|
Notka |
|
Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe Forum dla miłośników sportów letnich i zimowych. Tu dowiesz się wszystkiego o tym jak przygotować się do sezonu. Poczytasz o nowinkach sportowych. |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Narty - jaka długość i model
Mam zamiar kupic narty carvingowe. Najlepiej teraz bo przed sezonem taniej. Tylko nie wiem jakie narty bylyby najlepsze i jaka dlugosc powinnam wybrac. Mam174 cm wzrostu waze ok. 58 kg buty narciarskie- 25.5 . Jestem średniozaawansowana i chce narty allround lub race . JAkądlugosc wybrac i jaki model nart polecacie?
ja mysle o atomic race ale sa dosc drogie moze poszukam uzywanych. Pomozcie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Narty - jaka długość i model
Skoro dopiero zaczynasz- idź do komisu, bierz używane a oni Ci doradzą. Ja jeżdże już któryś rok, na używanych i jest super. Jak masz ochotę - kupuj nowe, ale może się okazać ze coś Ci w nich nie pasuje i szkoda pieniążków.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Tez mam ten sam problem tylko, ze ja jestem zupelnie poczatkujaca i planuje za kilka dni zakup nart (moze deski). Rozgladalam sie na allegro, mam kilka swoich typow, ale nie wiem, czy takie dla mnie bylyby dobre. Mam 170 cm i waze 51 kg. Chcialabym jak najkrotsze narty dla mojego wzrostu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny polecam wam www.skiforum.pl tam najlepiej wam doradzą. A dla zupełnie początkujaych dodam, że zakup nart nie ma sensu, może mieć sens zakup butów - zwykle w wypożyczalni nie da się szybko dobrać wygodnych butów, a to jest krytyczne - zakup butów jest bardzo czasochłonny - różne modele mają różny kształt i jedne pasuja a drugie wcale i jeszcze jedno - nie sugerujcie się, że na początek trzeba buty miękkie bo to nie jest prawda, jak dla mnie to flex 60 to minimum (zobaczycie jak wasze umiejętności wzrosną) dla jazdy rekreacyjnej. Co do nart to zwykle ludzie w wypożyczalniach dobrze dobiorą narty na początek (te poczatkowe narty po krótkim czasie okażą sie dla was za słabe) i dopiero wtedy zależnie od stylu jazdy trzeba przetestować pare modeli i z nich coś wybrać. Natomiast na początek najważniejszy jest ubiór kurtka + spodnie.
I powodzenia na stoku. |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Mnie ludzie z tego forum nie pomogli, może dlatego, że to w większości mężczyźni albo ludzie o zupełnie innych gabarytach i umiejętnościach
![]() Ja bym brała od razu narty o docelowej długości, ok -10 cm od wzrostu, a na pewno nie więcej niż 15, nawet dla początkujących. Wg mnie "oddychająca" kurtka to konieczność, miałam zwykłą ciepłą i tak się zgrzałam, że przeleżałam całe ferie w łóżku.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Jest sporo dziewczyn na skiforum i one też chetnie pomagają, co do umiejętności forumowiczów to też jest całe spektrum. Po pierwsze jeśli chodzi o średni poziom to już mniej więcej powinnaś wiedzieć czego szukasz: krótki/długi skręt, on/off piste itp. i tutaj po prostu poszukaj paru modeli i pytaj potem o konkretne modele. A co do nart i ich cen to tu jest kwestia dobrego poszukania, zgoda bieżące modele są drogie i narty dla średniozaawansowanych kształtują się 1200 - 1900pln, ale poszukaj modeli z lat poprzednich, najczęściej różnią się tylko grafiką i tu podam przykłady:
ATOMIC CLOUD 7 2009 - ok. 1400pln, 2008 - ok 800pln Rossignol attraxion I 2009 -ok. 1350pln, 2008 - ok 850pln Rossignol attraxion III 2009 -ok 1800pln 2008 ok 1300pln generalnie najniższe ceny są w miesiącach kwiecień - październik. I tak jak mówiłam, jeżeli nie wiesz jak chcesz jeździć to wypożyczaj narty dopóki nie trafisz na pasujące. Napisz więcej o sobie a spróbuje coś doradzić. |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ja umiem znaleźć narty, które by mi odpowiadały, ale nie mieszczą się one w moim budżecie, i właśnie takie były mi polecane, więc ok - pomoc jest, jak ktoś nie jest ograniczony finansowo
![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Moj ojciec ostatnio kupil w macro atomic sx1 za niecale 500pln.. a jeszcze rok temu cos ok. 900 kosztowaly ; ) macro ma czasem dobre promocje ; )
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
"Interesowały mnie narty multicondition, i na podstawie postów z polecanego forum, wybrałam sobie Blizzard Iqon 7200 i Head Peak 71. Myślisz, że któreś będą się, ok?"
Head nie znam, z opisu wynika, że są raczej dla początujących, Blizzard IQon7200 Emocion to narta z trochę wyższej półki niż ten HEAD raczej łatwo skrętna i dość szeroka pod butem dobrze sobie poradzi na rozjeżdżonym stoku, z tej klasy to może jeszcze ATOMIC CLOUD 8 i Rossignol Attraxion III i K2 True Love (są trochę droższe, ale z poprzednich roczników można coś znaleźć), jeżeli jesteś średniozaawansowana to raczej niżej nie warto kupować, aha i jeszcze do tych nart to już trzeba trochę lepsze buty flex tak co najmniej 70. "Moj ojciec ostatnio kupil w macro atomic sx1 za niecale 500pln.. a jeszcze rok temu cos ok. 900 kosztowaly ; ) macro ma czasem dobre promocje ; )" Te narty to są dla zupełnie początkujących lekkich osób i 900pln to cena zaporowa jak dla mnie na te nartki. Niestety im lepsze narty tym droższe. |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ratta, zgadzam sie z Ranitą odnośnie jej doradztwa jak i polecania chłopaków ze skiforum.pl. Miałam upatrzone modele nart dla średniozaawansowanych narciarzy i z ich pomocą dobrałam pasujacy mi model. Padło na Atomic SX7. Nie jestem fanką bardzo krótkich skętów ani jazdy na kreskę, w sumie preferuję taki średni skręt. Te narty w pełni się do tego nadają, bo nie są super slalomowe ani gigantowe i pozwalaja czerpać pełną przyjemnośc z jazdy. Proponuję przetestować z wypożyczalni kilka polecanych nart, wtedy z łatwością wybierzesz nartę idealną dla siebie. Jeśli chodzi o ceny, to tak jak juz wczesniej dziewczyny pisały, narty z poprzednich roczników są tańsze więc na pewno coś znajdziesz, a jeśli nie spieszysz się bardzo z zakupem to poczekaj do marca , kwietnia wtedy masz szansę na super nartę w atrakcyjnej cenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ja w tym roku jadę na narty/deskę po raz pierwszy zastanawiam sie nad kupnem używanych , gdyż wyszłoby mi to tyle co wypożyczenie na cały wypad. Naczytałam się w rożnych internetowych poradnikach i zgłupiałam. Do każdego modelu/marki w rożnych tabelach inne wymiary :mam 162 cm wzrostu i ważę 50-51 kg jestem jak najbardziej początkująca
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
to były Head C90X. 160 cm, 118/70/106 mogłam je kupić prawie za darmo, na zdjęciu wyglądały jak nowe ale ktoś mnie uprzedził
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Kup sobie lepsze buty i raczej nowe, a narty wypożycz
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Narty najlepiej wypożyczyć, bo na początku nauki trudno przewidzieć jaki styl jazdy przypadnie Tobie najbardziej do gustu. Czy krótki czy długi skręt itp. a co za tym idzie narta slalomowa, crossowa czy gigantowa. Może spodoba Ci się podchodzenie pod górę i będziesz chciała mieć narty skiturowe. Przykłady można mnożyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
okazji na tani zakup na razie nie będę szukała, chyba , ze coś samo wpadnie w oko
![]() a buciki do snowboardu mam prawie nie używane bo tylko 3 dni od kuzynki ![]() Edytowane przez ewelline Czas edycji: 2010-01-06 o 17:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Dla średniego poziomu umiejętności polecam Atomic Cloud 9, w Intersporcie widziałam je po ok 1500 zł.
http://www.skiteam.pl/narty/Atomic/Cloud-9/ Narta podobno bardzo dynamiczna, moje umiejętności chyba by trochę przerosła dlatego zakupiłam Dynastar Exclusive Active w sklepie SkiTeam (maja tam teraz dużo rabatów) za ok 1200 zł. W ogóle za zestaw narty + buty w outlecie SkiTeam we Wrocławiu zapłaciłam zamiast 2000 zł, to 1580 zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Wypowiadałam się w tym temacie rok temu, to powiem i teraz, jakie narty kupiłam. Blizzard Iqon 7200 i uważam, że to była świetna okazja
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:48.