poszukuje sprawdzonego przepisu na miodownik!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-09-26, 22:59   #1
myska
Raczkowanie
 
Avatar myska
 
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 36
Smile

poszukuje sprawdzonego przepisu na miodownik!!


naleciala mnie ochota na miodownik
myska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-27, 05:49   #2
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: poszukuje sprawdzonego przepisu na miodownik!!

Prosze Ciebie bardzo wszystkie miodowniki zebrały bardzo dobre opinie

1.MIODOWNIK Z GRUSZKAMI
ciasto:
20 dag miodu
15 dag masła
3 jajka
skórka otarta z połówki cytryny
20 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 dag gruszek

polewa:
5 dag masła
2,5 łyżki miodu
10 dag posiekanych orzechów włoskich
pół łyżeczki cynamonu


1.Masło i miód ucieramy dokładnie aż powstanie jednolity krem. Wbijamy do masy jajka i jeszcze chwilę ucieramy.
2.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem ze skórką z cytryny dodajemy do miodowego kremu. Ucieramy wszystko mikserem do połączenia składników.
3.Ciasto wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem tortownicę.
4.W rondelku rozpuszczamy masło i miód na polewę. Gdy gotowe, wsypujemy orzechy i cynamon, mieszamy.
5.Gruszki obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście. Na wierzchu równomiernie rozprowadzamy polewę.
6.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i pieczemy ok.45 minut. Miodownik jest upieczony, gdy patyczek wbity w środek pozostaje suchy.

2.MIODOWNIK GOTOWANY NA PARZE
skład:
3 1/2 szklanki maki
3 łyżeczki peoszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru
1 szklanka cukeru pudru
3 łyzki karmelu (palony cukier)
1/2 kostki miekkiego masła
1/3 szklanki oleju arachidowego
5 duzych jaj
2 łyzki miodu
1/2 łyżeczki imbiru i 1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie

Makę, proszek, sode i sól przesiac dwa razy.
Cukier, cukier puder, masło i olej ubijac przez 2 min mikserem na srednich obrotach.
Ciągle ubijając dodawac po 1 jaju do masy maslanej (ok 2 min).
Obroty misera zmniejszyc do małych. Nie przerywając ubijania do masy jajowo - maslanej wlac cienkim strumyczkiem miód i karmel. Stopniowo dodawac make ciągle ubijajac mase , po dodaniu całej maki ubijac dalsza minute.
Ciasto wlac do formy wysmarowanej i posypanej bułka tartą. Gotować 1 godzine.

3.MIODOWNIK Z WARSTWĄ ORZECHOWĄ
Ciasto:
220g cukru
500g mąki
2 jaja
5 łyżek śmietany
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
100g masła
cukier waniliowy

Warstwa orzechowa:
2 łyżki miodu
10 łyżeczek cukru
2 łyżki masła
200g orzechów włoskich

Masa grysikowa:
7 łyżek grysiku
500ml mleka
10 łyżek cukru
250g masła


Masło utrzeć na puch z cukrem, dodawać po jaju i dalej ucierać, dodać cukier waniliowy i ucierać. Sode rozprowadzić w śmietanie i dodać do masy jajeczno-maślanej. Dodac miód i mąkę i dokładnie połączyć. Ciasto jest bardzo geste, ale takie ma być. Podzielić na dwie części. Upiec jeden placek, na wierzch drugiego rozłozyć warstwę orzechową i upiec.
Wartswa orzechowa: rozpuścić miód z cukrem i masłem, dodac orzechy i chwilę prażyć.
Masa grysikowa: mleko zagotować z cukrem, ugotowac na nim grysik. Wystudzić. Masło utrzec na puch i dodawać po łyżce zimnego grysiku i dalej ucierać.
Na placek bez orzechów wyłożyć krem i przykryć plackiem z orzechami. Pozostawic na noc, żeby sie "przegryzł."
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 15:11   #3
nela_24
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 2
Dot.: poszukuje sprawdzonego przepisu na miodownik!!

Super przepis na miodownik z orzechami z pewnością w weekend go wypróbuję . Już mi ślinka cieknie na samą myśl. Dzięki
nela_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.