Pory roku - jaki zapach? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-01, 13:30   #1
seroxatomanka
Raczkowanie

Pory roku - jaki zapach?

Dziewczyny-ze wzgledu ze jestem strasznym laikiem w dziedzinie zapachow-prosze Was zebyscie mi napisaly jakie zapachy na jaka pore roku kupowac.Chodzi mi o konkretne nazwy.

Wiosna..............
Lato..................
Jesien...............
Zima.................

i jakie na:

Upalnie.............
Deszczowo................
Mroźno..................
Stary 2010-06-01, 13:34   #2
Polly_
grozi wypollizowaniem

Dot.: Pora roku-jaki zapach??

Cytat:
Napisane przez seroxatomanka Pokaż wiadomość
Dziewczyny-ze wzgledu ze jestem strasznym laikiem w dziedzinie zapachow-prosze Was zebyscie mi napisaly jakie zapachy na jaka pore roku kupowac.Chodzi mi o konkretne nazwy.

Wiosna..............
Lato..................
Jesien...............
Zima.................

i jakie na:

Upalnie.............
Deszczowo................
Mroźno..................

Wiosna.....Safran Toublant
Lato..........Escentric 01
Jesien........Wenge, Chypre Rouge
Zima..........OI, Ambre Russe

na deszczowo u mnie zawsze Prada

edit-ale to mają byc propozycje dla Ciebie?

Edytowane przez Polly_
Czas edycji: 2010-06-01 o 13:35
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 13:36   #3
pin3ska
Zakorzenienie

na deszczowo Baiser du Dragon dopiero w deszczowy, ciepły wieczór go doceniłam

...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel)
pin3ska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 13:40   #4
seroxatomanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość

edit-ale to mają byc propozycje dla Ciebie?
nie tylko dla mnie-ogolnie-moze ktos takze skorzysta-bo kompletnie nie wiem jaki zapch w jaka pore roku sie nosi-a nie chce sie kompromitowac ze tak powiem-bo kupuje na slepo i kogos moze razic moj mocby zapch np w lecie a ta wode powinno moze sie tylko zima uzywac.
Stary 2010-06-01, 14:00   #5
kamena
ʞɐɯǝuɐ

Cytat:
nie tylko dla mnie-ogolnie-moze ktos takze skorzysta-bo kompletnie nie wiem jaki zapch w jaka pore roku sie nosi-a nie chce sie kompromitowac ze tak powiem-bo kupuje na slepo i kogos moze razic moj mocby zapch np w lecie a ta wode powinno moze sie tylko zima uzywac.
Kompromitować? Powinno się? Moim zdaniem to dziwne słowa.... w kontekście perfum, pór roku, oraz tego że gust nie podlega dyskusji (a przecież kojarzenie danego zapachu z latem, deszczem czy też mrozem to m.in. kwestia gustu, czyż nie?)
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR
kamena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 14:02   #6
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Cytat:
Prawdę mówiąc to nie uznaję takich sztywnych reguł. Kompromitacja to nadużywanie perfum, zwłaszcza bardzo mocnych, albo stosowanie ich zamiast kąpieli i antyperspirantu Albo podróbki.

Używaj tego w czym dobrze sie czujesz i z umiarem. Zawsze może się znaleźć ktoś, komu Twoje perfumy nie będą pasować, jeśli nie jest to osoba, na której opinii i dobrym samopoczuciu Ci zależy - nie przejmuj się. Ktoś mógłby Ci na przykład polecić Hypnose na zimę - to jest zapach, ktory powoduje u mnie mdłości niezaleznie od pory roku w jakiej go poczuję Nie da się wszystkim dogodzic.

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 14:03   #7
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
ale to w noszeniu wychodzi co na jaką pore sie nada i komu, a typowo zimowych zapachów raczej sie nie da nosic w lecie-po prostu nie da rady.
A ze zaapch kogos razi-no cóż..nie mozna przesadzac z ilością, ale nie zadowolimy wszystkich
Stary 2010-06-01, 14:05   #8
seroxatomanka
Raczkowanie

Oj dziewczyny-nie chodzilo mi o az tak sztywne reguly-ze mam sie do kogos dostosowac-ale naprawde jestem laikiem-i myslalm ze mi zaproponujecie, cos na kolejne pory roku-a wtedy ja sprawdze czy akurat mi sie te zapachy podobaja.

Edytowane przez seroxatomanka
Czas edycji: 2010-06-01 o 14:07
seroxatomanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 14:07   #9
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Oj dziewczyny-nie chodzilo mi o az tak sztywne regoly-ze mam sie do kogos dostosowac-ale naprawde jestem laikiem-i myslalm ze mi zaproponujecie, cos na kolejne pory roku-a wtedy ja sprawdze czy akurat mi sie te zapachy podobaja.

szczerze powiedziawszy to ja robie na odwrót-kupuje zapachy które mi sie podobają,a potem wychodzi podczas używania podczas jakiej pogody najlepiej sie w nich czuję
Stary 2010-06-01, 14:11   #10
pin3ska
Zakorzenienie

a ja kupuje zapachy w ciemno i to najczesciej od razu 100 ml Lubie niespodzianki i na razie tylko raz doszłam do wniosku ze polubienie czegos jest ponad moje siły

Przed zakupem radze poczytac opinie na kwc Dziewczyny tam piekne opisy daja, az sie chcica perfumiarska wlącza

...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel)
pin3ska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 14:12   #11
dzika truskawa

Cytat:
Oj dziewczyny-nie chodzilo mi o az tak sztywne regoly-ze mam sie do kogos dostosowac-ale naprawde jestem laikiem-i myslalm ze mi zaproponujecie, cos na kolejne pory roku-a wtedy ja sprawdze czy akurat mi sie te zapachy podobaja.
Zwykle jak komus doradzam to muszę znac jego gust - jakich zapachów wcześniej używał, jakie mu się podobają, jakie nie. Tak w ciemno to mi ciężko coś rzucić, zwłaszcza z podziałem na pory roku - ja moich ulubionych perfum używam niezależnie od pogody Możesz skorzystać ze strony www.fragrantica.com, tam uzytkownicy przypisują zapachy do danej pory roku, dnia, grupy wiekowej, okazji itp., na przykład Metal Paco Rabanne wg nich jest odpowiedni na wiosnę i lato, a nieodpowiedni na jesień. Poszukaj, może ta strona Ci coś podpowie

:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
Stary 2010-06-01, 14:23   #12
seroxatomanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
Zwykle jak komus doradzam to muszę znac jego gust - jakich zapachów wcześniej używał, jakie mu się podobają, jakie nie.
Obecnie na mojej polce mam: (oczywiscie skromniutko w porownaniu do Was):
Dior - Midnight Poison
Kenzo L’Eau par Kenzo
Elizabeth Arden 5th Avenue
Valentino Rock'n Rose
Calvin Klein CK One
Bruno Banani About Women
Co bys mi doradzila?? Znajac moj gust??
Stary 2010-06-01, 14:46   #13
dzika truskawa

Euphoria, Euphoria Blossom, DKNY Love from New York, J'adore, Coco Mademoiselle, Be Delicious - wypróbuj różne wersje, Innocent, 212, L'eau d'Issey, Elle YSL, Miracle, wody z serii Aqua Allegoria Guerlain

Z ciekawości otworzyłam kilka losowych zapachów na Fragrantice, żeby zobaczyć co jest polecane na jaką porę roku i wyszło tak:

wiosna: Euphoria Blossom, Miracle Intense, Ange ou Demon Le Secret, Insolence, Armani Prive Rose Alexandrie
lato: Ck One Summer 2010, Tesori d'Oriente Africa, YSL Cinema Festival, E. Arden Splendor, I Am King Sean John
jesień: Vera Wang Princess, Houbigant Demi Jour, Victoria's Secret Dream Angels Heavenly Enchanted, Amber Romance VS, J'ai Ose Guy Laroche, Allure Sensuelle
zima: Lempicka Au Masculine, Penhaligon's Cornubia, Etro Heliotrope

pogrubiłam te, które wydaje mi się, że moga Ci się spodobać

Stary 2010-06-01, 14:51   #14
seroxatomanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
Euphoria, Euphoria Blossom, DKNY Love from New York, J'adore, Coco Mademoiselle, Be Delicious - wypróbuj różne wersje, Innocent, 212, L'eau d'Issey, Elle YSL, Miracle, wody z serii Aqua Allegoria Guerlain

Z ciekawości otworzyłam kilka losowych zapachów na Fragrantice, żeby zobaczyć co jest polecane na jaką porę roku i wyszło tak:

wiosna: Euphoria Blossom, Miracle Intense, Ange ou Demon Le Secret, Insolence, Armani Prive Rose Alexandrie
lato: Ck One Summer 2010, Tesori d'Oriente Africa, YSL Cinema Festival, E. Arden Splendor, I Am King Sean John
jesień: Vera Wang Princess, Houbigant Demi Jour, Victoria's Secret Dream Angels Heavenly Enchanted, Amber Romance VS, J'ai Ose Guy Laroche, Allure Sensuelle
zima: Lempicka Au Masculine, Penhaligon's Cornubia, Etro Heliotrope

pogrubiłam te, które wydaje mi się, że moga Ci się spodobać
Dziekuję
Stary 2010-06-01, 16:55   #15
Pin up girl
Zakorzenienie

Ja nie dzielę swoich perfum na zimowe/letnie/jesienne/wiosenne/jakiekolwiek inne. Nie uznaję w tej kwestii konwenansów...
Pin up girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 17:34   #16
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez Pin up girl Pokaż wiadomość
Ja nie dzielę swoich perfum na zimowe/letnie/jesienne/wiosenne/jakiekolwiek inne. Nie uznaję w tej kwestii konwenansów...

kurcze..a ja dzielę i to dokładnie- na pochmurne lato, na upalne lato (jeszcze nie znalazłam), na deszcz w lecie, na jesien-słoneczną, ciepłą, chłodną, na wiatr.Na zimę-chlapowatą, na padający śnieg, na zimę sloneczną. Na wiosnę-wczesną i późną, słoneczną i chmurną itd
Stary 2010-06-01, 17:51   #17
rachell111
Zakorzenienie

ja wręcz używam zapachu dokładanie pod pogodę danego dnia - tmeperatura, wilgotność itp czyli niby zimowego angel użyłam kilkakrotnie latem - wiadomo ajkie mamy lato

to samo z jesienną Pradą - nie pod porę roku używam ale cały rok pod pogodę danego dnia

czyli wysżło mi ze nie dzielę na pory roku a na konkretne stany pogodowe
rachell111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 18:14   #18
Pin up girl
Zakorzenienie

Cytat:
kurcze..a ja dzielę i to dokładnie- na pochmurne lato, na upalne lato (jeszcze nie znalazłam), na deszcz w lecie, na jesien-słoneczną, ciepłą, chłodną, na wiatr.Na zimę-chlapowatą, na padający śnieg, na zimę sloneczną. Na wiosnę-wczesną i późną, słoneczną i chmurną itd
U mnie jest tak, że jakichś konkretnych używam częściej w przypadku określonej pory roku, ale nie dzieje się tak, że inne są odstawione i czekają tylko na swoją porę roku/miesiąca/tygodnia/dnia etc. ...
Habanita przy 30 stopniach - czemu nie
Pin up girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 18:27   #19
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość
ja wręcz używam zapachu dokładanie pod pogodę danego dnia - tmeperatura, wilgotność itp czyli niby zimowego angel użyłam kilkakrotnie latem - wiadomo ajkie mamy lato

to samo z jesienną Pradą - nie pod porę roku używam ale cały rok pod pogodę danego dnia

czyli wysżło mi ze nie dzielę na pory roku a na konkretne stany pogodowe

no ja mam podobnie-np Prady uzywam zawsze na deszcz-tak mi sie kojarzy,ze jak zaczyna padac to prawie czuję Prade-nawet nie musze sie psikać

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-01, 18:45   #20
_Roksi
Zadomowienie

Cytat:

Wiosna.............. Euphoria, Cinema
Lato.................. Alien, Narciso Rodriguez For Her, Code, MDC
Jesien............... Angel, Nature Millenaire, Escada Magnetism
Zima................. Addict, Angel, Hypnose

i jakie na:

Upalnie............. NR For Her, Light Blue
Deszczowo................ Cinema
Mroźno.................. Angel, Addict
Ale każdej z nas może pasować na daną porę roku lub pogodę inny zapach...
Zresztą ja wszystkie swoje zapachy uwielbiam i noszę je zamiennie niemal cały rok.
_Roksi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 18:55   #21
Karolina2211
Raczkowanie

GG do Karolina2211

Dużo zalezy od własnego gustu. Ja wybieram na lato świeże perfumy tylko dlatego żeby czuc się swobodnie. Mam czasem chwile słabości i wracam np. do Lolity.
Są ludzie którzy nie przykładają do tego żadnej wagi. Moja przyjaciółka np. całą zimę uzywała Aqua di Gio a znów moja ciotka nie rozstawała się nawet w upalne dni z Angelem.
Moje prpozycje

Lato te ciepłe upalne Promesse Cacharel, Euphoria Blossom, Davidoff Cool Wother, Ocean Drem Giorgio Bevery Hills, YSL In love Again, Be Delocious, Be Delicious Fresh Blossom, Versace Bright Crystal
Wiosna - chłodniejsze lato Lolita Fleur Defendue, Cinema, Cinema festival, Coco Mademoissel, Ultraviolet, Flowerbomb, Versace Bright Crystal
Jesień- Zima - Flowerbomb, Ange ou Demon, Lolita Lempicka, Hypnose, Halle Berry, Angel, Versace Crystal Noir
Oh i wiele wiele innych...
That leaves your soul to bleed.
Some say love it is a hunger
An endless, aching need
I say love it is a flower,
And you it's only seed...........

-The Rose-
Karolina2211 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-01, 19:58   #22
dzika truskawa

Wiedziałam, że tak będzie i mój koszmar zapachowy numer jeden będzie polecany na zimę

Stary 2010-06-02, 18:46   #23
ukrycior
Zakorzenienie

Deszczowo - Dune. Ukochana. Ale tylko w deszcz. Pachnę wtedy dymem i kartofliskami, solonymi ziemniakami wyjętymi z popiołu, doprawionymi solą morską.
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-02, 19:43   #24
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość
Kompromitować? Powinno się? Moim zdaniem to dziwne słowa.... w kontekście perfum, pór roku, oraz tego że gust nie podlega dyskusji (a przecież kojarzenie danego zapachu z latem, deszczem czy też mrozem to m.in. kwestia gustu, czyż nie?)
tez mnie to zdziwilo...
nosi sie to, co sie lubi, ot co

---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

Cytat:
a(...) a typowo zimowych zapachów raczej sie nie da nosic w lecie-po prostu nie da rady.
ee, to ja chyba nie znam zadnego typowo zimowego zapachu

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Pin up girl Pokaż wiadomość
Habanita przy 30 stopniach - czemu nie
w pelni Cie rozumiem
Stary 2010-06-02, 19:50   #25
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
tez mnie to zdziwilo...
nosi sie to, co sie lubi, ot co

---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ----------

w pelni Cie rozumiem
Zima to u mnie Pachouli Etry.

A Habanita mnie się zupełnie letnio kojarzy. ten miód i ten czar.
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-02, 20:23   #26
Polly_
grozi wypollizowaniem

Dot.: Pory roku - jaki zapach?

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość

ok-ja nie potrafię- jesli ktoś nosi OI lub Theoreme w lecie na upale to jest dla mnie hardkorem
Stary 2010-06-02, 20:28   #27
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
ok-ja nie potrafię- jesli ktoś nosi OI lub Theoreme w lecie na upale to jest dla mnie hardkorem
I pomyśleć, że dawno temu mając tylko jeden ukochany zapach, właśnie Theośkę, nosiłam ją na okrągło przez blisko sześć lat
Daffodilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-02, 20:53   #28
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez Daffodilka Pokaż wiadomość
I pomyśleć, że dawno temu mając tylko jeden ukochany zapach, właśnie Theośkę, nosiłam ją na okrągło przez blisko sześć lat

Daf! jesteś MEGA HARDKOREM
Stary 2010-06-02, 20:55   #29
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
Daf! jesteś MEGA HARDKOREM
Daffodilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-02, 21:03   #30
magsch
Zakorzenienie

Ja w sumie uzywam roznych zapachow w ciagu roku-chociaz uwiebiam chanel N5,Palazzo Fendi(ktory pieknie pachnie na rozgrzanej skorze) w upalne dni,teraz gdy jest cieplo uzywam namietnie od kilku dni Yvresse i wcale mnie nie przytlacza choc to dosc ciezki zapach...zas zima mam jednak dwa otulacze Slonia i wspomniany wczesniej Hypnose-kocham go czuc na moich golfikach

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1276479
magsch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości