|
|||||||
| Notka |
|
| Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Studia magisterskie - Anglia
Próbowałam znaleźć podobny temat na forum, ale niestety nie udało mi się, więc jeśli jednak był, to wybaczcie moje niedopetrzenie
![]() Planuję wyjechać do Anglii, dokładniej do Londynu. W czerwcu mam obronę pracy licencjackiej. Chciałabym tam zrobić magistra, ale szperam, szukam i kurcze nie bardzo wiem jak się do tego zabrać Mój kierunek - filologia germańska - z tego, co się doszukałam jest parę uczelni, na których mogę dalej studiować Oczywiście zamierzam iść do pracy, tylko...Wiadomo - nie będzie łatwo jeżeli chodzi o finanse, bo wiem, ze studia tam są płatne... Więc zwracam sie z pytaniem do dziewczyn, które tam studiują: - czy można sie ubiegać o jakieś zniżki, stypendia, itp.?? - czy istnieje takie coś jak kredyt studencki na studia magisterskie?? jak tak - na jakich zasadach to działa?? Fakt - w internecie sa tony informacji na ten temat, ale głowa mnie juz od tego boli Wszędzie coś innego!! Dlatego postanowiłam szukać u źródła Z góry dziękuję
|
|
|
#2 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Studia magisterskie - Anglia
Cytat:
Nie jestem pewna czy po licencjacie mozna bezposrednio pojsc na studia magisterskie - masters, dlatego, ze nasz magister jest tlumaczony na bachelor, czyli pierwsze studia, wiec tego trzeba dowiedziec sie bezposrednio od uczelni, rozne uczelnie maja rozne wymagania. Jesli dostaniesz sie na masters, to niestety sa to studia pelnoplatne, nie dostaje sie na nie kredytu studenckiego jako tako, ALE sa dwie opcje mozna sie ubiegac o stypendium, informacje o tym sa na stronach uczelni, zalezy od kierunku i trzeba sie o to starac jak najwczesniej. Jest jeszcze cos takiego jak Career Development Loan, jest to pozyczka z banku, ale splaca sie ja dopiero po skonczeniu studiow, z tym ze, trudno ja bedzie dostac bez historii kredytowej, pracy i zaraz po przyjezdzie do Anglii. P.S. Nie chce Cie zniechecic , po prostu muisz sie dokladniej zorientowac i to szybko.
|
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Z tego co wiem kumpela po licencjacie w polsce poszła tam na magistra, problemów nie miała, więc szanse są
![]() Cytat:
Ale i tak najlepiej by mi było dowiedzieć się tam na miejscu - jak pojadę, to zrobię obeznanie
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
7sweety7 jesteś pewna z tym bachelorem?? Z tego co sie orientuję to bachelor to własnie licencjat
Nie powiem Ci wiele bo nie znam detali, ale mój chłopak mówi ze kredyt na studia jest dostac baaardzo łatwo co więcej zaczyna sie go spłacac 2 lata od skonczenia studiów ( mój chłopak rozmawiał na ten temat z konsultantem do spraw udzielania kredytów z HSBC ) - to tak w ramach podniesienia na duchu a Ty szukj dalej
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, licencjat to jest bachelor degree (undergraduate studies) po których bezpośrednio można się ubiegać o miejsce na masters (postgraduate).
Na stypendium to bym prawdę mówiąc nie liczyła, o wiele łatwiej dostać dofinansowanie na undergraduate studies. Jeśli skończyłaś filologię germańską to możesz się ubiegać u miejsce na wiele kierunków humanistycznych np HR, Journalism etc Ja sama właśnie zrobiłam mgr na Kingston University, który gorąco polecam! Pzdr
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny! Ja właśnie wybieram się na mastera do Nottingham, na studia ekonomiczne, mam licencjat z ekonomii na Manchesterze. Oczywiście BA czy BSc to odpowiednik polskiego licencjatu i zazwyczaj (to zależy jednak od kierunku), na mastera papiery można składać od razu po skończeniu undergaduate studies. Jeśli chodzi o finanse, zawsze warto zacząć od sprawdzenia, co oferuje dana uczelnia, wiele z nich, np. daje studentom zniżki za wcześniejsze uiszczenie opłat, itp. Dostać pożyczkę nie jest trudno, ale nie jest już ona taka korzystna jak te student loans otrzymywane na studia licencjackie, szczegółów jednak nie znam, bo udało mi się zaoszczędzić odpowiednią kwotę
W razie wątpliwości, radzę pisać maile. Brytyjskie uniwerki to tak doskonale zorganizowane instytucje, że zawsze znajdzie się ktoś kompetentny, kto Ci odpowie na pytania. Najważniejsze, to dostać się na studia, potem już jakoś się wszystko ułoży, serio
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziwczyny!
Tak sie sklada ze studiuje w Anglii na Uniwerku Sussex w Brighton. Jestem mega zadowolona, jednak juz szukam studiow magisterskich. Mysle o kierunku Odnawialna Energia na uniwerku w Nottingham. Czy ktos tam moze kiedys studiowal?? Kazde info sie przyda. Dzieki, Zuzka Edytowane przez zuzka85 Czas edycji: 2010-05-25 o 19:21 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:15.

Mój kierunek - filologia germańska - z tego, co się doszukałam jest parę uczelni, na których mogę dalej studiować
Oczywiście zamierzam iść do pracy, tylko...