|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Barwnik do jajek nie tylko do jajek?
Kolejne pytanie...
Czy barwnika do jajek można używać jak zwykłego barwnika spożywczego w proszku? Bo przecież taki do jajek nie może być trujący, bo oprócz skorupki barwi też białko jajka, ludzie to jedzą i nic im nie jest. A więc czy można dodać go do babeczek, makaroników, lukru etc. ? Proszę nie proponować mi kupna normalnych barwników spożywczych, bo to dla mnie trochę za drogo ( 16 zł za jeden kolor ). A może znacie naturalne sposoby barwienia na różne kolory? Słyszałam o soku z buraków, soku ze szczawiu etc. Ale czy można to dodać do ciasta albo lukru? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Barwnik do jajek nie tylko do jajek?
do ciasta możesz dodać kisielu a lukier zrobić na syropie (takim do napojów, co sie w wodzie rozciencza)
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Jakis czas temu na allegro kupilam zestaw barwnikow i razem z przesylka zaplacilam okolo 20 zl wiec moim zdaniem to nie jest tragedia.
Kiedys użyłam tych barwnikow w proszku o ktorych piszesz do zabarwienia masy cukrowej i efekt byl fatalny wyglądało to wręcz paskudnie, myślę ze z lukrem moze byc podobnie
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Taki do jajek barwnik w składzie pisze, że jest na bazie składników spożywczych więc coś dodatkowo jeszcze ma...
Ja też niby kupiłam z myślą o barwieniu, ale tylko ozdób do tortów tych co się nie je. Mam barwniki spożywcze, ale nie takie kolory jak do jajek ![]() Aha jeszcze jedno, wydaję mi się że te barwniki żeby użyć do barwienia masy cukrowej też trzeba rozpuścić, bo nie są dokładnie zmielone na proszek tylko mają grudki więc w masie za diabła się to nie rozpuści tak jak barwnik spożywczy w proszku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Buraki - sliczny kolor rozowy lukru / kremu
Masa - sok malinowy. Na zolto mozna lukier zabarwic szafranem. Nie polecam kurkumy, bo jest zbyt ziemnista w smaku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak na szybko, w chwili wolnej podrzuce wiecej pomyslow |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:12.