Doktorat - sens robienia, rola społeczna, prestiż, zarobki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-19, 12:00   #1
samotny_t
BAN stały

Doktorat - sens robienia, rola społeczna, prestiż, zarobki

Chciałbym w tym wątku przedyskutować obecną rolę doktorantów (osób w trakcie robienia doktoratu) i doktorów (osób z doktoratem) w Polsce. Temat wzbudza sporo kontrowersji, część osób twierdzi, że doktoranci żerują na państwowej kasie, część wręcz przeciwnie - uważają, że doktoranci są beznadziejnie wynagradzani za dobrą pracę.

Zatem kilka pytań (punktów do dyskusji). Oczywiście nie trzeba wypowiadać się odnośnie do wszystkich:

1. Czy obecnie jest sens robić doktorat? A może to zależy od dziedziny nauki?

2. Czy doktor to wciąż prestiżowy stopień naukowy? A czy bycie doktorantem wiąże się z jakimś prestiżem?

3. Ile w Waszym otoczeniu zarabiają doktoranci, a ile doktorzy? Czy to są Waszym zdaniem godne zarobki?

4. Jakie ewentualne pomysły macie na uzdrowienie sytuacji, jeśli uważacie, że coś z doktorantami i doktorami jest nie tak?

5. Kto zostaje doktorantami? Pasjonaci nauki czy ludzie uciekający przed bezrobociem po studiach?

6. Jaka jest rola społeczna doktora? Czy musi to być pracownik uczelni? A może doktorat powinien być przydatny w sektorze biznesowym? Administracji publicznej?

7. Jak w Waszym otoczeniu w życiu naukowym i zawodowym radzą sobie posiadacze stopnia doktora?

Edytowane przez samotny_t
Czas edycji: 2016-02-19 o 12:01 Powód: alt+spacja daje czaszkę zamiast spacji :D
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 12:44   #2
cranberry juice
ctrl alt delete

Dot.: Doktorat - sens robienia, rola społeczna, prestiż, zarobki

Cytat:
Napisane przez samotny_t Pokaż wiadomość

2. Czy doktor to wciąż prestiżowy stopień naukowy? A czy bycie doktorantem wiąże się z jakimś prestiżem?

3. Ile w Waszym otoczeniu zarabiają doktoranci, a ile doktorzy? Czy to są Waszym zdaniem godne zarobki?

4. Jakie ewentualne pomysły macie na uzdrowienie sytuacji, jeśli uważacie, że coś z doktorantami i doktorami jest nie tak?

5. Kto zostaje doktorantami? Pasjonaci nauki czy ludzie uciekający przed bezrobociem po studiach?

6. Jaka jest rola społeczna doktora? Czy musi to być pracownik uczelni? A może doktorat powinien być przydatny w sektorze biznesowym? Administracji publicznej?

7. Jak w Waszym otoczeniu w życiu naukowym i zawodowym radzą sobie posiadacze stopnia doktora?
1. Zależy od dziedziny nauki.

2. Zależy od dziedziny nauki.

3. Nie pytałam ich, ile zarabiają. Co to znaczy "godne zarobki"? Jak filozof robi doktorat, żeby uciec przed kasą w Biedronce, to ile on chciałby na doktoracie zarabiać? W sumie patrz pkt 1 i 2. Zależy od dziedziny nauki.

4. No niestety, ale drastyczne ograniczenie dostępności miejsc i uszczelnienie rekrutacji. Tak żeby wyeliminować doktorantów zwiewających przed kasą w Biedronce. Tak, wiem, że w praktcye z realizacją może być ciężko.

5. Zależy od dziedziny nauki.

6. Zależy od dziedziny nauki.

7. Zależy od dziedziny nauki.

Jak widać, temat w ujęciu ogólnym można bardzo szeroko omówić
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 12:46   #3
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Ja się właśnie zastanawiam, czy się porywać na doktorat, czy odpuścić.

1. Na pewno zależy od dziedziny nauki. No bo po co doktorat np. z turystyki? Nawet nie wiem, czy istnieje, pewnie gdzieś tam tak.

2. Nie zauważyłam, żeby wiązało się to z jakimś prestiżem, ale dr przed nazwiskiem umożliwia samodzielne prowadzenie prac badawczych. Może istnieje jakiś prestiż na takiej zasadzie, że w otoczeniu jakiegoś dr rodzina i znajomi mają niższe wykształcenie, przez co patrzą na niego z nabożnym podziwem.

