![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
rozwód
Witam mam pytanie. Jak wygląda sprawa przebieg sprawy rozwodowej kiedy mąż jest pijakiem i za każdym razem nie stawia się na rozprawę, bo pije? Czy sędzia może wydać wyrok bez obecności tej osoby? Jeśli wiecie to prosze o odpowiedź
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: rozwód
nie wiem jak jest w innym przypadku, ale jesli rozwód bez orzekania o winie to nie musi być nawet na żadnej rozprawie.
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Może wydać i wyda. Nieobecność na procesie de facto działa na niekorzyść strony, gdyż postępowanie w tych sprawach różni się od procesu karnego i sąd w większej mierze opiera się na tym, co strony przedstawią, a kto jest nieobecny ten nie może kontrować zeznań przeciwnika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Nie może wydać wyroku zaocznie w sprawie rozwodowej,bo muszą być przesłuchane obie strony.
KPC art.442 Jednakże sąd może skazać stronę na grzywnę.
Edytowane przez krooolewna Czas edycji: 2010-03-10 o 20:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zapomniałaś o kilku szczegółach. 1. Art 302 par. 1 KPC. Gdy druga strona nie stawi się na przesłuchanie (nieobecność nieusprawiedliwiona) lub odmówi zeznań sąd może ograniczyć się do przesłuchania jednej strony. 2. Art 431 KPC wyłącza stosowanie art 339 par. 2 w sprawach małżeńskich, ale pozostawia w mocy art. 339 par. 1 mówiący o możliwości wydania wyroku zaocznego. Ergo w sprawie rozwodowej można wydać wyrok zaoczny w przypadku nieusprawiedliwionej nieobecności jednej ze stron. Wówczas sąd może się ograniczyć do przesłuchania jednej strony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Brak słów po prostu, tak podejrzewałam że coś w kierunku prawa po postach jaśnie kapitana... arogancja, buta i... żal ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Moja znajoma dostała rozwód zaocznie, bez obecnosci meza.
---------- Dopisano o 06:47 ---------- Poprzedni post napisano o 06:44 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Moja siostra też miała podobnie, mąż pijak, nie stawiał się na rozprawy i sąd wydał wyrok bez niego, oznajmij JEGO winę i dodatkowo ograniczył prawa rodzicielkie do syna.
Więc jak widzisz można. ![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
zalezy tez czy macie dzieci i od waszej sytuacji . moj rozwod lacznie z czekaniem na wyrok to bylo jakies 15 min ( krocej niz slub btw
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Dotyczy tekstu "siadaj dwója"
![]() ![]() Z przykładami ma rację, w końcu coś w tym kierunku się doktoryzuje i ja w to nie wnikam. Ale taki tekst do osoby, która w żaden sposób nie jest mu podległa niezbyt świadczy o jego pokorze ![]() Poczytajcie więcej postów Kapitana w innych wątkach ![]() ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Dodam jeszcze, że pogrubiłam ten tekst w cytowanej wiadomości Kapitana no ale możne to przeoczyłyście.
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-03-11 o 12:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() owszem w szkole podstawowej jeśli się odpowiada przy biurku nauczyciela to się zgodzę ![]() ale tak po przemyśleniu przyznam Ci rację, niektóre osoby zniżają cześć społeczności wizażowej do poziomu "brodzika intelektualnego" na podstawie jednego posta, więc wzięcie kogoś za swojego studenta trzeba uznać za zaszczyt ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeszcze dochodzi kwestia czy pozwany właściwie został wezwany na rozprawę. Ponadto proponuję zapoznać się z aktualnie sporządzonymi pozwami o rozwód w których z powyższych przyczyn brak jest wniosków o rozpoznanie sprawy pod nieobecność stron,jak i wydanie wyroku zaocznego. W celu zaś zdyscyplinowania stron do uczestnictwa na rozprawie sądowi przysługuje uprawnienie nałożenia grzywny w przypadku nieusprawiedliwionego stawiennictwa na termin przedmiotowej rozprawy( patrz art.429 KPC). Jak widzisz praktyka różni się od teorii.Ważne zatem jest czego domaga się autorka wątku w pozwie. Mam zatem do Ciebie pytanie czy po przeprowadzeniu postępowania dowodowego zgodnie z art.431KPC( co do okoliczności przez niego przytoczonych) Twoim zdaniem będzie wyrokiem zaocznym?
Edytowane przez krooolewna Czas edycji: 2010-03-11 o 14:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że możesz dostać rozwód bez obecności Męża.
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Chciałam ominąć te dwóję,ponieważ uznałam,że nie o tym jest temat,ale skoro każdy do tego nawiązuje to ok w końcu to dotyczy mojej osoby.
Mikadoo zwróciła uwagę,że nie tak powinno się zwracać.Ja nie mam problemu z tym,że ktoś mówi swoje zdanie i opiera je na faktach.Super,jeśli ma się wiedzę trzeba ją pokazać,bo w końcu po to autorka tematu tutaj pisała tylko,że oprócz wiedzy trzeba mieć i kulturę i o to w tym chodzi. Ja kultury innych uczyć nie będę.Skoro u niektórych tak się mówi w domu to ich sprawa.Jak dla mnie to jest chamstwo i czuję się urażona,bo póki co to ten pan nie ma prawa mnie oceniać i tym bardziej tak się do mnie zwracać. masmeli nie wiem po co w ogóle piszesz nie na temat w danym wątku,jak oprócz ciągnięcia tematu o tej nieszczęsnej 2 nie masz nic do powiedzenia i nie wprowadzam autorki w błąd,ponieważ powiedziałam temu panu,że nie do końca tak jest. Tyle w tym temacie.
Edytowane przez krooolewna Czas edycji: 2010-03-11 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Właśnie, że mam do powiedzenia !!! oczywiście, że sędzia może wydać i pewnie wyda wyrok w trybie zaocznym ![]() Jak przytaczasz konkretny paragraf to chociaż ten właściwy ![]() I na przyszłość żyje w wolnym kraju i proszę o to byś nie pytała po co się wypowiadam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Szkoda tylko,że nie napisałaś tego od razu.
Ok wypowiadać się możesz,szkoda tylko,że zupełnie nie o tym jest temat. Przytoczyłam właściwy paragraf Kochana. Pozdrawiam.
Edytowane przez krooolewna Czas edycji: 2010-03-11 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jeżeli ktoś nas się pyta o coś w sprawach medycznych albo prawnych, a my nie jesteśmy na 100% pewni odpowiedzi, to najlepiej nie mówmy nic, albo zaznaczmy, że możemy się mylić. Inaczej możemy zrobić komuś, kto się nas posłucha, wielką krzywdę, której nie da się już naprawić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim trzeba ustalic czy w istocie jest pijakiem - bo to naukowo nazywa sie alkoholizm i jest choroba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
...Czesc...Moze ktoras z was sie orientuje czy dostane rozwod jezeli maz moj zniknal rok temu...dodam ze nie byl polakiem...i nie mam z nim zadnego kontaktu i nie mam pojecia gdzie jest...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jeżeli nie masz pieniędzy na pomoc prawną, możesz się zwrócić do jednej z licznych organizacji zajmujących się świadczeniem bezpłatnej pomocy prawnej. W Twojej okolicy na 100% taka się znajduje. Może to być prawnik w związku zawodowym, studencka poradnia prawna przy wydziale prawa (sprawy są tam konsultowane z kadrą), jakaś fundacja pomocy rodzinie, centrum edukacji obywatelskiej albo siedziba jakiejś partii politycznej. Musisz poszukać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Jeżeli chodzi o kwestię kto ma rację, czy kapitan czy krooolewna się nie wypowiadam, nie posiadam zbyt dużej wiedzy z prawa rodzinnego... i nie chodziło mi o to, że stawiam się po stronie jednego czy drugiego w kwestii wspomnianego rozwodu... ja wypowiedziałam się tylko w kwestii dwóch słów, które mnie "delikatnie rozbawiły" ale tego już 27846278649 raz nie będę tłumaczyć
![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A i zadałam Ci pytanie.Gdzie odpowiedź na moje pytanie? Zarzucasz innym,że czytają bez zrozumienia,a sam nie umiesz. ''Siadaj dwója''.Łatwo? Bardzo łatwo,komuś coś zarzucić nie słuchając drugiej strony i nie chcąc słyszeć jej argumentów. Żegnam
Edytowane przez krooolewna Czas edycji: 2010-03-12 o 13:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
BAN stały
|
Cytat:
Pojawia się też kwestia niezrozumienia przez Ciebie w związku z tym treści art.431, bo on mówi tylko o uznaniu treści powództwa lub przyznaniu okoliczności faktycznych. O okolicznościach faktycznych mówi tu art. 339 par. 2, który został wyłączony ze stosowania w sprawach rodzinnych. Art. 431 pozwala jednak na inne udowodnienie okoliczności - np. poprzez przesłuchanie świadków. Wówczas nie będzie to złamanie zapisów art. 431 albowiem ustalenie stanu faktycznego oprze się na czymś więcej, niż tylko na okolicznościach wymienionych w tym przepisie. Jeżeli strona z własnej woli nie bierze udziału w postępowaniu, albo odmawia zeznań, to nie wstrzymuje to sądu przed wydaniem wyroku w trybie art.339 par. 1. Zresztą kilka osób w tym wątku Ci potwierdziło, że uzyskały wyroki zaoczne. Konkludując - pytanie brzmiało czy wyrok może być wydany bez obecności strony. Odpowiedź jest jedna - tak może. Nie ma odpowiedzi cząstkowych. Kwestia okoliczności w jakich to może być zrobione i konkretnej procedury oraz działań stron, które to umożliwią to inna sprawa, która jest zbyt skomplikowana, by poruszać to na tym forum (albowiem raczej nikogo ona nie zainteresuje). Co do ostatniego pytania, to tak - będzie to wyrok zaoczny, albowiem będzie wydany na podstawie art. 339 par. 1 i w tym przepisie jest on expressis verbis tak nazwany. Wybacz, że nie odpisałem wcześniej, ale po prostu nie chciało mi się wchodzić w zbędną i jałową dyskusję na temat dla każdego prawnika oczywisty. Równie dobrze możemy dyskutować na temat czy Ford Focus to samochód, czy też może latawiec. EDIT Jak ja nie lubię ludzi, którzy zamiast przyznać się do błędu wolą bezsensownie dyskutować albo się obrażać. Edytowane przez Kapitan Morgan Czas edycji: 2010-03-12 o 13:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jak ja nie lubię takich ludzi ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:22.