lepienie z gliny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-24, 16:14   #1
madzia506
Przyczajenie

lepienie z gliny

witam Forumowiczki mam ogromną prośbę... jestem zupełną amatorką, z plastyką miałam do czyniania jakieś 10 lat temu wiec musze sie przyznać z nie wiem co w trawie piszczy... a chodzi mi konkretnie o lepienie z gliny znalazłam ostatnio na strychu kawałek gliny który kiedyś mój brat przytaszczył ze szkoły ( o ile dobrze pamiętam używał jej właśnie na plastyce ) i chciałabym go jakoś wykorzystać. kocham tworzyc przeróżne cudaki, zazwyczaj z modeliny czy masy solnej, teraz jednak chciałabym zabrac sie za glinę i stworzyć coś co mogłoby faktycznie stać sie ozdobą salonu, czyli nie tylko owego cudaka ulepić ale również wypalić i nanieść na niego szkliwo. no i tu zaczyna się problem. wiem ze wypalić można zrobione rzeczy w pracowniach ceramicznych za niewielka opłatą, jednak jak wyglada sprawa szkliwienia? szukałam po internecie ale nie wiele sie dowiedziałam. tak jak mówie jestem amatorką i wielu rzeczy nie rozumie, a informacje odnoście tego z czego składa sie szkliwo niewiele mi pomagają bo i tak sama go nie stworze... czy można gdzieś je kupić? jeśli kto kolwiek moze udzielić mi jakichkolwiek informacji odnośnie tworzenia z gliny będe wdzięczna chętnie wysłucham wszystkich wskazówek i uwag przydadzą sie z pewnością a kto wie może w krótce dodam zdjęcie mojego pierwszego glinianego kocura z prawdziwego zdarzenia... tak przynajmniej mi sie marzy....
madzia506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-25, 20:05   #2
201707171556
Konto usunięte

Dot.: lepienie z gliny

Nie każdą glinę można wypalić z tego co się orientuję, ale ceramiki uczyłam się tylko 2 lata wiec mogę się mylic Szkliwo mozesz nanieśc w pracowni w której bedziesz wypalac, zadzwon tam i zapytaj się czy jest taka możliwosc i ile to kosztuje.
Z czego się ono składa i czy można je zrobic samemu niestety nie weim.

Jesli chcesz to poszukam w starych notatkach jak zbudować ogrodowy piec ceramiczny (ponoc w kilka godzin się da ale nie probowałam bo nie mam gdzie go postawic ).

Mozesz kupić glinę samoutwardzalną, nie trzeba jej wypalać a zamaist szliwienia mozesz nanieść na rzeźbę patynę
201707171556 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 14:58   #3
madzia506
Przyczajenie

dziękuje Ci bardzo jeśli znajdziesz coś w tych starych notatkach to ja chętnie, a nawet bardzo chętnie z tego skorzystam ;] a naniesienie patyny daje podobny efekt do szkliwienia? jestem zupełnie zielona w tym zakresie... czyli nawet jeśli zbudowałabym taki piec bądź kupiła gline samoutwardzalną, to i tak z nanoszenia szkliwa nici bo to tylko mam szanse w pracowni zrobić?
Stary 2009-03-31, 15:02   #4
ulla6
Wtajemniczenie

Nie jestem ceramikiem ale pamietam ze szkoly ze kolezanki z ceramiki nanosily to szkliwo w roznych kolorach i potem to schlo i bylo matowe jak farba ...Pamietam ze nawet raz drapalam na talerzu z sorowym szkliwem jakis wzor a potem to sie wypala tylko ze chyba w dosc wysokiej temperaturze tak ze zwykly piekarnik odpada...no i wtedy dopiero nabiera polysku.
ulla6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 16:49   #5
madzia506
Przyczajenie

No dobra to wiem już dzięki wam coraz więcej ;] a pamiętasz może skąd koleżanki brały to szkliwo ?
Stary 2009-03-31, 17:11   #6
ulla6
Wtajemniczenie

To bylo na wyposarzeniu szkoly ale moze mozna kupic w jakims sklepie przeciez skas ceramicy ja maja...?? ja niestety nie mam kontaktu z ceramika ani ceramikami wiec nie moge pomoc wiecej
ulla6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 17:31   #7
madzia506
Przyczajenie

No tak czy inaczej dzięki może ktoś jeszcze coś doda... w końcu jak to mówią ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka a ja mam nadzieje że juz wkrótce będe sie mogła zabrać za to

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-01, 20:21   #8
kacha26
Raczkowanie

http://www.kepka.com.pl/sklep/szkl.html
http://www.keramos.pl/materialy,k1.html
http://www.glina.waw.pl/index.html
http://ceramiczne-abc.blog.onet.pl/

Przez przypadek zerknęłam na to forum, na którym nie było mnie już 100 lat i widzę woątek, w którym moja wiedza się może na coś przydać - hihihi- tak czy inaczej podaję Ci kilka linków do sklepów internetowych, w których można zaopatrzyć się w szkliwo, o które Ci chodziło ale i w wiele innych przydatnych rzeczy przy pracy z gliną. Ostatni link jest to bloga pewnego pana, który ma kilka fajnie opisanych poczynań z gliną (od lepienia aż po szkliwienie i wypał)- polecam i życzę miłej i owocnej pracy. Jeśli masz jakieś pytania to na tyle ile będę mogła to służę pomocą

Edytowane przez kacha26
Czas edycji: 2009-04-01 o 20:23
kacha26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-24, 09:47   #9
libra777
Zakorzenienie

Witajcie! Mnie też interesuje temat lepienia z gliny, ale tez jestem zielona. Ja chciałabym stworzyć rzeźbę w ogrodzie.Oglądałam kiedyś program , w którym było pokazane jak pani robiła rzeźbę w ogrodzie . Niestety nie oglądałam od początku i nie wiem , czy coś do tej gliny dodawała, ale tak mi się wydaje.Rzeźba była dosyć duża i chyba nawet nie byłoby możliwości wtaszczenia jej do pieca, a po za tym z tego co zrozumiałam to ona ją robiła przez kilka dni i ta rzeźba stała sobie niczym nie przykryta, więc wystawiona na działanie słońca i deszczu.W jakiś sposób musiała być utwardzona ,może któraś z was wie co można dodać do gliny ,żeby ją właśnie tak zakonserwować na powietrzu, może jakiś cement, wapno czy coś takiego.A może to tez mogła być ta glina samoutwardzalna Jeśli któraś się orientuje ,to byłabym bardzo wdzięczna za oświecenie mnie.Barzo chciałabym ozdobić mój ogród w tak niekonwencjonalny sposób
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-25, 14:45   #10
tomeh
BAN stały

Smile Dot.: lepienie z gliny

Ja lepiłem z gliny ale z kamyczkami. Ważne jak się lepi aby była ona dość rzadka bez grudek czyli sposób rozmieszania. Nie trzeba jej obracać na specjalnej misie można to robić metoda taką jak głaskanie po włosach.
tomeh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-05, 12:35   #11
crazyanya
Przyczajenie

Ja ostatnio też zaczęłam interesować się lepieniem, co więcej zaciekawił mnie ręcznie robiony piec.
crazyanya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości