|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jak dokładnie obliczyc tydzień ciąży?
Kochane mam do Was takie pytanko bo sie troszke gubie. Na USG prawie 2 tyg temu wyszło mi ze jestem w 7tc. Trzy dni później moj ginekolog wyliczył z miesiaczki (ostatnia 3wrzesień) ze jestem w ósmym tygodniu. natomiast internetowy kalendarz ciążowy obliczył wtedy to to juz 9tydzień sie zaczął.
Jak na to patrzeć i komu wierzyć bo juz nie wiem który to tydzień ?? ![]()
![]() ![]() 24 maja o godz.3:05 z wagą 2900g 54cm długości przyszedł na świat NASZ Mikołajek ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/efafe35056.png http://www.suwaczek.pl/cache/f9ccc64e9c.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak dokładnie obliczyc tydzień ciąży?
Obie wersje są poprawne, ja trzymam się tej z dnia okresu.
A różnica dlatego, że przecież nie zaszłaś dokładnie w dzień miesiączki, prawda? Pi razy drzwi 2 tygodnie później, ale że ciężko dokładnie powiedzieć - przyjmuje się ten dzień miesiączki. A usg bierze pod uwagę wielkość dziecka. Co też mylące nieco, bo dziecko może być małe, i wygląda na młodsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Tak jak pisała szajajaba obie wersje są prawidłowe.
Zazwyczaj ciążą z usg jest o 2 tygodnie młodsza od tej z OM, pod warunkiem, że miałaś regularne miesiączki. Ja akurat mam tylko termin z usg, ale to z tego względu, że miałam bardzo nieregularne. Na te internetowe kalendarze, to ja bym specjalnie nie zwracała uwagi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
ja sie slucham ginekologa usg raczej na drugim jmiejscu, a kalendarz internetowy to tylko orientacyjnie wiec raczej nie sugeruj sie nim,bo ginekologomawia z Toba Twoj przypadek indywidualnie a internet-nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jak miesiączki są nieregularne, to warto brać pod uwagę termin z tych początkowych usg, do 10 tygodnia...
Ponieważ na początku ciąża rozwija się podobnie u wszystkich, dopiero potem dzieciaczki rosną indywidualnie w swoim tempie...
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
też zauważyłam tą różnicę między tym co mówi lekarz a kalkulatorem internetowym i nie powiedziałabym, że kalkulator internetowy źle liczy... liczy inaczej. moje obliczenia na zwykłym kalendarzu licząc od ostatniej @ były identyczne z tym co pisał mi kalkulator ciążowy na necie.
Kalkulator na necie liczy idealnie od pierwszego dnia ostatniej @ i wychodzi w którym aktualnie jesteśmy tc. A mój były lekarz liczył "na oko" biorąc za pierwszy tydzień ciąży - 7 dzień od pierwszego dnia ostatniej @ i wychodzi który tc w pełni skończyliśmy. I również się zdziwiłam, kiedy ja mówię na pierwszej wizycie lekarzowi, że od ost @ powinnam być w 7tc a on licząc szybko na palcach naliczył 6tc ![]() No ale chyba najbardziej wiarygodny wiek płodu jest ten z usg ![]() Edytowane przez Kakusia Czas edycji: 2009-11-10 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I na wątku u mnie podobnie - dzień, dwa różnicy w dzieciaczkach, a wielkości inne, nawet o 1cm i całkiem inne terminy porodów wg. tych wielkości. Cytat:
Ostatnio wrzuciłam sobie w swój z ciekawości kiedy mam usg prenatalne i mnie szokło, bo wyliczył mi tp dobrze, ale wiek ciąży od potencjalnej owulacji. Więc dwa tyg. mniej niż liczy gin. ![]() Wg mnie najbardziej wiarygodny wiek płodu to jest ten z terminu okresu, jeśli kobieta wie kiedy miała owu. ![]() Ja wiem i widzę różnicę i w kalkulatorach i w wielkości malucha. Wg dziecka to już miałam termin na koniec maja i na 12 maja (tak podrosło), a wg okresu mam mieć 18 maja - i ten jest najbliższy prawdy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do terminu u mnie termin który wylicza mi kalkulator (czyli wg ostatniej @) oraz termin z usg - jest taki sam - 29 maj ![]() ![]() Edytowane przez Kakusia Czas edycji: 2009-11-10 o 13:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Taż bardziej ufam temu, co mówi ostatni okres ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
1. termin z miesiączek: 26 VI (długie cykle)
z usg: 6 VII, 8 VII poród 7 lipca wywoływany oksytcyną, nie ruszyło -> cc 2. termin z mies.; 20 termin z usg 17 poród 13 3. termin z miesiączek idealnie pokrywa się z 1 usg 2 usg: dwa dni wcześniej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Nie zapominajmy, że ciąża prawidłowa mieści się w widełkach 38-42 tygodnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Może to w czymś pomoże: wpiszcie w google " reguła Naagelego" - tym często posługują się lekarze; z kolei jeśli zna się (lub podejrzewa) datę owulacji należy dodać 266 dni - to chyba najbliższy prawdy sposób
Pozdrowini dla wszystkich wizażowych Fasolek ![]()
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
witam mam pytanie. ostatnio miesiaczkę miałam 15 grudnia 2009- cykle miałam nieregularne. dzidzia juz ma 6 miesiecy. według mnie dziecko powstało 26 grudnia, jednak lekarz na podstawie usg stwierdza ze dziecko jest o ponad tyg starsze.. czy to mozliwe zebym zaszała w ciaze w ostatni dzien miesiaczki albo dzien po miesiączce? tym bardziej ze kochałam sie z meżem stosując przerwany stosunek. dopiero 26 grudnia maż skonczył we mnie. czy mozliwe zeby usg myliło sie ponad tydz? sprzęt jest profesjonalny.... czy moj dzidzius poprostu szybko rosnie i bedzie kawał chłopa tak jak tata?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:18.