![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Polska jest PIĘKNAWitam Wszystkich serdecznie! .. po kilku latach odnalazłam mój stary watek o Polsce i musze przyznać ze mi się spodobał (ponownie). Macie ochota poklikać…! Napiszcie, co lubicie w naszym kraju… Ja zacznę od Ptasiego Mleczka, bo mam na nie teraz ochotę J Witam Wszystkich serdecznie! Stworzyłam ten watek, bo chcę podkreślić, iż nasz kraj ma swoje uroki. Chciałabym aby każda z Nas zaproponowała miejsce, produkt, znaną postać ect, która jest w 100% ojczysta! Proszę o propozycję + zdjęcie, jak i komentarze do poszczególnych postów! Polska, Polacy, Polskie firmy, Polskie osiągnięcia, ...!!! Edytowane przez Kosma Czas edycji: 2013-01-09 o 14:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
![]() A.Blikle
Od swojego powstania w dniu 11 września 1869 do roku 1992 firma obejmowała jedną cukiernię (przed II Wojną Światową również kawiarnię) z pracownią na zapleczu zlokalizowaną w naszej historycznej siedzibie przy ul. Nowy Świat 35 w Warszawie. Dopiero wydarzenia roku 1989 pozwoliły na nakreślenie obszernego programu rozwoju, który jest realizowany do dziś dalece przekraczając swoje wstępne założenia. Poniżej zdjęcia - logo firmy -babeczka migdałowa -sernik czekoladowy -Cafe Blikle http://www.blikle.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Polska jest PIĘKNA
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wedel i moje ulubione ptasie mleczko
Kraków moje ukochane miasto
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Jak już tak kulinarnie dywagujemy
![]() Ja uwielbiam ogórki kiszone, zwłaszcza małosolne oraz polskie wędliny - przede wszystkim suche kiełbasy - kabanoski i takie tam ![]() Szał radości mnie ogarnał, gdy mój Luby przywiózł mi ogórki i kabanoski to Alicante w Hiszpanii, gdzie mieszkałam kilka miesięcy ![]() Polska póki co kojarzy się wizażankom z jedzeniem, no ale tak mnie te Wasze zdjęcia natchęły ![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Romantyczne, pełne ciepła - ZAKOPANE!!!
Smażone oscypki z żurawinami... Śpiewający górale.. Zachód słońca i piękne Tatry! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
WEDEL!! wlasnie to jest to
ja jeszcze dodam oscypek, kiszone ogorki, bundz, bryndze i bigos....ale bym sobie wciagnela ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Krajobrazy polskie.
Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 Czas edycji: 2008-06-02 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
I ciąg dalszy.
Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 Czas edycji: 2008-06-02 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
i mamy potwierdzenie samego tytulu watku!
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Onet?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Karpacz miasto pod Śnieżką w województwie dolnośląskim.
Zdecydowanie miejsce turystyczne. - wyciągi narciarskie ("kopa") - piękna Świątynia Wang - muzeum turystyki i sportu - domowe obiadki w restauracji "wrzos" - park Karkonoski |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, kiedy nie jest tak do końca piękna...
Ma piękne krajobrazy, naturę w wielu miejscach nieskażoną, w miastach niektóre elementy piękne, ale... Zawsze mnie szokuje po powrocie z zagranicy- myślę o Europie bardziej na zachód, bo na wschód znam tylko Litwę- chaos budowlany i bylejakość. Po niemieckich wioskach (często spotykam się z głupim uśmiechem wyższości Polaków- że takie śmiesznie "wycackane", jak by powodem do chluby i artystycznego poczucia wyższej wartości Polaków byl bałagan ![]() Przyjazd do Polski to powót do krainy chaotycznego budownictwa, wielkich domów, nieotynkowanych, ale z wywalonym dookoła wielkim, bogatym płotem- najlepiej z takich cementowych odlewów ozdobnych balasów, wszechobecnego na wsi - i w mieście- bałaganu, połamanych chodników, niszczejących, osypujących się budynków z czasów socjalizmu...A wszystko poobwieszane banerami i reklamami gdzie się da. Mieszkam w starej dzielnicy i obserwuję degrengoladę ślicznej uliczki pod moim oknem- dwupiętrowe kamienice z płotami z kutego zelaza z przełomu wieków, zmieniły się- podorabiane są nowe ohydne werandy, przybudówki (z sajdingu ![]() Już nie mówiąc o tym, że Sopot to klasyczny kupstadt- panie z jamnikami robią swoje... Szkoda mi pięknej architektury tonącej w tych zaśmeconych przestrzeniach. Wylałam trochę żalów... ![]() Edytowane przez Kota Czas edycji: 2008-03-28 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma co porównywać polskiej wsi do wsi austriackiej, niemieckiej, czy włoskiej. Mnie też to dołuje, ale niestety, tak jest. Niemniej Polska może być piękna i jest taka z pewnością...ale nie Polska wieś.
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Bo po prostu serce mnie boli, że sami sobie gotujemy ten los- umieszczając w pięknych albo chociaż ładnych polskich krajobrazach takie ludzkie osiedla...
Ale już nie chcę tak marudzić. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Niewątpliwie macie rację!!!
Pomimo jednak wielu niedociągnięć chciałam abyśmy odnalazły coś fajnego w Polsce! ..przecież musi być coś, co lubicie w Naszym kraju...? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np brak jest myślenia urbanistycznego, całościowego, brak mechanizmów to regulujących, odpowiedniego prawa budowlanego itd, a nawet jeśli w jakimś fragmencie miasta obowiązują określone przepisy architekt. i konserwatorskie, to i tak najczęściej są obchodzone, i większość ma je w głębokim poważaniu. Ale w moim poście napisałam także o tym, co lubię w Polsce ![]() Czytając dokładniej, można dojść, co to za elementy. ![]() Poza tym nie widzę sensu za bardzo w pisaniu o ulubionym jedzeniu, słodyczach itd. bo i Belg może- i ma jak najbardziej prawo-się chwalić najlepszymi w świecie czekoladkami, Włoch tiramisu i lodami itd, itp. Tatry- no cóż, piękne, ale i tak zdecydowana i piękniejsza część jest w Słowacji... Poza tym- pomijając moją szarpaninę serca, gdy patrzę na wspomniany chaos polskiej publicznej przestrzeni pamiętam chwilę, kiedy jakoś raźniej się poczułam, widząc polskie wszechobecne banery, relkamy, plakaty i przybudówki. Było to, kiedy wracałam z Litwy- z krainy pustych, sielskich krajobrazów utkanych maleńkimi drewnianymi wiejskimi domkami, pod zwałami dramatycznych chmur. Po przekroczeniu granicy jechałam przez pojezierze Augustowskie- krainę dość przecież daleką od cywilizacji-i od razu przy szosie wyskoczyły reklamy warsztatów, firm handlowych itd. Od razu taki zastrzyk życia, wigoru społeczeństwa i wiew przedsiębiorczości- na Litwie tego prawie w ogóle nie było. Ucieszyło mnie to jakoś. Edytowane przez Kota Czas edycji: 2008-03-31 o 22:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja ze swojej strony dodaję pierogi ![]() Oraz polski chleb - niepowtarzalny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Właśnie pierogi...i chlebek, najlepiej z ziarnami zbóż!!!
pychotka! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
pierogi,bigos,rosół,wódka ,rolnicze krajobrazy, Jan Paweł 2 - oto typowe skojarzenia z Polską
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Owszem, bardzo lubię polski chleb z dobrej piekarni... ale równie przepadam za:
-chlebem litewskim, wileńskim, kupowanym na targu przez miejscowego- wie, gdzie najlepszy ![]() -niemieckimi pysznymi chrupiącymi bułeczkami na śniadanie -włoską ciabbatą z oliwą...albo z winem...rozmarzyłam się -włoskimi pszennymi bułkami z dużą dziurą w środku. Wychodzę na jakąś kosmopolitkę, ale... sądzę, że - choć jestem przyzwyczajona do polskiej kuchni, przepadam za niektórymi daniami, to jednak nie ma co się oszukiwać- nie jest ona w czołówce światowych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
perfumove love
|
Co lubię w Polsce? Chrupiący, pachnący chleb, ogórki kiszone, śledzie, Lecha, żurek na zakwasie, marynaty mojej mamy...
Lubię też Polskę latem - Mazury, żagle, ogniska, szanty. Albo polską kwitnącą łąkę, gdzie zastyga czas i powietrze od gorąca ![]() Ale mogłabym spędzać w niej max miesiąc w roku i to by mi wystarczyło. Wszechobecna szarość mnie przeraża, a nastroje ludzi raczej dołują. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Bardzo fajny wątek.
![]() Moje propozycje: E. Wedel. - http://pl.wikipedia.org/wiki/E.Wedel Mistrze słodyczy: Delicje, Ptasie Mleczko, Mieszanka Wedlowska poza tym: pierogi! chleb i polskie wędliny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
kochane Mazury i najpiękniejsze miasto świata- Olsztyn.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ja kocham wiele wymienianych tu rzeczy, ale dodam od siebie nasz język... Kiedy przez dłuższy czas nie słyszałam i nie używałam polskiego i bardzo mi tego brakowało. Takie zwykłe nasze "dzień dobry" jest naprawdę przemiło usłyszeć! A poza tym kocham naszą literaturą tak bogatą i różnorodną. I jeszcze kształt Polski - lubię go, podoba mi się... No i to, że pomimo tego jacy jesteśmy, to nasi przodkowie zdołali przezwyciężyć rusyfikację, germanizację i dalej jesteśmy Polakami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Kota, bardzo nie chcę Cię urazić, ale Twoja szklanka jest zdecydowanie w połowie pusta
![]() ![]() Podsumowując, masz w 100% rację, ale jeśli dobrze zrozumiałam intencję założycielki wątku, to mamy dzielić się pięknem naszego kraju, a jego niedoskonałości ![]() ![]() Pozdrawiam gorąco. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zresztą nie pisałam tylko o smutnych rzeczach ![]() Miałam ochotę napisać coś więcej, niż tylko o chlebie, kielbasie, bigosie i żurku ![]() I miałam ochotę trochę podyskutować, to w końcu forum. ![]() Poza tym, nie wiem, czy zauważyłaś, ale napisałam o pozytywnej cesze Polski i Polaków- pewnym wigorze życiowym i przedsiębiorczości. Bo zachwyty nie muszą się ograniczać tylko- nie urażając także nikogo ![]() I może te smutne moje dywagacje wynikają nie tylko z pesymistycznego charakteru ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Ja tylko wrócę do kwestii Tatr
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:39.