|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Shih Tzu
Witam! Od tygodnia mam małego Shih Tzu. Chciałabym sie poradzic jak nauczyć go załatwiać swoje sprawy robić na dworze. Bo w nocy co prawda potrafi skomleć i wyprowadzam go ale w dziń... katorga. Bardzo bym prosiła o pomoc! To jest dla mnie ważne. Wiedziałam z czym sie wiąże kupno pieska ale z poprzednim nie miałam takiego problemu...
![]() Ale i tak go kocham ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Shih Tzu
Ehh.. ja mam Lhasa Apso (to bliscy kuzyni Shi Tsu) i powiem Ci ,że również miałam z nim taki problem.. Nauka załatwiania się na podwórku zajęła mi dobre kilka miesięcy.. Więcej było w tym mojej winy, bo często nie było mnie w domu ,a więc ciężko było go nauczyć regularności. Na pocieszenie jednak napiszę ,że każdy szczeniaczek jest się w stanie tego nauczyć-tyle,że każdy w swoim tempie. Powodzenia!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
jest juz watek o shih tzu, na forum wiZOOz.
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
czesc! chce kupic pieska shih tzu ;] chodze do szkoly i piesek od rana byl by sam ;/ nie wiem czy mozna zostawic malego na tyle w domu...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
jaa zostawiłam mojego na 2 godz i płakał z tęsknoty! Był cały od łez, to nie była ropka z oczu tylko łzy. Ja z moim podróżuje samochodem a co do pociągu to naprawde nie wiem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Mój piesek jest rasy Shih Tzu i wychodzenia na dwór na uczył się w 2-3 tygodnie
![]() Weż go ciągle w to samo miejsce zaprowadzaj i wychodz z nim o tych samych porach to wtedy w końcu zrobi kupke i siusiu ![]() A jak by co to szkoda takiego pieska który miałby być sam w domu ![]() ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- No nie zabardzo takiego małego w domu samego zostawić ;/ Taki malutki szczeniaczek potrzebuje miłości i opieki ![]() Lepiej poczekaj do wakacji ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- No nie zabardzo takiego małego w domu samego zostawić ;/ Taki malutki szczeniaczek potrzebuje miłości i opieki ![]() Lepiej poczekaj do wakacji ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
lelkkaa najlepiej nauczyć psa załatwiania się na dworze wyprowadzając go co 2-3 godziny (bo szczenior to czesto siura). Koniecznie wyprowadź małego po każdym jedzeniu. Dzieki temu też nie bedzie w domu szalał z pełnym brzuchem (by nie dostał skretu kiszek). A na spokojnie bedzie poznawał nowy teren. Po każdym siku lub kupie na dworze chwal go bardzo (możesz nagrodzić jakimś smakołykiem). A w domu jak siknie udawaj, że tego nie widzisz (nigdy nie krzycz na niego w takiej sytuacji - najlepiej wcale nie reaguj a jak on tego nie widzi to posprzątaj po nim).
A on nie za mały na wynoszenie go na dwór? Czy ma wszystkie szczepienia już? Pamiętaj by go wyprowadzać tam gdzie biega jak najmniejsza liczba psów. Jak pies nie potrafi zostawać sam to ucz go. Zacznij jak najszybciej. Wyjdź z domu na 5 minut. Jak nie zacznie płakać to wejdź do domu i go pochwal (plus smakołyk). Powtórz to kilka razy przez kilka dni. Jezeli zacznie wytrzymywać 5 minut to wydłuż to do 10 minut. I tak dalej. Kolejną ważną rzeczą jest zajęcie psa podczas nieobecności domowników. Są w sprzedaży różnego rodzaju zabawki. Polecam zwłaszcza te w typie "kongo". Napychasz je smakołykami, możesz ścianki nasmarować pasztetem (ale cieńko), a wlot zapychasz ciastkiem. Jest to mały pies więc kupić najlepiej jak najmniejsze kongo i smakołyków podawać nie za dużo. Można też do pasztetu poprzyklejać karmę. Pies by dostać się do pasztetu musi z dziury wygryźć ciastko. A że kongo jest budowy dzwonka to by wylizać pasztet musi się sporo namęczyć. Tak więc jak już to zje to zasypia zmęczony. Podobna zabawka Ork (nie pamietam czy dokładnie tak sie nazywa) tam też można do dziurek wepchnąć jakieś ciastko czy kawałek mięska (parówki, itp). Możesz też do skarpetki wrzucić suchą karmę. Pies musi sie namęczyć by się do karmy dostać. Ale to można stosować pod warunkiem że pies nie zje skarpetki. ![]() Jest specjalna kula do której wrzuca się karmę. Pies ją turla a podczas turlania wypada karma. suterqa Lepiej sie wstrzymaj do wakacji. Pierwsze miesiące w nowym domu są ważne. Zwłaszcza jak szczenię nie potrafi ząłatwiać się poza domem. Wtedy bedziesz mogła poświęcać szczeniaczkowi wiecej czasu. No i doradzam kupienie psa z rodowodem. Wtedy masz gwarancję, że to jest 100% ta rasa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.