![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() MATURA 2010 - ustny angielski, jakie mieliście ZESTAWY?
Postanowiłam założyć ten wątek dla ułatwienia tegorocznym maturzystom sprawy
![]() ![]() Oraz koniecznie dopiszcie z jakiego WOJEWÓDZTWA jesteście ponieważ podobno w każdym są inne zestawy ![]() Może akurat komuś przydadzą się te wskazówki bo dostanie ten sam zestaw? ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: MATURA 2010 - ustny angielski, jakie mieliście ZESTAWY?
Jest 50 zestawów na cała Polske. Rózni się tylko ich numeracja w województwach
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Uważam ,że to bardzo dobry pomysł
![]() ![]()
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Boicie się?
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja dzisiaj miałam ustną mature z angielskiego. dostałam 90% (18/20pkt)
![]() 1 scenka była o wizycie u fryzjera. miałam powiedzieć gdzie jest najbliższy fryzjer, podać ile pieniędzy należy mieć ze sobą i spytać kolegę/koleżankę czy chce abym mu/jej towarzyszyła podczas wizyty w 2 scence miałam powiedzieć, że coś zgubiłam. opowiedzieć jak do tego doszło i gdzie. jak przebiegały poszukiwania zgubionej rzeczy i kto mi w nich pomagał i jakie były rezultaty. 3 scenka była o tym że kolega/koleżanka proponuje mi wyjście do kina i miałam zaproponować inny termin, bo nie mam pieniedzy. potem miałam odrzucić propozycje kolegi/koleżanki, który chce mi kupić bilet i podać powód. i na koniec miałam zaproponować, że pożyczę pieniądzę od kolegi/koleżanki. Obrazek przedstawiał góry i 4 ludzi będących na nartach. 1 pyt. Czy uważasz że ci ludzie są na wakacjach i dlaczego tak uważasz? 2 pyt. Jaki jest twój ulubiony sezon w roku i dlaczego? także trudno nie było. tak średnio jestem w sumie zadowolona, bo podczas egzaminu wiele słówek wyleciało mi z głowy, byłam bardzo zestresowana. wiem, że nie dałam z siebie wszystkiego. no ale nie jest źle. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
województwo śląskie zestaw 24
1. jesteś sprzedawcą w sklepie komputerowym * powiedz klientowi ze nie ma takiego laptopa w sklepie * powiedz za ile dni będzie dostępny * spytaj się o kontakt z klientem 2. jesteś w podróży (gdzieś nie pamiętam) * gdzie się zatrzymałeś *jaka była pogoda * i jak spędziłeś czas Obrazek: Dziecko leży w łóżku jest chore, ojciec siedzi na łóżku ma pomarańczowa koszule, przy dziecku leży miś i lalka, za łóżkiem stoi stolik a na nim leki i żółta lampa. Po prawej stronie nad łóżkiem znajduje się okno ;D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiec zachecamy do pisania maturzystów ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
warmińsko- mazurskie, numeru zestawu nie pamiętam.
obrazek : londyńskie metro, facet z laptopem, babka z książką, chlopak ze słuchawkami na uszach. pytania : a) dlaczego ci ludzie podróżują metrem? b) do czego służą środki transportu miejskiego? ![]() 1. uzyskiwanie informacji: koleżanka zgubiła swoją teczkę z dokumentami * zapytaj co było w środku * powiedz żeby gdzieś to zgłosiła * zaproponuj swoją pomoc w szukaniu teczki 2. relacjonowanie: święta Bożego Narodzenia * powiedz jak się z rodziną do tej uroczystości przygotowywaliście * jak zaczął się wieczór * wydarzyło się coś niespodziewanego i co to było 3. negocjowanie: robicie z kolegą plakat o wynalazkach *zaproponuj wynalazek *nie zgódź się z argumentem kolegi * wyjdź na kompromis (ja zaproponowałam telefon, egz. powiedziała, ze w dzisiejszych czasach jest nieprzydatny, nie zgodziłam się z nią, powiedziałam,że nawet moja babcia korzysta z telefonu komórkowego ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja mam już w środe. Mam częśc zestawów bo są na forum grono.pl czy jakoś tak:d najlepiej wpiszcie sobie w google
![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Województwo kujawsko-pomorskie, zestaw 49
1. Na jakiejś imprezie, widzisz faceta, który Cię zainteresował, przedstaw się, powiedz coś o sobie, zapytaj o zainteresowania i zaproś do klubu ![]() 2. Opowiedz o pierwszym dniu w nowej pracy, jak minął, kogo poznałaś, jaki był największy problem. 3. Współlokatorka chce przemeblować pokój, Ty nie, no i na koniec musi być kompromis. Obrazek to ratownicy medyczni przy jakimś leżącym facecie, w tyle dym, policjanci, ludzie robiący zdjęcia (w domyśle poza zdjęciem jakaś katastrofa/wypadek. Pyt 1 - Kim są ludzie na zdjęciu? (w sensie ci ratownicy medyczni) Pyt 2 - Dlaczego nie powinniśmy minąć obojętnie człowieka, który leży na ulicy? Miałam 95% ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
dolnośląskie set 42
![]() Obrazek: dwóch policjantów zakuwa w kajdanki jakiegoś mężczyznę. W tle ludzie stoją i patrzą na sytuację. Pytanie 1: Jak myślisz dlaczego tego mężczyznę zakuwają w kajdanki? Pytania 2 nie zrozumiałam. Relacjonowanie: Miałam opisać jak odbyła się moja podróż do Londynu, czy mi się podobała, jakie problemy napotkałam i co zobaczyłam negocjowanie: Twój kolega wyjeżdża i chce oddać psa do schroniska. Powiedz, ze możesz zatrzymac psa u siebie, podaj argument, nie zgódź się z argumentem rozmówcy i znajdź kompromisowe rozwiązanie. rozmowy sterowane: Chcesz umówić się na wizytę u lekarza. Powiedz co Ci dolega, zapytaj kiedy możesz przyjść i zapytaj o koszt wizyty ![]() Mnie się wydaje, że w każdym województwie zestawy są inne, albo chociaż wymieszane tak, że np. z jednego jest obrazek a z innego jakieś negocjacje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
woj małopolskie
PP: 1. zapisywanie się na kurs w Anglii, pytanie o jego cenę i inne kursy oferowane przez daną szkołę 2. Rozmowa z policja na temat włamania, jak długo nie było Cie w domu, gdzie byłaś i co zostałaś po powrocie 3. Negocjowanie z koleżanką, chcesz wyjechac nad morze, ona w góry, zaproponuj jakies rozwiązanie 4. Na obrazku miałam faceta siedzącego w biurze, wokól mnóstwo papierow, komputer, telefon. PR: 1. wady życia w wielkim mieście ![]() 2. Prezentacja na temat uzależnień, czy uważam, że są niebezpieczne itd. Ogólnie uważam, że trafiły mi się w miare łatwe zestawy i dzięki temu z obu ustnych miałam 100% ![]()
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
woj podlaskie.
moja kolezanka miala dzisiaj ustny angielski i trafil się jej zestaw mniej więcej taki: obrazek: japonczycy niesli flage olimpijska. pierwsza rozmowka dotyczyla zainteresowan, jaki ma charakter, czemu chce sie uczyc angielskiego. druga dotyczyla ile miala dzieci pod opieka gdzies tam, ktore sprawialy jej najwiecej problemów i co z nimi robila. a trzecia byla o glosowaniu. miala przekonac ze glosowanie jest wazne. itp. tak mniej wiecej w skrocie.
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Mam nadzieje, ze te bardziej ambitne nie beda zaglodaly do tego watku... bo tak to wlasnie wyglada, ze czlowiek idzie na latwizne a pozniej w przyszloscia ani me ani be po angielsku... wstyd!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Przecież to tak samo, jak ćwiczenie przykładowych zestawów na lekcji. Raczej wątpię, żeby ktoś tu wchodził z założeniem wykucia 50 czy iluś zestawów na pamięć ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny piszczcie jeszcze jak możecie czy rozszerzony czy podstawa
![]() Ja słyszalam że Polska jest dzielona na trzy części i każda część dostaje inne zestawy , więc lepiej pisać wojewodztwa ![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
tutaj znajdziecie duzo zestawow http://www.gtam.info/ang/
uzupelniajcie jesli macie juz za soba, szczegolnie oke lomża
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
niestety, ja mam egzamin 27 więc nie pomogę
![]()
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
warmińsko-mazurskie
Obrazek: na pierwszym planie stół przy którym dwójka przebranych dzieci przygotowuje dynie na halloween. Dzieci to dziewczynka koło 10 lat i chłopiec około 4 lat. Na twarzy dziewczynki uśmiech, a u chłopca skupienie przy wycinaniu dyni. Obok stoi kobieta, prawdopodobnie matka- też jest zadowolona. Wszystko dzieje się w jakimś pokoju. Pytania do obrazka: 1. Dlaczego te dzieci są przebrane? 2. Jakie jest Twoje ulubione święto i dlaczego? dialog 1. znajomego boli ząb, masz mu coś doradzić i powiedzieć co ma zrobić jeśli to nie pomoże. Zaoferuj mu swoją pomoc. dialog 2. mówisz policji o incydencie wandalizmu, który widziałeś. Opisać kiedy to się stało, co się konkretnie stało i jak wyglądali sprawcy. dialog 3. Chcę iść do teatru, znajoma chce iść na jakiś fajny musical. Mam odmówić i powiedzieć dlaczego 'nie' oraz zaproponować kompromis. Inne obrazki to m.in. panowie, którzy trzymają jakieś worki, układają wał przeciwpowodziowy; Szkocja- tradycyjnie ubrani szkoci z dudami w ręku; w tle chata, na pierwszym planie krowa; dzieci 'biorą' mleko od krowy; Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
woj. podkarpackie
nie wiem jaki nr miał ten zestaw 1.Chcesz się zapisać na kurs w Anglii. - powiedz jaki kurs dokładnie cię interesuje - zapytaj się jaki będzie jego koszt - dowiedz się czy są dostępne jeszcze jakieś inne zajęcia dodatkowe. 2.W twoim mieszkaniu było włamanie. Rozmawiasz z policjantem. - powiedz ile czasu cie nie było w mieszkaniu - gdzie w tym czasie byłeś - powiedz co zastałeś po powrocie do domu. 3.Planujecie z kolegą wspólne wakacje. - zaproponuj wyjazd nad morze - odrzuć propozycję wyjazdu w góry i podaj argumenty dlaczego nie chcesz tam jechać - podaj jakieś rozwiązanie kompromisowe. Obrazek: Mężczyzna siedzi w biurze ze wszystkich stron jest zawalony dokumentami. Pracuje nad jakimś zadaniem. Pytania do obrazka: 1. Czy myślisz, że ta praca jest interesująca? Dlaczego? 2. Kim chciałbyś zostać w przyszłości? Zestaw bardzo przyjemny. Moim zdaniem jeden z łatwiejszych ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
OKE ŁOMŻA zestaw - ?
A. Twoja przyjaciółka wybiera się na eleganckie przyjęcie i nie wie w co się ubrać * odrzuć jej propozycję ubioru * zaproponuj jakie ubranie będzie najlepsze na tę okazję B. Jesteś na nowoczesnej wystawie * podziel się wrażeniami? co robiliście itp. co się działo * jakie mieliście zadanie po wyjściu z wystawy C. Unia Europejska, za czy przeciw rozszerzeniu * wady/zalety unii europejskiej * odrzuć argumentację i przekonaj do swojej racji nie pamiętam trzecich kropek ![]() obrazek: mecz koszykówki niepełnosprawnych z pełnosprawnymi 1. Dlaczego odbywają się takie imprezy 2. Jak inaczej można pomóc niepełnosprawnym
Edytowane przez pavas55 Czas edycji: 2014-11-12 o 15:05 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Lubelskie zestaw numer 46
Obrazek: Trzy małe dziewczynki, siedziały w samochodzie, jedna trzymała mape, druga jadła jabłko i słuchała muzyki. Pytań nie będe pisać bo szczerze mówiąc jednego nie zrozumiałam a na drugie coś tam mówiłam ale czy im o to chodziło to już sama nie wiem ![]() Rozmówki: A. Rozmowa w hotelu.. * jakim pokojem jestem zainteresowana * na jak długo chce zostać * zapytać ile kosztuje doba B. Opowiedzieć koleżance że byłam w restauracji * czym tam dotarliśmy * jak mi się podobał wystrój * oczym rozmawialiśmy C. Było o jakiś zakupach w dużym centrum handlowym * mam się nie zgodzić i podać powody * powiedzieć żeby pójść na miasto * znów się nie zgodzić i podać powody. Jak dla mnie ogólnie był prosty ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ja wpiszę się dopiero w piątek.
![]() Póki co mogę Wam poradzić, żebyście nauczyły się słówek dot. państwa np. prime minister itd. Kolega miał za zadanie opowiedzieć komuś o władzy w swoim państwie. Co do obrazków, jest jeden z katastrofą ekologiczną, i mała dziewczynka biegnąca obok z przerażeniem oraz jeden obrazek z facetem obserwującym coś przez teleskop/lunetę, nie pamiętam dokładnie, wszystko opowiadali mi znajomi. /śląskie/
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem po rozszerzonym, opolskie, zestaw 22
![]() Obrazki dotyczyły tematu szczęścia, był jakiś biznesmen podskakujący z teczką, wyniki ankiety na temat "z kim czujesz się najszczęśliwszy", 3 osobowa rodzina, zdania "bycie szczęśliwym zdrowsze od ćwiczeń", "bogatszy ale nie szczęśliwszy", "psycholodzy dają przepis na szczęście..." Trzeba było powiedzieć jakie są źródła szczęścia i jak ono wpływa na nasze życie Tematy wypowiedzi 1.Dotyczył faktu, że w ciągu ostatnich lat wzrosła ilość zamówień online i sklepów online, jakie są wady i zalety takiego sposobu kupowania. 2.Nie pamiętam dokładnie, coś na temat zachęcania młodzieży do czytania i czy uważasz, że powinno się zachęcać młodych do czytania...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:07.