wszystkie pozostałe wsiadły na mnie i jeździły jak po łysym koniu Oczywiście bez mojego udziału, bo mnie takie zabawy nie bawią.
W ogóle strata czasu, nie uważacie?

Nie wiem, może ja mam inne podejście do życia, może ja w ogóle nie jestem nieśmiała, ale to nie wynika z nieśmiałości... Po prostu nie zajmuję sobie głowy tym co kto o mnie myśli. Jak myśli dobrze, to ok, jak niekoniecznie dobrze - też ok, bo to tak czy tak jego sprawa, nie moja.

Ha, powiem więcej - w realu mam też "konflikty", sytuacje nie do końca wyjasnione i dobrze mi z tym. Są pewne sprawy, których nie warto ruszać, które nie wymagają wyjaśniania do końca. Nigdy zresztą nie dojdzie się prawdy.
Jeśli pojawi się w mojej głowie myśl "Trzeba to wyjaśnić, muszę przeprosić, uraził mnie ktoś.. itp.", to od razu nawiązuję kontakt, jeśli stwierdzę, że ma to sens. Nie zastanawiam się tysiąc razy.. ŻYCIA szkoda

Nie wiem też czy coś Wam doradziłam, ale ja tak żyję i odkąd zmieniłam podejście, to jestem o 100 proc. spokojniejsza i zdrowsza psychicznie)
Stary 2010-11-19, 12:14   #4
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

to jakim ty forum się udzielasz że tam jest taka atmosfera? że są kłótnie? skoro ktoś zaczyna się czepiac do ciebie to on tu psuje atmosfere a nie ty.
Ja mam odwrotnie - w realu jestem nieśmiała, tu mniej.

Tu jesteś anonimowa i możesz mówić co chcesz - oczywiście byle zgodnie z regulaminem.
gothika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 12:38   #5
Panna Isia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Li O Pokaż wiadomość
Pamiętaj, że wyrzucić cię może tylko admin, a jeśli będziesz fair, to nie będzie miał podstaw. Poza tym fakt, że jedna osoba powie "nie chcemy cię tutaj" nie oznacza, że tak jest. To jest tylko jej zdanie, a reszta może uważać wręcz przeciwnie, że to tamta nie zasługuje na rozmowę z wami.
No niby tak, ale jak reszta forowiczów w stosunku do mnie będzie niemiła, to korzystanie z tamtego forum nie będzie dla mnie przyjemnością.
Cytat:
Napisane przez Li O Pokaż wiadomość
I wcale nie musisz się podlizywać nikomu. Wystarczy, że najzwyczajniej będziesz miła...
Wiem. Tyle, że ja to robię nieświadomie. Do niedawna nie zdawałam sobie z tego sprawy...
Cytat:
Napisane przez Justuchnaa
Raz napisałam publicznie co myślę o zachowaniu jednej użytkowniczki (uwielbianej przez wszystkich) i wszystkie pozostałe wsiadły na mnie i jeździły jak po łysym koniu Oczywiście bez mojego udziału, bo mnie takie zabawy nie bawią.
No właśnie, dlatego czasem aż strach wyrazić własne zdanie (nawet, gdy jest one pozbawione wulgaryzmów i nie jest obraźliwe).
Cytat:
Napisane przez gothika
to jakim ty forum się udzielasz że tam jest taka atmosfera? że są kłótnie? skoro ktoś zaczyna się czepiac do ciebie to on tu psuje atmosfere a nie ty.
Hehe, spodziewałam się takiego pytania.
To jest normalne, najzwyklejsze forum.
Nie ma na nim wyjątkowo złej atmosfery, pisałam tak ogólnie. Owszem, jest tam kilka osób, za którymi cholernie nie przepadam i mam ochotę czasem im odpisać coś niemiłego, no ale nie da rady.
Panna Isia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 13:04   #6
Li O
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Panna Isia Pokaż wiadomość
No niby tak, ale jak reszta forowiczów w stosunku do mnie będzie niemiła, to korzystanie z tamtego forum nie będzie dla mnie przyjemnością.
Ale dlaczego miałaby być dla ciebie niemiła, skoro ty jesteś miła, ale to ktoś inny atakuje ciebie? Ja, podobnie jak większość innych, zawsze stoję po stronie tych atakowanych
Cytat:
Napisane przez Panna Isia Pokaż wiadomość
Nie ma na nim wyjątkowo złej atmosfery, pisałam tak ogólnie. Owszem, jest tam kilka osób, za którymi cholernie nie przepadam i mam ochotę czasem im odpisać coś niemiłego, no ale nie da rady.
Skodo się nie da, to lepiej się nie odzywać. Niech sobie piszą. Ewentualnie odpisz tak jak ci radziłam "pozostawię bez komentarza" lub coś w tym stylu. To jest bardzo neutralne, a dajesz znać że przyjęłaś do wiadomości, ale nie będziesz się błaźnić wdając w dyskusję z kimś takim. Powiedziałabym: odzywka z klasą
Stary 2010-11-19, 14:39   #7
Akashka
Zadomowienie

W internecie niestety jest wiele osob ktore myslac ze sa anonimowe jada po ludziach ot tak bez zadnego powodu... Po prostu byle sie wyzyc, odreagowac. czesto po takich osobach w realu ktos tak samo jedzie, a ze nie maja odwagi odgryzc sie na zywo to przenosza swoje frustracje na forum i obrywa sie niewinnym uzytkownikom Nie ma sensu przejmowac sie takimi trollami. Czasem mozna odszczeknac cos (bez wulgaryzmow) tyle ze taka osoba i tak nie skonczy bo zazwyczaj jest jej wszystko jedno. Mysli ze nikt jej nie zna, nic jej nie grozi wiec sobie pouzywa. Nie warto brac tego do siebie i zawracac sobie takimi ludzmi glowy. Masz prawo miec swoje zdanie, masz prawo do dyskusji. A jezeli ktos sie z Toba nie zgadza, ma inne zdanie i zaczyna na Ciebie wsiadac, to nie wart jest poswiecania mu uwagi Jezeli ktos zaczyna na Ciebie naskakiwac, ponizac Cie to zignoruj albo najlepiej zglos adminom. Dostanie banika to bedzie mial czas zeby ochlonac

Akashka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości