|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Jak wypaść profesjonalnie?
Witam!
Mam następujący dylemat.Przede mną publiczny występ-improwizowany,ok.45 minutowy,w którym będę musiała się wiedzą w danej dziedzinie. Mam kilka obaw i następujące problemy w związku z tym: -jak ukryć rumieńce?w których miejscach nałożyć podkład?jaki to ma być podkład?nałożyć róż-chodzi o to aby ukryć zaczerwienienie wynikające z wysokiego poziom adrenaliny? ![]() -jak nie zapomnieć języka w buzi? -jak się wyluzować? -jak pozbyć się nerwowego tonu? -jak sprawić wrażenie osoby przygotowanej i niezestresowanej? prosze pomóżcie ![]() proszę o jakieś szybkie wskazówki,z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak wypaść profesjonalnie?
Ja na takich szkoleniach, prezentacjach staram sie mowic w miare wolno, zeby nie zapomniec jezyka w gebie - mowiac jedno juz sobie mysle o tym, co za chwile powiem, tym samy dajac sobie sekundy czasu na zastanowienie.
Co do podkładu - pewnie bedziesz oddalona troche od swoich sluchaczy, wiec mozesz zrobic mocniejszy makijaz (nie wiem, gdzie Ci sie pojawia zaczerwienienie), jednak ja osobiscie uzylabym kryjacego korektora w miejscach wystepowania zaczerwienienia, podklad, puder i roz na kosci policzkowe. Mysle, ze wystarczy. Pomadka na usta - mniejsza szansa zaschniecia w ustach, lepszy poslizg i brak zacinania sie podczas mowienia ![]() Nie podpowiem, jak sie wyluzowac, bo na mnie dziala tylko i wylacznie perfekcyjne przygotowanie. Jesli nie jestem dobrze przygotowana, wtedy zaczynam sie denerwowac. Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Pumas dziękuję za wskazówki,wykorzystam:cmo k:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
nie ma co maskować rumieńców, bo jak będziesz wyglądać jak wytapetowana lalka, to wszyscy na pewno potraktują cię profesjonalnie
![]() Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie gruntowne przygotowanie się do wystąpienia. Najlepiej pomoże tu pokaz slajdów - odwróci uwagę od Twojej osoby - wszyscy będą się patrzyć na zmieniające się obrazki, czytać napisy, a Ty będziesz miała pełną kontrolę nad tym co się będzie działo na sali. Będziesz mówić o tym co aktualnie będzie się wyświetlało a jak coś zapomnisz to sobie doczytasz. Do tego włóż jakiś garniak, czy białą bluzkę i profesjonalizm gwarantowany na 100% ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
niestety nie mogę zrobić pokazu slajdowego
![]() ![]() białą bluzkę założę ![]() dzięki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Moja rada - nie mówić "Nie idzie"...
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
dzięki wielkie,zwrotu "nie idzie"nie będę używać posługując się oficjalnym językiem .Na szczęście jeśli chodzi o ten aspekt ,to jeszcze nie zdarzyło mi się zapomnieć,ale będę pamiętać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Co rozumiesz przez profesjonalnie? Nudno i bez emocji?
Najfajniesze sa przemowienia, gdy wlasnie przemawiajacy wklada w to serce, zaangazowanie, ma dobry kontakt z sala i jest przekonujacy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Wyśpij się porządnie
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
A moim zdaniem rumieńce warto zamaskować bo jeśli faktycznie mocno się czerwienisz to świadomość tego, że wszyscy to widzą nie pomoże w opanowaniu stresu. Ale jest sprawdzona rada - POD podkład, którego używasz na codzień nałóż zielony korektor, szczególnie na te najbardziej czerwone rejony twarzy. Będziesz wyglądała przez chwilę jak zombie
![]()
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
To zalezy jak się rumienisz - jeśli rumieniec jest delikatny, to nie ma potrzeby walić kilo tapety, zeby go schować - lepiej wyglądać naturalnie niż jak manekin, jeśli juz faktycznie musisz go ukryć - to posłuchaj tego co pisały kolezanki wyżej. Tylko uwaga na ilość kosmetyków - jak będzie za dużo to jak się zgrzejesz np. z wrazenia, to ci cała buzia spłynie na elegancką bluzeczkę i będzie kiszka a nie "profeska".
Makijaż, strój - to jedno, ale NAJWAŻNIEJSZE JEST PRZYGOTOWANIE. Nie mów, że "nie idzie" ![]() ![]() Jeśli ma się wywiazać dyskusja to raczej nie licz na to, że wywiąże sie ona sama. Musisz to dobrze zaaranżować. Pomyśl o jakichś problematycznych kwestiach, które moga stać sie kanwą dyskusji. Zaktywizuj publikę i wciągnij ją w swoja prezentację. Zadawaj im pytania (czasem nawet retoryczne). Jeśli to możliwe zaplanuj jakieś "scenki rodzajowe" z udziałem słuchaczy. Po prostu bądź kratywna - dzięki temu prezentacja napewno nie będzie nudna i nijaka. Wszystko jednak zależy od tematyki i charakteru Twojego wystąpienia. Jako podpowiedź, radzę Ci poobserwować w TV np. wystąpienia dziennikarzy, w jakimś dobrym programie publicystycznym/ gospod. - jakieś debaty itp. Podpatrz jak robia to profesjonaliści. Jak utrzymuja uwagę słuchacza, jak zawiązują dyskusję itp. powodzenia ![]() Edytowane przez Teamkilla Czas edycji: 2010-03-18 o 15:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
dziewczyny,bardzo Wam dziękuję za wskazówki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Gratuluję Twizzy
![]() a to ode mnie: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
dziękuję kochana
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:29.