Zespół aspiracji smółki, zapalenie płuc u nowordoka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-26, 21:17   #1
euphoria3
Przyczajenie

Zespół aspiracji smółki, zapalenie płuc u nowordoka

Witam wszystkie osoby odwiedzające ten wątek.

11 dni temu zostałam "szczęścliwą mamusią". Pisze to w cudzysłowie gdyby nie komplikacje jakie powstały podczas oraz po porodzie. Całą ciążę przeszłam wzorcowo. Ani razu nie męczyły mnie nudności, byłam pełna energii, raz lub dwa miałam lekki katar-nic szczególnego( brak gorączki i innych czynników chorobowych). Wizyty u gin co 3 tygodnie, za każdym razem przeprowadzane badanie gine, co druga wizyta dodatkowo z opisem USG. Wszystko przebiegało idealnie. Ostatnia wizyta w środe juz 4 dni po terminie porodu.
W poniedziałek, 9 dzien po terminie, tak jak lekarz zalecił zgłosiłam sie do szpitala. Wykryto u mnie małowodzie. Podawano mi dwa dni roztwór NaCl w kroplówce. Brak akcji porodowej.
Czwartek(12-sty dzień)-planowana indukcja porodu. Dodam iż raz badano czystośc wod plodowych i byly rzekomo czyste. Indukcja zaplanowana na godz. 7.15 . O godz. 7.20 podłączono mnie do KTG i okazało sie ze tętno dziecka zanika. DSzybka decyzja-cesarka. Maluch przyszedl na swiat o 7.50. Ja obudziłam sie znacznie później.......w szoku dowiedzialam ze cos jest nie tak z dzieckiem. Po paru ładnych godzinach dowiedzialam sie co jest z dzieckiem. U Wiktorka wykryto zespół MAS- zespół aspiracji smółki. Po paru dniach okazał osie ze z Mas pozostało tylko zapalenie płucek.
Czy ktoś z was miał doczynienia z czymś takim. Jakie są wasze doświadczenia . Piszcie prosze, chce wiedzieć jak najwaiejsej na ten temat. NIesety na internecie jest dośc mało na ten temat, a mam wrażenie ze czasami lekarze mowią kilka różnych rzeczy.
euphoria3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-01, 16:57   #2
arinitti
Raczkowanie

Dot.: Zespół aspiracji smółki, zapalenie płuc u nowordoka

Znalazłam tak na szybko - oto linki:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3...%C3%B3%C5%82ki

http://www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,48,245,3576

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=...ArjFLxKu3auqcg

Życze wam wszystkiego najlepszego, podtrzymuj laktację, często przystawiaj Syneczka do piersi i ściągaj pokarm, to strasznie ważne - twoje mleko zdziała wiele.

I jeszcze znalazłam lekarza w Opola, którego warto się poradzić - tu opinie na jego temet - jeden z rodziców też miał dziecko z tym zespołem smółki:

http://webcache.googleusercontent.co...ient=firefox-a

Edytowane przez arinitti
Czas edycji: 2010-05-01 o 17:08
arinitti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-02, 09:37   #3
euphoria3
Przyczajenie

Dot.: Zespół aspiracji smółki, zapalenie płuc u nowordoka

Dziękuje bardzo za te linki. Co do tego lekarza to widac po opiniach ze jest super. Nasz maluch z dnia na dzien wychodzi z tego, coraz ładniej oddych i prowadzący go lekarz jest z niego bardzo zadowolony. Dzieki bogu-to sa jedne z pierwszych pozytywnych infor. od dwoch tygodni.
euphoria3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości