Czy warto wierzyć marketom ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-01, 19:01   #1
J U L K A
Raczkowanie

Czy warto wierzyć marketom ?

Od wczoraj reklamują promocję w Media Markt. Jutro od 7 rano mają być sprzedawane wszystkie produkty bez vat-u. Trochę się zdziwiłam, że robią promocję przed komuniami, kiedy przeważnie ceny sprzętów (MP3, laptopów itp.) idą w górę. Zastanawiałam się także nad tym, że w przeddzień tej promocji mogli oni podwyższyć ceny produktów i jutro bez tego vat-u wszystko wyjdzie na jedno. A może mają jakiś inny chwyt marketingowy? Macie jakieś pomysły?
J U L K A jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-01, 19:15   #2
BioIvO
Zakorzenienie

Dot.: Czy warto wierzyć marketom ?

Myślę, że najlepiej pójść i samemu sprawdzić, porównać ceny produktów, którymi jesteśmy zainteresowani.

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-01, 19:24   #3
Ketamina
Wtajemniczenie

Taka akcja w weekend majowy jest co roku w MM.. Nie wiem, jak z innymi artykułami, ale podczas ostatniej wizyty w tym sklepie widziałam wzrost cen laptopów - o 200-300zł.. także gdzieniegdzie pewnie sobie odbiją
Ketamina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-01, 19:31   #4
TmargoT
Zakorzenienie

pewnie będzie wyprzedaż sprzetu,ktory wydaje się być stary na tle nowych.poza tym sklepy moga obniżyc cenę o podatek,jest to chwyt reklamowy,a sporo ludzi kupuje prezenty na ostatnią chwilę.
czasem te promocje mają wyższą cenę,niż o normalnym czasie sprzedaży.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-01, 19:32   #5
J U L K A
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BioIvO Pokaż wiadomość
Myślę, że najlepiej pójść i samemu sprawdzić, porównać ceny produktów, którymi jesteśmy zainteresowani.

Tylko, że najbliższy Media Markt jest 50 km od mojej miejscowości i właściwie to nie wiem czy się opłaca. Bo może się okazać, że na miejscu się rozczaruje.

Sama nie wiem, czy wierzyć reklamą czy nie ;d
Stary 2010-05-01, 19:33   #6
kolorowatecza
Zakorzenienie

coś w tym jest..
Mój brat miał obiecanego laptopa na komunie.
Jednak ofiarodawca (tak, tak.. wiem jak to brzmi) stwierdził, że sprezentuje go teraz, żeby później nie było zamieszania.
No i jeździliśmy po supermarketach w poszukiwaniu właśnie takiego laptopa.
Ceny były baaardzo wysokie. Wiem, bo zawsze będąc w sklepach patrze na takie rzeczy. Sądzę, że ten weekend to jest chwyt marketingowy.

btw. komputer dostał z marketu - super zestaw za niedrogą cenę. Stacjonarny.

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-01, 19:39   #7
muszynianka
Zakorzenienie

Kupiłam świetny aparat, faktycznie wyszło dużo dużo taniej.
Myślę że się opłaca jeśli masz coś konkretnego na oku, warto obejrzeć dany model w sklepach internetowych i porównać cenę w media.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-01, 19:43   #8
ever-dream
Wtajemniczenie

Oni co roku mają taką akcję i wiem, że wielu ludzi tam wtedy jedzie Więc wątpię, że tym razem to jakaś podpucha
Stary 2010-05-01, 20:36   #9
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

na ostatnim dniu bez vatu telewizor miał cenę tylko o 40 zł niższą niż normalnie..za to cena wyjściowa dziwnie poszybowała do góry dlatego uważam, że najpierw podnoszą ceny, aby później sprzedać po enie normalnej. przynajmniej tak było w wypadku tego telewizora. i w media i w saturnie.

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-01, 20:44   #10
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez J U L K A Pokaż wiadomość
Od wczoraj reklamują promocję w Media Markt. Jutro od 7 rano mają być sprzedawane wszystkie produkty bez vat-u. Trochę się zdziwiłam, że robią promocję przed komuniami, kiedy przeważnie ceny sprzętów (MP3, laptopów itp.) idą w górę. Zastanawiałam się także nad tym, że w przeddzień tej promocji mogli oni podwyższyć ceny produktów i jutro bez tego vat-u wszystko wyjdzie na jedno. A może mają jakiś inny chwyt marketingowy? Macie jakieś pomysły?
Jest dokładnie tak jak napisałaś . Pracownicy parę dni wcześniej zawyżają ceny i to sporo.
Później szumnie reklamują, że sprzedają towar bez vatu ale tak naprawdę jest to ta zawyżona cena, ale ludzie mają wrażenie mega promocji i łapią haczyk. Podobnie jest w przypadku rat 0% Niestety jest tak, że klienci kupują towar bez vatu o wiele, wiele drożej niż z vatem.

Nie mówiąc już o tym, że takie akcje planują sklepy aby się pozbyć towarów z "old stock" czyli takich, które zalegają na półkach kilkanaście miesięcy a trzeba sie ich pozbyć bo, np: są już starymi modelami, a wchodzą nowocześniejsze

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2010-05-01 o 20:57
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-01, 22:08   #11
Purcia
Rozeznanie

Opowiem sytuację mojego kolegi . Sprzed roku
W jednym z podobnych marketów mój kolega upatrzył sobie mp3 . Potem ekspedient powiedział mu , żeby przyszedł jutro , bo jutro jest bez vatu i zaoszczędzi parę groszy . Na drugi dzień mp3 , która kosztowała jeszcze wczoraj 120 zł , następnego dnia kosztowała 155 zł , po odjeciu vatu . Zgłosił problem , ale powiedzieli tylko , że otrzymali rozkaz od producenta o podwyzszenie cen .
Ale nieraz można coś ciekawego upolować . więc radzę się przejść.
Purcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-02, 09:14   #12
mad86
Zakorzenienie

ja dzis kupilam laptopa 600zl taniej w sklepach internetowych jest min. 400zl drozej. a cena pierwotna byla taka sama jak przed promocja wiec to zadna podpucha. Pozostale modele, ktore mnie interesowaly tez byly duzo tansze.
-22% obejmowalo wszystkie produkty na sklepie. te nowe i te stare wiec nie byla to wyprzedaz staroci.

Edytowane przez mad86
Czas edycji: 2010-05-02 o 09:17
mad86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-02, 09:32   #13
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mad86 Pokaż wiadomość
ja dzis kupilam laptopa 600zl taniej w sklepach internetowych jest min. 400zl drozej. a cena pierwotna byla taka sama jak przed promocja wiec to zadna podpucha. Pozostale modele, ktore mnie interesowaly tez byly duzo tansze.
-22% obejmowalo wszystkie produkty na sklepie. te nowe i te stare wiec nie byla to wyprzedaz staroci.
Klient tak naprawdę nie wie który towar należy do "old stocku" wiedzą o tym tylko pracownicy i starają się jak najbardziej eksponować taki produkt. Wiem na jakiej zasadzie się to odbywa, bo parę lat temu mój brat pracował w jednym takim sklepie i opowiadał mi o takich "promocjach"

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-02, 09:36   #14
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Niektóre ceny są podnoszone wcześniej, niektóre nie. Ale tak jest na co dzień, nie tylko przy takiej wyprzedaży
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-02, 09:43   #15
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Nie ufam Media Markt - już raz moi rodzice się okropnie nacięli kupując w jakiejś "wielkiej promocji' telewizor - który w pierwszym lepszym sklepie internetowym był kilka stów tańszy. Ostatnio moja mama szukała sokowirówki i dobrze że nie kupiła - tylko kazała mi sprawdzić w ofertach sklepów internetowych.

Ja już w ogóle nie kupuję takiego sprzętu w marketach - zawsze wybieram sklepy internetowe.

Co nie oznacza że na kilkaset produktów nie można znaleźć jakiegoś smaczka rzeczywiście w okazyjnej cenie. Ale to trzeba mieć naprawdę szeroko otwarte oczy i zorientowanie jak jest w innych sklepach.

Media Markt traktuje tylko jak wystawkę produktów - jak czegoś szukam (np. ostatnio prostownicy dla siostry) to chodzę po takich sklepach, oglądam, testuję a potem i tak zamawiam w sklepach internetowych.

Edytowane przez mikia20
Czas edycji: 2010-05-02 o 09:48
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-02, 09:48   #16
lotta6
Zakorzenienie

Taaa, bylam dzisiaj. Akurat nie po cos dla siebie, tylko dla taty. No i kosztowalo to 1400 i a dzis po tej super promocji 1550, jakos tak.
Wiadomo, ze nie kazdy produkt mial podniesiona cene, ale pewnie licza ze ktos bedzie na szybko kupowal to moze przeplaci
Trzeba wchodzic po prostu z glowa na karku, zeby sie nie przejechac.
lotta6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-02, 12:29   #17
eyo
Zakorzenienie

mój brat w czasie tej akcji bez vatu kupił prawie rok temu 46 calowy telewizor prawie 800zł taniej.. do tej pory te telewizory w normalnej sprzedaży drożej stoją niż on wtedy kupił więc z zakupu byliśmy naprawdę w domu zadowoleni

najważniejsze to sprawdzać ceny bo różnie to bywa, można trafić na okazję a można dać sie wkręcić w machinę promocyjną, dlatego najlepiej sobie wybrac jakiś sprzęt i nawet u nich na sklepie w internecie sprawdzić ceny danego modelu i wtedy decydować

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-02, 14:56   #18
J U L K A
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
mój brat w czasie tej akcji bez vatu kupił prawie rok temu 46 calowy telewizor prawie 800zł taniej.. do tej pory te telewizory w normalnej sprzedaży drożej stoją niż on wtedy kupił więc z zakupu byliśmy naprawdę w domu zadowoleni

najważniejsze to sprawdzać ceny bo różnie to bywa, można trafić na okazję a można dać sie wkręcić w machinę promocyjną, dlatego najlepiej sobie wybrac jakiś sprzęt i nawet u nich na sklepie w internecie sprawdzić ceny danego modelu i wtedy decydować

W zeszłym roku, pod koniec wakacji , jakoś w sierpniu też była promocja bez vat-u. Podajże była wyprzedaż starych modeli laptopów. W telewizji także było dużo reklam, ale podawali konkretnie co, ile taniej i za jaką cenę. Pojechałam i kupiłam bardzo dobrego laptopa <firma Toshiba L300 2c5> o 400 zł taniej i jestem bardzo z niego zadowolona . Czyli czasami się opłaca...
Stary 2010-05-05, 09:54   #19
Wenila
Wtajemniczenie

Wyprzedają stary towar, a między tym powciskają towar, który ma zawyżoną cenę. Jeśli sprzedadzą niby bez Vatu to i tak na jedno im wyjdzie

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości