|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Dania z kaszą:)
Macie jakies pomysły? Wiadomo kasze są zdrowe, zawieraja duzo błonnika itp, ale nie mam pomysłu z czym je można przygotować aby było smacznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dania z kaszą:)
niezbyt wyszukane, ale ja bardzo lubię kaszę z goluaszem i ogórkiem kisoznym
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Z warzywami na patelnię
![]() Polecam też na słodko. Na przykład: na teflonie/odrobinie masła uduś pokrojone w kostkę jabłko, zasyp cynamonem, dodaj wiórki kokosowe, rodzynki, migdały, orzechy - co lubisz ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2123
kotlety z kaszy gryczanej z bialym serem -bardzo dobre. składniki: - Kasza gryczana (w woreczkach takich jak ryz), - Cebula - ok. 2 srednie, - Twarog - 1-2 kostki, - wegeta, sol, pieprz, - Jajka - 2-3 szt., - Bulka tarta. Jak przyrządzić? 2 torebki kaszy gotujemy w wodzie... po ugotowaniu wrzucamy je do jakiejs miski. Cebulke kroimy w kosteczke i podsmarzamy na oleju..dodajemy do kaszy. Twarog najlepiej wczesniej rozkruszyc... dodajemy do kaszy i cebulki. Teraz tylko duzo wegety, soli i duzo pieprzu... na sam koniec 2 lub 2 jajka i mieszamy wszystko. Teraz formujemy kotlety, obtaczamy w bulce tartej i na patelnie. I gotowe.... Potrzebne przybory: Miska, lyzka drewniana, daneczko, noz... Jak podawać? Najlepiej smakuja na zimno choc cieple tez sa dobre. Do tego jakis ogoreczek kiszony lub salatka i ... "pyszny objad" My to uwielbiamy. Smacznego! Uwagi: Masa powinna byc gesta... gdyby byla za rzadka dodac troche bulki tartej. ja miele kasze po ugotowaniu ![]()
![]() |
#5 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Kasza gryczana + skwarki + kefir = PYCHOTKA
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
BAN stały
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Z jakimkolwiek
![]() Ostatnio jadłam z orientalnymi - wiem, bardziej by pasował ryż, ale nie miałam i z kaszą też było przepyszniaste ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ja proponuje sałatkę z kaszką Kus-kus:
- kus-kus przygotowany zgodnie z przepisem - papryka czerwona - puszka kukurydzy - natka pietruszki - cebulka zeszklona na masełku - ogórek konserwowy - majonez - koncetrat pomidorowy - przyprawy i kasza gryczana na zimno, z pomidorem, mozarellą, śmietaną lub jogurtem, cebulą i zielonym jogurtem. mniam : )
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Lubie kasze gryczana, kus kus oraz manne.
Manne to najczesciej gotowe deserki campiny lub innych firm (chce ograniczyc, bo to kaloryczne ![]() Kasza gryczana to jak ziemniaki uzywam. Z kotletem mielonym, schaboszczakiem lub polana sosem bolonskim. Oprocz tego pyszne sa tzw. ruskie zapiekanki. Zapieka sie kasze gryczana z bialym serem, cebula i czym tam sie pod reke nawinie (miesko, kielbaska). Niektorzy robia sos na kasze z wymieszanego jajka - nie znam przepisu. Za jeczmnienna nie przepadam. A i slyszalam, ze kasze gryczana sie nie calkiem gotuje, a reszte czasu pozwala sie jej "dojsc" w cieple (np. owinieta cieplym kocem). Ale mi sie nie chce tak bawic. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
A jak smakuje kasza jaglana? Ona jest chyba taka malutka... Pęcznieje podczas gotowania?
I z czym się ją je? O jabłuszkach wiem. ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
smaku nie umiem opisać, jest bardzo delikatna, ja ją lubię z bakaliami i orzechami, lub jakimś serkiem smakowym
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
a macie jakies pomysły na potrawy z kaszy kukurydzianej? mam torebke w domu ale nie wiem jak ja wykorzystac
![]()
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
tu masz przepis na polentę bez tłuszczu Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
a czy ktos posiada jakis prosty przepis na placek jaglany?? / z kaszy jaglanej/
http://suwaczki.waszslub.pl/img-2005101401601630.png **** http://suwaczki.maluchy.pl/li-30430.png Edytowane przez Seler Czas edycji: 2008-11-25 o 00:16 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() na słodko jadłaś? hm.. nie wpadłabym na to ![]() ![]() Zostając przy kaszy kukurydzianej, znalazłam dzisiaj w swoich zapiskach przepis z książki Małgorzaty Caprari pt. "kuchnia polska" na placki, czyli kukurydziaki. Wrzucam skan odręcznie napisanego przepisu (nie dość, że pismo mam średnie to jeszcze krzywe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
mus z kaszy manny: 5 porcji
kasza manna 60g woda 450cm3 cukier 100g kwas cytrynowy 3g owoce (jeżyny, żurawiny, mogą być mrożone truskawki nawet) 150g sól do samku Zagotować wodę z cukrem, wlać zawiesinę z kaszy manny i niewielkiej ilosci wody, stale mieszając. Gotować do chwili całkowitego rozklejenia skrobi. Do ugotowanej kaszy (ostygnietej tylko zeby nie wyschla z wierzchu, trzeba mieszać) dodac przetarte owoce, ubijać trzepaczką do az do uzyskania puszystej masy ( lepiej mikserem). Ozdabiac owocami, bitą smietanką.
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
znalazłam tylko kotlety jaglane - http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22177 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki pestek słonecznika 2 średnie cebule bazylia pieprz ziołowy sól olej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka sezamu Słonecznik zalać wrzącą wodą, odstawić na 30 min. Cebulę zeszklić, zemleć ją z kaszą i odcedzonym słonecznikiem. Doprawić solą, bazylią i pieprzem ziołowym. Formować kotlety, obtaczać w mące połączonej z sezamem, smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Z tej ilości wychodzi ok. 10 kotletów, są bardzo smaczne i chrupiące. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Sałatka brokułowa z kus-kusem
To był eksperyment. Dodam, że dość udany ![]() PRODUKTY: - 1 opakowanie mrożonych różyczek brokułów - 1 czerwona cebula - 1 puszka kukurydzy - 1 słoiczek pieczarek konserwowych - małych - 3/4 szklanki kaszy kus-kus - 1 kostka rosołowa - odrobina oleju - przyprawy (słodka papryka, pieprz, sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie) PRZYGOTOWANIE: Brokuły wrzucamy do lekko osolonej wody i obgotowujemy. Kaszkę zalewamy bulionem przygotowanym z kostki rosołowej i odstawiamy, aż kasza wchłonie cały płyn. Kasza oraz brokuły muszą wystygnąć zanim pomieszamy je z pozostałymi warzywami. W międzyczasie do durzej miski wsypujemy odsączoną kukurydzę, dodajemy cieniutko pokrojoną cebulę, oraz pokrojone pieczarki. Do tego dodajemy zimną kaszę i pokrojone drobno brokuły, skrapiamy wszystko olejem i doprawiamy, następnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Smacznego ![]()
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Sałatka z kaszy gryczanej
Odrabiam weekendowe zaległości - sobotnia sałatka. Eksperyment zwieńczony sukcesem...chyba : ) PRODUKTY: - 1 woreczek kaszy gryczanej - 1 serek wiejski - pół czerwonej cebuli - 1 pomidor - 1 zółta papryka - sól, pieprz, słodka papryka PRZYGOTOWANIE: Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, następnie studzimy. Do chłodnej kaszy wrzucamy cały serek wiejski, drobno poszatkowaną cebulę, paprykę i pomidora. mieszamy, przyprawiamy, schładzamy i gotowe. Polecam szczególnie na śniadanko - szybko się robi : )
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
A ja robię kaszę gryczaną lub jęczmienną z sosem pieczarkowym i ogórek kiszony!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Mam ochotę zrobić takie kotleciki z kaszy
![]() ![]() Jakby ktoś znał jeszcze jakiś przepis na kotleciki z kaszy, to zachęcam do podzielenia się, na pewno wypróbuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
kasza mniammmm, czemu temat taki zapomnian?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
jadłam ostatnio kaszę zapiekaną z mięsem. Polecam, smaczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.