|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dwukolorowe ciasto bananowe
Podaję przepis na smaczne ciasto bananowe - mam nadzieję, że jeszcze go tu nie było
![]() Zaczerpnęłam go ze strony http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7137. Składniki: 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 1/2 szklanki zmiksowanych bardzo dojrzałych bananów (około 3 duże) 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/4 szklanki gorzkiego kakao 1 szklanka posiekanych orzechów Sposób przyrządzenia: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować masłem blachę o wymiarach 20 x 20cm (ja użyłam okrągłej). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło rozetrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i wanilię i dobrze ubić. Dodać zmiksowane banany i dobrze wymieszać. Dodać przesianą makę, dobrze wymieszać i podzielić masę na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, dobrze wymieszać i wylać do przygotowanej blachy, na to rozsypać posiekane orzechy i delikatnie wylać warstwę ciasta jasnego. Piec około 25 minut, aż ciasto będzie ładnie rumiane. Przestudzić na siateczce i pokroić na kwadraty. Smacznego ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwukolorowe ciasto bananowe
robiłam to ciacho
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: Dwukolorowe ciasto bananowe
ja robilam wczoraj z identycznego przepisu, ale..
polowe wylalam na tortownice. kolejna warstwa to byla: -1/4 kostki masla rozpuszczona z 1 gorzka czekolada i z duzo iloscia orzechow. pozniej reszta ciasta i do piekarnika na wierzch rozpuszcozna czekolada z drobniutki orzechami...Pychaa
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:55.