![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Bułgaria Swięty Włas- BARDZO WAŻNE!!!!
Witam
![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bułgaria Swięty Włas- BARDZO WAŻNE!!!!
Hello.
Ja byłam !!! Było super. A jedziesz może z Alfa Star?? Pytam bo wiem, że mieli w ofercie właśnie ten hotel. Jeżeli tak to fajni rezydenci byli ![]() Koło hotelu tylko przejeżdżałam - wrażenie dobre. Miejscowość jak dla mnie super. Dużo hoteli dopiero powstaje, ale nie pracowali robotnicy akurat jak my byliśmy, więc w sezonie chyba nie robią. Na plaży sporo miejsca na własny ręcznik (nie masz obowiązku wypożyczania parasola i leżaka. W Sł. Brzegu natomiast miejsca wolnego byś nie znalazła). Chociaż nie wiadomo jak jest tam w pełnym sezonie. Polecam jedzenie (nie pamiętam nazwy) u Bułgara, który bardzo dobrze mówi po Polski. Od ryneczku trzeba wejść w ulicę, w którą wjeżdża autobus (tam na miejscu już sie zorientujecie na pewno, chodzi o miejscowy autobus do Sł. Brzegu) i po prawej stronie druga knajpa z kolei - pyszne i niedrogie jedzonko. Uważaj w kantorach - próbowali nas oszukać. Hm nie wiem co jeszcze napisać. Nam baaarzo się tam podobało - byliśmy w aparthotelu Babewa. Jedyny minus to, że z plaży jak się wraca to pod górkę ![]() Jak będziesz chciała więcej szczegółów - pytaj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
hej ja tez jade za kilka dni do Bułgari zabardzo mi sie nie chce bo kraj wydaje mi sie dosc malo ciekawy co roku jezdzilam do hiszpani teneryfa majorka itd !! ile masz lat?? moze sie spotkamy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
iwa_iw
![]() dzięki za odp. ![]() ![]() skoro kazałaś pytać no to oczywiście mam coś jeszcze w zanadrzu ![]() aha słyszałam jeszcze że w bułgarii mają tanie i fajne ciuchy! to prawda??( jakie ceny?) jak możesz POMÓŻ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Polecam musake, kebap oczywiście (zupełnie inne niż w Grecji czy u nas w Polsce), koniecznie białe winko coś tam..izba (żółta etykietka i cyrylicą nazwa, ale napis izba napewno poznasz), sałatkę szopską, ale owczarska bardziej mi smakowała, spróbuj też o ile lubisz tamtejszych jogurtów i kefirów a w tej kanjpce co polecałam wypij ajran takie coś pomiędzy kefirem a maślanką - na upały bardzo orzeźwiające. Bardzo smakowała mi też potrawa (chyba giuwecz to było) ala gulasz. bardzo pyszne i żałuję, że zjadłam w ostatnim dniu naszego pobytu.
Byliśmy 11-25 czerwca i drugi tydzień był tak upalny, że ho ho. Jeśli wybierasz się na jakieś wycieczki to do Nessebaru jedź na własną rękę. To taki starożytny półwysep, ładnie wygląda, ale jak tam wejdziesz to tak jak w Krakowie Floriańska a w Zakopcu Krupówki razem wzięte. Stragan na straganie, ceny kosmos, tak samo uważaj tam na knajpy, bo nie dają cennika trunków do picia, a rachunków małych później nie przynoszą. Przynajmniej w porównaniu do Własu. Co do ciuchów. Świetne bluzki, torby, paski, itp. Ceny porównywalne do naszych. Generalnie to co w lewach pomnożych razy 2 i wychodzi w zł ![]() Co do tramnsportu do Nesseberu to bez problemu dojedziesz najpierw autobusem do Słonecznego a później tam przesiadka to Nessebaru. Napewno się zorientujecie a na miejscu na drugi dzień będziecie mieć pewnie spotkanie organizacyjne gdzie rezydenci wszystko wam powiedzą. Bardzo tani alkohol ![]() ![]() Ja hamowałam się jak mogłam, żeby nie wydać całej kasy w pierwszym tygodniu ![]() Jak o czymś chcesz jeszcze wiedzieć - pytaj ![]() Aha. W słonecznym brzegu przy głownej drodze i deptaku do plaży jest masa ale to masa stoisk z ciuchami, plytami zegrakami. No jest wszystko. Targuj się ile wlezie zwłaszcza jak kupujesz kilka rzeczy jednocześnie. Z Własu to jakieś 10-15 minut autobusem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
dzięki serdeczne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
O angielski generalnie dość ciężko
![]() ![]() Natomiast zauważyliśmy, że w sklepach Bułgarzy nastawieni są obojętnie. Może my tak trafiliśmy, ale żadko ktoś się uśmiechnął czy podziękował. Młodzi i nieliczni starsi byli bardzo mili i próbowali nawet uczyć się od nas cen po polsku ![]() Zależy na kogo traficie jak wszędzie ![]() My kupowaliśmy na jednym stoisku 3 koszule mojemu nerzconemu i Pani podała jakąś tam kwotę - już nie pamiętam. Powiedziałam rabat czy coś takiego i odrazu wiadomo było o co mi chodzi ![]() ![]() Jak masz jeszcze jakieś pytania - pisz śmiało ![]() Zadzroszczę Ci, pojechałabym tam znowu. Daj znać jak wrócisz czy Ci się podobało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
dzięki serdeczne jeszcze raz
![]() pytam bo nie wiem czy mam zabierać czy raczej może być na miejscu? pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że to zależy od hotelu
![]() My w Babewie na piętrze mieliśmy deski z żelazkami. Do tego tv i z domu wzieliśmy takie malutkie dvd i czasami wieczorkami coś z płytki sobie oglądnęliśmy a miejsca mniej niż laptop zajmowało. Ręczniki oczywiście były wymieniane codziennie a my nawet na balkonie mieliśmy sznurek z klamerkami, więc nawet swojego nie musiałam mocować ![]() Nie zdziw się jednak jak w łazience nie będzie brodzika. U nich jest tak, że masz bojler, kibelek i poprostu natrysk z kratką na podłodze. Jednak codziennie wszystko było myte a przy takich upałam momentalnie cała łazienka była suchutka. Trzeba jedynie uważać żeby papierku toaletowego nie zamoczyć zbyt mocno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A z jakiego miasta jestes??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
z okolic łodzi
![]() a może był ktoś konkretnie w hotelu do którego sie wybieram(ONIKS) i mógłby się podzielić wrażeniami? a co sądzicie o aquaparku w słonecznym brzegu i nesseberze?? Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2008-04-06 o 18:41 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nesseber jest ciekawy, bardzo ładny, ale zatłoczony, pełno straganów z badziewiem, ale są też fajne rzeczy, np. ceramika (mnie się bardzo podobają te charakterystyczne bułgarskie wzory). Można do niego sobie zrobić spacer plażą w SŁ Brzegu, bo to jest tak, że ta plaża (b. długa) jest w takiej zatoce i po prawej na cypelku jest Nessebar a po lewej Św. Wlas. Oczywiście pełno fajnych restauracji w różnych zakamarkach
![]() W Aquaparku nie byłam. A jedzenie rzeczywiście pyszne, ze swej strony polecam czuszkę bjurek (nadziewana papryka - cudo) i ser sirene, który oni dodają do wszystkiego prawie. No i oczywiście rybki caca! Do pogryzania przy piwku. Wino jest naprawdę przepyszne i niesamowicie tanie, za ok 4 lewa masz już butelkę naprawdę dobrego wina (8zł) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
My bylismy w aquaparku. Najlepij wybrać się tam po 15, wtedy są tańsze bilety a do 19 można poszaleć. Nie wolno wnosić jedzenia i picia ale maleńką ilość da się przemycić. Jest nowy aquapark między Rawdą a Neseberem. Później podam linki abyś mogła wejść na strony obu AP obejrzeć zdjęcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
hejka
![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
błagam piszcie jeszcze co wiecie
![]() CZY KTOŚ BYŁ W ONIKSIE ![]() AHA Bittersweet17 z tego co wiem w polowie września też jest w Bułgarii gorąco ![]() ![]() PS: Za 4 godz. wyruszam!!!!! ![]() ![]() ![]() Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2008-04-06 o 18:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Słoneczny Brzeg www.aquapark.bg Neseber www.aquaparadise-bg.com Złote Piaski www.aquapolis.net Życzę Ci udanych wakacji. W BG jest fajnie. My lecimy 24.08 do Neseberu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Stronka aquaparku w Złotych Piaskach jest chwilowo niedostępna.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
no więc wróciłam. bylo super no i teraz ja służe pomocą w nurtujących pytaniach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Cieszę się, że Ci się podobało. Ja chętnie bym tam wróciła......
Myślimy już o przyszłorocznym wyjeździe, ale myślimy żeby zobaczyć coś innego. Może Tunezja, zobaczymy jeszcze. Jaką pogodę miałaś, upały straszne?? Jak hotel, jedzenie?? Dużo ludzisków? Byłaś w Słonecznym Brzegu?? Na jakiś wycieczkach?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
pogoda super, upały tak do 36-7 st. tylko pierwszego dnia padało i było ciut chłodniej.
hotel też był świetny. malutki, cichy (my mieliśmy dwa pokoje na samej górze więc całe piętro było dla nas ![]() śniadania mieliśmy wykupione i chodziliśmy na nie do hotelu Sviety Vlas. szwecki stół i sporo do wyboru. były, np: jajka na twardo, jajecznica bądź omlet, parówki na ciepło, kiełbasa taka podsmażana , mleko i do tego płatki czekoladowe, zwykłe lub musli, miód dżem, pomidory, ogórki, ser biały i żółty, jakiś twarożek, owoce, kilka rodzajów ciastek i ciasto no i oczywiście pieczywo, chleb bisały i razowy. do picia herbata, kawa, lub dwa rodzaje soków. naprawdę świetne. na obiady chodziliśmy już na miasto. RÓWNIEŻ POLECAM JEDZENIE U TEGO BUŁGARA KNAJPA SIĘ NAZYWA "STARY ORZECH". BROŃ BOŻE NIE WCHODZIĆ DO TEJ POMIĘDZY "GERANĄ" A "ORZECHEM". nazwy nie pamiętam coś na "T". jedzeni straszne i z niespodziankami. my mieliśmy główke szprotki w frytkach i rzęsy w soku. ogólnie jest tam syf i anemiczna obsługa!!! natomiast w orzechu wszystko oh i ah. jedzenie pychota, czyściutko naprawę GORĄCO POLECAM!!! w słonecznym brzegu byłam dwa razy . nie na wycieczkach tylko tak pochodzić po straganach. pełno kelnerów wciągających do knajp ![]() na wycieczce natomiast byłam w nesseberze. miałam ją gratis dlatego ze wcześniej wykupiłam wczasy. było fajnie zwiedzaliy miasto a rezydent dużo wiedział o cerkwiachi takich tam. potem mieliśmy ok. 1,5 h czasu wolnego no i to chyba na tyle. było świetnie i w przyszłym roku też chyba jedziemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
bułgaria święty włas
Wybieram się w podróż do Bułgarii w sierpniu, Święty Włas, hotel Czernomore, dojazd własny na dwa tygodnie. Proszę o jakieś komentarze, jeśli ktoś był. Wczasy wykupiłam w alfa starze i czytałam negatywne opinie, chciałabym je zweryfikować, niech ktoś mnie pocieszy, niech ktoś napisze, że alfa star to dobre biuro i Święty Włas nie jest dziurą.Czekam z niecierpliwością.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Dot.: bułgaria święty włas
Alfa star to dobre biuro ,bylam z nimi w bulgari i nie mam zastrzezen.
Sw wlas to jest dziura ![]() sw. wlas to hotele gl ulica i hotele przy morzu ,oczywiscie kazdy hotel zapewne ma jakies knajpki,organizuje imprezy ale cale zycie ,promenada miesci sie obok w sloncznym brzegu. sw. wlas -sloneczny -nesebar wszytsko to b. blisko i z komunikacja nie ma problemu ,tym bardziej jesli jedzieci wlasnym autem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
dzięki za odpowiedź, możesz mi jeszcze napisać coś o tym miasteczku, czy są tam jakieś atrakcje oprócz plaży i knajpek? Widziałaś może hotel czernomore? Interesuje mnie też wycieczka do stambłu, byłaś tam może?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Św. Wlas jest dobrą bazą wypadową do Słonecznego Brzegu. Dni mozna spędzać na plaży we Wlasie a wieczory w S.Brzegu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Alfa Star jes ok
![]() Natomiast w Bułgarii jest tania komunikacja autobusowa i można zwiedzić dużą część wybrzeża na własna rękę Aha, doczytałam, że jedziecie samochodem, to zmienia postać rzeczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Hotelu nie widzialm bo bylam w wlasie tlyko 1 dzien z slonecznego ,do stambulu osobiscie nie jechalam ale byly znajomi z wycieczki i dziewczyny byly zadowolone co prawda podroz 8 godzin w scisku ale bylo wdg nich warto ,im zalezalo na tej wycieczce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
dziex za information! w sumie to ma byc moja podroz poslubna, mam nadzieje, ze bedzie cudownie i wrocimy opaleni i wypoczeci i jak nowi, chcemy jeszcze po drodze wpasc na imprezke do budapesztu- nan tam kumpla to zapewne pokaze nam to, co najcenniejsz w tym miescie, ale zastanawiamy sie nad TRANSYLWNAIA bo jest po drodze, zamek wielkiego Draculi itp moze malo romantyczne, ale Dracula chyba z milosci zostal kim zostal(jest)na razie jestem spkojna, ale pewnie przed wyjazdem bede miala znowu mnostwo pytan...w kazdy razie dzieki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:59.