|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
który kościół wybrać???
Drogie wizażanki
Mam dylemat ![]() ![]() Nie wiem który kościół wybrać. ![]() Do wyboru mam dwa i od razu zaznaczam że żaden z nich nie jest moją parafią. Jeden mały drewniany, drugi duży w stylu romańskim. I mam właśnie pytanko. Czy będą zaproszeni na ślub poczuli byście się urażeni gdybyście nie mieli miejsca siedzącego bądź musieli stać na dworze? Czy w ogóle ktoś będzie myślał o tym? Bo właśnie w drewniaku nie zmieszczą się wszyscy goście, a nie chcę żeby poczuli się urażeni wiedząc że sama podjęłam taką decyzję bo w końcu nie biorę ślubu w mojej parafii i mogłam wybrać kościół w którym będzie im wygodniej. Dla kogoś taki problem może być śmieszny i to rozumiem jednak dla mnie dosyć spory powód do stresu. Więc mam nadzieję że jak zwykle niezawodne wizażanki mi pomogą i wyrażą swoja opinie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: który kościół wybrać???
Ja bym wybrała chyba drewniany, bardziej "klimatyczny"
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jak człowiek mądry, to zrozumie, że mały kościół był dla Ciebie bardziej klimatyczny i nie będzie urażony
![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
wiesz, jeśli musiałabym stać to ok, nie mam nic przeciwko... ale jednak wolałabym stać w kościele a nie na dworze
![]() osobiście wybrałabym większy kościół, ale to Twój ślub, Ty tu rządzisz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja wybrałabym większy kościół, nie chodzi o stania w trakcie mszy ale o to że ktoś będzie stał na zewnątrz i wogóle nie będzie Was widział.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Po za tym weź pod uwagę to, że na pogodę w Polsce niestety nie mamy wpływu i jeśli będzie padał deszcz to myślę, że goście nie będą zadowoleni, bez względu na to czy będzie to osoba mądra czy nie.
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Ja też miałam do wyboru drewniany i nowoczesny kościół (obecna parafia i parafia rodzinna) i zdecydowałam się na drewniany. Moim zdaniem duże kościoły nie sprawdzają się na ślubach, bo przy 100 osobach w środku wydają się puste.
Nie ma możliwości, że Twoi goście będą stać, ale wszyscy w środku? Wydaje mi się, że nikt nie obrazi się za brak miejsca siedzącego, ale ciocia jedna z drugą może czuć się trochę niekomfortowo, kiedy w trakcie ślubu zacznie kropić i fryzurka za 100 zł spłynie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
A nie masz możliwości wypożyczenia gdzieć jakichś składanych drewnianych krzeseł, albo takich prostych ławek drewnianych bez oparcia? Tak żeby ustawić dodatkowe miejsca do siedzenia np. pod chórem albo gdzieś z boku. No bo rzeczywiście kazać gościom stać na zewnątrz to trochę nieładnie by wyglądało...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
drewniany jest ciemny? - złe zdjęcia wychodzą w ciemnych kościołach,
chyba że cały czas fotograf na lampie jedzie ![]() ale to też nie pomaga w klimatycznych zdjęciach... stać ok, nie ma problemu, ale na dworze?? - 100 razy bym się zastanowiła, zwłaszcza ze względu na pogodę ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
dzięki za wszystkie rady.
![]() Wesele mamy na 120 osób. W kościele jest 110 miejsc siedzących. Ale na ślubie może pojawić się więcej osób. rinco O krzesełkach już własnie też pomyślałam ![]() edytka27101982 w tym dużym kościele jest dopiero ciemno bo nie ma żadnego okna, a jak już jest to z witrażami magdaef własnie dlatego nie jestem za bardzo za tym dużym kościołem zwłaszcza że w nim jest tak że od ołtarza i od miejsca w którym byśmy siedzieli, do pierwszych ławek w których są goście jakieś 8-10 metrów i mam wrażenie że będę się tam czuła dziwnie... Nie wiem czy na sam ślub przyjdzie dużo osób czy też nie i czy się pomieścimy ![]() ![]() ![]() Gdyby ktoś chciał się jeszcze wypowiedzieć to zapraszam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Mam ten sam problem, z tą tylko różnicą, ze nie mam wyboru, ślub będziemy mieli w małym kościele. Jest ok 80 miejsc siedzących, gości będziemy mieć zaproszonych 100. Też ciężko mi oszacować ile osób dodatkowo przyjdzie do kościoła. Mam nadzieję że się wszyscy pomieszczą w środku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Stanie swoją drogą, ale zaproszeni gości przychodzą aby z Wami uczestniczyć w tym ważnym dniu ![]() Ja bym wybrała większy kościół, ze względu na ten fakt ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
perspektywa ślubu w tym drewnianym jest ciekawa..Ja jednak brałabym w romańskim, ze względu na to, że bierzecie ślub we wrześniu.. to już jest jednak jesienna pogoda.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:22.