![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Metamorfoza ubraniowa - doradź mi, jak mam się ubierać:)
Funkcjonuję na wizażu od wielu lat, jednak postanowiłam założyć ten wątek pod innym nickiem. Założyłam już wątek na forum modowym, ale został on zamknięty. Siłą rzeczy piszę tutaj
![]() Mam 20 lat, jestem wysoka (ponad 170 cm) i ważę dużo za dużo ![]() Mój styl określiłabym jako sportowy, który składa się z jakiejś bluzki, dżinsów, butów sportowych i bluzy z kapturem. Dostaję szału, jeśli coś jest niewygodne i mnie uwiera albo uciska, dlatego często noszę rzeczy zbyt luźne. Np. spodnie - wolę, jak mi spadają, niż jak mnie uciskają ![]() Nowym strojem chciałabym trochę przykryć moją tuszę. Jednak mam też pewne atuty: duże piersi (potrzebuję jednak stanika, który je podtrzyma, na zdjęciach widać, że są nisko) i dość długie, nawet szczupłe nogi. Kiedy mam na sobie coś eleganckiego to czuję się "przebrana", jakbym nie była sobą. ALE: niedługo czekają mnie studia, pierwsza praca, dlatego muszę trochę zmienić swój styl. Dlatego chcę ubierać się bardziej kobieco i elegancko. Proszę nie zwracać uwagi na bałagan w tle na zdjęciach ![]() Na dwóch ostatnich fotkach mój wiosenny płaszczyk, niestety nie dopinam się w nim już i chodzę w rozpiętym ![]() Proszę o rady, jak ubierać się tak, by wyglądać szczuplej, bardziej kobieco i elegancko? Proszę o propozycje na strój codzienny i wieczorowy (niedługo czeka mnie np. wesele siostry ciotecznej) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Metamorfoza ubraniowa - doradź mi, jak mam się ubierać:)
Nie jestem specjalistką, ale istnieją pewne zasady co do ubioru, żeby zamaskować zbędne kilogramy:
- unikaj poziomych pasków i dużych wzorów - wg mnie wyszczupla następujące zestawienie - jaśniejsza bluzeczka z dekoltem V, a na niej ciemny rozpinany sweterek - polecam bieliznę wyszczuplającą i zainwestowanie w stanik w jakimś dobrym sklepie, gdzie obsługa pomaga dobrać rozmiar i fason - myślę, że wyszczupli Cię średniej wysokości obcas (do 7 cm), wysoki może spowodować wrażenie, że proporcja - noga-but zostanie zachwiana - zwracaj uwagę na proporcję w doborze ubrań - ubieraj rzeczy dopasowane, ale nie rozlazłe, nie luźne - one jeszcze bardziej pogrubiają - luźne tuniki są dla szkielecików - nie noś nigdy rzeczy przykrótkich Na razie tyle propozycji. Nic mi już nie przychodzi mądrego do głowy. Pooglądaj Gok Vana na TVN Style, on naprawdę dobrze doradzą kobietom, które noszą rozmiar XL.
Śmieciowata telewizja, śmieciowate reklamy, śmieciowate sklepy, śmieciowate sławy, śmieciowate jedzenie, śmieciowata cywilizacja, śmieciowate umowy, śmieciowata sytuacja w kraju, śmieciowate umysły. A ja tak lubię porządek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny co do zbędnych kilogramów i twierdzenia, że poziome poszerza a pionowe wyszczupla, źle radzicie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, dzięki za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a chodzisz czasem w spódnicach? spróbuj spódniczkę , bluzka z dekoltem, do tego rozpinany, lekko luźny sweterek i czółenka na delikatnym obcasie. Też mam za dużo kg, sporo za dużo i nie mam ani jednej pary spodni, niestety podkreślają one mankamenty o wiele bardziej. Co do wesela..wiem, że to ma być metamorfoza ubraniowa, ale za ile czasu masz to wesele? Kobitko masz szczupłe ręce, nogi też nie są złe, brzuch zleciałby Ci raz dwa..Ale jeśli nie uda się podietowac trochę, to polecam Ci wyszczuplający gorset pod sukienkę- nie pas, który będzie się wałkował, ale takie jakby body z ramiączkami - coś podobnego do TUTAJ (okropne to , wiem, ale daje świetne efekty chociaż na jedną noc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Zaczne od wesela - twoim atutem sa szczuple rece wiec taka sukienka :
