data ślubu w tajemnicy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-06, 23:12   #1
laska4
BAN stały

data ślubu w tajemnicy

,,,,,,,,,,

Edytowane przez laska4
Czas edycji: 2013-04-01 o 18:35 Powód: ,,,,,,,,,,,,
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 05:23   #2
ania281
Raczkowanie

Dot.: data ślubu w tajemnicy

Ja jeszcze trzymam w tajemnicy, ponieważ nie wiem nie ustaliliśmy jeszcze dokładnie daty, chociaż wszyscy prawie wiedzą że będzie to w 2013 r.. Według mnie niezasadne jest ukrywanie daty ślubu, bo mogą wystąpić takie jak u ciebie sytuacje, można co prawda zmienić datę wyjazdu ale nie zawsze jest to możliwe. Znam przypadek gdzie dwie kuzynki tak trzymały w tajemnicy datę ślubu a później ślub brały w jednym dniu. Nie można oczywiście wszystkich od razu powiadomić, ale taka radosna data powinna iść na długo przed nią.
ania281 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 06:30   #3
Antilia
Uzależnienie

Ja mam prawie 1,5 roku do ślubu a już wszyscy wiedzą - własnie po to by mogli sobie zarezerwować czas wtedy

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 08:57   #4
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy Wy trzymacie w tajemnicy datę ślubu?Ja, gdy tylko załatwiłam salę informowałam w rodzinie kiedy będzie wesele i że mają się szykować,że będą zaproszeni.Uważałam że to normalne że ponad rok wcześniej wszyscy wiedzą o planowanym weselu.D.ziś zostałam zaproszona na wesele o którym nic nie wiedziałam,a ma być w sierpniu tego roku.Niestety na ten termin mam wykupione wakacje,kuzynka się wkurzyła bo kilka osób odmówiło od razu ze względu na zaplanowane wakacje.Jest mi naprawdę bardzo przykro że nie będe na weselu ale nie chcę zrezygnować z moich wymarzonych wakacji.,Mam żal do kuzynki że nic nie powiedziała wcześniej,czuję się rozdarta
Nie zawsze da się powiadomić wszystkich rok wcześniej. Ja biorę ślub miesiac wcześniej, niż Twoja kuzynka (w połowie lipca), ale ta data sprecyzowała nam się parę dni temu i dopiero teraz zarezerwowaliśmy kościół oraz knajpę
Jednak jako że to środek wakacji, to liczę się z tym, że ktoś może mieć już inne plany na ten dzień i na pewno nie będę się obrażać, że nie może przyjść
Stary 2012-03-07, 10:19   #5
niusia_87
Zakorzenienie

Nie trzymaliśmy w tajemnicy daty slubu. Dwie kuzynki (siostry) nie wiedziały nawet o naszym zamiarze, byłam trochę zdziwiona, że nie wiedzą, no ale sama do nich nie zadzwoniłam, by powiedzieć wcześniej,
niusia_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 10:47   #6
tenebrosa
Wtajemniczenie

Autorko, nie wiadomo kiedy dokładnie kuzynka ustaliła datę, więc trudno stwierdzić, czy była trzymana w tajemnicy. Niemniej jednak jeśli znali ją dużo wcześniej to mogli poinformować i kuzynka sama sobie jest winna, że późno informuje o wakacyjnym terminie wesela, a ludzie ze względu na zaplanowane wyjazdy jej odmawiają. My informowaliśmy całą rodzinę i znajomych, gdy tylko ustaliliśmy datę, czyli 2 lata wcześniej (mieliśmy już wtedy salę i DJa), było to zaraz po zaręczynach. A na początku tego roku, wraz z życzeniami noworocznymi, wysłaliśmy wszystkim filmik save the date/videozaproszenie, bo też mamy wesele w okresie urlopowym. Dzięki temu każdy, kto będzie chciał towarzyszyć nam w tym dniu może sobie zarezerwować tę datę w kalendarzu.
Stary 2012-03-07, 11:25   #7
mala_biegaczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
Ja mam prawie 1,5 roku do ślubu a już wszyscy wiedzą - własnie po to by mogli sobie zarezerwować czas wtedy
U mnie jest tak samo - zwłaszcza, że część rodziny tż mieszka za granicą, a chcemy żeby byli więc mają czas, żeby sobie zaplanować na wtedy urlopy

Michaś +03.07.2015 12tc.
Mikołaj <3 28.05.2016
Hania <3 28.06.2019
mala_biegaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-07, 12:17   #8
misiadelko
BAN stały

Ja jak tylko zarezerwuję salę to będę mówiła.
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 12:33   #9
Aisog1987
Rozeznanie

A ja sobie postanowiłam, że moim dalszym znajomym, sąsiadom i w pracy nic nie powiem
Stary 2012-03-07, 14:50   #10
laska4
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Nie zawsze da się powiadomić wszystkich rok wcześniej. Ja biorę ślub miesiac wcześniej, niż Twoja kuzynka (w połowie lipca), ale ta data sprecyzowała nam się parę dni temu i dopiero teraz zarezerwowaliśmy kościół oraz knajpę
Jednak jako że to środek wakacji, to liczę się z tym, że ktoś może mieć już inne plany na ten dzień i na pewno nie będę się obrażać, że nie może przyjść
Kuzynka rezerwowała salę na 200 osób a wygląda na to że gości będzie nie wiecej jak 100
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 16:17   #11
thidien
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aisog1987 Pokaż wiadomość
A ja sobie postanowiłam, że moim dalszym znajomym, sąsiadom i w pracy nic nie powiem
też nie paplam o tym na lewo i prawo, w pracy nikt nie wie, sąsiedzi tym bardziej, po rodzinie wieść się sukcesywnie, ale powoli niesie - mówię najbliższym i to nie wszystkim - ale mam na to prawie 1.5 roku (zresztą zapraszamy więcej osób, bo wiemy, że każdemu się nie dogodzi, a przecież nie będę każdego pytała kiedy by chciał na moje wesele przyjść)
II kreski 1.12.2015
thidien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-07, 16:28   #12
Ani_qa
Zakorzenienie

Ja się nie chwaliłam swoją datą ślubu, wiedziało o niej tylko kilka najbliższych osób z otoczenia, bliżej ślubu dowiedziało się jeszcze parę, a już na trzy miesiące przed dowiedzieli się wszyscy, bo wtedy rozdawaliśmy zaproszenia
Stary 2012-03-07, 17:56   #13
roksana111
BAN stały

Ja mam wesele w 2013 i jak tylko załatwiliśmy salę to informowaliśmy potencjalnych gości kiedy będzie wesele i że będą zaproszeni.Wolę żeby goście wiedzieli wcześniej niż później wymyślali jakieś wymówki.Nie każdy ma na tyle odwagi by powiedzieć że za późno dostali zaproszenie i nie zdążą się przygotować.Czasami jak w Twoim przypadku ktoś ma wykupione wczasy i wtedy jest dylemat,PM obrażona bo wczasy ważniejsze niż jej wesele a gość ma wyrzuty sumienia.Plotka po rodzinie to nie jest wyjście bo skąd goście mają wiedzieć że zostaną zaproszeni
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 19:17   #14
Agis
Raczkowanie

Uważam, że jeżeli ślub jest w okresie wakacyjnym to należy wcześniej o tym fakcie poinformować. My od razu po zaręczynach nie rozgłaszaliśmy tego. Jak ustaliliśmy datę i zarezerwowaliśmy salę to informowaliśmy wśród najbliższej rodziny i znajomych, żeby nie planowali wakacyjnych wojaży w lipcu, bo ślub się szykuje
Agis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-08, 08:19   #15
crippled
Wtajemniczenie

My ślubujemy w czerwcu 2013 i nie ukrywamy daty, ale też nie trąbimy o tym wydarzeniu na cztery strony świata, bo jest jeszcze dużo czasu

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-08, 20:24   #16
magnusia
Zakorzenienie

My jak mieliśmy juz zarezerwowana salę i kościół (rok wcześniej) poinformowaliśmy po jakims miesiącu rodzinę. Bardzo bliskich przyjaciół poinformowalismy jakoś w listopadzie aby nie planowali urlopu w czerwcu Teraz wszyscy znają dokładną datę i zaczymany zaproszenia rozdawać. W pracy nic nie mówię- powiesze zaproszenie (taki jest u nas zwyczaj w pracy) i kto będzie chciał to przyjdzie, wiedzą tylko osoby z pracy które będa na wesele zaproszone. My wcześniej napomykaliśmy aby właśnie urlopu nikt nie brał bo wiem, że to już sezon urlopowy i część osób jedzie na wakacje
magnusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 11:37   #17
talkative2
Zakorzenienie

U nas najbliższa rodzina wiedziała o dacie ślubu zaraz po tym jak ją ustaliliśmy. Mama rozmawiając z babcią, ciocią czy kimś tam jeszcze mówiła, że mamy już zarezerwowaną salę, wszyscy interesowali się w jakim to będzie terminie itd... JA oczywiście powiadamiając moje koleżanki o zaręczynach również spotkałam się z ich strony z pytaniem o termin. I Bogu dzięki, bo dwie z nich mają w ten sam dzień wesele w rodzinie, a ponieważ ja powiedziałam im o weselu wcześniej, to idą do mnie Jedna z koleżanek ma pracę weekendową (ma zespół weselny) i też musiała wziąć sobie wolne na ten dzień duuużo wcześniej.
Oczywiście oficjalne zaproszenia będziemy rozdawać jakieś 2 miesiące przed śłubem, ale wiadomość się rozeszła już dawno (prawie 2 lata przed ślubem, po rezerwacji sali)

Także jeśli ktos chce trzymać w tajemnicy, to jego sprawa, ale nie sądzę, że powinnaś mieć jakieś wyrzuty sumienia z powodu nieobecności. Obecnie wielu ludzi planuje urlopy dużo wcześniej i bookuje sobie miejsca w hotelu, czy tez korzysta z ofert First Minute. Kuzynka sama sobie winna według mnie Nie powinna mieć pretensji

talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 13:36   #18
truskafkowezycie
Raczkowanie

My bierzemy ślub 15.06.2013, a datę ustaliliśmy jakieś 2 tygodnie temu. Na razie planujemy poinformować rodziców TŻa o tym w tą niedzielę, a moją rodzinę troszkę później, natomiast nie mamy zamiaru tego ukrywać, choćby po to, aby osoby z bliższej rodziny i znajomych mogły sobie zarezerwować ten dzień, bo uważam, że to ważne. Nie rozumiem po co to ukrywać. Oczywiście nie rozgłaszać na siłę, ale też nie ukrywać
truskafkowezycie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-14, 14:59   #19
GothicLolita22
Zadomowienie

Ja tam nie trzymałam daty ślubu w tajemnicy, bo i po co W końcu to nie przestępstwo ani żaden występek że wychodzę za mąż Natomiast mam taką koleżankę, która swój ślub ukrywała do momentu pojawienia się zapowiedzi w parafii Pamiętam też, że będąc już zaręczoną (o czym dowiedziałam się później) w najlepsze opowiadała, że za mąż planuje wychodzić dopiero przed samą trzydziestką (a wyszła 2 lata temu, mając jeszcze do trzydziestki 6 lat )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-05, 09:51   #20
Linka1984
Zakorzenienie

Ja date ślubu ustalilam 6 miesiecy przed slubem i nie uwazam tego za jakąs dziwną rzecz. Są osoby ktore planują ślub nawet na 2-3 miesiące po oświadczynach..ja ustalając date na sylwestrowo-swiateczną liczylam sie z tym ze duzo ludzi gdzies jedzie .. ale akurat nie moj problem
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-05, 10:37   #21
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka1984 Pokaż wiadomość
Ja date ślubu ustalilam 6 miesiecy przed slubem i nie uwazam tego za jakąs dziwną rzecz. Są osoby ktore planują ślub nawet na 2-3 miesiące po oświadczynach..ja ustalając date na sylwestrowo-swiateczną liczylam sie z tym ze duzo ludzi gdzies jedzie .. ale akurat nie moj problem
Jak już wspominałam, nam data ślubu skrystalizowała się 4 miesiące przed ślubem. Z kolei brat mojego męża też właśnie postanowił się ożenić i datę ustalili na miesiąc przed uroczystością (zaręczyny były może ze 2 tygodnie wcześniej)
Stary 2012-09-06, 19:02   #22
Honcia
Zakorzenienie

Z Tż ślub planujemy w przyszłym roku, ale szczerze mówiąc wolałę, żeby ktokolwiek dowiedział się o tym dopiero tak gdzieś w Boże Narodzenie albo i później. I nie chodzi tu o wstyd czy jakieś dziwne wydumane sytuacje. Generalnie nie lubię wtajemniczać kogokolwiek w moje życiowe palny i nie chcę żeby ktoś mi się w nie mieszał.
A jeśli chodzi o planowanie przez gości wolnego, to szczerze mówiąc ten, kto będzie chciał na pewno się pojawi. Ja tydzień temu dostałam zaproszenie na ślub na drugim końcu Polski i stanęłam na głowie żeby załatwić wolne na 5 dni ale się udało bo chciałam

Honcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 17:16   #23
marzenkafiorka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Linka1984 Pokaż wiadomość
mniej ludzi - mniejsze koszta
Cytat:
Napisane przez Honcia Pokaż wiadomość
Z Tż ślub planujemy w przyszłym roku, ale szczerze mówiąc wolałę, żeby ktokolwiek dowiedział się o tym dopiero tak gdzieś w Boże Narodzenie albo i później. I nie chodzi tu o wstyd czy jakieś dziwne wydumane sytuacje. Generalnie nie lubię wtajemniczać kogokolwiek w moje życiowe palny i nie chcę żeby ktoś mi się w nie mieszał.
A jeśli chodzi o planowanie przez gości wolnego, to szczerze mówiąc ten, kto będzie chciał na pewno się pojawi. Ja tydzień temu dostałam zaproszenie na ślub na drugim końcu Polski i stanęłam na głowie żeby załatwić wolne na 5 dni ale się udało bo chciałam
Jesli pocztą pantoflową dojdzie do rodziny kiedy ślub, nie znaczy to że rodzina będzie wtajemniczona w życiowe plany a tym bardziej nikt nie bedzie narzucał swoich wydumanych wizualizacji. Tak zachowują się ludzie cywilizowani. - Nie moj ślub, więc nie mieszam się do tego. A wiadomość o ślubie to tylko informacja .
Nie zawsze ten kto by chciał to się pojawi na weselu czy ślubie - różne życiowe sytuacje się pojawiają i nie zawsze można je zmienić.(choć by się chciało) . A zaplanować chociażby wyjazd na koniec Polski - jak najbardziej wskazane .I oczywiście moim zdaniem brak szacunku do gości, jeśli zaprasza się na wesele tydzień czy 2 przed weselem , no chyba że osoba zapraszana wie od dawna że jest taki termin , a para młodych z zaproszeniem oficjalnym ,( tylko z powodu odległości, braku czasu ) pojawiaja się tak późno.
Ale kazdy ma prawo akceptować co innego.
marzenkafiorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 09:06   #24
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy Wy trzymacie w tajemnicy datę ślubu?Ja, gdy tylko załatwiłam salę informowałam w rodzinie kiedy będzie wesele i że mają się szykować,że będą zaproszeni.Uważałam że to normalne że ponad rok wcześniej wszyscy wiedzą o planowanym weselu.D.ziś zostałam zaproszona na wesele o którym nic nie wiedziałam,a ma być w sierpniu tego roku.Niestety na ten termin mam wykupione wakacje,kuzynka się wkurzyła bo kilka osób odmówiło od razu ze względu na zaplanowane wakacje.Jest mi naprawdę bardzo przykro że nie będe na weselu ale nie chcę zrezygnować z moich wymarzonych wakacji.,Mam żal do kuzynki że nic nie powiedziała wcześniej,czuję się rozdarta
Kuzynka jest sama sobie winna

Jakoś w ogóle nie rozumiem ukrywania kiedy będzie ślub. To tak trochę pachnie "nie powiem nikomu, bo jeszcze nie jestem na 100% pewna, czy będzie". Kurczę, przecież jak się człowiek zaręcza to się chwali najbliższym, mamy zwykle chwalą się reszcie rodziny, rozmawia się o tym przynajmniej o jakiej porze roku chciałoby się zaplanować ślub. I to samo się dzieje kiedy już zarezerwuje się datę w kościele/USC i na sali... To dla mnie takie naturalne No a zapraszać wypada co najmniej na 3 miesiące przed jeśli jest ryzyko, że ktoś nie jest pewnien, czy zosatnie zaproszony itd.

Nie masz o co mieć wyrzutów sumienia. Sama sobie winna.

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 10:10   #25
marzenkafiorka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość
Kuzynka jest sama sobie winna

Jakoś w ogóle nie rozumiem ukrywania kiedy będzie ślub. To tak trochę pachnie "nie powiem nikomu, bo jeszcze nie jestem na 100% pewna, czy będzie". Kurczę, przecież jak się człowiek zaręcza to się chwali najbliższym, mamy zwykle chwalą się reszcie rodziny, rozmawia się o tym przynajmniej o jakiej porze roku chciałoby się zaplanować ślub. I to samo się dzieje kiedy już zarezerwuje się datę w kościele/USC i na sali... To dla mnie takie naturalne No a zapraszać wypada co najmniej na 3 miesiące przed jeśli jest ryzyko, że ktoś nie jest pewnien, czy zosatnie zaproszony itd.

Nie masz o co mieć wyrzutów sumienia. Sama sobie winna.
popieram w 100% to samo powiedziałam
Stary 2012-10-10, 09:03   #26
aluniaaaaa
Zakorzenienie

My planujemy zrobic tak: umowimy sie na spotkanie z pania menadzerka sali, jesli wszystko bedzie ok to zaklepiemy konkretna date i wtedy powiemy najblizszym co i jak "w tajemnicy" jedynie bedziemy wybierac sale. Chociaz tajemnica to zle slowo, pogadamy oczywiscie najpierw z rodzicami jakby to z ich strony wygladalo (glownie chodzi o kwestie ilosciowe rzecz jasna), a nastepnie bedziemy sie umawiac na ogladanie sali

Małżeństwo 06.09.2014
aluniaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-17, 10:12   #27
Papillon_
Raczkowanie

Ja chyba powinnam datę trzymać w tajemnicy. Przynajmniej dla rodziny TŻ. 01.06.'13. Moja się cieszy i wgl, ostatnio z siostrą cioteczna przegadałam na ten temat przez telefon ponad pół godziny. Moja mama wiernie mnie wysłuchuje i trochę się podśmiewa, że już wszystko wiem co i jak bym chciała. Natomiast rodzice TŻ doszli do wniosku, że jak chcecie to bierzcie, ale to jeszcze dużo czasu (dowiedzieli się 2 tyg temu), a młodsza siostra TŻ nawet nie wydała z siebie żadnego dźwięku, zachowała się jakby spłynęło po niej jak po kaczce. I kurde mam mieszane uczucia teraz i trochę głupio się czuje, bo wychodzi na to, że jestem w gorącej wodzie kąpana, że 7 miesięcy wcześniej chce powiadomić najbliższą rodzinę TŻ :/. A dla mnie to jest fajne i radosne wydarzenie i chciałabym się dzielić tym ze wszystkimi...

Papillon_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-17, 15:12   #28
marzenkafiorka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Papillon_ Pokaż wiadomość
Ja chyba powinnam datę trzymać w tajemnicy. Przynajmniej dla rodziny TŻ. 01.06.'13. Moja się cieszy i wgl, ostatnio z siostrą cioteczna przegadałam na ten temat przez telefon ponad pół godziny. Moja mama wiernie mnie wysłuchuje i trochę się podśmiewa, że już wszystko wiem co i jak bym chciała. Natomiast rodzice TŻ doszli do wniosku, że jak chcecie to bierzcie, ale to jeszcze dużo czasu (dowiedzieli się 2 tyg temu), a młodsza siostra TŻ nawet nie wydała z siebie żadnego dźwięku, zachowała się jakby spłynęło po niej jak po kaczce. I kurde mam mieszane uczucia teraz i trochę głupio się czuje, bo wychodzi na to, że jestem w gorącej wodzie kąpana, że 7 miesięcy wcześniej chce powiadomić najbliższą rodzinę TŻ :/. A dla mnie to jest fajne i radosne wydarzenie i chciałabym się dzielić tym ze wszystkimi...
1-06-2013 do odległa data dla teściów?
to tylko 8 miesięcy

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

współczuję teściów ehhhh
Stary 2012-10-17, 18:36   #29
aluniaaaaa
Zakorzenienie

Przeciez to normalne, ze chcesz wszystkich powiadomic o tym, a TYM BARDZIEJ najblizsza rodzine! Ale jedyna rada jest nieprzejmowanie sie to wasz dzien i wam ma wszystko odpowiadac

Małżeństwo 06.09.2014
aluniaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 09:04   #30
Sonka88
Raczkowanie

My tylko rodzinie powiedzieliśmy, w pracy koleżankom nie mówię jeszcze.
Sonka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości