|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Problem z przypisami w wordzie, praca magisterska
Czesc
Mam problem z robieniem przypisow w pracy magisterskiej, szukalam juz w roznych miejscach i nadal nie wiem ![]() Chodzi o to, ze daje przypisy koncowe, i wszystko ladnie sie numeruje automatycznie i tak tez zmienia ale nie wiem jak zrobic zeby dac ten sam numer przypisu jesli korzystam drugi raz z tego samego zrodla (np. czasopisma), tzn. jesli jest tekst i mam jakies przypisy 1, 2, 3 i pozniej znowu korzystam ze zrodla jakie jest pod 1 to nie chce aby to byla 4 czyli kolejny numer tylko aby wstawila sie 1 i aby zmieniala sie automatycznie jesli cos wstawie wczesniej, nie wiem czy dobrze wytlumaczylam i czy da sie tak zrobic ale w roznych artykulach tak jest i chyba powinno sie dac, jesli ktos wie, moze ktoras z Was pisala niedawno lub pisze prace magisterska to prosze o pomoc ![]() z gory dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z przypisami w wordzie, praca magisterska
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, o co Ci chodzi. Ale generalnie i tak w pracach milej widziane jest używanie Idem/Ibidem/Eadem i innych (czy też konsekwentnie po polsku - tamże itd).
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Jeśli w przypisie nr 4 chcesz wpisać to samo co jest w przypisie nr 1 to:
-jeśli jest to tekst autora, którego tylko jeden tekst miałas w poprzednich przypisach dajesz inicjał, nazwisko i skrót dz. cyt. (czyli dzieło cytowane) lub op. cit. -jeśli to kolejny tekst danego autora dajesz zamiast dz. cyt początek tytułu, który umożliwi jego rozpoznanie A jeśli kolejny przypis pod rząd dotyczy tego samego tekstu to korzystasz z rady Kaszy Manny ![]() Możesz też zajrzeć tu http://www.home.umk.pl/~koma/Stosowanie.htm Swoją drogą to nie mówili wam o przypisach na pro/seminarium? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Niestety ale... Do tego celu nie używa się przypisów tylko odwołań. Najpierw napisz bibliografię, potem pozaznaczaj numery bibliografii jako odwołania, a następnie wstaw pole odwołania w tekst. Innego wyjścia nie ma, bo przypisy numerują się w kolejności dodawania z tekstu, a nie odwrotnie i nie ma znaczenia czy to są przypisy dolne czy końcowe. Jeśli masz już napisaną pracę, to współczuję, bo będziesz miała troszkę z tym roboty. Ewentualnie jeśli nie masz ścisłych wytycznych dotyczących przypisów, to zamień na przypisy dolne i będzie dobrze ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dziekuje
![]() do Li O, wlasnie dzisiaj znalazlam cos o tych odwolaniach ale teraz juz wiem ze tak musze robic, szkoda ze sie nie da z przypisami, ale zaczynam w sumie pisac wiec postaram sie tak robic, pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
W mojej pracy tez maja byc numery a na koncu oczywiscie podpisane nazwiskami itp. mozna to robic samemu ale jak sie pozniej cos zmienia to wszystko sie moze pomieszac, dlatego najlepiej miec automatycznie zmieniajace sie numery
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:23.