|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Wyjazd za granicę na rok? praca? mieszkanie?
Witam wszystkich,
otóż na następny rok poważnie zastanawiam się nad wyjazdem za granicęna rok czasu. Kończę licencjat z kosmetologii, chciałabym wyjechać oczywiście mój TŻ uparł się że pojedzie ze mną bo samej mnie nie puści. Wiem że będzie nam trudniej znaleźć coś gdzie byśmy mogli wyjechać razem. Mieszkam blisko granicy, oczywiście cały czas pytam po znajomych szukam w internecie tak samo on. Pierwsza rzecz jaką oboje musimy zrobić to" podszlifować " język, mamy rok. Na razie uczymy się samodzielnie on niemieckiego gdyż w tym roku pracuje w Niemczech-jest to głównie praca dla panów więc nie ma możliwości żebym dołączyła, natomiast ja języka angielskiego-z płyty oraz książki "Blondynka na językach"-Beaty Pawlikowskiej- natomiast nie wiem czy to wystarczy aby opanować dobrze język oczywiście mieliśmy języki w szkole. Co doradzacie w tej kwestii? Czytałam że dziewczyny też uczęszczają na roczne kursy, tylko pewnie zależy wszystko od danej szkoły przeprowadzającej kurs jak przygotowuje te osoby. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez melisja Czas edycji: 2012-07-09 o 15:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wyjazd za granicę na rok? praca? mieszkanie?
Zdecydujcie najpierw gdzie chcecie wyjechac - bo ciezko cokolwiek doradzic, gdyz kazdy kraj ma swoja specyfike.
Rzucilo mi sie w oczy zdanie ze chcecie dobrze zarobic (zaoszczedzic)...Owszem uwazam, ze jest to mozliwe, ale w przypadku osob bez jakiegos konkretnego fachu i swietnego jezyka (jak u was) gdy jedzie sie "na gotowe"...czyli przez jakis czas spi sie za free lub pol darmo u rodziny/znajomych i ma sie na wjazd zalatwione prace. I najlepiej nie jedna. Inaczej od poczatku macie duze koszta a znalezienie pracy na caly etat w zaleznosci od regjonu/okresu/SZCZESCIA moze trwac calkiem dlugo a rachunki trzeba oplacic. Z osob, ktore poznama tu w uk - kazdy (prucz mnie) przyjechal do kogos - i mial albo spanie albo prace juz ustawiona. Albo to i to. Do tego nawet jak juz sie praca znajdzie to dostaniecie najnizsza stawke. Moze poza budownictwem (ale boom na to juz minal)..wiec za duzo z tego nie odlozycie. Chyba ze uda wam sie nzlaezc i zgrac kilak prac i bedziecie pracowac od switu do wieczora. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
przedewszystkim WOW za odwage!
![]() ![]() ![]() ![]() osobiscie teraz jest sie CHOLERNIE ciezko przebic gdziekolwiek za granica... no chyba za szykujesz sie na poczatkowe 2/3 lata biedzenia a w miedzy czasie studiowac/robic kursy/szkolic sie... wtedy ewentualnie mozna zaczac szukac rorobty lepszej przy ktorej mozesz odlozyc... ALBO znajdz mieszkanie gdzie na 20m2 bd mieszkac 20osob to oszczedzisz... ![]() my oboje tez przyjechalismy juz w pazdzierniku 2011, i chcemy zmienic rorobte i co? i walek... i zeby bylo jasne nie szukamy bog wie czego... ja nawet najnizszej krajowej w biurze nie moge dostac, bo jak mi wyraznie powiedziano jestem polka... ok 20 moich znajomych ktorzy wyjechali - wszyscy wracaja... i co lepsze w polsce zyje im sie lepiej niz za granica (?!)... niestety mysle, ze te osoby któe wyjechały choć 3/4 lata temu maja szanse, lub takie ktore maja mega zaplecze w doswiadczeniu i szkolach oraz oczywiscie perfekcyjnym jezykiem maja szanse... my teraz sami zastanawiamy sie nad powrotem i kto wie czy tam tez nie zorbimy... no ale u nas dochodza tez sytuacje rodzinne ktore wplywaja na ten problem... ale jesli mam cos doradzac - to uczcie sie NIEMIECKIEGO... zdecydowanie wieksze mozliwosci... no labo juz w gleboka wode i np norweski, szwedzki, japonski, arabski i nie pisze tego dla smiechu!!! ... to sa jezyki z ktorymi masz mozliwosci... jednak ja osobisie tez wyjezdzajac przekreslilam wszystko w pl, dobra prace, szkole - wszystko, ale nie zaluje, bylam sprobowalam ... wam jednak zycze ABSOLUTNIE wszystkiego najlepszego!!! i powodzenia!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Myaya - z tego co przeczytalam to autorka pisze o wyjezdzie na rok wiec chyba nie grozi jej2-3 lata biedzenia a w miedzyczasie studiowania
wiadomo wiele osob wyjezdza z kraju na rok a zostaja na kilka lat za granica moim zdaniem przede wszystkim okreslcie cel - gdzie chcecie wyjechac no i co robic, czy macie tam jakis znajomych ----> i jesli tak to zorienrujcie sie w sytuacji na rynku pracy w danym kraju powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja mam wrazenie, ze Wy wcale nie chcecie wyjechac tylko zarobic na przyklad na wspolne zycie, moze mieszkanie czy samochod w Polsce. Stad taki krotki czas wyjazdu oraz brak zdecydowania co do miejsca, bo tak naprawde i tak chodzi o pieniadze, moze nowe doswiadczenie, czy lepsza znajomosc jezyka jako dodatkowa kwalifikacja.
Gdybyscie mieli pomysl jak zarobic w Polsce, w ogole nie planowalibyscie podrozy? Myle sie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
tez mi sie wydaje ze wyjazd na rok to czysto zarobkowo i ewentualnie podszlifowac jezyk
takze moze rozejrzyjcie sie gdzie wam to najlepiej wyjdzie finansowo no i oczywiscie powodzenia zycze to sie zawsze przydaje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Mój TŻ uczy się niemieckiego, a ja dwóch na raz
![]() A właśnie jak to jest z tymi kryzysami??? ![]() Edytowane przez melisja Czas edycji: 2012-07-12 o 21:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
niewiem jak w innych krjach z tymi kryzysami ale w Irlandii odczuwalny od prawie 3 lat coraz gorzej jest dla takich maluczkich jak ja .
moze jak ktos jest specjalista i ma super posadke to jest inaczej ale najbardziej kryzys uderza tych co zarabiali najmniej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Niemcy to chyba faktycznie najlepszy pomysl. I blisko i teraz cos bardziej otwieraja rynek i z kryzysem tam nie najgorzej.
We Francji i Hiszpanii kryzys. przeczytaj http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...talceniem.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
ok 20 moich znajomych ktorzy wyjechali - wszyscy wracaja... i co lepsze w polsce zyje im sie lepiej niz za granica (?!)...
----------------------------------------------------------------------- to akurat jest dla mnie bardzo dziwne. Ja mam bardzo dużo znajomych za granicę (Polaków, którzy wyjechali) i kilka ciotek. Jakoś nikt wracać nie zamierza. Uważam, że jak ktoś wraca dlatego, że nie potrafi się odnaleźć za granicą, albo liczył na Bóg wie co. Tż jest inżynierem informatykiem i pracy dla Niego w PL nie ma. Jest w UK. Ja też za 3 tyg tam jadę. Wolę tam po studiach, pracować w kuchni za 5 tys zł, niż w PL pracować za 1,5 tys. A życie (poza mieszkaniem i transportem) dużo droższe nie jest. Dla mnie to kwestia odnalezienia się za granicą. Nie znoszę polskiej mentalności, dlatego, aby dłużej nie biadolić wynoszę się z kraju ![]() Autorko- wszystko jest dla ludzi. Tż szukał mieszkania na własną rękę (tak samo pracę) i się udało. Jak się zna dosyć język (przecież nie będziesz rozmawiać o filozofii), to samo pójdzie. Akurat nasz wybór padł na UK, Tż zna świetnie angielski (ja słabo- mam certyfikaty z niemieckiego), ale co tam wszystkiego można się nauczyć ![]() Skoro Tż pracuje, sama z czasem coś znajdziesz. Ludzie wyjeżdżają i się udaje. Najlepiej na początek mieć jakieś oszczędności, w razie czego gdyby np. trzeba było zapłacić depozyt za mieszkanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
wiec jesli chcesz duzo odlozyc nastaw sie na wynajem pokoju a nie mieszkania, bo mieszkanie to duzy koszt, gdziekolwiek bys nie byla.kazdy zaczynal od pokoju.
bedac w Uk na poczatku zarobisz okolo 700-800 na osobe na miesiac(stawka minimalna) pokoj okolo 400(zalezy gdzie) plus jedzenie, transport, jakis ciuch , bilet do Polsci itp, wiec kasa ktora odlozycie nie bedzie jakas kosmiczna. bo na super stawke bym nei liczyla bez doswiadczenia jak i gdzie szukac pracy w danym kraju, oraz bez jezyka na poziomie przynajmniej srednim. licz sie z tym ze musisz miec na start troche kasy, zeby zaplacic za pokoj z gory za miesiac, pluz depozyt i dozyc do pierwszej wyplaty
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie ma pracy dla informatykow?..to juz troche przesada...nie wiem czy ktokolwiek zna bezrobotnego inforamtyka ![]() nie wiem czy pracowalass juz na kuchni..skoro ja przywolujesz..ale praca do lekkich nie nalezy..chyba ze nie masz nic przeciwko bycia na zmywaku x h dzinnie (tak..to czesto wchodzi w sklad obowiazkow kichen staff)..za co dostaniesz owszem te 5 tys...czyli min tutaj..i zatesknisz za 1500 za siedzenie za biurkiem:p) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym, nie każdy zaczyna od pokoju i czasem klitka od prywatnej osoby jest niewiele tańsza niż mieszkania od firmy budującej pod wynajem. ![]() Polecam Niemcy i Austrię ze względu na dobry stosunek zarobków do kosztów życia. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tez polecam i sama bym sie tak przeprowadzila, gdybym tylko znala niemiecki. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Prawie kłótnia widzę powstała.
To dla sprostowania chcę jechać do Niemiec- i prawdopodobnie pojadę sama- Chcę wyjechać na rok, półtora na początek być może tam zostanę nie ukrywam że obawiam się tego. Jak znaleźć pracę w Niemczech-byłam w UP ale to co oni proponują to zwykle prace dla mężczyzn np monter czegoś tam lub rzeźnik Następne pytanie głównie do dziewczyn przebywających w Niemczech- Słyszałam że są takie prace-nawet przy uprawie pomidorów itp. że zapewniają tam nocleg-wiem jak to wygląda-kilka osób pracujących w jednym pokoju- ale na początek takie wyjście chyba będzie lepsze. Wiem jak się pracuje na zmywaku-ale na pewno tam się lepiej zarobi na zmywaku niż u nas w Polsce. Zwracam się z prośbą do dziewczyn mieszkających w Niemczech- może słyszałyście o takiej pracy jak napisałam-to proszę o kontakt- Poradźcie mi gdzie mam szukać takiej pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Melisja, to zależy gdzie trafisz. Zdarza się, że pracodawcy bardzo wykorzystuja ludzi pracujących na zmywaku (moja mama, jako pomoc kuchenna pracowała kiedyś od siódmej rano, do minimum dziesiątej wieczorem). To jest ciężka praca i nie każdy sobie poradzi. Dwie moje koleżanki zrezygnowały po miesiącu. W Niemczech jest też dużo ofert do opieki nad starszymi osobami. No i pozostają warzywa, faktycznie są firmy, które oferują od razu mieszkanie. Ale tego typu prace lepiej załatwiać przez pośrednika, bo w jakis sposób jest to kontrolowane i w razie problemu nie jesteś sama.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Wiem jak tam się pracuje i szczerze to nastawiam się na pracę od rana do nocy. Do osób starszych się nie nadaje- mam 21lat raczej wole pracę w polu lub na zmywaku- opieka nad osobą starszą bym nie wytrzymała znam kobiety które jeździły i jeżdżą-nawet moja mama...ja się zwyczajnie do tego nie nadaje i wiem o tym. Natomiast pole czy zmywak-oczywiście wolałabym zmywak. Przez pośrednika to nie jest tak do końca-bo nie znalazłam firmy która by miała dobre opinie zawsze ktoś wracał na własną rękę bo było źle i nie płacili. Ponad tydzień przeszukiwałam internet w poszukiwaniu jakiejś dobrej firmy...Mam jeszcze trochę czasu na poszukiwania i mam nadzieję że coś znajdę...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:29.