Spanie po 12-13 godzin - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-20, 14:23   #1
essme
Raczkowanie

Spanie po 12-13 godzin

Wizażanki mam problem. Codziennie śpie po ok. 12-13 godzin. Nie potrafię mniej. 8 godzin to dla mnie STANOWCZO za mało. Próbowałam wstać po 8 godzinach ale natychmiast po przebudzeniu (za pomocą budzika oczywiście ) zasnęłam Chodź nawet gdybym wstała to zaraz musiałabym sobie zrobić kilkugodzinną drzemkę by nadrobić 'zaległości'.

Wiem, że każdy potrzebuje inną dawkę snu ale spanie pół doby to chyba za dużo. Czuję, że tracę moje życie na spanie

Nie wiem czy to pomocne ale mam bardzo niskie ciśnienie. Nie doboru witamin raczej nie - bo staram się codziennie wypijać szklanke plusza itp.

Czy może być to jakas choroba, schorzenie albo coś ?
essme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 14:50   #2
zagubiona_w_swoich_snach
Zakorzenienie

Dot.: Spanie po 12-13 godzin

Cytat:
Napisane przez essme Pokaż wiadomość
Wizażanki mam problem. Codziennie śpie po ok. 12-13 godzin. Nie potrafię mniej. 8 godzin to dla mnie STANOWCZO za mało. Próbowałam wstać po 8 godzinach ale natychmiast po przebudzeniu (za pomocą budzika oczywiście ) zasnęłam Chodź nawet gdybym wstała to zaraz musiałabym sobie zrobić kilkugodzinną drzemkę by nadrobić 'zaległości'.

Wiem, że każdy potrzebuje inną dawkę snu ale spanie pół doby to chyba za dużo. Czuję, że tracę moje życie na spanie

Nie wiem czy to pomocne ale mam bardzo niskie ciśnienie. Nie doboru witamin raczej nie - bo staram się codziennie wypijać szklanke plusza itp.

Czy może być to jakas choroba, schorzenie albo coś ?
ja obstawiam własnie to cisnienie. mam podobnie - mozna isc do lekarza , sa jakies tabletki, podwyższajace lekko ćisnienie ( oprate na kofeinie) alob nauczyc sie z tym życ ze sie wiecznie chce spąc. mi sie do lekarza isc nie chcialo wolalam sie przwyczaic:P
zagubiona_w_swoich_snach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 14:55   #3
angela0033
Zadomowienie

hmm... nie wiem czy z naturą da się wygrać ale czy próbowałaś brać magnez? Jest dobry gdy jesteś zmęczona,wyczerpana i gdy ci się chce szybko spać

Poza tym nie wiem czy są jakieś inne sposoby...

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Jeszcze chciałam dodać,że też mam ponoć niskie ciśnienie (90 na 60) ale sypiam 8-9 godzin i nie mam problemu ze wstawaniem.Być może u ciebie jest inaczej i może właśnie to ciśnienie jest powodem "zimowego snu"

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Jeszcze chciałam dodać,że też mam ponoć niskie ciśnienie (90 na 60) ale sypiam 8-9 godzin i nie mam problemu ze wstawaniem.Być może u ciebie jest inaczej i może właśnie to ciśnienie jest powodem "zimowego snu"
Stary 2010-02-20, 14:59   #4
Ija
Rozeznanie

Moja mama ma obniżone ciśnienie, i jak nie wypije kawy 2 razy dziennie, to śpi na stojąco, więc coś w tym chyba jest. Dla mnie 8h snu to też za mało, idealny czas dla mnie to 9h, wydaje mi się, że to tak w normie, ale 12-13h to faktycznie dużo... a po tych 13 godzinach czujesz się wypoczęta? Nie masz problemów z zasypianiem?
Ija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 15:00   #5
rare bird
Wtajemniczenie

Też mam niskie ciśnienie i też uwielbiam długo spać Na szczęście lubię kawę, więc udaje mi się jakoś funkcjonować kiedy śpię mniej Więc może po przebudzeniu pij filiżankę mocnej kawy?

Swoją drogą, to może być też objaw anemii lub niedoboru magnezu Jak się odżywiasz?

Edytowane przez rare bird
Czas edycji: 2010-02-20 o 15:01
rare bird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 15:02   #6
Your_satisfaction
Rozeznanie

Mam ten sam problem co Ty. Tylko, że ja nie potrafię iść spać o tej 22, tylko w godzinach wieczornych wstępuje we silna dawka energii i chodzę spać ok. 2-3 w nocy i wstaje ok. 12-13 :/ Nienawidze siebie za to
Your_satisfaction jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 15:06   #7
marmutita
Rozeznanie

rzeczywiście trochę szkoda życia na 12-13 godzin snu
ja też należę do śpiochów, ale wystarcza mi ok. 9 godzin snu.

Gdybym miała taki problem jak Ty to jednak starałabym się zmienić tryb życia.
Nie wiem czy jeszcze uczysz się czy pracujesz, ale w przypadku stałych godzin pracy to przecież nie da się wyłączyć budzika i spać dalej, tylko trzeba wstać i nie ma zmiłuj .

Ja np zauważyłam, że to nawet czasem nie o ilość godzin chodzi, a o porę o której się budzę.
Mogę iść spać o 21.00, 22.00, 23.00 ...itd i jak mam budzik na 06:30 to niezależnie od pory pojśćia spać wstaję z wielkim bólem i dramatem
Natomiast zawsze (nie liczę imprez całonocnych), mój organizm budzi się sam ok godz. 08.00 i wtedy jestem wyspana, niezależnie od tego czy pojde spac o 22.00 czy o 24.00.
Tak więc wiem, że moją odpowiednią porą na pobudkę jest ok 08:00. Niestety na 08.00 to ja muszę być w pracy, takze siłą rzeczy codziennie walczę ze wstaniem z łożka przed godziną 07.00
marmutita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 15:10   #8
kolorowatecza
Zakorzenienie

widzę, że nie jestem sama...
To jest straszne, gdy przesypia się życie...

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 15:22   #9
201804100943
Konto usunięte

gdzies czytałam o pewnej dziewczynie która potrafi spać nawet 48h. To przypadek drastyczny, ale istnieją tacy ludzie. Ta przypadłosć jakos sie nazywa, ale niestety wypadło mi z głowy, jest nieuleczalna.

Ja potrafię przespać 20h. Osiem zupełnie mi nie wystarcza. Zwykle po kilkunastu godzinach przespanych wstaje i tak zmęczona, jakbym spała zaledwie 5

Cytat:
Napisane przez Your_satisfaction Pokaż wiadomość
Mam ten sam problem co Ty. Tylko, że ja nie potrafię iść spać o tej 22, tylko w godzinach wieczornych wstępuje we silna dawka energii i chodzę spać ok. 2-3 w nocy i wstaje ok. 12-13 :/ Nienawidze siebie za to
większosć ludzi tak ma i nie widzę żeby to były jakies specyficzne zaburzenia w spaniu.
Ja jak wstanę o 13 to jestem dopiero szczęsliwa

Edytowane przez 201804100943
Czas edycji: 2010-02-20 o 15:26
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 15:25   #10
nenowka152900
Zadomowienie

myślałam że tylko ja mam taki problem:/ tylko że ja niestety nie mogę sobie pozwolić na taką ilośc snu. W miare rozsądnym rozwiązaniem jest spanie w regularnych godzinach. staram się kłaść do 23.30 i wstaje o 6 i jest troszkę lepiej niż jak zarywałam noce i odsypiałam do 11.
Stary 2010-02-20, 15:27   #11
magd00sinek
Zakorzenienie

Byly juz takie watki. Rowniez mam taki problem, i potwierdzam ze swiadomosc iz przesypia sie zycie, jest straszna... Dzis np. wstalam o 14.30 choc mam mnostwo rzeczy do zrobienia. Kiedy spie ok. 8 h w nocy, to w dzien jestem tak zmeczona ze musze odespac... Cisnienie tez mam bardzo niskie, a puls bardzo wysoki.

