|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
jak odmienić kubek?
Tak sobie wymyśliłam żeby upiększyć sobie kubek, jako że jestem początkująca to nie wiem czy dobrze zrozumiałam to co już poczytałam na tym forum, i czy to się nadaje do mojego kubeczka
![]() A więc biorę kubek, smaruję go jakimś klejem albo białkiem, przykładam serwetkę, a potem nakładam lakier akrylowy, to wszystko? jakoś to dla mnie za proste ;> Tak się też zastanawiam czy potem mogę jeszcze pić z tego kubka który jest wysmarowany lakierem, jeżeli do kubka się ta metoda nie nadaje to jaka jest lepsza? Ostatnie pytanie czy są jakieś powierzchnie na których to się nie trzyma tak od razu i trzeba np ścierać wcześniej.
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: jak odmienić kubek?
Do porcelany jest inny klej ,którym się klei,zabezpiecza,i za razem lakieruje.Potem wsadza się to piekarnika w chyba 150 stopni na dokładnie nie wiem na jaki czas .Zresztą może dziewczyny dokładniej Ci wytłumaczą .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, co Wy z tym białkiem? To naprawdę działa i się klei?
![]()
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Ja ostatnio robiłam dla mamy taki dzbanuszek. Ja robiłam to tak:
Miałam gliniany dzbanuszek. Pomalowałam go na jasny kolor (jasny kremowy). Później wzięłam serwetkę, z motywem który mi się podobał, a następnie "rozwarstwiłam" tą serwetkę. Przygotowałam sobie trochę kleju, który po wyschnięciu robi się przezroczysty i wodę w pojemniczku. Pędzelkiem z miękkim włosiem smarowałam delikatnie klejem dzbanuszek, przyklejałam kawałek serwetki, (na którym był nadruk[przednia warstwa]) do naczynia i tą serwetkę (również za pomocą pędzelka) moczyłam wodą. I tak "obklejałam" całość (tylko w środku i od spodu nie). Zostawiłam to do wyschnięcia i tyle, było gotowe.... Ja robiłam tak... ale kubek to trochę inna sprawa inna powierzchnia i w ogóle... a jakbyś lakierowała i chciała z tego pić, to polakieruj tak, by do środka nic nie wleciało... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Osiołek z zakątka :)
|
Jeśli chcesz mieć użytkowy kubek to zapomnij o białku i klejach do decoupage.
Możesz zastosować wyłącznie specjalny preparat do porcelany, który używasz zarówno jako klej jak i lakier. Czyli kleisz serwetkę nim a potem z wierzchu zabezpieczasz również tym samym preparatem i wypalasz w piekarniku. Tutaj masz przykładowy preparat wraz z opisem zastosowania: http://hergon.pl/sklep/klej-do-serwe...rcelaine-potch |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
hehh też mi się wydawało że to by było za proste ;]
Dzięki za informacje na pewno się przydadzą ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Możesz też pomalować farbkami do szkła i zabezpieczyć werniksem tylko w przypadku obu technik lepiej będzie jak kubek będzie omijał zmywarkę;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:23.