![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() mat-geo
Hej, czy Warto iść na ten profil do ogólniaka? Co po tym można studiować?
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: mat-geo
Hmm.. Zależy co będziesz zdawać na maturze.. Bo może Ci się coś odmienić i np będziesz zdawać biologie, chemie czy historię. A jeśli matma i geo. na maturze to np możesz iść na zarządzanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Geodezja i kartografia, geografia, turystyka, na polibudzie wszelkie ekonomie, matematyki, gdzie liczy się tylko matma ![]() Jest też sporo kierunków, na które liczy się coś/coś/geografia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Architektura jak najbardziej
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Na architekturę są z reguły takie progi, że bez dobrze zdanego egzaminu z rysunku i matur z fizyki i matmy ciężko się dostać
![]() Osobiście nie znam nikogo, kto po mat-geo celowałby w architekturę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
a to nie czasem klasa ekonomiczna?
ja na drzwiach otwartych w liceach patrzyłam na klasy humanistyczne, poszłam do mat-fiz-inf a w tym roku (2 klasa) chce sie przxepisac do ekonomicznej właśnie klasy : P zawsze sie mozna przeniesc. generalnie kieruj się pasją, zainteresowaniami, i marzeniami,...to długa i trudna droga wyboru, ale ważna i pożyteczna : ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja poszłam do klasy z rozszerzonymi przedmiotami takimi jak biologia, chemia i fizyką.. i żałuje.. Bo matury nie zamierzam zdawać z nich.. Szkoda, że uświadomiłam sobie to dopiero teraz..
Ale to nie ma znaczenia w jakiej klasie ktoś jest.. Ważne z czego maturę będzie zdawać.. Edytowane przez wiolusia00 Czas edycji: 2010-03-25 o 20:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
a moim zdaniem mimo wszystko najlepsza jest klasa ogólna.
patrzyłaś jak wyglada różnica programowa między tymi profilowanymi klasami? bo tak zazwyczaj to nic nie daje. u mnie klasa informatyczna miała więcej informatyki, jednak kończyło się to że grali CS. klasa biznes miała więcej podstaw przędsiębiortswa czy czegoś takiego. też nie byli zadowoleni z kierunku. więc moim zdaniem klasa ogólna najlepsza. i tak przed maturą będziesz miała fakultety dodtakowo (a przynajmniej najczęsciej tak jest) już z tych przedmiotów, które będziesz chciała zdawać.
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z kolei moi znajomi z architektury mówili mi, że jakaś połowa studentów z roku jest po klasach mat-geo ![]() Z mojej klasy 4 osoby poszły na geodezję, 4 na SGH, jedna koleżanka na fizykę techniczną ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- plywok, ale teraz chyba nie ma klas ogólnych ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiadomo, że można zdawać coś innego, ale jest jednak trudniej. [1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;18141314]Na architekturę (i urbanistykę) na najlepsze politechniki wymagany jest zestaw język + matematyka lub fizyka, więc po klasie mat-geo architektura - jak najbardziej. Z kolei moi znajomi z architektury mówili mi, że jakaś połowa studentów z roku jest po klasach mat-geo ![]() PW - matematyka, obcy PWr - matematyka, fizyka, polski, obcy PŁ - matematyka, fizyka, obcy. ![]() Ja przyznaję, że na mat-geo patrzę pod kątem swojej szkoły, gdzie jest to jedna ze słabszych klas, a większość to ci, którzy się nie dostali do mat-fizu albo kompletnie nie wiedzieli, gdzie iść ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Wybierając klasę w liceum jesteś praktycznie jeszcze w gimnazjum.. A przynajmniej ja w gimnazjum prawie nie myślałam o swoich studiach.. Znaczy trochę myślałam, ale plany mi się szybciutko zmieniły i uważam, że do matury jeszcze mi się coś zmieni.. A co do przygotowania do matury ? Hmm.. Zależy na jakich nauczycieli się trafi - moi od rozszerzonych przedmiotów uważają, że jak do takiej klasy przyszliśmy powinniśmy te rzeczy już dawno wiedzieć ..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Może być jeszcze logistyka, finanse i rachunkowość, ja jestem w mat-geo, jesli zdajesz matme i geo to np u mnie jest dużo więcej godzin z tych przedmiotów (7h matmy np) a nie muszę siedzieć już na przedmiotach mi niepotrzebnych jak fizyka czy chemia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
PW - matematyka, język obcy PG - matematyka, język obcy, język polski PŁ - matematyka, język obcy PK - język polski, historia lub historia sztuki, matematyka PWr - nie wiem, nie mogę znaleźć strony z przemiotami, mogłabyś wrzucić linka? koniec wyliczanki ![]() ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
ja poszłam na humana było fajnie, ale gdybym teraz jeszcze raz miała wybierać zdecydowanie byłby to mat-jęz
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;18142601]hmmm, chyba się nie zrozumiałyśmy
PW - matematyka, język obcy PG - matematyka, język obcy, język polski PŁ - matematyka, język obcy PK - język polski, historia lub historia sztuki, matematyka PWr - nie wiem, nie mogę znaleźć strony z przemiotami, mogłabyś wrzucić linka? koniec wyliczanki ![]() łał, rzeczywiście na łódzką nie liczy się architektura... zmyliło mnie, że dwie osoby u mnie z klasy idą tam, a normalnie przygotowują się do fizyki ![]() http://www.studiuj.pwr.wroc.pl/20612.xml ![]() Ja przyjęłam tą pierwszą trójkę... Swoją drogą dziwi mnie, że na architekturę się nie liczy fizyka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Twoi znajomi może chcą się asekurować fizyką,w razie gdyby nie dostali się na architekturę, bo najczęściej osoby nieprzyjęte na archi idą na budownictwo, a tam fizyka jest najczęściej potrzebna przy rekrutacji ![]() ![]() Z tego co słyszałam, to na archi nie ma jakiejś orki z fizyki, trwa ona jeden albo dwa semestry, potem wchodzą specjalne "fizyki", jak fizyka budowli, a to już podobno inna bajka, ciekawsz i całkiem znośna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;18143131]Dzięki za linka
![]() Twoi znajomi może chcą się asekurować fizyką,w razie gdyby nie dostali się na architekturę, bo najczęściej osoby nieprzyjęte na archi idą na budownictwo, a tam fizyka jest najczęściej potrzebna przy rekrutacji ![]() ![]() Z tego co słyszałam, to na archi nie ma jakiejś orki z fizyki, trwa ona jeden albo dwa semestry, potem wchodzą specjalne "fizyki", jak fizyka budowli, a to już podobno inna bajka, ciekawsz i całkiem znośna ![]() Kolega jakby się nie dostał, to idzie na transport. Ta druga osoba nie wiem ![]() Na budownictwo wystarczy już... Jedyny dotowany kierunek na PŁ i na 21 osób z mojej klasy, które chcą iść na PŁ, dzisiaj policzyłyśmy, że 10 będzie składać na budownictwo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Od siebie mogę dodać, żeby wybierać profil z myślą o kierunku studiów. O ile wiesz, co chcesz w życiu robić.
Ja myślałam o medycynie, ale poszłam na profil mat-geo, bo stwierdziłam, że za wysoko celuję. Myśli o medycynie nie uciekły, dlatego zmieniłam profil pod koniec 1 klasy na biol-chem-fiz. Jedyne czego żałuję to właśnie tego, że zrezygnowałam na początku, nie dałam sobie szansy. A potem było nadrabianie całego roku, co wcale łatwe nie było. Moje przesłanie brzmi [ ![]() Wybierz profil zgodny ze swoimi zainteresowniami i kierunkiem studiów, na który chcesz iść. Będzie łatwiej. ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
też jestem w mat-geo i jest to profil chyba najbardziej uniwersalny... Bo z jednej strony matematyka, a z drugiej bardziej humanistyczna niż ścisła geografia. Matematyka, wiadomo, ekonomie, rachunkowości itp, a geografia jest akceptowana na wielu kierunkach, nawet na prawie. Więc dla osób, które jeszcze dobrze nie wiedzą, w którym konkretnie kierunku chcą iść, wydaje mi się, że jest to odpowiedni profil
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do drugiego pogrubionego to chyba naprawdeę jesteś bardzo ambitna. jednak większość moich znajomych (jak i większość maturzystów mimo wszystko do nauki przykłada się na ostanią chwilę czy dopiero właśnie w trzeciej klasie). zresztą u mnie fakultety ne były tylko w trzeciej klasie ale i w drugiej. a więc miałam przez dwa lata. myślisz, że miałam dużo osób które już tak porządnie się uczyły w drugiej klasie do matury? nie. były to pojedyńcze ososby, ktore na koniec miały np pasek. Cytat:
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;18141314] Z mojej klasy 4 osoby poszły na geodezję, 4 na SGH, jedna koleżanka na fizykę techniczną ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- plywok, ale teraz chyba nie ma klas ogólnych ![]() ![]() u mnie też był niezły rozrzut. i na filologii mam, i na turytyce i fizjoterpii czy na kierunkach z politechniki (elektryka, ochrona środowiska czy chemia). wydaje mi, że to wszędzie jest taki rozrzut. sama mam koleżanki w plastyku. 4 lata liceum plastycznego. w klasie 15 osób z czego tylko 5 chcę startować na typowe asp. reszta troszkę zmnieniła swoją wizję do sztuki. część w ogóle nie chce mieć nic z rysowaniem wspólnego. a część poprostu pójdzie na politechnikę na architekturę co im trochę ułatwi zdolność rysunku. a co do tego, że nie ma teraz klas ogólnych to nie wiem. sama skończyłam liceum rok temu, ale nie sądziłam, że pozbęda się klas ogolnych.
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zrozumiałaś mnie. Napisałam, że wolę coś pamiętać niż kuć wszystko na ostatnią chwilę ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Geodezja i kartografia - ok, można iść, ale osobiście polecam na geodezję iść z mat-fiza. Geograficzne przedmioty na geodezji kończą się na pierwszym roku, później sama matma i fizyka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
ogólnie wszędzie pojawia się fizyka.. a z niej nie jestem za dobra . :P
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
dla chcącego nic trudnego
![]() Pójdę na ten profil , a później bd myśleć co dalej ;P
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.