Denerwujace jest rowniez to, ze wszyscy maja mnie za leniwca ;> a rodzice kiedy przyjezdzam na weekend do domu, robia awantury o spanie do 12-13 i nie da sie im wytlumaczyc, ze inaczej nie potrafie bo jestem po prostu nieprzytomna.

A kawa i wszelkie napoje RedBullopodobne nic mi nie daja.

Edytowane przez magd00sinek
Czas edycji: 2010-02-20 o 15:30
magd00sinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-20, 15:34   #12
Claire Fisher
Raczkowanie

To na prawdę strasznie dużo. Mi całkowicie wystarcza 7 godzin snu.
Problem raczej tkwi w ciśnieniu, jak już dziewczyny zauważyły
Na korytarzu

26.05.2010 - Babciu...
Claire Fisher jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 15:41   #13
Rena
Zakorzenienie

ile masz lat?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 15:53   #14
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9
Konto usunięte

pewnie to od ciśnienia. też tak miałam i do całkiem do niedawna. tylko że mi jeszcze było wiecznie zimno, itp. moja lekarka skwitowała to krótkim "ten typ tak ma". bez sensu było sobie podnosić ciśnienie prochami, wystarczyła dobra kawka no i silna wola - a już w przypadku kiedy nie dało radi inaczej - drzemka.

na pocieszenie dodam że mi samo przeszło, unormowało się. chociaż teraz znowu wracam do punktu wyjścia - mogłabym spać non stop (ale to już zganiam na ciążę)
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 15:58   #15
Aliy
Raczkowanie

Hej dziewczyny, ja tez mialam taki problem, okazalo sie, ze mam nadczynnosc tarczycy, czulam sie fatalnie z tym przesypianiem zycia, dostalam leki i wszystko sie w miare uspokoilo, na pewno latwiej sie zyje.

Dodatkowo zazywam magnez, to tez sie przydaje, zwlaszcza jak sie duzo kawy pije .

A tak bardziej psychologicznie rzecz biorac to to moze byc po prostu nieunormowanie trybu zycia, takie rozleniwienie - jak jest stala pora wstawania, codzienny rytual, duzo do roboty, to czlowiek jednak znajduje w sobie energie do dzialania .

Pozdrawiam wszystkie Spioszki ;D
Stary 2010-02-20, 16:17   #16
Monifash34
Zadomowienie

Cytat:
...Nie wiem czy to pomocne ale mam bardzo niskie ciśnienie. Nie doboru witamin raczej nie - bo staram się codziennie wypijać szklanke plusza itp.
Być może to jest powód,ale najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Ja miałam podobnie i lekarka przepisała mi Effortil w tabletkach na podniesienie ciśnienia.
Stary 2010-02-20, 16:29   #17
Dosiak
BAN stały

To jest problem i nie dziwie się, że się męczycie. Mnie z kolei potrzeba bardzo mało snu. Śpię 5-6 godzin czasem mniej i czuje się wyspana, nawet w dni wolne budzę się koło 5 rano. To jest chyba dziedziczne, bo mój tata też tak ma, więc może Twoi rodzice też tak długo śpią?
Dosiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 16:32   #18
numb05
Zadomowienie

a co kiedy człowiek sam z siebie nie może spać?
uwierzcie, to też nie jest miła przypadłość. i to nie bezsenność, że leżę i nie mogę zasnąć, bo nawet zasypiam, ale budzę się ZAWSZE po max. 6-7h, a z reguły jest to 5-6. I już tak nie do zaśnięcia.
Co do wątku to też radzę iść do lekarza, i jego się zapytać, bo rzeczywiście szkoda życia na spanie Swoją drogą żebym ja spała 12 h musiałabym chodzić spać przed dobranocką, nie wiem jak Ci się to udaje

W taki dzień jak ten Marco Polo wyruszył do Chin.
Jakie są Twoje plany na dzisiaj?
numb05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 16:35   #19
ever-dream
Wtajemniczenie

Cytat:
No naprawdę, czy myślisz, że szklanka plusza zastąpi Ci zdrowe odżywianie (owoce, warzywa)?
Stary 2010-02-20, 16:36   #20
90agnieszka90
Zakorzenienie

GG do 90agnieszka90

Ja mam... odwrotnie gdy śpię po 8-9 godzin jestem wypoczęta w sam raz a jeśli więcej niż 9 to budzę się...nieyspana-naprawdę

90agnieszka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 16:47   #21
TOMORROW
Zakorzenienie

ja też mam niskie ciśnienie i najchętniej spała bym dłuuugo, ale jeśli bez ociągania po usłyszeniu budzika wystrzelę z łóżka-nie ma problemu

gorzej jeśli pozwlekam chwilę, to wtedy od razu zasypiam
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 17:30   #22
kolorowatecza
Zakorzenienie

Z tym, że moje ciśnienie jest niemal książkowe.. Jestem młoda - mam zaledwie 17 lat..
Weekendy i wszelakie 'wolne' od szkoły są dla mnie błogosławieństwem, bo mogę się wyspać.
Chodząc do szkoły, śpię te 7-8 h, lecz co najmniej 3 razy w ciągu tygodnia za dnia muszę iść spać, bo nie wyrabiam.
A na imprezach to już w ogóle masakra ;/ Wszyscy się bawią, a ja muszę zmrużyć oko.. Inaczej po prostu się nie da.
A kawa nie działa na mnie wcale. Zazwyczaj to właśnie po niej idę spać

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 17:41   #23
mel89
Zakorzenienie

Niskie ciśnienie, problemy z krązeniem. To ja Może nie śpię po 12 godzin, ale 8 to zdecydowanie za mało, żeby się wyspać potrzebuję przynajmniej 9,5 - 10 godzin. Nawet kawa mi nie pomaga Też mam wrażenie że prześpię życie.

---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ----------

Cytat:
Napisane przez 90agnieszka90 Pokaż wiadomość
Ja mam... odwrotnie gdy śpię po 8-9 godzin jestem wypoczęta w sam raz a jeśli więcej niż 9 to budzę się...nieyspana-naprawdę
Ja mam też tak, że jak śpię 12 to jestem bardzij zmęczona niżbym spała te moje 10 :P

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Your_satisfaction Pokaż wiadomość
To też moje weekendy :/
Stary 2010-02-20, 17:41   #24
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 90agnieszka90 Pokaż wiadomość
A to akurat normalne, że się człowiek budzi rozmemłany i jakby niewyspany kiedy śpi za długo Też tak mam

Co do autorki wątku - słuchaj, jeśli masz tak od zawsze, to możliwe, że niestety taka Twoja natura i ciężko będzie Ci coś poradzić. Ale jeśli to się pojawiło niedawno, to może wskazywać na jakąś chorobę. Ja też mam niskie ciśnienie, ale nie śpię aż tyle czasu, więc wcale nie jestem pewna czy to tylko to - pewnie, że ciśnienie ma wpływ na to, że wymagamy wsparcia w kawie czy czasem drzemki, ale spać aż tyle nie trzeba.

A próbowałaś nastawić sobie kilka budzików i naprawdę wstać powiedzmy po 9 godzinach snu? Dopiero jeśli naprawdę będziesz śnięta w ciągu dnia, to zrób sobie max. 30 minutową drzemkę - niezbyt długa drzemka potrafi dać więcej niż rozsypianie się

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 17:55   #25
Princeska87
Zakorzenienie

wątek dla mnie

mam to samo, 8 godzin to dla mnie za mało, wtedy muszę np. po uczelni "odespać zaległości"
13 godzin to za dużo, bo wtedy strasznie boli mnie głowa w okolicach czoła po przebudzeniu.
Najlepiej to tak około 10 godzin

Ostatnio był fajny artykuł na onecie, nie wiem, czy czytałyście, właśnie o tym ile kto potrzebuje snu. Nie pamiętam już dokładnie, ale to jest jakoś tam indywidualnie uwarunkowane i np. Margaret Thatcher, gdy była u władzy potrzebowała chyba tylko 4 godzin snu, by być wypoczętą, natomiast dla porównania Albert Einstein potrzebował właśnie chyba około 12, czy 13 godzin snu.

Uwielbiam spać dlatego w sumie dobrze mi z tym i nie przeszkadza mi to, może czasem, gdy widzę jak potwornie jestem leniwa przez to

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Acha, dodam jeszcze, że kawy nie piję, bo nie bardzo lubię, a druga sprawa jest taka, że źle się po kawie czuję (wewnętrzny strach, poddenerwowanie, serce mi szybko bije, w ogóle nie mogę spać itd..)
Na nogi może postawić mnie bardzo mocna herbata

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

i jeszcze dodam, bo zapomniałam, że mam tak jak ktoś tu wyżej wspomniał, jeśli pójdę spać nawet o 22, a muszę wstać o 6 rano to tak czy siak jestem i będę niewyspana. Natomiast jeśli poszłabym nawet o 4 rano, a musiała wstać o 10, to spokojnie i całkiem dobrze się czuję. Także też u mnie zależy to od pory, o której muszę wstać.

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

matko jak mnie rozbawił ten wątek, nie mogę no przeczytałam wszystko i tak sobie rozmyślam o moim spaniu i wcześniej któraś z Was świetnie napisała, że na imprezie musi sobie zmrużyć oko
mega wątek
no to Śpiochy! Łączmy siły
Princeska87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 18:31   #26
rare bird
Wtajemniczenie

Haha ja też zawsze na imprezie przysypiam jak jest nudno Albo siedzę wieczorem u mojego TŻ, oglądamy film i nagle zaczynam drzemać

Ale mam anemię i niedociśnienie, więc u mnie to normalne
Stary 2010-02-20, 18:49   #27
molasses disaster
Raczkowanie

Hmm... zmusiłyście mnie do zastanowienia się nad sobą. Ja też potrzebuję co najmniej 8-10 godzin snu, ale nie sądziłam, że to może być problem. Myślałam, że taka już moja natura... Nie cierpię na jakiś większy niedobór energii w ciągu dnia po tak "długim" śnie.

Zauważyłam jedynie, że jak nie biorę dodatkowo żelaza i magnezu, jestem bardziej ospała. To samo, jak nie piję wystarczającej ilości wody mineralnej.

Dodam jeszcze, że jeśli 2 - 3 dni z rzędu zdarzy mi się spać po 12-14 godzin, to mam jak w banku, że przez najbliższe 48 godzin nie zasnę, choćby nie wiem jak bolały mnie oczy.

Edytowane przez molasses disaster
Czas edycji: 2010-02-20 o 18:54
molasses disaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-20, 19:20   #28
Elfia4
DOMator

Ja też jestem śpiochem, chociaż w ciągu tygodnia śpię po 6-7 godz. Za to w weekend jeśli tylko mogę śpię z 10 godz. Czasem po powrocie z pracy muszę pospać troszkę, bo po 8 godz patrzenia w monitor bolą mnie oczy.
I tak bez przerwy ziewam jakbym zarwała noc.

Moim zdaniem skrajnie długie spanie jeśli nie jest uzależnione genetycznie, wynika z niedociśnienia, przemęczenia i chronicznego stresu, anemii, nadczynności tarczycy lub z cukrzycy (skoki cukru mogą powodować napady senności).
Żeby odnaleźć przyczyny ciągłej senności nie zaszkodzi wybrać się po skierowanie na badania krwi (morfologia, cukier, hormony tarczycy).
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 20:16   #29
rapifen
Zakorzenienie

Każdy człowiek ma swoje fazy snu, popróbuj trochę. Ja myślałam że potrzebuję spać 12 godzin zeby się w peeeeełni wyspać. Po 8 godzinach byłam padnięta. Próbowałam spać po 5, 6, 7, 8 godzin. Okazało się że najlepiej się czuję śpiąc właśnie 6h.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 20:55   #30
jodame
Zadomowienie

Jeśli masz niskie ciśnienie, to może to być powodem Twoich problemów.

A jak u Ciebie z wysiłkiem fizycznym? Jeśli zaczniesz ćwiczyć, to poprawisz ciśnienie oraz zmęczysz organizm, przez co w nocy będzie "intensywniej" i "bardziej" wypoczywał, regenerował się. Jeśli np. cały dzień nic nie robisz (zero wysiłku fizycznego), to sen nie jest pełnowartościowy.
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości