![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() hello! o wolności!
Cześć- czy wiecie dlaczego dorosłe córki muszą mieć krótkie włosy- ?
ściełam je niedawno i jak patrzę w lustro to nie widzę już nic co by się we mnie podobało- krótkie włosy odsłoniły problemy z cerą i podbródek, pozbawiły kobiecości- a rano wyglądam jak sprzątaczka. Były zniszczone ale mogłam je tylko podciąć-a mama ciągle mówiła- zetnij i zetnij. no i na zapałkę scieła mnie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: hello! o wolności!
wiesz, to dość delikatna sprawa, rzadko kto mówi o tym głośno, no ale ja spróbuję... wiesz, dorosłe córki nie muszą mieć krótkich włosów
![]() i co najgorsze! nie muszą dawać ich sobie obcinać własnym matkom wedle ich (tych matek) uznania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
to nie jest temat wstydliwy tylko obyczajowy.
---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Carya- nie zrozumiałaś mnie. ale może znajdzie się jeszcze ktoś. ![]() ---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Może niektóre nie były w takiej sytuacji że otoczenie wywiera presję- ale można zrozumieć- zresztą widać że długie włosy są domeną kobiet z pewnym sposobem na życie- są wręcz dla nich symbolem arogancji? takie długie rozpuszczone włosy w pracy denerwują starszych przełożonych u młodszych dziewczyn- bo 35 lat to dla kierowbniczki po 50tce- młoda dziewczyna. Sama byłam świadkiem sytuacji w której kierowniczka zwracała uwagę na wygląd. Ja w pracy miałam zawsze związane- i nie widziałam problemów.Dopiero wizyta mojej mamay zawsze kończyła się u fryzjera bo twierdziła że są za długie. Chodzi mi o te osoby które mogą mi coś doradzić.Wiem że nie dotyczy to wszystkich- bo wiele kobiet ma całe życie włosy dłuższe- do ramion, i nie ścinają tylko zmieniają kolor farby itd.Wyglądają młodziej. Też uważam że te krótkie włosy postarzają. To już wiesz o co chodzi ??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja lubie długie włosy i zapuszczam. Nie zamierzam sie juz wiecej skusic na obciecie, bo dobrze mi w długich, duzo lepiej niz w krótkich. A juz na krótko dac sie obciac komus, kto nie jest profesjonalistą- nigdy w zyciu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Nie ścina mnie mama tylko fryzjer.To tak dla wyjaśnienia.
Ale długie włosy ściąć to dramat dla kogoś kto nigdy nie bawił się w trwałą i stawiał na naturalność. Kiedyś mi nie zależało i też sama ścięłam włosy- bo była taka moda i dużo koleżanek ścinało- i była moda na pazurki- wszyscy mieli takie podobne- ale to było w podstawówce. Potem miałam różne długości ale włosy były dla mojej mamy zawsze pretekstem do nacisków- jak tylko trochę podrosły to mówiła idż do fryzjera. Uparłam się i nie ścinałam- chyba tylko do ramion- lub na Pazia. A jak teraz myślałam o ślubie to zapuściłam ![]() no i mam bardzo krótkie.Fruzury do ślubu z tego nie będzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wnioskuję,że jesteś przynajmniej pełnoletnia osobą skoro wychodzisz za mąż i nie masz swojego zdania? A tytuł wątku,co ma wspólnego z włosami ![]() Temat obyczajowy?,że matka każe dorosłej córce ścinać włosy,pierwszy raz słyszę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
bo nie czytałaś tego uważnie- może to śmieszne ale nie dla mnie. Pracujesz w przyjaznym otoczeniu.
Może nie wczuwasz się bo dziś trochę słońce świeci- a ten temat jest ponury. to fajnie że się pośmiałaś ale szukam kogoś kto zrozumie sytuację. Twoje emocje to wyśmiewanie się ze szczegółów wyrwanych z kontekstu. mi to nie pomaga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dorosłe córki nie muszą mieć krótkich włosów....
Słyszałam kiedyś, że kobietę po 30-stce łatwo rozpoznać bo nagle ścina włosy i robi "tapir"... Ale ja sądzę, że jak ktoś woli krótkie to nie powinien na siłę zapuszczać a jak ktoś woli długie to nie powinien obcinać tylko dlatego, że "w pewnym wieku długich mieć nie wypada". Więc powinnaś dążyć do tego w czym lepiej się czujesz ![]()
"kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem." K.Hadley Kocham Misia - mojego jedynego syneczka ![]() Zapuszczam włosy.... schudnę..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
pewnie tak. Przyzwyczaić się do krótkich?
ale to tak jak zrezygnować z młodości. a dla ludzi to tylko włosy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A jakiej oczekujesz pomocy? jeśli wiesz,że źle się czujesz w krótkich włosach i do tego wiesz,że krótkie włosy postarzają to po co ścinałaś ![]() Oczekujesz,żeby zmieszać Twoją mamę z ''błotem''? Poczułabyś się lepiej bo nie bardzo wiem czego oczekujesz? Sama będąc małą dziewczynkę często byłam prowadzana do fryzjera i musiałam nosić krótkie fryzury ale do czasu,kiedy tylko zrozumiałam,że mogę sama decydować o tym jaką długość włosów chcę nosić tak robię i nic i nikt nie ma na to wpływu tylko JA . Przykro mi,że uległaś presji ,teraz możesz tylko przedłużyć sztucznie włosy aby mieć do ślubu długie. I tyle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Wiesz rozumiem Cię. Długie włosy to dla Ciebie taki symbol młodości, kobiecości i teraz czujesz się jakby ktoś Ci to zabrał. Ale Ty nadal jesteś kobietą i nic nie straciłaś na wartości ... Zacznij zapuszczać na nowo a jakie będą teraz piękne i zdrowe. Nie wiem jak krótkie masz teraz ale może zrób jakąś zadziorną fryzurkę, podepnij gdzieś spineczkę. Usmiechnij się bo będzie lepiej - NIE MA INNEJ OPCJI
"kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem." K.Hadley Kocham Misia - mojego jedynego syneczka ![]() Zapuszczam włosy.... schudnę..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Jestem dorosłą córką swojej Mamy , często się teraz widujemy ( z czego osobiście się cieszę ) , zdarza sie Jej coś zasugerować czy skomentować mój wygląd - ale dla mnie nie znaczy to , że muszę się kierować Jej uwagami . Korzystam z okazji , cmokam Ją w policzek i bywa , że zgłaszam własne propozycje co do ewentualnych zmian - humorystycznie , typu "zrobię z siebie koczkodana kompletnego i będę dorabiać w cyrku "
![]() Co do zdania obcych ludzi - jaki sens się nim przejmować , jeśli nam w duszy inaczej gra ? Aha , jestem po trzydziestce i tapiru , jak żyję , nie miałam ![]() ![]() eli_ , zrób Sobie zdjęcie w tej obecnie krótkiej fryzurce i jak zapuścisz włosy , a ktoś będzie Ci sugerował obcięcie ich , to wyjmuj wtedy "straszaka" i mów wyraźnie : "Nigdy więcej " . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Nie wszystkie dorosłe kobiety muszą mieć krótkie włosy. Ja akurat krótkie włosy noszę od dawna - ale tapira nie robię, wyglądam naturalnie
![]() Jesli Ty ścinasz włosy pod wpływem mamy i na jej żądanie to najwyraźniej masz problem z asertywnością. I najpierw to będa włosy, a potem Twoje życie małżeńskie, wychowanie dzieci itd. Jesteś dorosła, więc nie pozwalaj innym na podejmowanie decyzji dotyczących Twojej osoby - tym bardziej, ze były sprzeczne z twoimi przekonanaimi - wiedziałaś przecież, że w krótkich włosach jest Ci nie do twarzy. Obcięłaś - trudno. Odrosną. Do ślubu możesz zapuszczać, potem ewentualnie przedłużyć, żeby upiąć w wymarzoną fryzurę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie zwalaj winy na mamę, to była ostatecznie Twoja decyzja, za włosy Cię chyba do fryzjera nie zaciągnęła. Coś na pocieszenie: włosy odrastają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
dobrze się czujesz w krótkich? jesteś charakterem chłopczycy czy po prostu ścinasz bo nie masz czasu o nie dbać- szamponować i farbować i kupować spinki i gumki?
zreszta krótkie ścinać trzeba co miesiąc żeby nie zarosnąć- to precyzyjne cięcie ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Straszak jest niezależnie od włosów- po twarzy już widać 35 a i przytyło się. ---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- nikt mnie nie zaćiągnął lecz psychicznie zmusił- wpojono mi zasady ze mama wie co dla mnie dobre. jak się nie podoba to będą problemy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
długie włosy trochę by tą grubość schowały- wychudziły by twarz i skierowały uwagę na głowę na nie biodra. no wiecie- bardziej kobieco i interesująco. krótkie fryzury są dla dziewczyn chłopczyc o chłopięcej nienagannej figurze i smukłych.
Ja trochę się zaokrąglam i wyglądam z tą krótką fryzurą jak baba a nie dziewczyna zdecydowana. ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- A jak trochę podrosną to znów mi każą ściąć. Że niby kobieta zadbana i w dodatku pracująca z ludżmi musi mieć skromny wygląd a długie włosy to próżność. I tak mnie piszą jak mnie widzą. W pracy widziałam coś podobnego. Jak myślicie - czy długie włosy utrudniają kontakty w pracy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Zaletą dorosłych córek jest to, że mogą mieć takie włosy, jakie im się tylko podobają, amen
![]() ![]() Sexownych fryzurek z krótkich włosów jest całe multum, spójrz na Gardias, Theron czy Beckham'ową. Poza tym, włosy to tylko włosy, urosną, wiem coś na ten temat... Edytowane przez Majowa Rosa Czas edycji: 2010-02-05 o 14:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Co do fryzurek czy makijaży - dziś na Plotkowym pewna niebiańska istota umieściła link do fajnego programu , w którym można załadować swoje zdjęcie i "poprzymierzać " różne fryzury oraz różne opcje ich kolorostyczne . Następnie podmalować usta , oczka , cerę upiększyć ( tam nawet na boku pokazuje , jakie konkretnie kosmetyki do tego , ale to już jak kto lubi ) i się widzi człowiek w nowym imagu ![]() Tu link -> http://www.instyle.com/instyle/makeover Po drugie primo ![]() Jesteś dorosła i już czas odpowiadać , że "Dziękuję za dobre chęci , ale tak jak ja nie przeżyję cudzego życia za kogoś , tak i nikt nie przeżyje mojego życia za mnie . Jeśli coś odczuwam jako szczęśliwe dla mnie , to cieszyłabym się jeszcze bardziej , gdyby tak bliska mi osoba akceptowała to". ------ edit: Nie , długość włosów nigdy nie utrudniała mi niczego ( tak zapytam , gdzie pracujesz , jeśli możesz , oczywiście , odpowiedzieć ? ) Moje aktualne zdjęcie jest w moim avie ( skontrastowane i zmonochromatyzowane oczywiście , ale to ja ) , czy wygladam nieskromnie , zaniedbanie czy próżnie ?? Edytowane przez eloi Czas edycji: 2010-02-05 o 14:48 Powód: nowe wpisy w wątku |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
czy można być dyskryminowanym w pracy z powodu własnego stylu i wyglądu.Jeśli środowisko narzuca ścisłe reguły- taka praca z ludżmi - wymagania typu skromność i wygląd budzący zaufanie. Najlepiej wygląd dojrzałej kobiety nie dbającej za bardzo o błyskotki bo to się za bardzo rzuca w oczy.
Także ubiór skromny i nie wyszukany.Nie jakieś długie spódnice i sukienki . Znacie takie zawody? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wierze że Ty to na serio piszesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dress code obowiązuje w wielu zawodach, ale nie ma to nic wspólnego z długością włosów u kobiety ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mamusia życ wiecznie nie bedzie i co ty wtedy zrobisz ?chyba ze zostawi szczegółowe rozporządzenia w testamencie. Marna prowokacja-niech już sie ferie skonczą !!!bo i nauczycielom się chyba nudzi ![]() witki mi opadły. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-02-05 o 14:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
nie nauczycielka i nie guwernantka- ale po komentarzach widzę że nie lubicie tu gadać na serio.
Skorzystam z różnych porad upiększających- tylko że nie w tym problem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() że nią nie jesteś? ![]() Czytaj ze zrozumieniem ,Paula napisała w innym kontekście ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Owszem,są zawody gdzie nie wypada lub nie można nosić rozpuszczonych włosów-ale co za problem je upiąć?Tego chyba żaden dress code nie zabrania.Nie trzeba od razu ścinać włosów.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
czytam po kolei- jestem tu nowa.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
A w czym jest problem???
Bo zakładając, że mówisz najzupełniej serio i rzeczywiście jesteś po trzydziestce, to jaki jest Twój główny problem, bo nie do końca rozumiem? Chcesz się ogólnie poużalać, próbując udowodnić tezę z pierwszego posta (nie do udowodnienia, nawiasem mówiąc, bo jest błędna do szpiku kości), czy jak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Spięte włosy to sygnał- jestem dziewczęca- pomyśl jak to działa gdy masz być osobą budzącą zaufanie w starszych ludziach od ciebie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:26.