Schab Inaczej-pycha - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2007-12-15, 19:52   #1
Ata77
Zakorzenienie
 
Avatar Ata77
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 836

Schab Inaczej-pycha


Składniki:
- schab pokrojony w plastry (ilość sztuk plastrow na głowę wedle uznania)
- na 50 dkg schabu 40 dkg pieczarek (mniej wiecej)
- 2 średnie cebule
- marchew (4 średnie)
- majonez
-sól,pieprz

Sp. Schab lekko rozbić,poslić,popieprzyc z obu stron.Lekko obsmażyć.Pieczarki pokroić, posolić,popieprzyć,usmaży ć.
Na dno żaroodpornego naczynia poukładać schab,na to pieczarki z cebulą (starać się nie wylewać za dużo tłuszczu z patelni), na to marchew i majonez- majonez rozsmarować na marchew.
Piec W OTWARYM naczyniu ok 45 minut w 180c.Góra powinna być złotobrązowa.
Podawać z ziemniakiami i kiszoną kapustą, lub białym pieczywem, bagietką.
Jest po prostu pyszne,a czas przygotowania to max pół godziny
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 10:42   #2
L_V
Zakorzenienie
 
Avatar L_V
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 249
Dot.: Schab Inaczej-pycha

Ata, a czy schab wychodzi miękki? Nie trzeba go niczym podlewać w trakcie pieczenia?

Marchew surowa?
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 11:35   #3
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Schab Inaczej-pycha

Wpisz pszę źródlo pochodzenia tego przepisu taka jest zasada tego forum


Tak marchew surowa.
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 15:10   #4
Ata77
Zakorzenienie
 
Avatar Ata77
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 836
Dot.: Schab Inaczej-pycha

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Ata, a czy schab wychodzi miękki? Nie trzeba go niczym podlewać w trakcie pieczenia?

Marchew surowa?
Schab wychodzi miękki- w przepisie układa się surowe mięso, ale ja je lekko podsmażam.Mięso dusi się w tłuszczu z pieczarek i z majonezu (oj z tego to wypływa dużo...).
Marchew surowa -ścieram na tarce na dużych oczkach.Wystraczy ok 45-50 minut.Wszystko jest mięciutkie i pyszne
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 15:12   #5
Ata77
Zakorzenienie
 
Avatar Ata77
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 836
Dot.: Schab Inaczej-pycha

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
Wpisz pszę źródlo pochodzenia tego przepisu taka jest zasada tego forum


Tak marchew surowa.
"Źródłem pochodzenia" jest moja koleżanka.

Co mam zrobić dalej?
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 15:16   #6
L_V
Zakorzenienie
 
Avatar L_V
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 249
Dot.: Schab Inaczej-pycha

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Schab wychodzi miękki- w przepisie układa się surowe mięso, ale ja je lekko podsmażam.Mięso dusi się w tłuszczu z pieczarek i z majonezu (oj z tego to wypływa dużo...).
Marchew surowa -ścieram na tarce na dużych oczkach.Wystraczy ok 45-50 minut.Wszystko jest mięciutkie i pyszne
No właśnie te myślałam o starciu marchwi

Dzięki!
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 15:26   #7
Ata77
Zakorzenienie
 
Avatar Ata77
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 836
Dot.: Schab Inaczej-pycha

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
No właśnie te myślałam o starciu marchwi

Dzięki!
Faktycznie nie napisałam wyżej,że marchew należy zetrzeć
Strach się bać - gdyby ktoś położył całą
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-16, 17:12   #8
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Schab Inaczej-pycha

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
"Źródłem pochodzenia" jest moja koleżanka.

Co mam zrobić dalej?

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66750904,6675090 4,0,2.html?v=2

__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 18:08   #9
Ata77
Zakorzenienie
 
Avatar Ata77
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 836
Dot.: Schab Inaczej-pycha

O proszę! Więc przepis medialny!
Dla mnie nowość od tygodnia.
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 18:17   #10
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Schab Inaczej-pycha

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
O proszę! Więc przepis medialny!
Dla mnie nowość od tygodnia.
Ata gdybys wiedziała ile tu juz takich tlumaczeń bylo...prosze jednak na przyszlośc podawaj żródlo tak bedzie i milej i wygodniej dla nas obu.
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 18:28   #11
Ata77
Zakorzenienie
 
Avatar Ata77
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 836
Dot.: Schab Inaczej-pycha

W porządku, przyjełam do wiadomości,będę się stosować
Fakt jest taki,że w tym wszystkim "piszę" prawdę i nie przyszło mi dociekać skąd ten przepis koleżanka wytrzasnęła.
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 20:48   #12
misionetka
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 2
Dot.: Schab Inaczej-pycha

Świetny przepis. Niebo w gębie Mniaaam
misionetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-18, 12:52   #13
Ata77
Zakorzenienie
 
Avatar Ata77
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 836
Dot.: Schab Inaczej-pycha

cieszę się, że smakuje
__________________
www.pustamiska.pl POMÓŻMY ZWIERZAKOM -KLIKAJMY....



Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-20, 17:30   #14
vanessa1781
Zakorzenienie
 
Avatar vanessa1781
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 54 024
Dot.: Schab Inaczej-pycha

A ja ostatnio sobie sama wymyśliłam przepis na roladki ze schabu z boczkiem:
- schab - 1 gruby plaster na 1 osobę
- boczek - 1 plaster na 1 osobę
- ogórek konserwowy
Plastry schabu rozklepać, zeby były dosyć duże, osolić, opieprzyć, położyć na nie przy brzegu plaster boczku, ćwiartkę ogórka przekrojonego wzdłuż - zawinąć w rulon. Opanierować jak schabowego-mąka, jajko, bułka tarta. Obsmażyć co nie co i piec w piekarniku około pół godzinki.
Ja podaję to zawsze z opiekanymi ziemniakami z papryką (piekę je równocześnie z roladkami) i surówką z pekińskiej kapusty.

Nie podam źródla, ponieważ ten przepis wymyśliłam sama, bo ogólnie bardzo dużo eksperymentuję w kuchni
__________________
K&K 💙
vanessa1781 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 10:48   #15
kasiax86
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 57
Dot.: Schab Inaczej-pycha

Ja ostatnio jadłam schab po śląsku. Bardzo mi smakował, tak więc wszystkim polecam. Jeśli chodzi o przepis to chyba ten będzie najbardziej zbliżony, do tego co jadłam : schab po śląsku

smacznego
kasiax86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-21, 20:31   #16
Vulcana
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 353
Dot.: Schab Inaczej-pycha

Znam jeszcze prostszy przepis
Schab kroimy w dość cieńkie plastry, nacieramy solą i pieprzem na noc (koniecznie). Następnego dnia schab należy obtoczyć w mące i lekko obsmażyć z obu stron. Do naczynia żaroodpornego układamy na przemian schab i pieczarki opruszone lekko vegetą. Dodam tylko, że pieczarek ma być duuuużo. Najlepiej jest kupić małe pieczarki i wrzucić je w calości. Na początku pieczenia moża wlać odrobinę wody na dno naczynia. Schab ma dusić się w sosie puszczonym przez pieczarki. Schab wychodzi mięciutki i kruchy Piec minimum godzinę w zamknietym naczyniu żaroodpornym.
Vulcana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-26, 08:35   #17
misionetka
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 2
Dot.: Schab Inaczej-pycha

Ja zrobiłam schab według przepisu Aty77. Wyszło wyśmienicie. Bardzo smakowało wszystkim gościom. Teraz to moje ulubione danie
misionetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.