|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
totalne beztalencie mody ja poprostu nie umie sie ubierac prosze pomozcie :-(
czesc
mam 25 lat 169 wzrostu i beztalencie i zero gustu dotyczacego ubierania znajomi smieja sie ze mnie bo wygladam jak babka choinkowa w szafie mam same blyszczace kwiatowe i ostro kolorowe ciuchy nie mam pojecia jak powinnam sie ubiarac o to moje zdjecie i kilka moich "zestawow" moje ciuchy sa wzorzyste i w kolorach czerwien roz niebieski fiolet zielen i co z nich zrobic?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: totalne beztalencie mody ja poprostu nie umie sie ubierac prosze pomozcie :-(
proponuje przestac kupowowac pstrokate ubrania a te co masz wywalic zeby nie kusilo cie do zakladania ich
a tak poza tym to znajdz sobie kilka ulubionych kolorow pasujacyhc to towjej urody ( np. zestaw : czarny, biła, szary, czerwony, granat) i takie rzeczy kupuj jako podstawe a do tego dobirze jedynie np. wzorzysta chuste czy cos
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: totalne beztalencie mody ja poprostu nie umie sie ubierac prosze pomozcie :-(
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ght=podstawowe
Na dobry poczatek przestudiuj ten watek oraz linki w nim wklejone. Mysle ze jedynym wyjsciem jest tutaj modernizacja garderoby, czyli duze zakupy rzeczy prostych, ponadczasowych, w stonowanych kolorach. Jak juz taka garderobe skompletujesz, to wtedy mozesz poszalec z dodatkami: kolorowe topy, torebki, buty, bizuteria... Rozumiem ze mozesz nie miec kasy zeby od razu kupic gore nowych ciuchow, ale przejdz sie po wyprzedazach, teraz mozna zlowic prawdziwe perelki. Pozostaja tez lumpeksy i allegro, ale to wymaga czasu i cierpliwosci. Nie polecam kupowania na bazarach, bo zazwyczaj ciezko tam znalezc cos o ladnym kroju i zadowalajacej jakosci. Nie mowie, ze nie mozna, ale ciezko ![]() Co do zmiany stylu to polecam watki zakupowe, My style diary - duzo osob przeszlo pod wplywem tych watkow ogromna metamorfoze A tych ciuszkow z fotek raczej bym sie pozbyla Mysle ze w tym momencie to jedyna pomoc jaka moge Ci zaoferowac
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje za odpowiedzi niestety ubieram sie na bazarach bo nie stac mnie na orginalne rzeczy a na bazarkach sa wlasnie kolorowe rzeczy nie umie sie ubierac warstwowo czyl cos na cos latem nosze topy a zima swetry nie umie ubierac topow pod spod czy tez sweterkow rozpinanych i zakietow a dodatkow nie uzywam :-( i co mam zrobic?
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za bluzki ile? 20zl, 40zl? na wyprzedazach znajdziesz za 15. Mieszkasz w jakims wiekszym miescie? Przejdz sie po jakims centrum handlowym, tylko zarezerwuj na to przynajmniej kilka godzin. Poza tym jednak co jak co ale na bazarkach tez znajdziesz proste sweterki. Oczywiscie sa tez lumpeksy, w ktorych mozna znalezc prawdziwe cuda za grosze, zajrzyj na watek lumpeksowy. Jak to nie umiesz zakladac topow pod spod? Zakladasz np. czarny top, na to szary rozpinany sweterek, co to za problem? masz dziwne podejscie, chcesz zmienic styl, ale "nie umiesz ubrac topu", no prosze Cie Jak to nie nosisz dodatkow? A co ja widze na 3 pierwszych zdjeciach? Widze torebki, bizuterie... To sa wlasnie dodatki! I nie mow ze nie umiesz, bo inaczej bez sensu zalozylas ten watek. Wystarczy odrobina checi i wysilku. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Jak to nie umiesz zakladac topow pod spod? Zakladasz np. czarny top, na to szary rozpinany sweterek, co to za problem?
masz dziwne podejscie, chcesz zmienic styl, ale "nie umiesz ubrac topu", no prosze Cie Jak to nie nosisz dodatkow? A co ja widze na 3 pierwszych zdjeciach? Widze torebki, bizuterie... To sa wlasnie dodatki! I nie mow ze nie umiesz, bo inaczej bez sensu zalozylas ten watek. Wystarczy odrobina checi i wysilku. ubrac umie zle sie wyrazilam chodzi mi o to ze nie wiemjaki kolor i fason topu i sweterka dodatki mam kilka pstrokatych kolorach ale nie nosze ich czesto bo nie wiem co do czego pasuje buty mam czarne i 2 czarne torebki nie mam paskow moze jeden czarny |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
to moje ciuchy te nie pstrokate co z tego moze byc a co wyrzucic?
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
dalej
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
i dalej
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
i jeszcze to
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
i koniec reszta kolorowe
Edytowane przez sawcia84 Czas edycji: 2009-01-18 o 15:19 |
|
|
|
|
#12 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kupuj na wyprzadzach ,sa dwa razy do roku.Moze zamiast kupowac duzo i tanio, to kupuj mniej ale bardziej wartosciowe ciuchy :P Na pewno wchodzac do markowych sklepow , znajdziesz cos w odpowiednim kolorze i mopdnym fasonie , naprawde nie drogo
blog biochemiczno kosmetyczny http://biochemiakosmetyczna.blogspot.com/ "Samotność jest złudzeniem.Myśli człowieka krążą zawsze koło innych ludzi i łączą go z ich obcym losem,który na próżo strara się odepchnąć." Z. Nałkowska ("Granica") |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
kurcze wchodzac np to reserved to ceny mnie powalaja a wyprzedaze owszem ostatnio kupilam sobie sweterek na zdjeciu czerwony z paskiem i taka bluzeczke brazowa wiec jest maly postep ale ja mam wyostrzony wzrok na kolory i nie umie sie przestawic na neutrlane barwy bo uwazam ze bede smutno wygladac bez koloru :-(
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
to sa moje zdobycze z wyprzedazy z reserved jedyne orginalne ciuchy i co dobry wybór? jakie jeszcze znacie markowe sklep w miare tanie bo reserved przypadl mi do gustu powiedzmy
Edytowane przez sawcia84 Czas edycji: 2009-01-18 o 15:35 |
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że powinnaś zacząć od bazy: dżinsy najlepiej proste (na bazarkach można też spotkać takie bez zbędnych ozdobników), kilka bluzek, sweterki w stonowanych barwach itd. Poszukaj na wyprzedażach. Najlepiej przejrzyj sobie wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=300705
Dla mnie jest świetną inspiracją. Dzięki niemu wiem co jest warte kupienia i do tego kosztuje grosze. |
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
dzieki wizazanki powoli odzyskuje wiare ze moge sie zmienic tylko na zakupach potrzebny by byl mi ktos kto by mnie trzymal z daleka od kolorow pstrokatych
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Sawcia na bazarach ceny ciuchów wcale tak mocno nie odbiegają od cen w sklepach na wyprzedażach. Ciekawy i dosc tani asortyment ma C&A, zajrzyj do H&M, nawet do Zary, mozesz tam dostac spodnie nawet po 59, 49 czy 39 zł! Tanie bluzki czy sweterki.
Z tego co zauważyłam i mam nadzieje, że sie tutaj nie obrazisz, dobierasz sobie krojem rzeczy które podkreslają u Ciebie tzw brzyuszek (oponke) oraz boczki, widac to na zdjęciach na których masz sukienki. Masz ładny biust i podkresl to np sukienką z odcinanym dołem pod biustem z niewielkim dekoltem, jesli sweterki to z dekoltem w szpic, wydłuzy to optycznie szyje i podkresli ładnie dekolt. Z ciuszków wklejonych przez Ciebie to widziałam biała bluzke. I to juz cos, stanowi ona dobrą baze pod rozpinany sweter (przywazyłam czarny rozpinany), pod marynarke (zauwazyłam dwie szare), do tego spodnie o prostym kroju lub rurki (czarne lub szare) i juz masz zestaw gotowy! Jesli lubisz bardzo wyraziste kolory to dobierz do tego korale w turkusowym, zielonym, żółtym lub czerwonym kolorze i zawsze to ładnie ożywi całosc. Mozesz tez dobrac do tego torebke w intesywniejszym kolorze lub buty, nie brakuje teraz takich (kolorwe czułenka znajdziesz w New Yorker, Hause, C&A czy H&M). Musisz poprostu troszke wiecej czasu poswiecic na zakupy. Na bazarkach tez mozna znaleźć proste ciuszki bez zadnych udziwnien czy zdobników. Pamietaj ze do prostej i stonowanej bazy zawsze łatwiej dobrac kolorowe i wzorzyste dodatki |
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje to bardzo dobre rady szczegolnie te o sukience z odcinanym pod biustem no i ze sweterkami w serek a czy tuniki tez pasuja do mojej figury a jakie spodnice?
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zadomowienie
|
Z postu #9 ostatnia bluzka białe wzory + czarna spódnica, + szara marynarka z postu niżej
Cytat:
jak nie tam, to na allegro, tuniki w granicach 20-30 zł. No i od czego sa second-handy! Jeżeli skompletujesz garderobę w jednej tonacji, to wystarczy kupic jedną-dwie chustki czy korale, i zawsze będą pasować.
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Tak jak radza dziewczyny looknij na watek MSD lub Street Fashion, tam sa pokazywane rozne style, wiec z pewnoscia znajdziesz cos, co wpdnie Ci w oko, a wybierajac sie na najblizsze zakupy, juz bedziesz wiedziala czego szukac. Sama tez musisz okreslic jakiego typu ubran potrzebujesz, gdzie pracujesz, czy w Twoim miejscu pracy sa surowe wymagania co do ubioru... Zycze powodzenia
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
widziałam Twoje zdjecia w Szafie.
cóż, powinnas unikać wrorzytych rzeczy, i nie lupować czegos tylko dlatego ze ma przystepną cene. lepiej kupic rzadziej a cos lepszego. widze tam spoko sukienke w kratke i sweterek- takiego zestawu z pewnoscia nikt nie wysnieje. ile masz lat??? uczysz sie, studiujesz czy pracujesz??? sama staram sie unikac rzeczy z bazarkow, choc miejscowosc w ktrorej mieszkam taki posiada(rynek co czwartek;p) to ja tam nie chodze, byc moz edlatego ze juz 7 rok ucze sie poza miastem.masz duzo rzeczy ktore wygladaja na babke w starszym wieku. poza tym potezbujesz stroi "specjalnych"-na jednych zdjeciacg wygladasz szczuplutko, na ibbych wydajesz sie okrąglejsza. nie wiem czy to wina zdjec, czy przytyłas a potem schudłas lub odwrotnie? Edytowane przez niuniulka1989 Czas edycji: 2009-01-18 o 21:32 |
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
widze tam spoko sukienke w kratke i sweterek- takiego zestawu z pewnoscia nikt nie wysnieje.
ile masz lat??? uczysz sie, studiujesz czy pracujesz??? .masz duzo rzeczy ktore wygladaja na babke w starszym wieku. poza tym potezbujesz stroi "specjalnych"-na jednych zdjeciacg wygladasz szczuplutko, na ibbych wydajesz sie okrąglejsza. nie wiem czy to wina zdjec, czy przytyłas a potem schudłas lub odwrotnie? sukienke w kratke nie mam czegos takiego to chyba pomylka? mam 25 lat i studiuje nie wiem tez jaki mam typ figury i co mam pokazac a co zatuszowac i jak bo u mnie nic sie nie podoba |
|
|
|
|
#23 |
|
Rozeznanie
|
wydaje mi się że jesteś typem lato- nie dam rady otworzyć pełnego foto więc nie mam 100 % pewności, więc powinnaś ubierać jak najmniej połyskujących rzeczy, dla ciebie kolory to poszarzały biały, szary, waniliowy żółty, szaroniebieski, szaroziolony, zimny fiolet, zimna czerwień, popielaty róż
NIE CZARNY, biżu tylko i wyłącznie srebrna, masz spory biust więc nie noś rozpinanych sweterków, bolerek itd zapinanych na biuście, albo powyżej biustu, tylko i wyłącznie pod biustem dekold tylko V nie noś rzeczy z podwyższaną talią, poszerzają biodra ciężkie rzeczy na tali- w celu jej uwydatnienia, np. skórzane paski w ciemnych kolorach w porównaniu do reszty ubrań jeżeli chodzi o duże wzorki to nie noś ich wcale- pogrubiają, jeżeli lubisz worki noś ale tylko te materiały które mają ich dużo ale malutkich wzorków bardzo proste połączenie kolorków- kup tylko dwa kardiganki rozpinające się np: poszerzający biały i drugi szary, pod spód bluzki w tych kolorkach: szary, biały, popielaty, niebieskoszary, w tych właście odcieniach które super będą pasować i do twojej karnacji i do sweterków jeżeli sweterki/żakiety są w jednym kolorze to pod skód można ubrać bluzkę w drobne wzorki masz trochę brzuszka najlepiej zasłonisz go jeżeli nie będziesz używać kopertowych sweterków które podkreślają biust i talię, jednak te zbyt bardzo opinające się robią więcej złego niż dobrego, noś dopasowane sweterki broń boże luźne, ale bez gumek pasie to samo tyczy się spódnic
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Uważam że tuniki pasują do Twojej sylwetki, ale najlepiej zeby były w jednym kolorze (nie w duze wzory czy esy floresy, bo one optycznie poszerzają), najlepsze bedą o luźniejszym kroju tez odcinane pod biustem w stylu baby doll, lub lekko dopasowane ale nie mocno przylegające.
Ze swojej strony moge polecic Ci fajne i niedroge bluzki/tuniki z allegro http://allegro.pl/item523362625_supe...ly_dekolt.html mam w wersji kolorystycznej białej i czarnej i mysle ze stanowia świetna baze do innych strojów Warto by było zebys miała w swoim asortymencie spodnie o prostym kroju lub w kant (do elegantrzych zestawów) typu szwedy. |
|
|
|
|
#25 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Sawcia, masz Świetną figure !!!!!
Super piersi, nogi - szok ![]() Z tego co widze, masz kształt klepsydry, czyli idealne kształty ! Zacznij nosić sukienki, ale nie takie opinające (jak na pierwszych zdjęciach, ale taki w stylu lat 50 stych) Podkreślające talie i eksponujący piękne piersi ![]() Jak chcesz zaszaleć, to kup spódnice typów "ołówek" do tego bluzka z dekoldem, szpilki i voila ![]() SUPER Figa ! (zazdrosze piersi )
|
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Ja polecam naoglądać się MyStyleDiary do oporu. ;] Poparzyć co sie nosi, jak. Wiadomo, że nie każdemu wszystko pasuje ale zawsze można się zainspirować. A potem ruszyć na łowy do lumpeksów. I szukać sweterków, elegantsze spodnie też nie tak trudno znaleźć, może jakaś ciekawa koszula? To naprawdę wszystko wyjdzie za grosze w porównaniu z kupowaniem nowych rzeczy, choćby na bazarku. Mnóstwo młodych dziewczyn tak robi. Ja np teraz w ciągu zimy wymieniłam pół mojej garderoby dzięki takim zakupom. ;D Bo sweterek w sklepie kosztuje 50-70 zł, a w lumpeksie płaciłam za sweterki na wagę max 7zł. Mogły być nawet nieco zniszczone, w domu po prostu tylko golarka do ubrań szła w ruch i ciuch wyglądał jak nowy. ;D Ja mówię. To jest sposób. ^^ U mnie w klasie 1/3 dziewczyn ubiera się w lumpeksach częściowo. I bynajmneij żadna nie chodzi tandetnie ubrana czy coś. ;p
|
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Droga Sawciu. Obserwuje twoje zdjęcia w szafie od pewnego czasu. Troche dziwi mnie ze prosisz o porady już od paru lat a nic się w tobie nie zmienia! Co w og.ole robisz w kieruku zmian?? Zainteresowalas się moda? Podczytujesz pisma modowe?? (np. glamour, instyle, Elle) czy może myslisz ze ktos wszystko zrobi za ciebie?? Wrózka machnie różdżką i nagle zaczniesz czuc mode. To nie tak dziala.
Widze po zdjęciach ze jestes z malego miasteczka. Ja tez, i wiem ze czasem ciezko tam znaleźć cos ciekawego, ale to nie powod żeby nosic workowate rzeczy. Znasz swoją figurę? Wiesz czego unikać, a na co zwracac uwagę? 1.Masz Male wcięcie w talii 2.Duzy biust ( a propos zajrzyj proszę na https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=294725 Tragedii nie widzę ale może od tego by trzeba zacząć.) 3.Zgrabne nogi 4.Maly brzuszek 5.Raczej szerokie ramiona Mysle ze powinnas nosic rozłożyste spodnice – nawet te szyte z koła – rozszerzana, falowana taka która sprawi ze talia będzie wydawac się węższa. Spódnice do kolan – nie dłuższe. Dekolt w serek, lub taki kwadratowy – ale głęboki. Golfy , pólgolfy, bluzki z dekoltem tuz przy szyji zdecydowaie na nie. W ogóle to mam ochotę wziąć maszynę do szycia i niemal wszystkie twoje bluzki zwęzić w talii. To na ni wg. Mnie musisz zwrócić szczególną uwage. Podkreśl ja szerokim paskiem! A wiec po kolei od pierwszego posta: - zielona sukienka. Bardzo ładna ale za mala. Krój zdecydowanie dla ciebie. - niebieska. Ta sama historia. Sukienka za mala. Opina się na brzuchu a czesc stanikowa jest nad biustem a nie obejmuje calego biustu. W wiek szum rozmiarze bylaby akceptowalna. - spodenki zdecydowanie na tak. Masz bardzo ładne nogi. Buty strasznie nie kobiece. Lepsze byłyby nawet najzwyklejsze japonki. Bluzka….. odciecie pod biustem powinno być pod biustem a nie na nim. Przez t wydajesz się grubsza niez jestes. Masz wiekszy biust Wiec możesz mieć problem z bluzkami tego typu. Ja mam mniejszy (tylko 60E) i tez miewam z tym problem. Kupuje wtedy rozmiar wieksza bluzke a w domu zwężam na odcinku podbiuście tłów. - biały zakiet na tak. Ale nos zapięty. Golf nie. Golfy wogole nie SA dla ciebie a polaczenie lekkiego materialu z którego wykonany jest zakiet i grubego golfa jest niedobre. Zwykla g;ladka bawelniana bluzka pod zakiet i będzie dobrze. - czarna z kryształkami. NIE! - biala na szelkach. Obawiam się ze cześć podbiustna znowu będzie na biuście. - dwie biale bluzki i bluzka w paski. Tylko spójrz na nie. Toz to prostokąt z rękawami. Musisz szukac krojów które maja zaznaczoną talię!!! Worki nie SA dla ciebie. - tunika w róże. Wyglada na bardzo obcisłą i pewnie znowu będzie się odznaczal brzuszek. Jeśli się myle to po prostu dodaj szeroki pas w talii i możesz ja nosić ![]() - pomarańczowa. Podoba mi się. Do tego czarne spodnie i długie czarne korale ( np. te które masz na sobie w ostatnich zdjęciach w szafie) - w kropki. Widzialam ja w twojej szafie. Za mala- znowu!!! Czesc podbiustna na biuście. Znowu!!!! - brazowa na szyje. Raczej nie. - czarna na szelkach. Tak! Tak! Tak! - czerwona z paskiem w talii. Tak ale wyciagnij to smieszne pseudo wiazanie i zamień na prawdziwy pasek. - czarna w kola. Mysle ze będzie niezle wyglądać. Choc dekolt powinien mieć inny kształt - dwie spódnice. Mysle ze możesz nosic ze spokojnymi górami - Tunika. To chyba najladniejsza rzecz w twojej szafie. Ps. To wiązanie to z tyłu a nie z przodu powinno być - zakiet nr 1 tak.nr 2 nie. Nr 3 tak - kardigan granatowy. I znowu prostokat z rekawami. Krój musi mieć wciecie w talii. Inaczej będziesz wyglądać jak w worku. - golf – golfy nie są dla ciebie. Masz krótka szyję. - spódnica w krate ma potencjał. Ale nie nos jej tak jak pokazałaś to w szafie. Zauwazylam ze masz tendencje do noszenia przydługich bluzek sięgających połowy pupy. Zdecydowanie nie powinnas nosic takich długich „gór”. - biala. O ile przeszycie pod biustem jest POD a nie NA to jestem na tak - plaszcz. Krój bez wciecia w talii. Znowu!!! Obawiam się ze pasek tu niewiele pomoze. Raczej na nie. - czarna. Tak. Np. z czerwonymi koralami Mam nadzieje ze nie stracilam czasu na to pisanie i wezmiesz sobie uwagi do serca!!!
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
dzieki staram sie ale to trudno tak ankupic tyle ciuchów narazie probuje zrobic cos z tego co mam ale widze ze mi to nie wychodzi :-( prosze powklejajcie mi ciuchy ktore powinnam nosic bo z samego opisu to nic nie jarze
Edytowane przez sawcia84 Czas edycji: 2009-02-08 o 19:19 |
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
podsumuje a wy sprawdzcie czy dobrze zrozumiałam jeśli chodzi o swetry to takie z dekoldem w serek, spodnice do kolan rozkloszowane dolem a nie waskie, sukienki odcinane pod biustem, topy, bluzki koszulowe ale werzsze w tali, zakiety tez zwerzenie w talii, koniec z wzorzystymi i klorowymi ubraniami, dzinsy proste bez udziwnien, sweterki odpinane tylko zapiete tylko i wyłącznie pod biustem, paski w talii, dopasowane sweterki, golfy odpadaja a teraz was prosze powklejajcie przykladowe ciuchy
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:42.

moje ciuchy sa wzorzyste i w kolorach czerwien roz niebieski fiolet zielen i co z nich zrobic?

A tych ciuszkow z fotek raczej bym sie pozbyla

masz dziwne podejscie, chcesz zmienic styl, ale "nie umiesz ubrac topu", no prosze Cie