|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Wyspy Zielonego Przylądka - Cabo Verde. Był ktoś?
Czy był ktoś z Was na Cabo Verde? Jak najtaniej tam się dostać? Jakieś linie lotnicze, któe oferują tanie przeloty???
Proszę o porady ![]() Dzięki.
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyspy Zielonego Przylądka - Cabo Verde. Był ktoś?
Podbijam!
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Chcesz jechać koniecznie na własną rękę? Widziałam wiele ofert w prawie wszystkich biurach podróży. Miałam się nawet zdecydować, ale wybrałam coś innego
![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co wybrałaś zamiast CV?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Zjednoczone Emiraty Arabskie
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Witam
moze troche późno, ale moze komuś sie przyda - była na wyspie SAL, jednak nie pomogę co do transportu, ale... My lecieliśmy prze Barcelonę, a na Cabo Verde co dziennie przylatuje samolot z dostawą żywnosci i wody z Europy (ale nie wiem z którego kraju) nie wiem czy znajdziesz na miejscu nocleg (no chyba że któryś z hoteli będzie miał wolne miejsca) - ja bym tam nie weszła do żadnej knajpki poza hotelowymi, nie zjadła żadnego hamburgera, czy hot-doga z budki (to takie "dzikie" - czytaj jeszcze nie zmienione przez cywilizację miejsce - poza hotelami) bardzo piekne ale to trzeba lubić. Miejsce fantastyczne - przepiękne, szerokie, czyste plaże i zero ludzi (byłam w lutym) to nie Egipt, czy Tunezja, gdzie ludzie leżą wszędzie - przy basenach, na plaży. Wycieczka autokarem po wyspie (ze "zwiedzaniem") trwała pół dnia. Calą wyspę możnaby było obejść w 1-2 dni (30 km długa i 12 szeroka) Były też przeloty na inne wyspy takimi małymi awionetkami (ok. 200 dolarów) ale nie było już miejsc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Moi znajomi byli na Gabo Verde. Z biura podróży Wezyr i również w postojem w Barcelonie. Byli zauroczeni wyspą. Ludzie niesamowici - otwarci, przyjaźnie nastawieni, prości, ale szczęścliwi. Hotel organizował bogaty program animatorski, ale w samym mieście organizowane były jak to powiedziała mmk "dzikie" :/ imprezy. Ich dzikość polegała na tym,że grali na bębnach, muzyka była na żywo i tańczyli wszyscy od 5 do 95 lat
![]() ![]() ![]()
Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterię: to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć. "Kolejny łyk..i bar zaczyna wirować. To dobrze. Bary powinny wirować." Sophie Kinsella |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Moze byc przydatne
![]() http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/afryka/c...ego-przyladka/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Tak ci ludzie są niesamowici, choć biedę widać na każdym kroku są szczęśliwi, tam czas nie płynie tylko leży. Zawsze uśmiechnięci i bardzo życzliwi. Zwyczajni ludzie żeby zjeść muszą sobie np. złowić rybki na kolację, bo pieniędzy nie ma, z pracą też nie najlepiej.
- NO STRES - i tak żyją, bez stresu, powoli (bo tam na prawdę nie ma co robić) Pogoda jest zawsze, deszcz pada tylko 5 dni w roku, przy czym oni nawet kilka kropli uważają za deszczowy dzień - temperatury zawsze powyżej 20 stopni, ale nigdy nie ma wielkich upałów - w lato temperatury dochodzą do ok. 30 stopni. Zawsze wieje wiatr (w końcu to środek oceanu) Jak znajdę chwilkę to wkleję parę fotek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Gabo Verde jest rajem dla surferów jeśli cię to interesuje
![]() ![]()
Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterię: to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć. "Kolejny łyk..i bar zaczyna wirować. To dobrze. Bary powinny wirować." Sophie Kinsella |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Jedzenie - to chyba zależy od hotelu - my przy All mieliśmy dosłownie wszystko i bardzo urozmaicone - cały dzień można było jeść i pić, 5 barów otwieranych na zmianę plus bary tematyczne - rewelacja.
W jednym z barów nawet hot-dogi i hamburgery - gdzie osobno podawali bułkę z parówką, czy mięsem a sałatki i sosy do wyboru każdy sobie nakładał sam, tego nie ma nawet u nas. Nie wiem czy by się znudziło. Dla mnie żadna kuchnia z wszystkich miejsc w jakich byłam nie była tak obfita, urozmaicona i przede wszystkim smaczna. Nawet dzieci nie wiedziały co jeść - a zawsze (szczególnie w krajach arabskich) upatrywały tylko jedną dwie rzeczy i jadły to w kółko. Napoje - wszystko od wody, coli itp., przez kawę, czekoladę, różnorodne herbaty, po drinki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Rzeczywiscie na Wyspach jakby sie czas zatrzymal, zdecydowanie polecam jako miejsce na urlop
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Byłam 2 lata temu i polecam. Biuro Triada - oki. Tylko hotel troche nieciekawy ponieważ do głównego centrum (santa maria) było około 20-30 min jazdy. Mieszkałam w murdeira village. Lot samolotem z Warszawy to ponad 7 godz, z czego ja leciałam w nocy więc nie było za bardzo co podziwiać. No chyba że kogoś fascynują małe światełka miast itp. A co do wypoczynku to niesamowite widoki, super plaże, i co najważniejsze gooorąco (a to był luty). Jeżeli kogoś interesują zdjęcia mogę wysłać na maila.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:36.