|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() poszukuje sprawdzonego przepisu na miodownik!!
naleciala mnie ochota na miodownik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: poszukuje sprawdzonego przepisu na miodownik!!
Prosze Ciebie bardzo
![]() ![]() 1.MIODOWNIK Z GRUSZKAMI ciasto: 20 dag miodu 15 dag masła 3 jajka skórka otarta z połówki cytryny 20 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag gruszek polewa: 5 dag masła 2,5 łyżki miodu 10 dag posiekanych orzechów włoskich pół łyżeczki cynamonu 1.Masło i miód ucieramy dokładnie aż powstanie jednolity krem. Wbijamy do masy jajka i jeszcze chwilę ucieramy. 2.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem ze skórką z cytryny dodajemy do miodowego kremu. Ucieramy wszystko mikserem do połączenia składników. 3.Ciasto wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem tortownicę. 4.W rondelku rozpuszczamy masło i miód na polewę. Gdy gotowe, wsypujemy orzechy i cynamon, mieszamy. 5.Gruszki obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście. Na wierzchu równomiernie rozprowadzamy polewę. 6.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i pieczemy ok.45 minut. Miodownik jest upieczony, gdy patyczek wbity w środek pozostaje suchy. 2.MIODOWNIK GOTOWANY NA PARZE skład: 3 1/2 szklanki maki 3 łyżeczki peoszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru 1 szklanka cukeru pudru 3 łyzki karmelu (palony cukier) 1/2 kostki miekkiego masła 1/3 szklanki oleju arachidowego 5 duzych jaj 2 łyzki miodu 1/2 łyżeczki imbiru i 1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie Makę, proszek, sode i sól przesiac dwa razy. Cukier, cukier puder, masło i olej ubijac przez 2 min mikserem na srednich obrotach. Ciągle ubijając dodawac po 1 jaju do masy maslanej (ok 2 min). Obroty misera zmniejszyc do małych. Nie przerywając ubijania do masy jajowo - maslanej wlac cienkim strumyczkiem miód i karmel. Stopniowo dodawac make ciągle ubijajac mase , po dodaniu całej maki ubijac dalsza minute. Ciasto wlac do formy wysmarowanej i posypanej bułka tartą. Gotować 1 godzine. 3.MIODOWNIK Z WARSTWĄ ORZECHOWĄ Ciasto: 220g cukru 500g mąki 2 jaja 5 łyżek śmietany 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 100g masła cukier waniliowy Warstwa orzechowa: 2 łyżki miodu 10 łyżeczek cukru 2 łyżki masła 200g orzechów włoskich Masa grysikowa: 7 łyżek grysiku 500ml mleka 10 łyżek cukru 250g masła Masło utrzeć na puch z cukrem, dodawać po jaju i dalej ucierać, dodać cukier waniliowy i ucierać. Sode rozprowadzić w śmietanie i dodać do masy jajeczno-maślanej. Dodac miód i mąkę i dokładnie połączyć. Ciasto jest bardzo geste, ale takie ma być. Podzielić na dwie części. Upiec jeden placek, na wierzch drugiego rozłozyć warstwę orzechową i upiec. Wartswa orzechowa: rozpuścić miód z cukrem i masłem, dodac orzechy i chwilę prażyć. Masa grysikowa: mleko zagotować z cukrem, ugotowac na nim grysik. Wystudzić. Masło utrzec na puch i dodawać po łyżce zimnego grysiku i dalej ucierać. Na placek bez orzechów wyłożyć krem i przykryć plackiem z orzechami. Pozostawic na noc, żeby sie "przegryzł."
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Dot.: poszukuje sprawdzonego przepisu na miodownik!!
Super przepis na miodownik z orzechami z pewnością w weekend go wypróbuję . Już mi ślinka cieknie na samą myśl. Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.