|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Optymistka
|
Zalewanie kawy wrzątkiem
Szukałam takiego tematu, ale nie udało mi się znaleść, dlatego zakładam nowy wątek.
Ostatnio przeczytałam gdzieś, że nie należy zalewać kawy i herbaty wrzątkiem. Zaciekawiło mnie to, dlaczego nie powinno się tak robić? Czy to tyczy się także kawy rozpuszczalnej i zbożowej? Jestem ciekawa, czekam na odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zalewanie kawy wrzątkiem
herbaty bo sie robi gorzka, szczegolnie zielona/taki rybi posmak
![]() ale co do kawy to nie ogarniam, bo przeciez sa sposoby gotowania w tygielku/niby to na zimna wode, ale potem wrze i tak/
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
hmmmm....
kawa i herbata = zalewam wrzatkiem kawa rozpuszczalna = czekam chwilke od momentu zagotowania wody i zalewam... tak zostałam nauczona, a jak jest dobrze to nie wiem...
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Zwykła czarną kawe nie da się zalać innym sposobem jak tylko wrzątkiem, inaczej sie nie zaparzy.
Odnośnie kawy rozpuszczalnej należy po zagotowaniu się wody odczekać chwilę i dopiero wtedy zalewać. Herbatę też zalewa się wrzątkiem lub chwile przed jej zagotowaniem. Po zalaniu tylko gorącą wodą zrobi się mała pianka na powierzchni i nie smakuje wtedy zbyt dobrze. Jak jest z kawą zbożową to nie wiem, ale przypuszczam, że można i tak i tak, bo to nie jest zwykła czarna kawa. Pozdrawiam.
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
kawę zalewa się nie wrzątkiem, tylko wodą prawie wrząca, tak do 95 C, uczyłam się tego, gdy pracowałam jako barmanka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiec ok, ale DLACZEGO?
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Wrzątek, którym najczęściej zalewamy kawę zamiast uwalniać olejki aromatyczne zwyczajnie je pali
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
a co z gotowaniem w tygielku? tam sie serio gotuje
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Kawę mieloną zawsze zalewam wrzątkiem, czekam chwilę i mieszam... zauważyłam że jak zaleję chłodniejszą to fusy nie opadają na dół tylko pływają po całym kubku...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kawa mielona, zalana wrzątkiem i tak jest o wiele gorsza i mniej smaczna od kawy mielonej gotowanej. ![]() jak to robiliście? czarna herbate zalewa się wrzatkiem, zielona, biała- woda ok 60-70stC czarna herbata gorzknieje gdy pazy się ją zbyt długo i z liści uwalnia się zbyt wiele garbników. Herbate należy zalać, i po 3-5 minutach oddzielić fusy od płynu.
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
ciekawa jestem, jak sposób parzenia zależy od rodzaju kawy? Przy okazji tego, że znalazłam artykuł o różnych gatunkach kawy i zależnych od tego jej właściwościach http://www.klubdobrejenergii.pl/dobr...a__kawusia.../
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
pracowałam jako barista 2 lata,więc wielu ciekawych rzeczy się dowiedziałam. żadnego rodzaju kawy nie zalewa się czystym wrzątkiem, nawet kawę po turecku nie wolno doprowadzać do wrzenia (jak na testach komuś niechcący "się udawało", to oblewał). taką sypaną można zalewać nie wrzątkiem, fakt, dłużej się zaparza, ale jest bardziej aromatyczna. albo wodę sie zagotowuje, czeka kilka sekund, aż bąbelki opadną, i wtedy zalewa.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Oj, moze na tym watku sporo sie dowiemy o zaparzaniu kawy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:30.