http://moda.allegro.pl/item100433781...nka_44_46.html musi byc dopasowana w biuscie odcieta pod biustem i rozkloszowana w litere A - jesli masz wydatne lydki to idealna dlugosc - do polowy kolana ( to najwezsze miejsce nad lydka) Do tego bolerko w tym stylu : http://moda.allegro.pl/item100545599...er_jakosc.html - tylko nie z tego materialu ![]() Rowniez montowane pod biustem. Rajstopy - na pewno mat, nie blyszczaca lycra - najlepiej czarne kabaretki, buty: http://www.obcasiki.pl/?p=productsMo...lki-D248-Skora - nie sugeruj sie cena - to buty designerskie - mnie idzie o fason. Czubek dobrze robi masywnym nogom ( ja takie posiadam - sprawdzalam na sobie) plus dobrze dopasowany but ze skory i biegasz jak w kapciach. P.S. Pamietaj o bizuterii - dlugie kolczyki/klipsy optycznie wydluza szyje a do sukienki z takim dekoltem koniecznie delikatna kolia, na koniec mala torebeczka ![]() Zapomnialam - ten plaszcz to lepiej komus oddaj - potrzebujesz plaszcz ktory najbardziej bedzie dopasowany wlasnie pod biustem - patrz zalacznik, a kolor to juz sprawa twojej odwagi ![]() Edytowane przez kaska222 Czas edycji: 2010-04-30 o 22:07 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A właśnie słyszałam, że brzuch chudnie najwolniej ![]() Cytat:
![]() Nogi mam szczupłe, więc chyba powinnam je pokazywać ![]() A czemu bolerko akurat w tym stylu? Musi być wiązane? Cytat:
Za propozycję butów z czubem podziękuję, w ogóle mi się czuby nie podobają ![]() ![]() Cytat:
Kolczyki długie noszę, ale zauważyłam, że chyba lepiej bym wyglądała, jakbym miała masywne kolczyki przy twarzy, np. takie duże okrągłe jak w załączniku. Tylko nie mogę nigdzie znaleźć kolczyków w takim kształcie, wszędzie są tylko takie klipsy. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Śmieciowata telewizja, śmieciowate reklamy, śmieciowate sklepy, śmieciowate sławy, śmieciowate jedzenie, śmieciowata cywilizacja, śmieciowate umowy, śmieciowata sytuacja w kraju, śmieciowate umysły. A ja tak lubię porządek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Moze wybierz sie do sklepu z sukienkami i przymierz taka sukienke - jesli bedziesz sie w niej dobrze czula, nawet sie nie zastanawiaj.
Jasli masz szczuple nogi, nie musisz zakladac butow w tym fasonie i nawet obcas nie musi byc wysoki. Co do torebki- wiem, ze duze sa fajne sama mam ponad 20 roznych torebek, ale na weselu potrzebujesz mniej rzeczy niz na codzien. Co do bizu - nie wiem jaki masz ksztalt twarzy, szyi i jaka fryzurke zamierzasz miec na tym weselu - od tego wszystko zalezy ![]() A - bolerko - chodzi o to by bolerko konczylo sie w miejscu odciecia sukienki, czyli rowniez pod biustem , nie musi byc wiazane ( jednak zwykle bedzie odstawac a wiazane jeszcze bardziej uwydatni ladny biust. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Dzięki za wskazówki, czekam na kolejne
![]() Do Moderatora - kto przesunął ten wątek na Modowe? ![]() Proszę o przeniesienie mojego wątku na forum Metamorfozy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
batonik
|
Pierwsza rada co do metamorfozy..musisz ją naprawdę chcieć! Jeśli chcesz wyglądać kobieco, musisz zrezygnować z niektórych nawyków. Niestety. Co do samego ubioru. Przede wszystkim korzystne będą dla Ciebie wszelakie tuniki odcięte pod biustem. Masz ładny duży biust, więc nie wstydź się dekoltów. Dobry stanik i sprawa załatwiona. Ma uwydatnić biust a zakryć brzuszek i niekorzystne fałdki. Poza tym..spodnie proste. Czy to jeansy czy prasowane w kant. Buciki lekkie..balerinki, sandałki. Ładnie zrobione włosy i zadbane ręce nie są bez znaczenia. Jak ktoś wcześniej napisał odnośnie kolczyków, to długie, które wysmuklą twarz. Jeśli chodzi o wesele..ja zastanowiłabym się na Twoim miejscu nad sukienką. Dlaczego? Bo spodnie nie zawsze ukryją to co ukryje sukienka. Odcięta pod biustem..przy Twoich ładnych nogach i dobrym makijażu i uczesaniu powali nie jednego
![]() edit: jeszcze strony z zasadami dla Pań o większych rozmiarach: http://www.ancom.waw.pl/zasady.html http://www.mojeciuchy.pl/artykul/16/...tylizacji.html Edytowane przez sskers Czas edycji: 2010-04-30 o 23:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zacznę od tego, że z ubioru dałabym Ci jakieś 40 lat. MASAKRA. To nic, że masz nadprogramowe kilogramy. Jesteś młodziutka i podkreślaj to w ubiorze-kolorach, fasonach itd. Nie napisałas nic o fryzurze- jakie nosisz włoski? Długie, krótkie, krecone, proste, falowane, jaki kolor? Napisz cos konkretnie. Zaraz przeszukam sieć i coś Ci podsunę. ---------- Dopisano o 01:01 ---------- Poprzedni post napisano o 00:25 ---------- Sukienka na wesele- taki fason by Ci pasował. Masz ładny biust, taśma troszke by przykryła brzuszek. Nóżki fajnie wyeksponowane. Stawiałabym na czatną sukienke i dodatki w innym kolorze(np. zieleń tak jak tu). ![]() Na luźno- spodnie proste, ciemne, sweterek długi lejący się, pod spodem jasna bluzka -na jakieś szczególne okazje. Wygodny, stylowy. ![]() Kolejny zestaw z tunika- czarny kolor wyszczupli Cie w strategicznych miejscach. Do tego jakieś zywe dodatki. Spodnie oczywiscie proste, nie rurki. No i rezygnujemy z niebieskiego paska ![]() Długie naszyjniki: ![]() Postaw na kolorowe tuniki, do tego ciemne spodnie, proste. Najlepiej czarne. Plus buty na obcasie.Wysokie. ![]() ---------- Dopisano o 01:18 ---------- Poprzedni post napisano o 01:01 ---------- Ciąg dalszy: Tunika na letni spacerek. ![]() Przekonaj sie tez do szmijzerek ![]() Sukienki-taki krój: ![]() FINITO ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
poza tym, co poruszyły dziewczyny wyżej, dodam jeszcze jedno: kolory!
wprawdzie to nie tyczy się stricte ukrywania nadprogramowych kilogramów, ale na pewno ma wpływ na to czy się fajnie wygląda - na Twoich zdjęciach jedynym kolorem w mojej definicji to czerwony z płaszczyka ja sama przez wiele lat miałam tak, że dopuszczałam tylko ciuchy w kolorze zielonym, teraz nieco to się zmieniło - pojawił się żółty, brązowy, potem granatowy, morski, szary, fiolet... tylko do czerwonego się nie mogę przekonać :P ale wracając do Ciebie - ciuszki, które są w różnych fajnych kolorach można naprawdę ciekawie zestawiać - np. morski z żółtym - na pierwszy rzut oka to połączenie straszne, a tymczasem wcale nie - przywodzi na myśl plażę i morze i naprawdę pozytywnie wygląda, albo granatowy z trawkowym zielonym, albo szary z fioletem etc. dziewczyny mówią, że po stylu ubierania się nie dałyby Ci 20 lat i to jest prawda - m.in. ze względu na te smętne kolory - pomyśl tylko, jak będziesz mieć 40 lat to już będzie znacznie mniej okazji, gdzie będziesz mogła ubrać fioletową bluzkę w różowe kwiaty ![]() jako inspirację polecam ten blog - http://swiatasi.blogspot.com/ - autorka mam nadzieję się nie obrazi, a ubiera się naprawdę fajnie, ja się uśmiecham jak na nią patrzę, bo takie kolory od razu nastrajają pozytywnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko kilka mi sie spodobało... np. ![]() W tym dodałabym jakiś żywy kolorek... zestaw zdecdowanie za ciemny ![]() Ten też jest w miare ok, zmieniłabym tylko chustkę na inną: ![]() Podstawowy błąd, jaki zauważam w tych zestawach to: a)buty- powinny wysmuklac sylwetke, a te je tylko pogrubiaja... (chodzi o zaokraglone noski). No i powinny byc na wyzszym obcasie. b) guziki np przy płaszczu powinny byc zdecydowanie mniejsze c) swetry zakładane na bluzki, lub jedna bluzka na drugą- to dodaje niepotrzebnych kiloghramów i tego unikaj. Jeszcze ten jest w miare ok. Brawo za kolory. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Jesli chodzi o piersi to mozesz zrobić z nich atut
![]() Jesli jesteś zainteresowana to odsyłam na wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=415605 Tam Ci pomogą. I dodam od siebie, że warto zainwestować w porządny stanik dla komfortu i urody. Mozesz tez nosić bieliznę korygującą. Są takie gatki specjalne. Ponoć daje pozytywne efekty po regularnym noszeniu. Szkoda ze nie lubisz elegancko sie nosić. Ale zawsze mozesz spróbować styl pół elegancki ![]() Bluzki+ t-shirty+ paski w talii, albo pod biustem + kardigan. Do tego kobiece dodatki jak. np biżuteria.Tradycyjnie jeans. Jest wiele eleganckich butów na płaskim obcasie, ale może warto zacząć nosić obcasy. Wysmukli to twoją figurę. 3 cm na początek ci starczy. A jak zaczniesz nosić obcasy to z czasem będziesz pragnęła posiadać wyższe ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim zrezygnuj z bluzek, które kończą się przy szyi - przy dużym biuście to sprawia, że wygląda się jak kwadrat, przy dekolcie V Twój biust będzie ładnie podkreślony i wydasz się przez to smuklejsza bo wydłuży on szyję. Przy tym dekolcie masz ją bardzo króciutką a tułów wygląda bezkształtnie.
Wybieraj bluzki, które kończą się za bioderkiem, nie takie które kończą się w najszerszym miejscu, bo to będzie jeszcze bardziej widoczne. Niechcący to jeszcze bardziej podkreślisz. Tuniki, bluzki odcinane pod biustem to Twoi przyjaciele ![]() ![]() Fajnie jakbyś zaczęła nosić spódniczki ![]() ![]() No i przede wszystkim - PORZĄDNY I DOBRZE DOBRANY STANIK! TO PODSTAWA!! Tak Ci zgarnie piersi, że automatycznie brzuszek się zmniejszy ![]() Udaj się na wątek, który poleciła Ci tu Wizażanka o dobrze dobranych biustonoszach, tam dziewczyny Ci na pewno dobrze doradzą ![]() http://www.zeberka.pl/img_users/1224788741.jpg tu bluzka 1 i 3 odpada, podkreśliłaby wszystko to czego nie chcesz podkreślać. Bluzeczka numer 2 ładnie by podkreśliła biust, zakryła brzuszek, mogłabyś do tego zarzucić kardigan i byłoby bardzo ładnie ![]()
We are the world, we are the children...We are the ones who make a brighter day...so let's start giving.. !!Od 12 grudnia 2010!! Tylko przemyślane zakupy ![]() Edytowane przez czarnulka066 Czas edycji: 2010-05-01 o 12:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja bym jeszcze postawiła na bardziej młodzieżowe ubrania.
![]() |
#18 |
Raczkowanie
Lokalizacja: zbyt często sie przenoszę by deklarować się na jedno miast o;)
|
ja bym sie skupila na tym by odciagnac wzrok od miejsc alarmowych tzn, wiekszy dekolt, odciagnie wzrok od brzuszka itd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Witaj
![]() Uczepię się tego co już było: dobrze dopasowany biustonosz. To jest podstawa niestety, te popularne rozmiary pasują na mało kogo, i o ile dziewczyny z małym biustem wielkiej szkody sobie nie zrobią to my, biuściaste - i owszem. Wiem, że ceny mogą odstraszać, ale wierz mi - warto! Pytałaś o wyszczuplenie pleców... i powiem Ci, że ten problem też będzie mniejszy z dobrym stanikiem. Cała ta magia polega na tym, że biust jest dobrze zebrany (nawet nie wiesz, że część z Twoich pleców to zagubiony biust ![]() ![]() Właśnie, dekolty. Odradzam bluzeczki wycięte tuż przy szyi oraz bezrękawniki - golfy. Robią z dużego biustu jeszcze większy, i to nie w tę dobrą stronę ![]() A co powiesz na koszule? Jest tego obecnie sporo w sklepach, trzeba się namęczyć, żeby znaleźć dobrą w biuście, dopasowaną pod, luźniejszą na dole no i dłuższą ale warto. Koniecznie nie zapinane pod szyję a właśnie z dekoltem. Sukienki. Dekolt (tradycyjnie ![]() I przekonaj się do spódniczek. Jak sobie coś przypomnę to dopiszę ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Super porady, dziewczyny, naprawdę
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
batonik
|
Cytat:
![]() Edit: http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/a,i,2526,jaka_s..._dla_puszystej JEŚLI SPÓDNICA TO WĄSKA Gdy masz masywne biodra i nogi, a zwłaszcza uda, idealny dla ciebie będzie fason ołówkowy. Wąska spódnica z rozcięciem z tyłu to jest to! Krój taki optycznie wysmukla, maskuje też zbyt duże pośladki i brzuszek. Aby jednak spódnica dobrze modelowała sylwetkę, powinna być uszyta z dość miękkiego materiału (bez dodatku lycry, która opina ciało, oraz nie ze sztywnej, odstającej tkaniny). Odpowiednie będą też proste spódnice z widocznymi, biegnącymi pionowo szwami. Najlepsza długość – do kolan. Tego unikaj! Modeli pełnych plisowań zaczynających się w talii i spódnic z kontrafałdami rozchodzącymi się już na wysokości ud. Zrezygnuj z długości mini, a także pogrubiającej długości maksi. Poszperałam jeszcze troszkę na allegro i w rozmiarze 48 można nawet i tam coś znaleźć ciekawego ![]() http://www.allegro.pl/item1014790891_dorothy_pe rkins_elegancka_olowkowa_ spodnica_46.html http://www.allegro.pl/item1011634848...i_stan_48.html http://www.allegro.pl/item1018981558...y_stan_48.html http://www.allegro.pl/item1017883430..._36_48_48.html http://www.allegro.pl/item1023274403..._36_50_48.html ![]() ![]() Edytowane przez sskers Czas edycji: 2010-05-01 o 21:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Według mnie fason dla Ciebie to spódnica ołówkowa bo mówisz, że nogi są szczupłe ![]() ![]() ![]() http://www.cogdziezaile.pl/produkty/medium/2008.jpg o np coś takiego ![]() ![]() Sskers - Spódnica Dorothy Perkins z allegro przepiękna!!!!!!!
We are the world, we are the children...We are the ones who make a brighter day...so let's start giving.. !!Od 12 grudnia 2010!! Tylko przemyślane zakupy ![]() Edytowane przez czarnulka066 Czas edycji: 2010-05-02 o 13:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem pierwsze trzy z załącznika są ekstra
ta czwarta też jest ok jeśli chodzi o krój, ale nie jestem pewna czy te wzory nie będą działały na niekorzyść, bo przyciągają wzrok akurat w stronę brzucha, odciągając od biustu ostatnia mi się nie podoba, bo krój może i dobry, ale całość nie pasuje mi do 20latki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tu masz filmik jaka jest różnica między jakąś szeroką spódnicą dla osoby o większym rozmiarze ![]() ![]() http://www.youtube.com/watch?v=hEnq-...eature=related Do takiej spódnicy to można coś całkiem obcisłego ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tu zobacz ciekawe zestawy - tylko takm w pierwszym bluzka nie po samą szyję ![]() ![]() ![]()
We are the world, we are the children...We are the ones who make a brighter day...so let's start giving.. !!Od 12 grudnia 2010!! Tylko przemyślane zakupy ![]() Edytowane przez czarnulka066 Czas edycji: 2010-05-02 o 19:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
ja na twoim miejscu nie nosiłabym tych jasnych jeansów, mam koleżankę o takiej samej figurze jak ty i potrafi się tak ubrac że wygląda lepiej niż chudzinki
![]() ![]()
![]() Edytowane przez evak1988 Czas edycji: 2010-05-02 o 19:26 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Ostrożnie z tymi ołówkowymi spódnicami, są teraz bardzo modne, ale...
Przymierzałam kilkanaście i szczerze mówiąc za bardzo podkreślają moim zdaniem brzuch(figurę mam podobną). Koniecznie musi być podszewka, te bez uwydatniają koszmarnie fałdki. A biustonosz kupiłam sobie ostatnio: http://www.e-bielizna.pl/1852_Loretta_Soft_01.html Szerokie ramiączka to podstawa! Pod bluzki jest idealny. Edytowane przez AneczkaJ Czas edycji: 2010-05-03 o 10:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podstawa to ciasny obwód. Nie szerszy, a węższy niż masz w rzeczywistości. Ramiączka to najmniej ważny element biustonosza ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Obwód biustonosza mam odpowiednio dobrany (ładnie o 5 cm pod biustem pomniejszony), natomiast przy rozmiarze 85F sam obwód miseczek nie utrzyma, choćby nie wiem co...a cienkie ramiączka się brzydko wpijają.Choć może to zależy od biustu, u mnie niestety tak to wygląda. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:26.