|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Z pokolenia na pokolenie w Waszej rodzinie...
Jakie tradycje, zwyczaje, obyczaje, etc. przekazuje się w Waszych domach z pokolenia na pokolenie?
Czego nauczono Was? i co przekażecie dalej? ![]()
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Z pokolenia na pokolenie w Waszej rodzinie...
Cytat:
![]() Ja na pewno będę powtarzać dziecku, że jak ktoś Cię uderzy to oddaj dwa razy mocniej. Tego mnie uczono i tego się trzymałam ![]() Takie podstawy, w skrócie "nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe" ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W moim domu z pokolenia na pokolenie przekazuje się jakieś bibeloty i przede wszystkim - książki. Dlatego w mojej biblioteczce jest kilka bardzo drogocennych (przynajmniej dla mnie) okazów. Co do tradycji - zwyczaj spotykania się wszystkich domowników około 17.00 - 18.00 (w miarę możliwości) na herbacie. Każdy odkłada swoje sprawy i choć na chwilę siadamy w kuchni przy stole, gadamy, tak ot. Umiejętność szycia, wyszywania, dziergania, rzeźbienia - wszystkiego tego nauczyłam się od zacnych protoplastów ![]() Historie rodzinne! Tak, te z pewnością. Mam ogromną rodzinę, ponieważ prapradziadkowie mieli dziewięciu synów, każdy z nich przynajmniej czwórkę dzieci, dlatego co cztery lata nasza już dwustuosobowa rodzina spotyka się na zjazdach rodzinnych. Bardzo chciałabym, aby to przetrwało jak najdłużej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
1. Chodzenie do szkoły muzycznej - jestem którymś tam pokoleniem, i chodź klęłam, na czym świat stoi - również swoje dziecko poślę do takiej szkoły
![]() ![]() ![]() 2. Czytanie, kupowanie książek, chodzenie do biblioteki. 3. Obchodzenie urodzin (o dziwo, bo Zagłębiacy raczej imieniny obchodzą). 4. Spotkanie na kolacji wigilijnej - bez względu na to, jak bardzo ktoś jest wierzący, jest to okazja do rodzinnego spotkania i chcę to podtrzymać. 5. Szacunek dla zwierząt - dla ludzi mam wrażenie łatwiej przekazać, ale już dla zwierząt - niekoniecznie. 6. Wszelkie zabawy paluszkowe ![]() ![]() 7. Wyjazdy na kolonie - jeździłam, i chcę, by moje dziecko również jeździło. Wspomnienia - bezcenne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Bez przesady, ja sobie poradziłam
![]() ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15440212] 2. Czytanie, kupowanie książek, chodzenie do biblioteki. 3. Obchodzenie urodzin (o dziwo, bo Zagłębiacy raczej imieniny obchodzą). 4. Spotkanie na kolacji wigilijnej - bez względu na to, jak bardzo ktoś jest wierzący, jest to okazja do rodzinnego spotkania i chcę to podtrzymać. 5. Szacunek dla zwierząt - dla ludzi mam wrażenie łatwiej przekazać, ale już dla zwierząt - niekoniecznie. 6. Wszelkie zabawy paluszkowe ![]() ![]() 7. Wyjazdy na kolonie - jeździłam, i chcę, by moje dziecko również jeździło. Wspomnienia - bezcenne ![]() o, o. ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja mam łydki z pokolenia na pokolenie :/ tzw. Pawłowskie łydki
![]() A tak o to chciałabym żeby w mojej rodzinie zostało że całą rodziną (babcie i siostry mamy z dziećmi) spotykamy się w różne święta. W sumie nie ma u mnie w rodzinie żadnych specjalnych tradycji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
śmieję się do siebie, bo cierpię na te całe pawłowskie łydki - pierwszy raz słyszę tą nazwę! a dodam, że spora część mojej rodziny nosi to popularne nazwisko ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Istnieje bardzo pokrewny wątek - tylko raczej dotyczy cech dziedziczonych, a nie zwyczajów
![]() Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;15440212]1. Chodzenie do szkoły muzycznej - jestem którymś tam pokoleniem, i chodź klęłam, na czym świat stoi - również swoje dziecko poślę do takiej szkoły ![]() ![]() ![]() 2. Czytanie, kupowanie książek, chodzenie do biblioteki. 3. Obchodzenie urodzin (o dziwo, bo Zagłębiacy raczej imieniny obchodzą). 4. Spotkanie na kolacji wigilijnej - bez względu na to, jak bardzo ktoś jest wierzący, jest to okazja do rodzinnego spotkania i chcę to podtrzymać. 5. Szacunek dla zwierząt - dla ludzi mam wrażenie łatwiej przekazać, ale już dla zwierząt - niekoniecznie. 6. Wszelkie zabawy paluszkowe ![]() ![]() 7. Wyjazdy na kolonie - jeździłam, i chcę, by moje dziecko również jeździło. Wspomnienia - bezcenne ![]() Powiem Ci, ze u mnie też coś ta szkoła muzyczna krąży w rodzinie, ciekawe....ale nikogo bym nie przymuszała ![]() ![]() A kolonie też popieram i szacunek dla zwierząt...właściwie to wszystko co napisałaś popieram. I zupełnie nie kojarzę co my sobie za tradycje przekazujemy w rodzinie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
1. Garbaty nos
![]() ![]() 2. Czytanie książek w ilościach przeogromnych i z zachwytem ![]() 3. Niechrzczenie dzieci ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
... Miłość do pierogów ruskich
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
A może macie jakieś ciekawe rodzinne historie? Jak takie z książki Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk "cukiernia pod amorem"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.