komu zaproszenie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-14, 14:18   #1
laska4
BAN stały

komu zaproszenie?

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Edytowane przez laska4
Czas edycji: 2013-04-01 o 18:31 Powód: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 14:31   #2
melleczka
Zakorzenienie

Dot.: komu zaproszenie?

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
Jak i komu dawać zaproszenia?Wczoraj całe popołudnie zastanawialiśmy się jak wypisywać zaproszenia.jak para mieszka razem to możemy im dać jedno zaproszenie ,tylko jak ich wpisać na zaproszeniu ,najpierw nazwisko kuzyna a potem jego konkubinę?tylko że kultura wymaga aby kobieta była na pierwszym miejscu,tylko ze ja zapraszam kuzyna a że znam jego partnerkę to chcę wymienić ją z nazwiska żeby nie było kwasów że os.towarzysząca.A co z robić z parami które nie mieszkają razem a znamy ich oboje,dać jedno wspólne zaproszenie czy każdemu osobne?
ZAWSZE daje się wspólne zaproszenie jeżeli para jest parą.
Co do kuzyna to miałam podobne dylematy. Ale kierowałam się tym, że jeżeli znam partnerkę kuzyna/kolegi, utrzymujemy kontakt i w ogóle to pisałam najpierw ją, a potem kuzyna. Jeżeli oni razem mieszkają to wg mnie tym bardziej powinnaś tak zrobić. Jeżeli chodzi o pozostałe pary, to jeżeli znasz drugie połówki/są narzeczeństwem/są już długo ze sobą, to należy napisać z imienia i nazwiska. Co do tego kto pierwszy to jak wyżej.
Stary 2013-01-14, 15:23   #3
mezaga
Zakorzenienie

Ja bym jednak była za opcją, że kobietę wpisuje się pierwszą. Jeśli zapraszasz parę to nie ma znaczenia czy mieszkają razem czy nie - na jednym zaproszeniu wpisujesz oboje.
Stary 2013-01-14, 17:01   #4
paula54
Zakorzenienie

Ja też bym była za opcją, że najpierw kobieta, nawet jeśli znasz tylko jej nazwisko (a nie ją bezpośrednio). Jeżeli zapraszasz parę, dajesz jedno zaproszenie. I moim zdaniem fajnie jest dowiedzieć się, jeśli np. znajomy ma narzeczoną, o jej nazwisko i zaprosić ją z nazwiska, nawet jeśli jej nie znasz.
Raz spotkałam się z sytuacją, że pierwszy był facet na zaproszeniu (typowa rodzina: mąż, żona + dzieci), bo ponoć "Pan Domu" się obraża jak się nie docenia, że on jest najważniejszy masakra...
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 17:39   #5
Karoloo
<3 <3 <3

u mnie jest tak, że jeżeli mam kuzyna a jego dziewczynę (teraz narzeczoną) widziałam raz nie zamieniłam z nią zdania to najpierw wpisuje kuzyna a później ją.
Gdy jest małżeństwo najpierw kobietę.

Franek 15.12.2014
Zosia i Klara 08.12.2016
<3
Karoloo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 17:52   #6
mukoli
Raczkowanie

ja bym mimo wszystko najpierw wpisała partnerkę kuzyna, a następnie kuzyna.

Jeśli jednak bardzo byś chciała najpierw wpisać kuzyna, a następnie z imienia i nazwiska jego partnerkę, to pewnie nikt się nie obrazi, a może i nawet nie zwróci na to uwagę.
Stary 2013-01-14, 18:10   #7
kaczuszka69
potworkowa

ja bym wpisała najpierw kuzyna przecież przede wszystkim jego zapraszasz, a jego dziewczyna zapewne będzie jego osobą towarzyszącą.

Mysza

-15kg

kaczuszka69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-14, 19:57   #8
Karoloo
<3 <3 <3

Cytat:
Napisane przez mukoli Pokaż wiadomość
ja bym mimo wszystko najpierw wpisała partnerkę kuzyna, a następnie kuzyna.

Jeśli jednak bardzo byś chciała najpierw wpisać kuzyna, a następnie z imienia i nazwiska jego partnerkę, to pewnie nikt się nie obrazi, a może i nawet nie zwróci na to uwagę.
A dlaczego ją pierwszą?? Bo wypada?? Laski nie znam i równie dobrze mogłabym napisać, ze zapraszam kuzyna z osobą towarzyszącą... tu już ukłon w ich stronę bo jest wypisana z imienia i nazwiska...

Cytat:
Napisane przez kaczuszka69 Pokaż wiadomość
ja bym wpisała najpierw kuzyna przecież przede wszystkim jego zapraszasz, a jego dziewczyna zapewne będzie jego osobą towarzyszącą.
dokładnie tak

Franek 15.12.2014
Zosia i Klara 08.12.2016
<3
Stary 2013-01-14, 20:00   #9
laska4
BAN stały

Cytat:
Mój Tż tez tak właśnie chce zrobić,według niego osoba na drugim miejscu może poczuć się obrażona
,jeżeli ta druga osoba jest rodziną a pierwsza jest tylko dodatkiem
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 20:04   #10
Kyiia
Zakorzenienie

My najpierw wypisaliśmy osobę "z rodziny" a dopiero później towarzyszącą. Nawet jeśli znamy i towarzysząca to kobieta to i tak pierwszy był facet. I tak samo jak wiedzieliśmy że ktoś jest zaręczony Innych po prostu z osobami towarzyszącymi.
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć.

Kyiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 20:10   #11
talkative2
Zakorzenienie

my wpisywaliśmy najpierw osobę, z którą utrzymujemy kontakt, a później imię i nazwisko osoby towarzyszącej (nawet jeśli osobą towarzysząca była kobieta). Z tym, że my z tymi osobami towarzyszącymi mieliśmy bardzo sporadyczny kontakt , a osobę zapraszaną znaliśmy dobrze. Zależy od stopie zażyłości chyba

talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-15, 08:19   #12
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez talkative2 Pokaż wiadomość
my wpisywaliśmy najpierw osobę, z którą utrzymujemy kontakt, a później imię i nazwisko osoby towarzyszącej (nawet jeśli osobą towarzysząca była kobieta). Z tym, że my z tymi osobami towarzyszącymi mieliśmy bardzo sporadyczny kontakt , a osobę zapraszaną znaliśmy dobrze. Zależy od stopie zażyłości chyba
Zgadza się. Poza tym zaproszenie wręczasz KUZYNOWI.
Stary 2013-01-15, 08:55   #13
misiadelko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kyiia Pokaż wiadomość
My najpierw wypisaliśmy osobę "z rodziny" a dopiero później towarzyszącą. Nawet jeśli znamy i towarzysząca to kobieta to i tak pierwszy był facet. I tak samo jak wiedzieliśmy że ktoś jest zaręczony Innych po prostu z osobami towarzyszącymi.
Ja bym zrobiła tak jak pogrubione
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-15, 13:25   #14
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
dokladnie tak
Stary 2013-01-15, 22:07   #15
karolkao89
Zadomowienie

Cytat:
też tak bym zrobiła
karolkao89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 10:25   #16
clara099
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
Jak i komu dawać zaproszenia?Wczoraj całe popołudnie zastanawialiśmy się jak wypisywać zaproszenia.jak para mieszka razem to możemy im dać jedno zaproszenie ,tylko jak ich wpisać na zaproszeniu ,najpierw nazwisko kuzyna a potem jego konkubinę?tylko że kultura wymaga aby kobieta była na pierwszym miejscu,tylko ze ja zapraszam kuzyna a że znam jego partnerkę to chcę wymienić ją z nazwiska żeby nie było kwasów że os.towarzysząca.A co z robić z parami które nie mieszkają razem a znamy ich oboje,dać jedno wspólne zaproszenie czy każdemu osobne?
wpisz kobietę pierwszą
clara099 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 12:45   #17
myszeczka87
Zadomowienie

Wpisałabym jeżeli np daje kuzynowi, no najpierw jego bym wpisała w zaproszeniu a potem jego narzeczoną. Jeżeli to byliby np znajomi, których znam obydwoje to bym wpisała najpierw kobietę...
myszeczka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 13:32   #18
roksana111
BAN stały

Ja wypisałam wszystkim z osobą towarzyszącą,bez względu czy znam czy nie.Zapraszam kuzyna i nie wciskam mu osoby z którą ma przyjść,z kim będzie chciał z tym przyjdzie.Dla mnie jego dziewczyna,konkubina czy narzeczona to osoba towarzysząca.
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 11:03   #19
Paulima
Wtajemniczenie

Dziewczyny, a jeśli chcę zaprosić kilka osób jedynie na ślub to na zaproszeniu też pisać Sz. P. Jakiśtamjakis oraz osoba towarzysząca ?
Nie zawsze wiem, czy dany znajomy/znajoma ma akurat partnera, a chciałabym zaprosić jedynie na ślub.
Paulima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-18, 11:11   #20
Meggi00
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Na ślub może przyjść każdy przecież. Moim zdaniem wpisujesz imię i nazwisko osoby znajomej. Z osobą towarzyszącą zaprasza się już na wesele, aby się miała dana osoba z kim bawić A jak chce przyjść z dziewczyną na ślub to przyjdzie, przecież nikt mu nie zabroni. Za miejsce w kościelnej ławce nie płacicie przecież
Meggi00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 16:01   #21
Paulima
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Meggi00 Pokaż wiadomość
Na ślub może przyjść każdy przecież. Moim zdaniem wpisujesz imię i nazwisko osoby znajomej. Z osobą towarzyszącą zaprasza się już na wesele, aby się miała dana osoba z kim bawić A jak chce przyjść z dziewczyną na ślub to przyjdzie, przecież nikt mu nie zabroni. Za miejsce w kościelnej ławce nie płacicie przecież
Tak właśnie myślałam, ale wolałam się upewnić. Dzięki !!
Stary 2013-01-21, 10:58   #22
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karoloo Pokaż wiadomość
u mnie jest tak, że jeżeli mam kuzyna a jego dziewczynę (teraz narzeczoną) widziałam raz nie zamieniłam z nią zdania to najpierw wpisuje kuzyna a później ją.
Gdy jest małżeństwo najpierw kobietę.
Podobnie robiłam.
Stary 2013-01-22, 10:36   #23
Paulima
Wtajemniczenie

mam jeszcze jedno pytanie, bo już sama nie wiem, jak wypada i jak powinno się pisać na zaproszeniu.

załóżmy, że mój brat cioteczny nazywa się Jan Kowalski, a jego dziewczyna, z którą jest już długo i rodzina ją zna nazywa się Anna Nowak. Czy na zaproszeniu mam napisać Anna Nowak i Jan Kowalski, czy jednak brat powinien być na pierwszym miejscu, bo przecież głównie jego zapraszam, a ona jest jakby osobą towarzyszącą. Ale z drugiej strony kobieta chyba powinna być pierwsza zawsze.. jak myślicie ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-22, 12:57   #24
roksana111
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Paulima Pokaż wiadomość
mam jeszcze jedno pytanie, bo już sama nie wiem, jak wypada i jak powinno się pisać na zaproszeniu.

załóżmy, że mój brat cioteczny nazywa się Jan Kowalski, a jego dziewczyna, z którą jest już długo i rodzina ją zna nazywa się Anna Nowak. Czy na zaproszeniu mam napisać Anna Nowak i Jan Kowalski, czy jednak brat powinien być na pierwszym miejscu, bo przecież głównie jego zapraszam, a ona jest jakby osobą towarzyszącą. Ale z drugiej strony kobieta chyba powinna być pierwsza zawsze.. jak myślicie ?
My mamy już rozdane,rozesłane zaproszenia,po długich dyskusjach na zaproszeniach wpisywaliśmy imię i nazwisko osoby którą zapraszamy z dopiskiem z osobą towarzyszącą,bez względu na to czy ją znamy czy nie.jeżeli zapraszaliśmy małżeństwo to wpisywaliśmy oboje.osoby żyjące w konkubinacie też z osobą towarzyszącą.Na sali będą winietki ,i na winietkach będzie imię i nazwisko każdego gościa
Stary 2013-01-22, 15:33   #25
mezaga
Zakorzenienie

A potem na wizażu pojawiają się wątki rozżalonych gości weselnych pt: "Dostałam zaproszenie jako osoba towarzysząca a przecież panna młoda mnie zna - jestem oburzona"
Stary 2013-01-22, 16:16   #26
misiadelko
BAN stały

Jak dla mnie to trochę chamskie...
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-22, 16:57   #27
roksana111
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
A potem na wizażu pojawiają się wątki rozżalonych gości weselnych pt: "Dostałam zaproszenie jako osoba towarzysząca a przecież panna młoda mnie zna - jestem oburzona"
Z jednej strony to może i racja,ale po pierwsze to ja zawsze dostawałam takie zaproszenia a po drugie to zapraszam kuzyna bo mi na jego obecności zalezy .
Stary 2013-01-22, 17:04   #28
mezaga
Zakorzenienie

To w takim razie po co w ogóle pisać ta osobę towarzyszącą, skoro na jej obecności Ci nie należy? Moim zdaniem to trochę olewcze podejście.
Stary 2013-01-22, 17:16   #29
roksana111
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
To w takim razie po co w ogóle pisać ta osobę towarzyszącą, skoro na jej obecności Ci nie należy? Moim zdaniem to trochę olewcze podejście.
Też mi się nie podoba zapraszanie z osobami towarzyszącymi,ale cóż w Polsce od kilku lat panuje taki zwyczaj.
Stary 2013-01-23, 07:23   #30
Karoloo
<3 <3 <3

Cytat:
Napisane przez roksana111 Pokaż wiadomość
My mamy już rozdane,rozesłane zaproszenia,po długich dyskusjach na zaproszeniach wpisywaliśmy imię i nazwisko osoby którą zapraszamy z dopiskiem z osobą towarzyszącą,bez względu na to czy ją znamy czy nie.jeżeli zapraszaliśmy małżeństwo to wpisywaliśmy oboje.osoby żyjące w konkubinacie też z osobą towarzyszącą.Na sali będą winietki ,i na winietkach będzie imię i nazwisko każdego gościa
to juz pojechałaś po całości...

Franek 15.12.2014
Zosia i Klara 08.12.2016
<3
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości