Pomożcie mam maleńki problemik-tężyczka:-( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-20, 14:56   #1
terecha
Przyczajenie

GG do terecha
Arrow

Pomożcie mam maleńki problemik-tężyczka:-(

Cz ktoś może mi pomóc przed wczoraj dowiedziałam się,że mam tężyczkę!
Nie jestem z tego tytułu zadowolona.Przez ostatnie 1,5 leczyli mnie na hipoglikemie
Nic nie wiem o tej chorobie praktycznego-jak z nią żyć,Co jeść-a czego unikać?Czy alkohol w małej lub dużej ilości jest szkodliwy.Czy papierosy można palić?czy może lepiej rzucić itp.
Proszę o POMOC
terecha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-20, 17:39   #2
mari..ola
Przyczajenie

Dot.: Pomożcie mam maleńki problemik-tężyczka:-(

tężyczka to raczej nie malutki problemik,............... .........a co jest jej przyczyną czy już wiesz?
mari..ola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-20, 19:43   #3
terecha
Przyczajenie

GG do terecha

Cytat:
Napisane przez mari..ola Pokaż wiadomość
tężyczka to raczej nie malutki problemik,............... .........a co jest jej przyczyną czy już wiesz?
Nie mam pojęcia??Najgorsze jest to,że nie mam naprawdę pojęcia o co chodzi??Mówisz<że to nie maleńki problemik co przez to rozumiesz-bo już się boję.Poszłam do szpitala w celu dokładnej diagnozy cukrzycowej a wyszłam z sympatycznie brzmiącą tężyczką!!Nie wiem co mam pisać bo jestem przerażona wiem tylko,że na 100% ją mam!!!I martwię się !We wtorek idę po wypis ze szpitala mam nadzieję,że pan doktorek coś mi powie,bo jak się dowiedział to zamilkł i rzekł;to we wtorek pogadamy!A ja mam pietra!!
Stary 2009-03-20, 20:39   #4
201608040942
Konto usunięte

A szukalas w Google?

Zobaczy ile mi wyskoczylo na ten temat
http://www.google.de/search?q=tezycz...ient=firefox-a
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-21, 11:07   #5
neska951
Zakorzenienie

przecież u nas jest wątek o tężyczce
neska951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-21, 15:47   #6
terecha
Przyczajenie

GG do terecha

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
A szukalas w Google?

Zobaczy ile mi wyskoczylo na ten temat
http://www.google.de/search?q=tezycz...ient=firefox-a
Dziękuję Ci bardzo!!!!Już wiem więcej!!!!!A wiesz może czy mogę palić papierosy(bo palę)No i czy czy alkohol można bo nie wiem jak na imprezach się zachowywać ???Pozdrawiam!!
Stary 2009-03-21, 17:17   #7
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez terecha Pokaż wiadomość
Dziękuję Ci bardzo!!!!Już wiem więcej!!!!!A wiesz może czy mogę palić papierosy(bo palę)No i czy czy alkohol można bo nie wiem jak na imprezach się zachowywać ???Pozdrawiam!!
idz do lekarza i juz a nie szukasz inforamacji o swoim zdrowiu w necie .:-/

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-21, 19:59   #8
terecha
Przyczajenie

GG do terecha

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
idz do lekarza i juz a nie szukasz inforamacji o swoim zdrowiu w necie .:-/
Paula a napisz proszę z koro jesteś taka mądra :po co są te FORA???Bo z koro chcę z kimś pogadać na temat czegoś nim zasięgnę rady specjalisty to czemu mi bronisz takim głupim textem-bez urazy proszę.
Stary 2009-03-22, 06:53   #9
kinghah
Raczkowanie

Cytat:
Paula a napisz proszę z koro jesteś taka mądra :po co są te FORA???Bo z koro chcę z kimś pogadać na temat czegoś nim zasięgnę rady specjalisty to czemu mi bronisz takim głupim textem-bez urazy proszę.
Zgadzam się z paulą, kwestie zdrowia kosultuje się u lekarza, nie bez przyczyny studia medyczne sa tak długie i trudne, a potem jeszcze trzeba odbyć staż, by zostac lekarzem, o specjalizacji nie mówię,. Gdyby wszystko można było wyczytać na forach czy wygooglać, to po co byłby lekarz?
Kwestia druga: fora to miejsce umożliwiające wypowiedź KAŻDEMU, więc także osobom, które nie mają pojęcia czy mają rację, ale nawet nie próbują tego zweryfikować, ONE WIEDZĄ i już. I teraz wyobraź sobie, że na kogoś takiego trafiasz, szukając info o swojej chorobie. I ona nagada ci głupot, bo "moja ciotka ze strony męża" to miała i ona wie wszytsko. A inna słyszała od koleżanki z biura, że jest tak i tak. Oczywiście, "lekarz ci tego nie powie"... Ty zapewne uwierzysz, bo w teorie spiskowe się chętnie wierzy. O to ci chodzi?
Jeśli wahasz się, czy możesz pić alkohol lub palić, to poczekaj na wizyte u lekarza, on ci to z pewnością wyjaśni (jesli nie -zmień lekarza). A jesli nawet zapalisz czy wypijesz piwo zanim się dowiesz, to przecież żyłaś z tą chorobą już chwilę nie wiedząc o zakazach, więc jedno piwo do czasu wizyty z pewnością ci nie zaszkodzi!
kinghah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 09:28   #10
terecha
Przyczajenie

GG do terecha

Cytat:
Napisane przez kinghah Pokaż wiadomość
Zgadzam się z paulą, kwestie zdrowia kosultuje się u lekarza, nie bez przyczyny studia medyczne sa tak długie i trudne, a potem jeszcze trzeba odbyć staż, by zostac lekarzem, o specjalizacji nie mówię,. Gdyby wszystko można było wyczytać na forach czy wygooglać, to po co byłby lekarz?
Kwestia druga: fora to miejsce umożliwiające wypowiedź KAŻDEMU, więc także osobom, które nie mają pojęcia czy mają rację, ale nawet nie próbują tego zweryfikować, ONE WIEDZĄ i już. I teraz wyobraź sobie, że na kogoś takiego trafiasz, szukając info o swojej chorobie. I ona nagada ci głupot, bo "moja ciotka ze strony męża" to miała i ona wie wszytsko. A inna słyszała od koleżanki z biura, że jest tak i tak. Oczywiście, "lekarz ci tego nie powie"... Ty zapewne uwierzysz, bo w teorie spiskowe się chętnie wierzy. O to ci chodzi?
Jeśli wahasz się, czy możesz pić alkohol lub palić, to poczekaj na wizyte u lekarza, on ci to z pewnością wyjaśni (jesli nie -zmień lekarza). A jesli nawet zapalisz czy wypijesz piwo zanim się dowiesz, to przecież żyłaś z tą chorobą już chwilę nie wiedząc o zakazach, więc jedno piwo do czasu wizyty z pewnością ci nie zaszkodzi!
Dziękuję za wypowiedz!!
Jestem osobą,która nie ma nic do lekarzy ani stażystów !!!
Lecz jedno chcę wyjaśnić bo ktoś tu czegoś nie rozumie:Chcę idąc do lekarza dowiedzieć się od WAS jak naj więcej by zapytać lekarza i napisać potem PRAWDĘ!!Czy teraz rozumiecie??To nic wielkiego myślę sobie,że na ten temat dużo chcę wiedzieć prawda??Pozdrawiam!!Dobre j niedzieli koleżanko!!!
Stary 2009-03-22, 12:11   #11
neska951
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję za wypowiedz!!
Jestem osobą,która nie ma nic do lekarzy ani stażystów !!!
Lecz jedno chcę wyjaśnić bo ktoś tu czegoś nie rozumie:Chcę idąc do lekarza dowiedzieć się od WAS jak naj więcej by zapytać lekarza i napisać potem PRAWDĘ!!Czy teraz rozumiecie??To nic wielkiego myślę sobie,że na ten temat dużo chcę wiedzieć prawda??Pozdrawiam!!Dobre j niedzieli koleżanko!!!
Wejdź na wątek o tężyczce pt"drętwienie rąk" to się dowiesz
neska951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-23, 09:04   #12
terecha
Przyczajenie

GG do terecha

Cytat:
Napisane przez neska951 Pokaż wiadomość
Wejdź na wątek o tężyczce pt"drętwienie rąk" to się dowiesz
Dziękuję!!!Czytałam ale jeszcze raz skorzystam!!!!!
Stary 2009-03-24, 19:16   #13
Lenka
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Pomożcie mam maleńki problemik-tężyczka:-(

Witam wszystkich .Ja też mam problem z tężyczką.Chciałabym się dowiedzieć jakie są -oprócz EMG- badania ,stwierdzającą 100% tężyczkę.Pozdrawiam
Lenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-25, 11:55   #14
terecha
Przyczajenie

GG do terecha

Cytat:
Napisane przez Lenka Pokaż wiadomość
Witam wszystkich .Ja też mam problem z tężyczką.Chciałabym się dowiedzieć jakie są -oprócz EMG- badania ,stwierdzającą 100% tężyczkę.Pozdrawiam
wejdz na 30 z plusem fajne komentarze ja tez zaczynam tam nawijkę!!Pozdrawiam!!

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------

Cytat:
wejdz na 30 z plusem fajne komentarze ja tez zaczynam tam nawijkę!!Pozdrawiam!!
A jak ktoś ma ochotę ze mną pogadać o tężyczce i zespole ciśnień nadgarstka to mój nr.GG 12178459Zawsze to razniej jak można się wyżalić no nie??
Stary 2009-03-30, 12:43   #15
LaFinca
Raczkowanie

Tereska, ja wypisywalam sie juz na watku o tezyczce w zwiazku z moimi doswiadczeniami, ale chetnie podziele sie z Toba moja wiedza. Don't panic!
LaFinca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 10:13   #16
terecha
Przyczajenie

GG do terecha

Cytat:
Napisane przez LaFinca Pokaż wiadomość
Tereska, ja wypisywalam sie juz na watku o tezyczce w zwiazku z moimi doswiadczeniami, ale chetnie podziele sie z Toba moja wiedza. Don't panic!
Ok dziękuję Ci bardzo jak możesz to mój nr gg 12178459.Wolę w ten sposób
Wiesz tak jest szybciej!Pozdrawiam.Pa
Stary 2009-04-20, 22:09   #17
szyszunka
Przyczajenie

Witaj skarbie Nesiu to ja tezyczkowa wrocławianka
szyszunka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 17:16   #18
betinka1234
Przyczajenie

Cytat:
Ja podobno też mam tężyczke poczytaj tu ludzie czasami pisza co biorą .Moze jej nie masz mnie mówili że mam polineuropatie teraz tężyczkę a te choroby są podobne .Nie wiem która gorsza pozdrowienia

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

powiem wam ze z tymi lekarzami jest róznie mnie lekarz neurolog powiedział ze nic mi nie jest tężyczka to nie choroba , dobrze że poszłam do innego i po co studiowali ?

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Cytat:
a co do lekarzy nie idz do jednego a moze idz do dwóch mnie jeden powiedział ze nic mi nie jest tężyczka nie choroba dopiero w klinice w Zabrzu powiedzieli że to choroba i z netu wyczytałam takich mamy lekarzy
betinka1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-25, 19:56   #19
terecha
Przyczajenie

GG do terecha

No nie pisałam bardzo długo z racji tego,że zaczęłam pisać na forum ''drętwienie rąk"
No wię napiszę bardzo krótko!!!Mam tężyczke spada mi mg ca i potas .Mam ataki 1 raz w tygodniu,5Xw tyg.a czasam 1Xw m-cu!!!!Wtedy jedyne lekarstwo to pogotowie,które da mi ca i mg ew.potas dożylnie!!!Innego lekarstwa nie ma Tężyczka jest bardzo ciężką choroba dla mnie nie przyczyną!!!Lekarze załamują ręce bo tak na 100% to nikt nie potrafi mi pomuc!!!Teraz w tym momencie jestem w szpitalu na jodowaniu w Zgierzu koło łodzi!!!!Nikt mi jóż kitu nie wciśnie o tym czy o tamtym!!!!!Forum dużo mi pomogło na nim dowiedzialam sie jak mogę sobie pomuc(nie do końca ale zawsze coś)Zrobiłam USG terczycy,Mam raka,jestem po operacji po jodowaniu a w tej chwili jestem 2X na jodowaniu jest nadzieja,że rak sie nie odnowi!!Ale tężyczka to największy problem nie rak!!!-to są slowa lekarza!!!czy jakies macie jeszcze wątpliwości???Piszcie!!!N a pytania odpowiem nie jestem lekarzem ale wiem dóżo!!!!I wiem jak walczyć z tężyczką!Mnie spada jak przy typowej tężuczce ca i mg we krwi i nikt nie wie czemu poniewarz moje przytarczyczki pracuja bardzo dobrze!!!!Więc jakieś ktos ma jeszcze wątpliwości czy ja aby na pewno mam tężyczke ??jak tak to dzwońcie do Zgierza do szpitala i zapytajcie czy jest taka pani teraz która ma tężyczkę!!Sory ale podsumowuję całe to moje forum!!!Mam dość jak każdy tej bezsilności lekarzy ale nic nie poradzę z tym jestem przypadkiem bardzo trudnym bo każda osoba mająca tężyczkę jest trudnym przypadkiem bo nikt tak na prawdę nie wienic na temat tej"przyczyny"czyli tężyczki!!!Pozdrawiam!!!!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-01, 11:49   #20
terecha
Przyczajenie

GG do terecha

Cytat:
Napisane przez betinka1234 Pokaż wiadomość
Ja podobno też mam tężyczke poczytaj tu ludzie czasami pisza co biorą .Moze jej nie masz mnie mówili że mam polineuropatie teraz tężyczkę a te choroby są podobne .Nie wiem która gorsza pozdrowienia

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

powiem wam ze z tymi lekarzami jest róznie mnie lekarz neurolog powiedział ze nic mi nie jest tężyczka to nie choroba , dobrze że poszłam do innego i po co studiowali ?

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

a co do lekarzy nie idz do jednego a moze idz do dwóch mnie jeden powiedział ze nic mi nie jest tężyczka nie choroba dopiero w klinice w Zabrzu powiedzieli że to choroba i z netu wyczytałam takich mamy lekarzy

Powiem tak :rzeczywiście tężyczka to nie choroba a przyczyna!!Ale ktoś kto ma tężyczkę nie traktuje tego jak przyczynę tylko chorobę!!Bo przecież to nie normalne,że mamy ataki i jeśli w odpowiednim momencie nie dostaniemy kroplówki z mg i ca to możemy umżeć wystarczy,że dojdzie do paraliżu krtani-a jest to możliwe.Ja mam tężyczkę stwierdzoną od roku.Wcześniej miałam ataki ale nikt nie wiedział co mi jest niektórzy"lekarze"twierdz ili,że przedawkowałam narkotyki!!Bo tak im to wyglądało-załamka na maxa,jeden stwierdził,że tężyczkę maja tylko psy-suki.Tak więc jesteśmy nie rozumiane i poniżane!!Ale olejmy to i cieszmy sie tym co mamy!!I szukajmy w miarę możliwości choroby przez którą tak cierpimy!!A nasi lekarze nie wiedzą tak na serio czemu mamy i jak walczyć z tężyczką!!Pamiętaj zażywaj regularnie leki i nie poddawaj sie.
Ja byłam teraz w Zgierzu w szpitalu na onkologi edokrynologi i lekarz stwierdził,że nie mam tężyczki po jednym badaniu krwi!!!!!!!!!!!!A tężyczka jest do końca życia!!!!!!!!!Mam badania potwierdzające chorobę a on mi takie bzdury chce wcisnąć jak bym go posłuchała to bym przestała brać leki i do widzenia by było ze mną!!!Nie daj się nabrać jeśli masz stwierdzoną tężyczkę badaniami żadnemu pseudo lekarzowi,że jesteś zdrowa tylko bierz regularnie calperos 1000 alfadiol i magnez!!! Pozdrawiam!!!!

Edytowane przez terecha
Czas edycji: 2010-03-01 o 11:56 Powód: Patrę słów dodatkowych :-)
Stary 2011-02-03, 15:31   #21
Morbid
Przyczajenie

Moja żona ma od kilku lat tężyczkę stosowała calperos i miała ataki co jakiś czas ,aż do momentu kiedy zaczęła stosować wapń w postaci cytrynianu z magnezem firmy solgar jej endokrynolog poleca to innym pac jętkom i teraz są bardzo wdzięczne .
Morbid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości