Zielony i niebieski... który to który?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-03, 17:30   #1
Bajumi
Raczkowanie

Unhappy

Zielony i niebieski... który to który??

Witam. Tym razem z innej beczki pytanie ode mnie.
Od zawsze mam problem z 2 kolorami - niebieskim i zielonym. Ostatnio mówiąc o tym mamie dowiedziałam się że jako mała dziewczynka też miałam taki problem i musiałam z nią ćwiczyć. Jeśli są one odpowiednio "nasycone" , wyraźne, no to ok, nie ma problemu zbytniego (może tylko czasem). Ale gdy któryś z nich jest trochę bledszy, mniej intensywny, zaczyna się kłopot... Mam 20 lat i dopiero teraz zaczęło mi to bardzo przeszkadzać. Zauważyłam, że często mówię komuś o czymś zielonym przede mną, a okazuje się ( z ich relacji) że jest to niebieskie i na odwrót. Od niedawna mam w pokoju meble w kolorze... no właśnie... nie wiem jakim... rodzina twierdzi, że są zielone, ale dla mnie są tak niewyraźne że nie widzę ani na niebiesko ani na zielono. To samo jest np. z moją dzisiejszą bluzką - nie wiem jaki kolor mam na sobie, nie potrafię do końca sprecyzować koloru oczu. Umówiłam się ze znajomymi, że jak nie wiem jakie co jest będę mówić morskie a oni będą wiedzieć co mam na myśli. Niby ok, ale potem mam rozkminy, czy dobrze widzę, a może i tym razem znowu nazwałam kolor fartem... Przeraziłam się ostatnio strasznie jak na występach mając zamiar pomalować koleżankę na niebiesko (do wyboru albo zielony, albo niebieski - o zgrozo!!) trzymając paletkę cieni o odcieniach niebieskich patrzyłam się na nią tempo i powiedziałam... ale ja szukam niebieskiego a tu same zielone - dziewczyny się śmiały, ale dla mnie było to krępujące... Czy może ktoś wie, czy można to jakoś powstrzymać? jak taka przypadłość się nazywa? Czy trzeba chodzić do lekarza? I czy mogą być tego konsekwencje i czy przez to mogą mnie niektórzy traktować jak upośledzoną? To się dzieje w mózgu, czy nie?
Proszę o pomoc... to delikatna sprawa i przykra dla mnie...

Edytowane przez Bajumi
Czas edycji: 2010-03-03 o 17:31
Bajumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 17:33   #2
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: Zielony i niebieski... który to który??

Cytat:
Napisane przez Bajumi Pokaż wiadomość
Witam. Tym razem z innej beczki pytanie ode mnie.
Od zawsze mam problem z 2 kolorami - niebieskim i zielonym. Ostatnio mówiąc o tym mamie dowiedziałam się że jako mała dziewczynka też miałam taki problem i musiałam z nią ćwiczyć. Jeśli są one odpowiednio "nasycone" , wyraźne, no to ok, nie ma problemu zbytniego (może tylko czasem). Ale gdy któryś z nich jest trochę bledszy, mniej intensywny, zaczyna się kłopot... Mam 20 lat i dopiero teraz zaczęło mi to bardzo przeszkadzać. Zauważyłam, że często mówię komuś o czymś zielonym przede mną, a okazuje się ( z ich relacji) że jest to niebieskie i na odwrót. Od niedawna mam w pokoju meble w kolorze... no właśnie... nie wiem jakim... rodzina twierdzi, że są zielone, ale dla mnie są tak niewyraźne że nie widzę ani na niebiesko ani na zielono. To samo jest np. z moją dzisiejszą bluzką - nie wiem jaki kolor mam na sobie, nie potrafię do końca sprecyzować koloru oczu. Umówiłam się ze znajomymi, że jak nie wiem jakie co jest będę mówić morskie a oni będą wiedzieć co mam na myśli. Niby ok, ale potem mam rozkminy, czy dobrze widzę, a może i tym razem znowu nazwałam kolor fartem... Przeraziłam się ostatnio strasznie jak na występach mając zamiar pomalować koleżankę na niebiesko (do wyboru albo zielony, albo niebieski - o zgrozo!!) trzymając paletkę cieni o odcieniach niebieskich patrzyłam się na nią tempo i powiedziałam... ale ja szukam niebieskiego a tu same zielone - dziewczyny się śmiały, ale dla mnie było to krępujące... Czy może ktoś wie, czy można to jakoś powstrzymać? jak taka przypadłość się nazywa? Czy trzeba chodzić do lekarza? I czy mogą być tego konsekwencje i czy przez to mogą mnie niektórzy traktować jak upośledzoną? To się dzieje w mózgu, czy nie?
Proszę o pomoc... to delikatna sprawa i przykra dla mnie...
Wklej zdjęcia mebli i poczytaj o daltoniźmie.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 17:37   #3
Bajumi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość

to odmiana daltonizmu, ale wszędzie jest tak skąpo napisane, że myślałam, ze trafię na kogoś kto może zna to bo ma lub po prostu wie, z racji bycia lekarzem, studentem medycyny etc.
Tu nie chodzi o to jakiego koloru są moje meble tylko że mam problemy i nawet jak ktoś powie że są takie czy takie mnie to nie uspokoi( poza tym nie mam aparatu fot, ani usb - ka do komórki) ale dzięki i tak:P
Stary 2010-03-03, 17:55   #4
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Prawdopodobnie to kwestia przetwarzania kolorów w "oku" albo w mózgu. Upośledzona na pewno nie jesteś, bez przesady Jeśli chcesz sprawdzić co to jest konkretnie, to udaj się do optyka, a jak on nic nie znajdzie, to i do neurologa.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2010-03-03 o 21:50
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 18:03   #5
tequillaaaaaa
Wtajemniczenie

GG do tequillaaaaaa Send a message via Skype™ to tequillaaaaaa

Mam kolege ktory ma to samo o Ty- to odmiana daltonizmu.
I nie zgadniesz , jest grafikiem komputerowym,a na pewno nikt nie traktuje go jak uposledzonego. Tylko moze dobrze by było zeby osoby w Twoim otoczeniu beda wiedzialy o Twojej 'wadzie' zanim zaliczysz wpadke
tequillaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 18:29   #6
perelka-20
Wtajemniczenie

GG do perelka-20

Mój tata jest po 50tce i też ma ten problem. I jakoś żyje a w dodatku jest świetnym fotografem. Niebieski i zielony potrafią być naprawde podobne do siebie, więc w sumie każdy ma czasami problem z odróżnieniem niektórych odcieni. Na pewno nie jest to upośledzenie, taka już Twoja uroda. Postaraj się tym nie zadręczać, naucz śmiać z tego i od razu będzie Ci w życiu lżej

Whatever works for you!
perelka-20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 18:39   #7
ever-dream
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Przecież kobiety nie chorują na daltonizm
Stary 2010-03-03, 18:43   #8
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez tequillaaaaaa Pokaż wiadomość
Mam kolege ktory ma to samo o Ty- to odmiana daltonizmu.
I nie zgadniesz , jest grafikiem komputerowym,a na pewno nikt nie traktuje go jak uposledzonego. Tylko moze dobrze by było zeby osoby w Twoim otoczeniu beda wiedzialy o Twojej 'wadzie' zanim zaliczysz wpadke
Grafik ma to ułatwienie, że kolory może rozpoznać po numerkach

---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
Przecież kobiety nie chorują na daltonizm
Chorują, co prawda tylko 0.5%, ale chorują.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 19:53   #9
kasieńka:)
Rozeznanie

Nie martw sie, kazdy z nas ma jakies "ubytki"
Pomimo, ze nie mam żadnej wady wymowy, za pierona nie umiem powiedziec : "Szaszłyk". Po prostu od kad pamietam nie umialam wypowiedziec tego slowa, dla mnie to jest "mięsko na patyku"

kasieńka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 21:27   #10
eyo
Zakorzenienie

daltonizm = > http://pl.wikipedia.org/wiki/Deuteranopia to u autorki nie to

ślepota barw = > http://pl.wikipedia.org/wiki/Ślepota_barw to bardzo pasuje do autorki

poczytać można
a potem do okulisty na konsultacje
i jak dziewczyny mówiły warto powiedzieć w najbliższym otoczeniu o Twoim problemie bo nie warto sie męczyć ze zbędnymi komentarzami

edit - jak widać wyżej to nawet porównywalan ilość kobiet i mężczyzn ma daltonizm wiec mit obalony ;D

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2010-03-03 o 21:28
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 21:37   #11
Matala
Raczkowanie

Dokładnie, musisz poinformować swoje otoczenie o tej sprawie. Mój tż na brązowy mówi szary i na odwrót. Z początku gotowało się we mnie. Ale się przyzwyczaiłam. I muszę dodać, że on nigdy nie przyznał się, że coś jest nie tegez.
Matala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 21:58   #12
blondi1041
Rozeznanie

wspolczuje . mam kolege ktory z kolei nie widzi w ogole kolorow "odblaskowych", takich jak flamastry fluorescencyjne, jak mu pomalowac kartke takim pisakiem to powie z kartka jest biala :/ tez ma problemy z odroznianiem kolorow typu roz/fiolet.. niebieski/zielony.. i jest z zawodu lakiernikiem samochodowym, a jego hobby to fotografika
blondi1041 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 22:14   #13
Bajumi
Raczkowanie

Dziękuję za słowa otuchy... chyba przyjdzie mi z tym żyć...
no więc co do obalonego mitu, niech mężczyźni nie czują się wyjątkowi chociaż w tej dziedzinie!
Siedząc i czytając o daltoniźmie i odmianach to zwróciłam uwagę, że zielony i żółty (nie taki czysty - intensywny a ten przygaszony myli mi się z zielonym)
Problemy z barwą różową i fioletową jak wspomniała jedna z Was też czasem się zdarzają, ale to może akurat z racji ich mnogiej ilości odcieni
W każdym razie zielony i niebieski to moje przekleństwo! ;P
Tak grupa bliskich znajomych wie - omija temat szerokim łukiem - morskie u mnie to u nich albo zielone albo niebieskie - wiedzą o co chodzi.
Przykład podany z paletą cieni w pierwszym poście tyczył się nowo poznanych dziewczyn, nie mówiłam im wcześniej, bo myślałam, ze uznają że wymyślam (wiele osób twierdzi że tylko mężczyźni to daltoniści i że daltonizm to tylko zielony i czerwony)albo z mnie wyśmieją i stanie się to tematem drwin. Ale jak powiem im od razu to nie będą popadać w rozkminę że mówię o czymś czego nie ma
Bo jak poprosiły mnie o wybranie seledynowych strojów z puli samych seledynów i błękitów wymieszanych na dodatek, to dopiero miałam wesoło... ;/ jak dla mnie to szarawe wszystko było... jakoś się wykręciłam, ale macie rację - lepiej od razu niż potem głupie sytuacje
Chciałam iść na taką jedną fajną uczelnię, ale z racji tego ze wiem, że tam trzeba czytać cyferki z kropkowanych pól to raczej nie pójdę swoją drogą farta miałam, że do tej pory w podstawówce nie trafiłam a kółeczko z seledynem i błękitem może i lepiej
W końcu taka mała wadka czyni mnie jedną z nielicznych wyjątkowych a że każdy ma jakieś nie dociągnięcia "szaszłyczku" to wszystkie jesteśmy wyjątkowe
Stary 2010-03-03, 22:55   #14
wesna
Wtajemniczenie

Ja swego czasu byłam niedosłysząca i strasznie głupio było mi prosić ludzi o powtarzanie kilkakrotnie wypowiedzi skierowanych do mnie. Wręcz unikałam kontaktu z osobami, które wiedziałam, że mówią cicho, bądź bardzo niewyraźnie, a czasami już po prostu przytakiwałam "yhm" nawet nie wiedząc na co, bo wstydziłam się prosić 4. raz o powtórzenie.

Jedno jest pewne, bardzo pomogło przyznanie się przed środowiskiem do swojego ubytku . I Tobie też to polecam.

Dlaczego wybrałaś pracę, w której rozróżnianie barw jest aż tak istotne ? Nie łatwo będzie się męczyć z tym caaałe życie zawodowe.
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 23:23   #15
selllena
Zakorzenienie

GG do selllena

hej wg mnie to chyba nc strasznego, wiadomo moze to troche przeszkadzac w zyciu szczegolnie z tego co widze co tu opisujesz w Twojej pracy ale bez przesady. Wydaje mi sie ze nie jest to gigantyczny problem i nie czyni sie to groszej, uposledzonej i niewiadomo jeszcze jakiej ,więęęc nosek do góry ^^

ciuszki

książki

kosmetyki
selllena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 01:08   #16
Bajumi
Raczkowanie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ślepota_barw - któraś podała link - ej sprawdźcie jak widzicie tam cyferki, co? czy są one bardzo widoczne, czy mniej... bo ja widzę szarą masę z przebłyskami różu jakiegoś... nic poza tym

Moja praca... to nie praca. Jeśli chodzi o to że opisałam, że malowałam koleżanki na występy, albo wybierałam stroje z szafy... ja tańczę, jestem jedną z zespołu, a nie mamy garderobianej - sami zajmujemy się strojami - jestem tam nowa i nikt nie wie o mojej wadzie, a ja już wiem co mam
Otóż to nazywa się deuteranomalia i tritanomalia - idealnie pasuje do moich objawów.
Dziękuję za słowa otuchowatych
Stary 2010-03-04, 07:45   #17
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ślepota_barw - któraś podała link - ej sprawdźcie jak widzicie tam cyferki, co? czy są one bardzo widoczne, czy mniej... bo ja widzę szarą masę z przebłyskami różu jakiegoś... nic poza tym

Moja praca... to nie praca. Jeśli chodzi o to że opisałam, że malowałam koleżanki na występy, albo wybierałam stroje z szafy... ja tańczę, jestem jedną z zespołu, a nie mamy garderobianej - sami zajmujemy się strojami - jestem tam nowa i nikt nie wie o mojej wadzie, a ja już wiem co mam
Otóż to nazywa się deuteranomalia i tritanomalia - idealnie pasuje do moich objawów.
Akurat tymi cyferkami się nie przejmuj, ja nie mam problemów z kolorami, ale te co podali to jakieś takie... Prawie tego nie widać..

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 07:49   #18
greenaurie
Rozeznanie

Ja tam ich nie widzę, ale jak inaczej ustawię kolory na monitorze, to już widać więc pewnie to wina Twojego (i mojego) monitora, nie przejmuj się.

"Żaden dzień nie jest podobny do drugiego, każde jutro kryje w sobie cud, magiczną chwilę, która burzy stare światy i tworzy nowe gwiazdy."
greenaurie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 11:15   #19
Neciak89
Zakorzenienie

A tak z ciekawości się zapytam, miałaś kiedyś u okulisty lub pielęgniarki w szkole takie zadanie, żeby właśnie cyferki czytać z kolorów?

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 11:22   #20
TOMORROW
Zakorzenienie

ja się często spotykam z tym u facetów

mój TŻ też miesza kolory
ciemnozielona koszulka jest dla niego szara
jasnozielony ręcznik-żółty...

współlokator twierdzi, że jego ciemnoróżowy ręcznik jest czerwony

jakiś inny odcień i już maja problem
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 13:47   #21
tildi
Raczkowanie

tak na marginesie http://fmcc.ania.cc/ polecam ja z moim TŻ i kolegami tak się mogę dogadać;]
tildi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 16:15   #22
TeSs94
Przyczajenie

GG do TeSs94
Smile Dot.: Zielony i niebieski... który to który??

Cytat:

Ja widzę Ale szczerze, to w Twoim przypadku nie ma się czym przejmować, tak jak już niektórzy pisali, najważniejsze jest, abyś poinformowała otoczenie i koleżanki w tym zespole tanecznym też no i wydaje mi się, że powinnaś iść z tym do lekarza, żeby chociaż dowiedzieć się czegoś więcej o tej chorobie, bo 'samodokształcanie' z internatu nie wiele da ;]
TeSs94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 17:48   #23
Bajumi
Raczkowanie

Co do badania wzroku w szkole to miałam takie kropkowane cyferki, pamiętam, że nie miałam problemu z bardzo kontrastującymi kolorami - np. zielony i pomarańczowy i szczęściem nie trafiło mi się niebieskozielony obiekt do odgadnięcia
u okulisty normalnego nigdy nie miałam takich "czytanek" - zwykłe z odległości czytanie liczb
Fakt, trzeba się przejść do lekarza ale boję się rezonansu, a mogą zrobić.
Stary 2010-03-08, 16:26   #24
TeSs94
Przyczajenie

GG do TeSs94

Cytat:
Co do badania wzroku w szkole to miałam takie kropkowane cyferki, pamiętam, że nie miałam problemu z bardzo kontrastującymi kolorami - np. zielony i pomarańczowy i szczęściem nie trafiło mi się niebieskozielony obiekt do odgadnięcia
u okulisty normalnego nigdy nie miałam takich "czytanek" - zwykłe z odległości czytanie liczb
Fakt, trzeba się przejść do lekarza ale boję się rezonansu, a mogą zrobić.
O jaki rezonans Ci chodzi?

Dobry towar nie potrzebuje reklamy.!
TeSs94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości