Bułgaria Swięty Włas- BARDZO WAŻNE!!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-01, 15:50   #1
niepozorna
Zakorzenienie

Exclamation

Bułgaria Swięty Włas- BARDZO WAŻNE!!!!

Witam. Za kilka dni wyjeżdzam do Bułgarii, miejscowość Swięty Włas ( koło słonecznego brzegu). No i tu pojawia sie moje pytanie: czy ktoś był? Jakie wrażenia? I jak byliście to w którym hotelu? ( ja jadę do Oniksa!). Bardzo proszę o odpowiedzi!!!
Pozdrawiam
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-01, 16:19   #2
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw
Dot.: Bułgaria Swięty Włas- BARDZO WAŻNE!!!!

Hello.
Ja byłam !!!
Było super. A jedziesz może z Alfa Star?? Pytam bo wiem, że mieli w ofercie właśnie ten hotel. Jeżeli tak to fajni rezydenci byli
Koło hotelu tylko przejeżdżałam - wrażenie dobre.
Miejscowość jak dla mnie super. Dużo hoteli dopiero powstaje, ale nie pracowali robotnicy akurat jak my byliśmy, więc w sezonie chyba nie robią.
Na plaży sporo miejsca na własny ręcznik (nie masz obowiązku wypożyczania parasola i leżaka. W Sł. Brzegu natomiast miejsca wolnego byś nie znalazła). Chociaż nie wiadomo jak jest tam w pełnym sezonie.
Polecam jedzenie (nie pamiętam nazwy) u Bułgara, który bardzo dobrze mówi po Polski. Od ryneczku trzeba wejść w ulicę, w którą wjeżdża autobus (tam na miejscu już sie zorientujecie na pewno, chodzi o miejscowy autobus do Sł. Brzegu) i po prawej stronie druga knajpa z kolei - pyszne i niedrogie jedzonko.
Uważaj w kantorach - próbowali nas oszukać.
Hm nie wiem co jeszcze napisać. Nam baaarzo się tam podobało - byliśmy w aparthotelu Babewa.
Jedyny minus to, że z plaży jak się wraca to pod górkę
Jak będziesz chciała więcej szczegółów - pytaj
Iwa_iw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-01, 16:34   #3
gaba07
Przyczajenie

hej ja tez jade za kilka dni do Bułgari zabardzo mi sie nie chce bo kraj wydaje mi sie dosc malo ciekawy co roku jezdzilam do hiszpani teneryfa majorka itd !! ile masz lat?? moze sie spotkamy (wiem ze nie ) ale kto wie
gaba07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-02, 15:22   #4
niepozorna
Zakorzenienie

iwa_iw
dzięki za odp. tak, jade z alfa star.
skoro kazałaś pytać no to oczywiście mam coś jeszcze w zanadrzu. chciałam cie jeszcze spytać kiedy byłaś i jakie jedzonko polecasz( chodzi mi o konkretne potrawy)?
aha słyszałam jeszcze że w bułgarii mają tanie i fajne ciuchy! to prawda??( jakie ceny?)
jak możesz POMÓŻ
Stary 2007-08-02, 16:08   #5
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Polecam musake, kebap oczywiście (zupełnie inne niż w Grecji czy u nas w Polsce), koniecznie białe winko coś tam..izba (żółta etykietka i cyrylicą nazwa, ale napis izba napewno poznasz), sałatkę szopską, ale owczarska bardziej mi smakowała, spróbuj też o ile lubisz tamtejszych jogurtów i kefirów a w tej kanjpce co polecałam wypij ajran takie coś pomiędzy kefirem a maślanką - na upały bardzo orzeźwiające. Bardzo smakowała mi też potrawa (chyba giuwecz to było) ala gulasz. bardzo pyszne i żałuję, że zjadłam w ostatnim dniu naszego pobytu.
Byliśmy 11-25 czerwca i drugi tydzień był tak upalny, że ho ho.
Jeśli wybierasz się na jakieś wycieczki to do Nessebaru jedź na własną rękę. To taki starożytny półwysep, ładnie wygląda, ale jak tam wejdziesz to tak jak w Krakowie Floriańska a w Zakopcu Krupówki razem wzięte. Stragan na straganie, ceny kosmos, tak samo uważaj tam na knajpy, bo nie dają cennika trunków do picia, a rachunków małych później nie przynoszą. Przynajmniej w porównaniu do Własu.
Co do ciuchów. Świetne bluzki, torby, paski, itp. Ceny porównywalne do naszych. Generalnie to co w lewach pomnożych razy 2 i wychodzi w zł
Co do tramnsportu do Nesseberu to bez problemu dojedziesz najpierw autobusem do Słonecznego a później tam przesiadka to Nessebaru. Napewno się zorientujecie a na miejscu na drugi dzień będziecie mieć pewnie spotkanie organizacyjne gdzie rezydenci wszystko wam powiedzą.
Bardzo tani alkohol Do 10 lewa (20 zł) kupisz litr alkohlu bez problemu, typu gin, tequila, whisky czy brandy. Piw cen już nie pamiętam , ale najbardziej opłacało kupować się w dużych plastikowych butelkach. Kamenitza, Burgasko i jeszcze jakieś tam były
Ja hamowałam się jak mogłam, żeby nie wydać całej kasy w pierwszym tygodniu
Jak o czymś chcesz jeszcze wiedzieć - pytaj
Aha. W słonecznym brzegu przy głownej drodze i deptaku do plaży jest masa ale to masa stoisk z ciuchami, plytami zegrakami. No jest wszystko. Targuj się ile wlezie zwłaszcza jak kupujesz kilka rzeczy jednocześnie.
Z Własu to jakieś 10-15 minut autobusem.
Stary 2007-08-02, 17:35   #6
niepozorna
Zakorzenienie

dzięki serdeczne bardzo mi pomogłaś mam jeszcze ostatnie pytanie: w jakich językach można się dogadać na tych wszystkich straganach??
Stary 2007-08-02, 17:42   #7
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

O angielski generalnie dość ciężko Zdaża się jednak, że umieją, zwłaszcza młodzi. My umiemy tylko angielski i jakoś poszło Napewno się dogadacie.
Natomiast zauważyliśmy, że w sklepach Bułgarzy nastawieni są obojętnie. Może my tak trafiliśmy, ale żadko ktoś się uśmiechnął czy podziękował. Młodzi i nieliczni starsi byli bardzo mili i próbowali nawet uczyć się od nas cen po polsku
Zależy na kogo traficie jak wszędzie
My kupowaliśmy na jednym stoisku 3 koszule mojemu nerzconemu i Pani podała jakąś tam kwotę - już nie pamiętam. Powiedziałam rabat czy coś takiego i odrazu wiadomo było o co mi chodzi Udało się trochę zejść z ceny. Wiadomo, że nie jakąś okrągłą sumkę, ale zawsze coś
Jak masz jeszcze jakieś pytania - pisz śmiało
Zadzroszczę Ci, pojechałabym tam znowu.
Daj znać jak wrócisz czy Ci się podobało

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-02, 18:23   #8
niepozorna
Zakorzenienie

dzięki serdeczne jeszcze raz no to zadam ci mam nadzieję ostatnie pytanie: chodzi mi mianowicie o pokoje, tzn. jak jest z wyposarzeniem, czy zdarzają się żelazka?
pytam bo nie wiem czy mam zabierać czy raczej może być na miejscu?
pozdrawiam
Stary 2007-08-02, 18:56   #9
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Wydaje mi się, że to zależy od hotelu
My w Babewie na piętrze mieliśmy deski z żelazkami. Do tego tv i z domu wzieliśmy takie malutkie dvd i czasami wieczorkami coś z płytki sobie oglądnęliśmy a miejsca mniej niż laptop zajmowało.
Ręczniki oczywiście były wymieniane codziennie a my nawet na balkonie mieliśmy sznurek z klamerkami, więc nawet swojego nie musiałam mocować
Nie zdziw się jednak jak w łazience nie będzie brodzika. U nich jest tak, że masz bojler, kibelek i poprostu natrysk z kratką na podłodze. Jednak codziennie wszystko było myte a przy takich upałam momentalnie cała łazienka była suchutka. Trzeba jedynie uważać żeby papierku toaletowego nie zamoczyć zbyt mocno
Stary 2007-08-02, 18:56   #10
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

A z jakiego miasta jestes??
Stary 2007-08-02, 19:05   #11
niepozorna
Zakorzenienie

z okolic łodzi, a co?

a może był ktoś konkretnie w hotelu do którego sie wybieram(ONIKS) i mógłby się podzielić wrażeniami?
a co sądzicie o aquaparku w słonecznym brzegu i nesseberze??

Edytowane przez magdziaS
Czas edycji: 2008-04-06 o 18:41

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-03, 16:22   #12
nebraska
Zakorzenienie

Nesseber jest ciekawy, bardzo ładny, ale zatłoczony, pełno straganów z badziewiem, ale są też fajne rzeczy, np. ceramika (mnie się bardzo podobają te charakterystyczne bułgarskie wzory). Można do niego sobie zrobić spacer plażą w SŁ Brzegu, bo to jest tak, że ta plaża (b. długa) jest w takiej zatoce i po prawej na cypelku jest Nessebar a po lewej Św. Wlas. Oczywiście pełno fajnych restauracji w różnych zakamarkach

W Aquaparku nie byłam. A jedzenie rzeczywiście pyszne, ze swej strony polecam czuszkę bjurek (nadziewana papryka - cudo) i ser sirene, który oni dodają do wszystkiego prawie. No i oczywiście rybki caca! Do pogryzania przy piwku. Wino jest naprawdę przepyszne i niesamowicie tanie, za ok 4 lewa masz już butelkę naprawdę dobrego wina (8zł)

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-04, 08:17   #13
niepozorna
Zakorzenienie

a może ktoś był jednak w aquaparku?

Prostujemy zą
bki
Stary 2007-08-04, 12:38   #14
tymonek
Raczkowanie

My bylismy w aquaparku. Najlepij wybrać się tam po 15, wtedy są tańsze bilety a do 19 można poszaleć. Nie wolno wnosić jedzenia i picia ale maleńką ilość da się przemycić. Jest nowy aquapark między Rawdą a Neseberem. Później podam linki abyś mogła wejść na strony obu AP obejrzeć zdjęcia.
tymonek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-04, 13:36   #15
niepozorna
Zakorzenienie

o tak, tak poproszę linki tylko ja dziś w nocy wyjeżdzam więc jakbyś mogła...

Prostujemy zą
bki
Stary 2007-08-04, 16:27   #16
bittersweet17
Raczkowanie

GG do bittersweet17 Send a message via Skype™ to bittersweet17

hejka mam pytanie do osób którew były w Bułgarii był ktoś we Wrzesniu? myslicie ze bedą dalej upały tak w połowie wrzesnia? bo wybieram sie do Bułgarii ale niestety dopiero we wrzesniu...
Pozdrawiam
bittersweet17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-04, 18:51   #17
niepozorna
Zakorzenienie

błagam piszcie jeszcze co wiecie
CZY KTOŚ BYŁ W ONIKSIE

AHA Bittersweet17 z tego co wiem w polowie września też jest w Bułgarii gorąco fakt może nie są to 40 stopniwe upały jak teraz ale na ok. 25 stopni można liczyć

PS: Za 4 godz. wyruszam!!!!!

Prostujemy zą
bki

Edytowane przez magdziaS
Czas edycji: 2008-04-06 o 18:40
Stary 2007-08-04, 20:11   #18
tymonek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
o tak, tak poproszę linki tylko ja dziś w nocy wyjeżdzam więc jakbyś mogła...
Podaję linki:
Słoneczny Brzeg www.aquapark.bg
Neseber www.aquaparadise-bg.com
Złote Piaski www.aquapolis.net
Życzę Ci udanych wakacji. W BG jest fajnie. My lecimy 24.08 do Neseberu.
Stary 2007-08-04, 20:17   #19
tymonek
Raczkowanie

Stronka aquaparku w Złotych Piaskach jest chwilowo niedostępna.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-22, 12:27   #20
niepozorna
Zakorzenienie

no więc wróciłam. bylo super no i teraz ja służe pomocą w nurtujących pytaniach

Prostujemy zą
bki
Stary 2007-08-22, 12:33   #21
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Cieszę się, że Ci się podobało. Ja chętnie bym tam wróciła......
Myślimy już o przyszłorocznym wyjeździe, ale myślimy żeby zobaczyć coś innego. Może Tunezja, zobaczymy jeszcze.

Jaką pogodę miałaś, upały straszne?? Jak hotel, jedzenie?? Dużo ludzisków?
Byłaś w Słonecznym Brzegu?? Na jakiś wycieczkach??
Stary 2007-08-23, 10:48   #22
niepozorna
Zakorzenienie

pogoda super, upały tak do 36-7 st. tylko pierwszego dnia padało i było ciut chłodniej.
hotel też był świetny. malutki, cichy (my mieliśmy dwa pokoje na samej górze więc całe piętro było dla nas). sprzątane było codziennie, ręczniki wymieniane co 3 dni, a pościel raz w tygodniu. wszystko tak jak zapewnialo biuro podróży. obsługa też bardzo miła.
śniadania mieliśmy wykupione i chodziliśmy na nie do hotelu Sviety Vlas. szwecki stół i sporo do wyboru. były, np: jajka na twardo, jajecznica bądź omlet, parówki na ciepło, kiełbasa taka podsmażana , mleko i do tego płatki czekoladowe, zwykłe lub musli, miód dżem, pomidory, ogórki, ser biały i żółty, jakiś twarożek, owoce, kilka rodzajów ciastek i ciasto no i oczywiście pieczywo, chleb bisały i razowy. do picia herbata, kawa, lub dwa rodzaje soków. naprawdę świetne. na obiady chodziliśmy już na miasto. RÓWNIEŻ POLECAM JEDZENIE U TEGO BUŁGARA KNAJPA SIĘ NAZYWA "STARY ORZECH". BROŃ BOŻE NIE WCHODZIĆ DO TEJ POMIĘDZY "GERANĄ" A "ORZECHEM". nazwy nie pamiętam coś na "T". jedzeni straszne i z niespodziankami. my mieliśmy główke szprotki w frytkach i rzęsy w soku. ogólnie jest tam syf i anemiczna obsługa!!!
natomiast w orzechu wszystko oh i ah. jedzenie pychota, czyściutko naprawę GORĄCO POLECAM!!!
w słonecznym brzegu byłam dwa razy . nie na wycieczkach tylko tak pochodzić po straganach. pełno kelnerów wciągających do knajp
na wycieczce natomiast byłam w nesseberze. miałam ją gratis dlatego ze wcześniej wykupiłam wczasy. było fajnie zwiedzaliy miasto a rezydent dużo wiedział o cerkwiachi takich tam. potem mieliśmy ok. 1,5 h czasu wolnego
no i to chyba na tyle. było świetnie i w przyszłym roku też chyba jedziemy

Prostujemy zą
bki
Stary 2008-02-17, 21:09   #23
eewok
Przyczajenie

bułgaria święty włas

Wybieram się w podróż do Bułgarii w sierpniu, Święty Włas, hotel Czernomore, dojazd własny na dwa tygodnie. Proszę o jakieś komentarze, jeśli ktoś był. Wczasy wykupiłam w alfa starze i czytałam negatywne opinie, chciałabym je zweryfikować, niech ktoś mnie pocieszy, niech ktoś napisze, że alfa star to dobre biuro i Święty Włas nie jest dziurą.Czekam z niecierpliwością.
eewok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-18, 12:28   #24
paula78
Zakorzenienie

Dot.: bułgaria święty włas

Alfa star to dobre biuro ,bylam z nimi w bulgari i nie mam zastrzezen.
Sw wlas to jest dziura ale na szczescie jest b. blisko slonecznego brzegu i autobusy jezdza bardzo czesto wiec mozna podjechac w kazdej chwili.
sw. wlas to hotele gl ulica i hotele przy morzu ,oczywiscie kazdy hotel zapewne ma jakies knajpki,organizuje imprezy ale cale zycie ,promenada miesci sie obok w sloncznym brzegu.
sw. wlas -sloneczny -nesebar wszytsko to b. blisko i z komunikacja nie ma problemu ,tym bardziej jesli jedzieci wlasnym autem.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-18, 12:44   #25
eewok
Przyczajenie

dzięki za odpowiedź, możesz mi jeszcze napisać coś o tym miasteczku, czy są tam jakieś atrakcje oprócz plaży i knajpek? Widziałaś może hotel czernomore? Interesuje mnie też wycieczka do stambłu, byłaś tam może?
Stary 2008-02-19, 18:52   #26
tymonek
Raczkowanie

Św. Wlas jest dobrą bazą wypadową do Słonecznego Brzegu. Dni mozna spędzać na plaży we Wlasie a wieczory w S.Brzegu.
Stary 2008-02-19, 19:20   #27
nebraska
Zakorzenienie

Alfa Star jes ok We Własie nie byłam, ale w SŁ Brzegu tak - oba miasta leżą w tej samej zatoce. Co do Stambułu - nam to odradzono - podobno b. długa podróż, tam b. krótki pobyt - bo to jest jednak daleko, dalej niż by się zdawało. I ponoć często bardzo długo się czeka na granicy, co dodatkowo skraca pobyt w Stambule

Natomiast w Bułgarii jest tania komunikacja autobusowa i można zwiedzić dużą część wybrzeża na własna rękę

Aha, doczytałam, że jedziecie samochodem, to zmienia postać rzeczy

Fragrantica

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-19, 21:10   #28
paula78
Zakorzenienie

Hotelu nie widzialm bo bylam w wlasie tlyko 1 dzien z slonecznego ,do stambulu osobiscie nie jechalam ale byly znajomi z wycieczki i dziewczyny byly zadowolone co prawda podroz 8 godzin w scisku ale bylo wdg nich warto ,im zalezalo na tej wycieczce.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-25, 20:15   #29
eewok
Przyczajenie

dziex za information! w sumie to ma byc moja podroz poslubna, mam nadzieje, ze bedzie cudownie i wrocimy opaleni i wypoczeci i jak nowi, chcemy jeszcze po drodze wpasc na imprezke do budapesztu- nan tam kumpla to zapewne pokaze nam to, co najcenniejsz w tym miescie, ale zastanawiamy sie nad TRANSYLWNAIA bo jest po drodze, zamek wielkiego Draculi itp moze malo romantyczne, ale Dracula chyba z milosci zostal kim zostal(jest)na razie jestem spkojna, ale pewnie przed wyjazdem bede miala znowu mnostwo pytan...w kazdy razie dzieki
Stary 2008-02-25, 21:07   #30
nebraska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eewok Pokaż wiadomość
ale zastanawiamy sie nad TRANSYLWNAIA bo jest po drodze, zamek wielkiego Draculi itp moze malo romantyczne, ale Dracula chyba z milosci zostal kim zostal(jest)na razie jestem spkojna, ale pewnie przed wyjazdem bede miala znowu mnostwo pytan...w kazdy razie dzieki
Ja nawet miałam marzenie, żeby wziąć slub w tym zamku, chociaż właściwie nie jest to wcale zamek Drakuli - taki pic na wodę. Ale podobno Transylwania jest piękna i tak - poczytaj wątek Rumunia

Fragrantica

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości