![]() |
#1 |
BAN stały
|
data ślubu w tajemnicy
,,,,,,,,,,
Edytowane przez laska4 Czas edycji: 2013-04-01 o 18:35 Powód: ,,,,,,,,,,,, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: data ślubu w tajemnicy
Ja jeszcze trzymam w tajemnicy, ponieważ nie wiem nie ustaliliśmy jeszcze dokładnie daty, chociaż wszyscy prawie wiedzą że będzie to w 2013 r.. Według mnie niezasadne jest ukrywanie daty ślubu, bo mogą wystąpić takie jak u ciebie sytuacje, można co prawda zmienić datę wyjazdu ale nie zawsze jest to możliwe. Znam przypadek gdzie dwie kuzynki tak trzymały w tajemnicy datę ślubu a później ślub brały w jednym dniu. Nie można oczywiście wszystkich od razu powiadomić, ale taka radosna data powinna iść na długo przed nią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Uzależnienie
|
Ja mam prawie 1,5 roku do ślubu a już wszyscy wiedzą - własnie po to by mogli sobie zarezerwować czas wtedy
![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak jako że to środek wakacji, to liczę się z tym, że ktoś może mieć już inne plany na ten dzień i na pewno nie będę się obrażać, że nie może przyjść ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie trzymaliśmy w tajemnicy daty slubu. Dwie kuzynki (siostry) nie wiedziały nawet o naszym zamiarze, byłam trochę zdziwiona, że nie wiedzą, no ale sama do nich nie zadzwoniłam, by powiedzieć wcześniej,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Autorko, nie wiadomo kiedy dokładnie kuzynka ustaliła datę, więc trudno stwierdzić, czy była trzymana w tajemnicy. Niemniej jednak jeśli znali ją dużo wcześniej to mogli poinformować i kuzynka sama sobie jest winna, że późno informuje o wakacyjnym terminie wesela, a ludzie ze względu na zaplanowane wyjazdy jej odmawiają. My informowaliśmy całą rodzinę i znajomych, gdy tylko ustaliliśmy datę, czyli 2 lata wcześniej (mieliśmy już wtedy salę i DJa), było to zaraz po zaręczynach. A na początku tego roku, wraz z życzeniami noworocznymi, wysłaliśmy wszystkim filmik save the date/videozaproszenie, bo też mamy wesele w okresie urlopowym. Dzięki temu każdy, kto będzie chciał towarzyszyć nam w tym dniu może sobie zarezerwować tę datę w kalendarzu.
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Ja jak tylko zarezerwuję salę to będę mówiła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
A ja sobie postanowiłam, że moim dalszym znajomym, sąsiadom i w pracy nic nie powiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
też nie paplam o tym na lewo i prawo, w pracy nikt nie wie, sąsiedzi tym bardziej, po rodzinie wieść się sukcesywnie, ale powoli niesie - mówię najbliższym i to nie wszystkim - ale mam na to prawie 1.5 roku (zresztą zapraszamy więcej osób, bo wiemy, że każdemu się nie dogodzi, a przecież nie będę każdego pytała kiedy by chciał na moje wesele przyjść)
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja się nie chwaliłam swoją datą ślubu, wiedziało o niej tylko kilka najbliższych osób z otoczenia, bliżej ślubu dowiedziało się jeszcze parę, a już na trzy miesiące przed dowiedzieli się wszyscy, bo wtedy rozdawaliśmy zaproszenia
![]()
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Ja mam wesele w 2013 i jak tylko załatwiliśmy salę to informowaliśmy potencjalnych gości kiedy będzie wesele i że będą zaproszeni.Wolę żeby goście wiedzieli wcześniej niż później wymyślali jakieś wymówki.Nie każdy ma na tyle odwagi by powiedzieć że za późno dostali zaproszenie i nie zdążą się przygotować.Czasami jak w Twoim przypadku ktoś ma wykupione wczasy i wtedy jest dylemat,PM obrażona bo wczasy ważniejsze niż jej wesele a gość ma wyrzuty sumienia.Plotka po rodzinie to nie jest wyjście bo skąd goście mają wiedzieć że zostaną zaproszeni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Uważam, że jeżeli ślub jest w okresie wakacyjnym to należy wcześniej o tym fakcie poinformować. My od razu po zaręczynach nie rozgłaszaliśmy tego. Jak ustaliliśmy datę i zarezerwowaliśmy salę to informowaliśmy wśród najbliższej rodziny i znajomych, żeby nie planowali wakacyjnych wojaży w lipcu, bo ślub się szykuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
My ślubujemy w czerwcu 2013 i nie ukrywamy daty, ale też nie trąbimy o tym wydarzeniu na cztery strony świata, bo jest jeszcze dużo czasu
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
My jak mieliśmy juz zarezerwowana salę i kościół (rok wcześniej) poinformowaliśmy po jakims miesiącu rodzinę. Bardzo bliskich przyjaciół poinformowalismy jakoś w listopadzie aby nie planowali urlopu w czerwcu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
U nas najbliższa rodzina wiedziała o dacie ślubu zaraz po tym jak ją ustaliliśmy. Mama rozmawiając z babcią, ciocią czy kimś tam jeszcze mówiła, że mamy już zarezerwowaną salę, wszyscy interesowali się w jakim to będzie terminie itd... JA oczywiście powiadamiając moje koleżanki o zaręczynach również spotkałam się z ich strony z pytaniem o termin. I Bogu dzięki, bo dwie z nich mają w ten sam dzień wesele w rodzinie, a ponieważ ja powiedziałam im o weselu wcześniej, to idą do mnie
![]() Oczywiście oficjalne zaproszenia będziemy rozdawać jakieś 2 miesiące przed śłubem, ale wiadomość się rozeszła już dawno (prawie 2 lata przed ślubem, po rezerwacji sali) ![]() Także jeśli ktos chce trzymać w tajemnicy, to jego sprawa, ale nie sądzę, że powinnaś mieć jakieś wyrzuty sumienia z powodu nieobecności. Obecnie wielu ludzi planuje urlopy dużo wcześniej i bookuje sobie miejsca w hotelu, czy tez korzysta z ofert First Minute. Kuzynka sama sobie winna według mnie ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
My bierzemy ślub 15.06.2013, a datę ustaliliśmy jakieś 2 tygodnie temu. Na razie planujemy poinformować rodziców TŻa o tym w tą niedzielę, a moją rodzinę troszkę później, natomiast nie mamy zamiaru tego ukrywać, choćby po to, aby osoby z bliższej rodziny i znajomych mogły sobie zarezerwować ten dzień, bo uważam, że to ważne. Nie rozumiem po co to ukrywać. Oczywiście nie rozgłaszać na siłę, ale też nie ukrywać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Ja tam nie trzymałam daty ślubu w tajemnicy, bo i po co
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja date ślubu ustalilam 6 miesiecy przed slubem i nie uwazam tego za jakąs dziwną rzecz. Są osoby ktore planują ślub nawet na 2-3 miesiące po oświadczynach..ja ustalając date na sylwestrowo-swiateczną liczylam sie z tym ze duzo ludzi gdzies jedzie .. ale akurat nie moj problem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Z Tż ślub planujemy w przyszłym roku, ale szczerze mówiąc wolałę, żeby ktokolwiek dowiedział się o tym dopiero tak gdzieś w Boże Narodzenie albo i później. I nie chodzi tu o wstyd czy jakieś dziwne wydumane sytuacje. Generalnie nie lubię wtajemniczać kogokolwiek w moje życiowe palny i nie chcę żeby ktoś mi się w nie mieszał.
A jeśli chodzi o planowanie przez gości wolnego, to szczerze mówiąc ten, kto będzie chciał na pewno się pojawi. Ja tydzień temu dostałam zaproszenie na ślub na drugim końcu Polski i stanęłam na głowie żeby załatwić wolne na 5 dni ale się udało bo chciałam ![]()
![]() |
#23 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Nie zawsze ten kto by chciał to się pojawi na weselu czy ślubie - różne życiowe sytuacje się pojawiają i nie zawsze można je zmienić.(choć by się chciało) . A zaplanować chociażby wyjazd na koniec Polski - jak najbardziej wskazane .I oczywiście moim zdaniem brak szacunku do gości, jeśli zaprasza się na wesele tydzień czy 2 przed weselem , no chyba że osoba zapraszana wie od dawna że jest taki termin , a para młodych z zaproszeniem oficjalnym ,( tylko z powodu odległości, braku czasu ) pojawiaja się tak późno. Ale kazdy ma prawo akceptować co innego. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakoś w ogóle nie rozumiem ukrywania kiedy będzie ślub. To tak trochę pachnie "nie powiem nikomu, bo jeszcze nie jestem na 100% pewna, czy będzie". Kurczę, przecież jak się człowiek zaręcza to się chwali najbliższym, mamy zwykle chwalą się reszcie rodziny, rozmawia się o tym przynajmniej o jakiej porze roku chciałoby się zaplanować ślub. I to samo się dzieje kiedy już zarezerwuje się datę w kościele/USC i na sali... To dla mnie takie naturalne ![]() Nie masz o co mieć wyrzutów sumienia. Sama sobie winna.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
My planujemy zrobic tak: umowimy sie na spotkanie z pania menadzerka sali, jesli wszystko bedzie ok to zaklepiemy konkretna date i wtedy powiemy najblizszym co i jak
![]() ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ja chyba powinnam datę trzymać w tajemnicy. Przynajmniej dla rodziny TŻ. 01.06.'13. Moja się cieszy i wgl, ostatnio z siostrą cioteczna przegadałam na ten temat przez telefon ponad pół godziny. Moja mama wiernie mnie wysłuchuje i trochę się podśmiewa, że już wszystko wiem co i jak bym chciała. Natomiast rodzice TŻ doszli do wniosku, że jak chcecie to bierzcie, ale to jeszcze dużo czasu (dowiedzieli się 2 tyg temu), a młodsza siostra TŻ nawet nie wydała z siebie żadnego dźwięku, zachowała się jakby spłynęło po niej jak po kaczce. I kurde mam mieszane uczucia teraz i trochę głupio się czuje, bo wychodzi na to, że jestem w gorącej wodzie kąpana, że 7 miesięcy wcześniej chce powiadomić najbliższą rodzinę TŻ :/. A dla mnie to jest fajne i radosne wydarzenie i chciałabym się dzielić tym ze wszystkimi...
![]() |
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
to tylko 8 miesięcy ![]() ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- współczuję teściów ehhhh ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Przeciez to normalne, ze chcesz wszystkich powiadomic o tym, a TYM BARDZIEJ najblizsza rodzine! Ale jedyna rada jest nieprzejmowanie sie
![]() ![]()
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
My tylko rodzinie powiedzieliśmy, w pracy koleżankom nie mówię jeszcze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:26.