3. Nie znam liczb, mam tylko znajomego, który kiedyś zrezygnował z robienia doktoratu pół roku przed końcem. Motywował to tym, że z dr przed nazwiskiem musieliby mu więcej płacić, więc niektórzy nie chcieliby go przyjąć do pracy. Słyszałam tylko, że pieniądze są marne.

4. Przede wszystkim zdawalność matury od 51%. Wtedy byłoby mniej matołów na wcześniejszych etapach studiów, przez co mniej matołów, którzy z rozpędu lub innych niezbyt wysokich pobudek poszli na doktoranckie. Poza tym uważam, że dobrze by było, gdyby zajęcia doktoranci mieli w weekendy, nie w tygodniu. W obecnej sytuacji trudno pogodzić pracę i doktoranckie, z moich obserwacji wynika, że najczęściej robią je albo nauczyciele, albo leserzy na utrzymaniu rodziców. Ambitni, którym udało się znaleźć pracę w zawodzie, którą można pogodzić to chyba nieliczni.

5. a) studenci, którzy wcześniej wystarczająco umiejętnie się komuś podlizali, dobrze się zakręcili wokół jakichś układów i robią doktorat, chociaż rozumek mały
b) jednostki ambitne, inteligentne, oczytane, znające się na rzeczy, prawdziwa elita, często ich rodzice są dość dobrze wykształceni
c) ludzie bez pomysłu na życie po studiach
d) faceci (to zawsze są faceci), którzy właściwie mają już rodzinę, dzieci, pracują albo jako nauczyciel, albo ciągną wszelkie zasiłki i jakimś cudem mają czas (czyt. żona zajmuje się wszystkim)
e) osoby, które chcą tak sobie przedłużyć dzieciństwo, często wiąże się to z pracą typu roznoszenie ulotek do trzydziestki + miesiąc przy taśmie w jakieś angielskiej fabryce w wakacje, często nie potrafią włączyć pralki, więc jeżdżą do mamy
f) osoby, które mgr skończyły już jakiś czas temu i doszły do wniosku, że jednak doktorat by im się przydał w pracy/do awansu lub coś w tym stylu
g) osoby 45+, których dzieci już wyfrunęły z domu, mają ustabilizowaną sytuację z pracą i nagle odkryły, że mają sporo wolnego czasu; zawsze się jakąś dziedziną interesowali, czytali, więc z powodów hobbystycznych trafiają na doktoranckie

6. Nie wiem, wydaje mi się, że w większości nie, ale chyba jednak to zależy od kierunku. Trochę nie wiem, jak rozumieć sektor biznesowy. Są prywatne firmy, które z jednej strony mniej lub bardziej zajmują się nauką, a z drugiej normalnie na tym zarabiają. Sądzę, że w takich firmach doktorat się przydaje (choć chyba nie we wszystkich dziedzinach). W administracji publicznej chyba wystarcza mgr. Zresztą powiedzmy sobie szczerze - nie po to ktoś się uczy tyle lat, siedzi na studiach do trzydziestki, żeby potem rejestrować dzieci w urzędzie miasta.

7. Różnie.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 12:56   #4
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
1. Zależy od dziedziny nauki.

2. Zależy od dziedziny nauki.

3. Nie pytałam ich, ile zarabiają. Co to znaczy "godne zarobki"? Jak filozof robi doktorat, żeby uciec przed kasą w Biedronce, to ile on chciałby na doktoracie zarabiać? W sumie patrz pkt 1 i 2. Zależy od dziedziny nauki.

4. No niestety, ale drastyczne ograniczenie dostępności miejsc i uszczelnienie rekrutacji. Tak żeby wyeliminować doktorantów zwiewających przed kasą w Biedronce. Tak, wiem, że w praktcye z realizacją może być ciężko.

5. Zależy od dziedziny nauki.

6. Zależy od dziedziny nauki.

7. Zależy od dziedziny nauki.

Jak widać, temat w ujęciu ogólnym można bardzo szeroko omówić
A możesz odrobinkę uściślić te rzeczy, które zależą od dziedziny nauki? Wiadomo, nie chodzi o elaboraty, ale jakieś przykłady nauk sensownych i nauk bezsensownych jeśli chodzi o poszczególne punkty. Ciekawi mnie też Twoje zdanie nt. doktoratów z dziedzin czysto teoretycznych (np. matematyka, fizyka teoretyczna).
Stary 2016-02-19, 12:57   #5
_Mia
Zakorzenienie

Prestiż jakiś tam jest. W czasach, kiedy magister nie znaczy już nic, doktor jeszcze się trzyma. Kosztuje sporo pracy, nie każdemu się chce. Dla mnie to mit, że w ten sposób ucieka się od dorosłości- przecież (chyba) nikt nie żyje tylko stypendium z doktoratu.
Zgadzam się, że tutaj odpowiedź na każde pytanie zależy od dziedziny nauki. Ciężko tu mówić to samo o doktorze nauk humanistycznych a medycznych- zupełnie inna branża i sposób funkcjonowania, zupełnie inny prestiż, znaczenie tytułu w praktyce.
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 13:02   #6
201605090949
Konto usunięte

Zależy w jakiej dziedzinie.
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 13:02   #7
Konto usunięte

No ja znam minimum dwóch, którzy żyją ze stypendium, u jednego to stypendium+zasiłki, u drugiego stypendium+kasa od rodziców. Trzeci w ogóle mieszka w domu u rodziców, nie pracuje, tylko przyjeżdża na zajęcia.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 13:11   #8
aldona177
Przyczajenie

też znam osobę która robi doktorat i żyje ze stypendium, mieszka z rodzicami i nigdzie nie pracuje. Tego stypendium ma jakieś 2500,00 zł, za mieszkanie, jedzenie nie płaci, wystarcza jej to na życie i jeszcze jest w stanie odłożyć. Doktorat robi bo chce pracować na uczelni, pracy po studiach nigdy nie szukała.
aldona177 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 13:27   #9
201606201201
Konto usunięte

Moim zdaniem jest sens robienia doktoratu kiedy
a.) chce się pracować na uczelni,
b.) ma się pewność, że dzięki doktoratowi dostanie się awans/podwyżkę. Mojego znajomego pracodawca "wysłał" na doktorat i dzięki temu jest teraz dyrektorem jednego z działów w firmie. Przynajmniej on tak twierdzi.

Mam też znajomą, która ponad 2 lata temu straciła pracę, przez kilka miesięcy nie mogła nic znaleźć, w końcu się poddała i sobie wymyśliła, że zrobi doktorat. Nie ma statusu pracownika naukowego, wie już, że nie ma szans na pracę na uczelni po zrobieniu doktoratu, nie ma ubezpieczenia. Nie wiem jak wygląda sprawa ze stypendium. Ma 33 lata i utrzymują ją rodzice. Nie wiem czy w takim przypadku doktorat ma jakiś sens.

Edytowane przez 201606201201
Czas edycji: 2016-02-19 o 13:29
201606201201 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 13:35   #10
201803090921
Konto usunięte

Znałam faceta, który zrobił doktorat z ekonomii, coby prestiżu przydać i sobie i swojej firmie Oczywiście fakt ten zaznaczył odpowiednio, dodając "dr" na wizytówce - i to chyba na tyle.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 13:37   #11
201607040940
Konto usunięte

Doktorat to dopiero początek drogi naukowej, dla laika dr przed nazwiskiem to "wow", a na uczelni wśród pracowników jest wielu doktorantów i doktorów.

Po zrobieniu habilitacji jest już lepiej.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-19, 14:16   #12
shiava
Zadomowienie

Moj maz ma doktorat i od 12 lat nie pracuje w zawodzie bo bysmy poszli z torbami Pamiatkowy dyplom tylko lezy na szafie i sie kurzy, a on pracuje w zupelnie innej branzy.
shiava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 15:04   #13
samotny_t
BAN stały

Jeszcze takie dwie kwestie mi przyszły do głowy:
- co sądzicie o robieniu doktoratu za granicą? warto? Z tego co ja wiem, polskie uczelni nie chcą zatrudniać ludzi z zagranicznymi dyplomami, konkursy są raczej ustawiane pod lokalnych, znanych kandydatów - spotkaliście się z tym?

- kim jest doktorant dla uczelni? Człowiekiem robiącym prawdziwe badania czy źródłem dotacji z ministerstwa?
Stary 2016-02-19, 15:15   #14
loczek88
Wtajemniczenie

Cytat:

Jeżeli chodzi o odpowiedzi, w pełni zgadzam się z Noane.

Sama od siebie dodam, że miałam pecha poznać dużo doktorantów, którzy okazywali się beznadziejnymi bucami. Ludzie bez pomysłu na siebie, ciągnący siedzenie na uczelni, wypełniający tabelki Exela pt. "sztuka dla sztuki", oczywiście od 2 miesiąca bycia doktorantem uważający się za nie wiadomo co, pogardzając studentami magisterki itp. Pisali te swoje prace doktoranckie sto lat, aby potem radzić sobie w życiu zawodowym często gorzej niż niejeden "zwykły" magister, ale na każdej wizytówce, w mailach, na skrzynce <!> pocztowej tytuł jest. A potem narzekanie, że jak to ja jestem doktorem, mi się należy, czemu tu więcej zarabiasz, pal sześć moje umiejętności, jam taki mądry.
Oczywiście na wsi prestiż, bom ja doktor, albo wersja dla rodziców - bo "mój syn, córka, to doktorzy!"
Nie, nie mówię że wszyscy doktoranci tacy są .
Sama myślałam o doktoracie, ale nie miałam na to czasu.
Wiem, miałam pecha. Ale naprawdę, znałam ludzi z różnych uczelni, różnych kierunków i wszyscy byli właśnie tacy. Można było wyczuć ich rozgoryczenie i dziwne toksyczne podejście do wszystkiego na metr.
loczek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 15:25   #15
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
A możesz odrobinkę uściślić te rzeczy, które zależą od dziedziny nauki? Wiadomo, nie chodzi o elaboraty, ale jakieś przykłady nauk sensownych i nauk bezsensownych jeśli chodzi o poszczególne punkty. Ciekawi mnie też Twoje zdanie nt. doktoratów z dziedzin czysto teoretycznych (np. matematyka, fizyka teoretyczna).
Przykłady, najbardziej skrajne?
1. Medycyna. Najwybitniejsi lekarze, szefowie klinik itp. zwykle (jak nie zawsze) są profesorami, więc musiał być jakiś doktoracik po drodze. Z drugiej strony wiadomo, że bezrobocie lekarzowi i tak nie groziło, więc mógł sobie po prostu zarabiać dużą kasę bez zawracania sobie karierą naukową. Stąd kariera naukowa w medycynie sugeruje, że osobnik jest ambitny.
2. Kulturoznawstwo, socjologia, filozofia itp. Wiadomo, że nikt żadnej podwyżki ani awansu nie dostanie, bo ma doktorat z filozofii. Jedyna "praca w zawodzie" to zostanie na uczelni. Gdzie zwykle wszystkie miejsca są obsadzone na kolejnych 30 lat, bo przecież całe roczniki kulturoznawców, socjologów i filozofów nie miały szans na inną pracę w zawodzie Owszem, nie neguję, że są jacyś pasjonaci, którzy naprawdę chcą zostać filozofem i wykładać na uczelni. Ale giną w zalewie uchodzących przed bezrobociem. Osobiście jak ktoś mi mówi, że robi doktorat z filozofii, to sorrrrry, ale robi to na mnie raczej negatywne wrażenie.

O matematyce i fizyce teoretycznej nie mam absolutnie żadnego zdania, nie znam sie Ale jestem gotowa w ciemno obstawić, że poziom doktorantów jest wyższy niż np. na kulturoznawstwie - po pierwsze dlatego, że raczej nikt nie trafia na takie studia po maturze dlatego, że nie radził sobie z matematyką

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

Cytat:
Jeszcze takie dwie kwestie mi przyszły do głowy:
- co sądzicie o robieniu doktoratu za granicą? warto? Z tego co ja wiem, polskie uczelni nie chcą zatrudniać ludzi z zagranicznymi dyplomami, konkursy są raczej ustawiane pod lokalnych, znanych kandydatów - spotkaliście się z tym?
Sądzę, że jak ktoś chce robić doktorat za granicą, to nie powinien sie potem ograniczać do polskich uczelni. Zgaraniczne mają zwykle lepszy powiom, więcej pieniędzy i what not. Po co robić krok wstecz?
Chyba że ktoś ma ambicje zostać Siłaczką, ale to już mu nie będę rad udzielać.
Stary 2016-02-19, 15:35   #16
loczek88
Wtajemniczenie

Cytat:
O matematyce i fizyce teoretycznej nie mam absolutnie żadnego zdania, nie znam sie Ale jestem gotowa w ciemno obstawić, że poziom doktorantów jest wyższy niż np. na kulturoznawstwie - po pierwsze dlatego, że raczej nikt nie trafia na takie studia po maturze dlatego, że nie radził sobie z matematyką
Sądzę, że jak ktoś chce robić doktorat za granicą, to nie powinien sie potem ograniczać do polskich uczelni. Zgaraniczne mają zwykle lepszy powiom, więcej pieniędzy i what not. Po co robić krok wstecz?
Niestety, zdziwiłabyś się <Boże, jakie to w zasadzie smutne>
Jeśli ktoś ma naprawdę dobry pomysł na siebie i jest pewien swoich założeń, mógłby robić doktora gdzie indziej, wiedząc że to podbije jego kompetencje/możliwości/wynagrodzenie/coś jeszcze innego, jeśli by był zdecydowany, z jakiś powodów, pracować jednak w Polsce.
Stary 2016-02-19, 15:38   #17
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez loczek88 Pokaż wiadomość
Jeśli ktoś ma naprawdę dobry pomysł na siebie i jest pewien swoich założeń, mógłby robić doktora gdzie indziej, wiedząc że to podbije jego kompetencje/możliwości/wynagrodzenie/coś jeszcze innego, jeśli by był zdecydowany, z jakiś powodów, pracować jednak w Polsce.
Nie rozumiem Mogłabyś jakoś sparafrazować? Chodziło Ci o to, że warto za granicą robić, żeby pracować w Polsce?
Stary 2016-02-19, 15:39   #18
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez loczek88 Pokaż wiadomość
Niestety, zdziwiłabyś się <Boże, jakie to w zasadzie smutne>
No nie wiem... czy to ja przeceniam matematyków, czy Ty filozofów...
Stary 2016-02-19, 16:05   #19
loczek88
Wtajemniczenie

Cytat:
No nie wiem... czy to ja przeceniam matematyków, czy Ty filozofów...
haha, może obydwie jesteśmy nad wyraz optymistyczne .

Samotny, chodzi mi o sytuacje, gdzie ktoś, z miliona różnych pobudek jednak chce zostać w Polsce, a doktorat za granicą podniesie mu ostro kwalifikacje .
Stary 2016-02-19, 16:19   #20
Konto usunięte

To, że za granicą, jeszcze nie oznacza, że ma lepsze kwalifikacje niż po doktoracie w Polsce. Jakiś czas temu mignęła mi lista znanych europejskich uniwersytetów, na których "warto" robić doktorat z mojej dziedziny, bo ładnie wygląda, ale nie trzeba się specjalnie narobić, nie trzeba ani w połowie tyle siedzieć nad pracą doktorską, bawić się w szczegóły, analizować wszystkie źródła, itd., bo przechodzi praktycznie wszystko.

Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Czas edycji: 2016-02-19 o 16:23
Stary 2016-02-19, 16:27   #21
_Mia
Zakorzenienie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;56010511]No ja znam minimum dwóch, którzy żyją ze stypendium, u jednego to stypendium+zasiłki, u drugiego stypendium+kasa od rodziców. Trzeci w ogóle mieszka w domu u rodziców, nie pracuje, tylko przyjeżdża na zajęcia.[/QUOTE]
Serio trochę mnie to szokuje. Większość doktorantów u nas na studiach godziła studia z pracą, więc wydało mi się to oczywiste. No ale dla nich raczej doktorat był środkiem do pewnych celów, a nie celem samym w sobie
Stary 2016-02-19, 17:15   #22
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _Mia Pokaż wiadomość
Serio trochę mnie to szokuje. Większość doktorantów u nas na studiach godziła studia z pracą, więc wydało mi się to oczywiste. No ale dla nich raczej doktorat był środkiem do pewnych celów, a nie celem samym w sobie
Fajnie. Na jakiejś socjologii, filozofii, turystyce, ekonomii, finansach, prawie czy tego typu naukawych dyscyplinach to nie ma problemu. Ale co zrobisz np. z chemii? Jak pogodzisz pracę z siedzeniem dzień w dzień w labie? Albo w fizyce - to samo pytanie.

Przecież w naukach przyrodniczych doktorat zajmuje co najmniej tyle co etat (zwykle znacznie więcej).
Stary 2016-02-19, 17:34   #23
201703061232
Konto usunięte

Asystent (mgr z "musem zrobienia dr) na lubelskim uniwersytecie Lublin na rękę 1800 zł , adiunkt (dr) 2900 na reke
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-19, 17:41   #24
201606201201
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zbecka Pokaż wiadomość
Asystent (mgr z "musem zrobienia dr) na lubelskim uniwersytecie Lublin na rękę 1800 zł , adiunkt (dr) 2900 na reke
A jeżeli ktoś robi dr choć nie jest asystentem tylko pracownikiem nieetatowym to chyba nic nie zarabia? Taka osoba tez dostaje jakieś stypendium?

Edytowane przez 201606201201
Czas edycji: 2016-02-19 o 17:50
Stary 2016-02-19, 18:08   #25
haru_haru
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez inakarol Pokaż wiadomość
A jeżeli ktoś robi dr choć nie jest asystentem tylko pracownikiem nieetatowym to chyba nic nie zarabia? Taka osoba tez dostaje jakieś stypendium?
To zależy gdzie, ale może dostawać stypendium lub być zatrudniona w projekcie.
haru_haru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 18:58   #26
jaksy
Zasiedzenie

W mojej dziedzinie studia doktoranckie są popularne, z niektórymi doktorantami się blisko koleguję. I oni akurat, tak jak ktoś już tutaj wspominał, żyją ze stypendiów/pieniędzy rodziców, nigdy nie pracowali, ewentualnie sezonowo, ale też niekoniecznie.
Jeden pracuje od początku jako asystent, zarabia nie więcej niż najniższa krajowa (nie pamiętam już co do stówki), ale w sumie w tej "branży" zarabia się przede wszystkim na działalności poza uczelnią, a tytuły mają pomagać - choć nie są konieczne, by odnieść sukces.
Ja nie mogłabym pracować na uczelni, mierzi mnie środowisko uczelniane - i mam na myśli ogół naszej dziedziny, nie nawet konkretną uczelnię - uważam je za w dużym stopniu zdegenerowane i nie chciałabym mieć takich kolegów z pracy. Oczywiście Ci moi koledzy są super ale kto wie co z nich będzie, tak swoją drogą.
Stary 2016-02-19, 19:34   #27
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Fajnie. Na jakiejś socjologii, filozofii, turystyce, ekonomii, finansach, prawie czy tego typu naukawych dyscyplinach to nie ma problemu. Ale co zrobisz np. z chemii? Jak pogodzisz pracę z siedzeniem dzień w dzień w labie? Albo w fizyce - to samo pytanie.

Przecież w naukach przyrodniczych doktorat zajmuje co najmniej tyle co etat (zwykle znacznie więcej).
A myślisz, że lekarze którzy się doktoryzują rzucają pracę na czas doktoratu? No niestety, doktorat z dziedzin powszechnie uważanych za wymagające jest dla ludzi zdyscyplinowanych ze świetną organizacją czasu, jak i obrotnych, którzy tu pogadają, tam załatwią, poustawiają sobie zmiany tak, aby wszystko się w tej dobie zmieściło. I nie mam doświadczeń z 'jakąś socjologią i filozofią', więc nawet nie wiem, jak to wygląda tam.
Stary 2016-02-19, 19:53   #28
Konto usunięte

Które dziedziny są powszechnie uważane za wymagające? Tzn oprócz medycyny i prawa.
Stary 2016-02-19, 19:55   #29
cranberry juice
ctrl alt delete

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;56035956]Które dziedziny są powszechnie uważane za wymagające? Tzn oprócz medycyny i prawa.[/QUOTE]

Nie przesadzajmy z tym prawem. Mam koleżankę, która robi doktorat, bo dwa razy próbowała i nie dostała sie na aplikację.
Stary 2016-02-19, 20:11   #30
201606201201
Konto usunięte

Cytat:
Nie przesadzajmy z tym prawem. Mam koleżankę, która robi doktorat, bo dwa razy próbowała i nie dostała sie na aplikację.
A propos. Moja bezrobotna znajoma, o której pisałam parę postów wyżej, też robi doktorat z prawa.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości