Nastolatki się odchudzają - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-26, 20:50   #1
Gazela96
Przyczajenie

GG do Gazela96

Nastolatki się odchudzają

Witam !

Mam mały problem, otóż od pewnego czasu zaczęłam coraz bardziej przybierać na wadze i ma to takie tempo, że już nie dałam sobie rady sama tego kontrolować. Dodam, że mam prawie 14 lat, 170cm wzrostu i obecnie ważę 55-59 kg, a moja wymarzona waga wynosi ok. 48 kg. Jestem wegetarianką i trenuję piłkę ręczną (4 razy w tygodniu po 1,5 h). Szczerze mówiąc już nawet nie wiem, co się dzieje, bo jak z rana się ważę, to pokazuje mi załóżmy 54 kg, wieczorem 58, a następnego dnia 59. Co jakieś 2 dni jest tak samo. Wakacje się zbliżają, a ja z taką figurą nie będę mogła spokojnie założyć krótkiej spódniczki. Zawsze wszyscy mówili, że mam predyspozycje do modelingu: jestem dość wysoka i mam długie, szczupłe nogi. Teraz zauważyłam, że wszystko co zjem praktycznie idzie mi w uda, co jest u nas rodzinne. Założyłam konto na maxmodels i mam wiele propozycji już na sesje, ale modelka nie powinna ważyć 60 kg, tylko nie całe 50 i mieścić się w rozmiar 34, a ja jestem na granicy 36-38. Tyję w takim tempie, że jak tego nie powstrzymam, moja waga niedługo wybije 65, potem 70 i już nigdy nie wrócę do dawnej figury. Moja mama zaczyna się obawiać, że mam anemię, ponieważ ciągle mam zawroty głowy i brakuje mi siły.

Ogólnie, to zawsze mało jadłam. Teraz sama się sobie dziwię, że potrafię wciągnąć po 5 kanapek z czekoladą na podwieczorek. Co prawda spalam połowę później na rolkach, albo podczas wieczornego joggingu, ale to mi nie wystarcza. Ciągle czuję zapotrzebowanie na jedzenie, nawet 5min po wielkim posiłku. Praktycznie nigdy nie mam dość. W dodatku uzależniłam się od czekolady, potrafię na raz pochłonąć dwie tabliczki czekolady i nadal czuję tzw. 'czekoladowy głód'. Rodzice mi nie kupują już żadnych słodyczy, ale za pieniądze, które mi dają, ciągle kupuję jakieś batony czy coś podobnego. Byle była w tym czekolada. Tylko tyle. A waga co róż coraz więcej pokazuje, a ja zamiast się odchudzać - ciągle tyję !
Po dzisiejszym obiedzie miałam dość i zamknęłam się w łazience i próbowałam wymusić wymioty, ale się nie dało i całe szczęście, bo się opamiętałam czytając w internecie na temat bulimii. Boję się, żeby przez radykalne zmiany w moim organizmie go nie wyniszczyć, bo od jutra zaczynam głodówkę.
Również nie jestem z tego zadowolona, ale nic innego mi nie przychodzi do głowy, żeby do czerwca zrzucić 10 kg.

Proszę, podajcie mi jakieś cenne rady, wskazówki itp., bo nie mam ochoty rozmawiać o tym z mamą, a jak powiem siostrze, to zaraz również mama się dowie.
Gazela96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-26, 21:50   #2
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Dot.: Nastolatki się odchudzają

Masz 14 lat, jak sama mowisz, niecale (osobiscie, dla mnie jestes jeszcze dzieckiem, a nie nastolatka, no przepraszam). Dojrzewasz... Serio chcesz sobie zrobic krzywde? Daj sobie spokoj z jakakolwiek dieta, odchudzaniem. Przechodzisz burze hormonalna, organizm wariuje, nie funduj mu jeszcze takiej zabawy.

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-27, 09:14   #3
Gazela96
Przyczajenie

GG do Gazela96

Cytat:
Napisane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Pokaż wiadomość
Masz 14 lat, jak sama mowisz, niecale (osobiscie, dla mnie jestes jeszcze dzieckiem, a nie nastolatka, no przepraszam). Dojrzewasz... Serio chcesz sobie zrobic krzywde? Daj sobie spokoj z jakakolwiek dieta, odchudzaniem. Przechodzisz burze hormonalna, organizm wariuje, nie funduj mu jeszcze takiej zabawy.
Za półtora miesiąca skończę 14 i jestem w 1 kl. gim.
Nawet moja mama twierdzi, że powinnam wziąć się za siebie, bo strasznie zaczynam tyć. Mogę Wam nawet zdjęcie przesłać, na którym widać, że wcale nie wymyślam. No nastolatką to ja jestem, bo nawet rodzina i znajomi twierdzą, że jestem dojrzała jak na swój wiek. Od poniedziałku chcę spróbować diety trzynastodniowej, ale nie wiem czym w niej uzupełnić befsztyk, szynkę i kurczaka, bo jak wspomniałam, od grudnia jestem wegetarianką. Dzisiaj na przykład przygotowuję się do diety i jak na razie zjadłam jedną, małą porcję białego sera ze szczypiorkiem, na obiad pewnie 2 sadzone jajka i sałatę i wieczorem szklankę mleka lub jogurtu. No i oczywiście 2 l wody będę musiała wypić. Powiedziałam w końcu mamie o tym, że chcę zastosować tą dietę trzynastodniową, ale jej się ona wcale nie podoba, bo twierdzi, że najpierw mam się nauczyć liczyć kalorie, a potem przechodzić tak radykalne diety. I zauważyłam, że odkąd przeszłam na wegetarianizm to również przyczyniło się do tycia.
Stary 2010-03-27, 09:19   #4
mileey_
Raczkowanie

osobiście radze : idz do dietetyka !
sama sobie możesz tylko pogorszyć !
mileey_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-27, 09:25   #5
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gazela96 Pokaż wiadomość
Za półtora miesiąca skończę 14 i jestem w 1 kl. gim.
Nawet moja mama twierdzi, że powinnam wziąć się za siebie, bo strasznie zaczynam tyć. Mogę Wam nawet zdjęcie przesłać, na którym widać, że wcale nie wymyślam. No nastolatką to ja jestem, bo nawet rodzina i znajomi twierdzą, że jestem dojrzała jak na swój wiek. Od poniedziałku chcę spróbować diety trzynastodniowej, ale nie wiem czym w niej uzupełnić befsztyk, szynkę i kurczaka, bo jak wspomniałam, od grudnia jestem wegetarianką. Dzisiaj na przykład przygotowuję się do diety i jak na razie zjadłam jedną, małą porcję białego sera ze szczypiorkiem, na obiad pewnie 2 sadzone jajka i sałatę i wieczorem szklankę mleka lub jogurtu. No i oczywiście 2 l wody będę musiała wypić. Powiedziałam w końcu mamie o tym, że chcę zastosować tą dietę trzynastodniową, ale jej się ona wcale nie podoba, bo twierdzi, że najpierw mam się nauczyć liczyć kalorie, a potem przechodzić tak radykalne diety. I zauważyłam, że odkąd przeszłam na wegetarianizm to również przyczyniło się do tycia.
Dojrzala na swoj wiek? Prosze Cie, kazda nastolatka to mowi. To ze jestes dojrzala na swoj wiek nie oznacza ze Twoj uklad hormonalny jest dojrzaly, ze Twoj organizm pracuje tak jak organizm doroslego czlowieka. Chcesz go niszczyc... coz. Mam nadzieje ze Twoja mama w pore zauwazy nadciagajace klopoty.

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-27, 09:37   #6
Gazela96
Przyczajenie

GG do Gazela96

Cytat:
Napisane przez mileey_ Pokaż wiadomość
osobiście radze : idz do dietetyka !
sama sobie możesz tylko pogorszyć !
Ale moja mama nie chce iść ze mną do dietetyka, bo twierdzi, że to wydawanie pieniędzy w błoto... A ja już dawno chciałam iść, ale sama go nie będę opłacać. Więc szukam diet na własną rękę i chciałam się zapytać, czy znacie jakąś wegetariańską, dzięki której w jak najszybszym czasie schudnę gdzieś do 10 kg. Właśnie idę pobiegać, ale sam wysiłek fizyczny mi nie wiele da, tylko mięśnie ukształtuje, kiedy ja chcę schudnąć ! Jak nie, to zostaje głodówka i tyle. A boję się, że nie wystarczy mi do tego silnej woli.
Stary 2010-03-27, 09:54   #7
Kalakiria
Rozeznanie

Cytat:
Ale moja mama nie chce iść ze mną do dietetyka, bo twierdzi, że to wydawanie pieniędzy w błoto... A ja już dawno chciałam iść, ale sama go nie będę opłacać.
Można iść na NFZ, idzcie do rodzinnego po skierowanie.

Cytat:
Więc szukam diet na własną rękę i chciałam się zapytać, czy znacie jakąś wegetariańską, dzięki której w jak najszybszym czasie schudnę gdzieś do 10 kg.
W Twoim wieku powinnaś jeść mięso, to po pierwsze. Zwłaszcza że nie wygląda żebyś miała jakiekolwiek pojęcie o właściwym zastępowaniu mięsa. Możesz sobie tym zarobić rozmaitych kłopotów zdrowotnych. Zresztą Tobie odchudzanie, a już szczególnie szybkie i aż 10 kg nie jest potrzebne. Ruszaj się i jedz zdrowo. Wystarczy.
Cytat:
Właśnie idę pobiegać, ale sam wysiłek fizyczny mi nie wiele da, tylko mięśnie ukształtuje, kiedy ja chcę schudnąć !
Bzdura. Wysiłek to podstawa. Ale do tego trzeba odpowiednio jeść.
Cytat:
Jak nie, to zostaje głodówka i tyle. A boję się, że nie wystarczy mi do tego silnej woli.
Znów bzdura. Od głodówki zepsujesz sobie zdrowie a nie schudniesz. Kłopoty mogą sie zacząć od rozwalonego metabolizmu, bólów żołądka, zaparć, osłabienia, wypadania włosów, brzydkiej cery... a mogą się skończyć anoreksją, zanikiem okresu, zaburzeniami hormonalnymi itede itepe
Nie masz, moja droga, pojęcia jak się zdrowo odchudzać, w ten sposob zrobisz sobie krzywdę. A skoro jesteś taka dojrzala, to przestań się zachowywać jak dziecko, i rusz tyłek do tego dietetyka albo porozmawiaj z mamą. A wszelkie pomocne informacje masz na forum. W Twoim wieku NIE WOLNO stosować drastycznych diet. W żadnym wieku się nie powinno, ale u nastolatki już szczególnie. Zwłaszcza że nie jesteś gruba.

Edytowane przez Kalakiria
Czas edycji: 2010-03-27 o 09:56
Kalakiria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-27, 10:14   #8
aanik
Raczkowanie

Cytat:
Witam !
Mam mały problem, otóż od pewnego czasu zaczęłam coraz bardziej przybierać na wadze i ma to takie tempo, że już nie dałam sobie rady sama tego kontrolować. Dodam, że mam prawie 14 lat, 170cm wzrostu i obecnie ważę 55-59 kg, a moja wymarzona waga wynosi ok. 48 kg.
Dojrzewasz, rozwijasz się. To normalne, że w tym wieku nabiera się trochę na wadze. Zresztą Twoja waga jest bardzo odpowiednia do wzrostu. Chciałabyś ważyć 48 kg przy 170cm? Wyglądałabyś jak szkieletor. Ja ważę tyle przy wzroście 160 i często słyszę, że jestem chuda.

Cytat:
Jestem wegetarianką i trenuję piłkę ręczną (4 razy w tygodniu po 1,5 h).
Cytat:
Moja mama zaczyna się obawiać, że mam anemię, ponieważ ciągle mam zawroty głowy i brakuje mi siły.
Powinnaś jeść mięso.

Cytat:
Boję się, żeby przez radykalne zmiany w moim organizmie go nie wyniszczyć, bo od jutra zaczynam głodówkę.
Również nie jestem z tego zadowolona, ale nic innego mi nie przychodzi do głowy, żeby do czerwca zrzucić 10 kg.
Głodówka to bardzo zły pomysł!
aanik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-03, 18:38   #9
kolorowatecza
Zakorzenienie

Jak czytam o tym, że ktoś ma 165, 170 a nawet więcej i waży w okolicy 55 kg, to mnie ściska, bo to NIE są grube osoby.

Nie wiem, kiedy miałaś pierwszą miesiączkę, czy jeszcze rośniesz.
Ale jak nie chcesz tyć zrezygnuj ze słodyczy, fast foodów, posiłków zaraz przed snem i będziesz szczupła.

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-03, 20:03   #10
Hei_di
Zadomowienie

GG do Hei_di
Smile Dot.: Nastolatki się odchudzają

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
Jak czytam o tym, że ktoś ma 165, 170 a nawet więcej i waży w okolicy 55 kg, to mnie ściska, bo to NIE są grube osoby.

Nie wiem, kiedy miałaś pierwszą miesiączkę, czy jeszcze rośniesz.
Ale jak nie chcesz tyć zrezygnuj ze słodyczy, fast foodów, posiłków zaraz przed snem i będziesz szczupła.
Wszystko spoko oprócz tych posiłków zaraz przed snem - bo białko to spokojnie może wstrząchnąć niedługi czas przed spaniem,nie zaszkodzi
Stary 2010-04-03, 20:20   #11
kolorowatecza
Zakorzenienie

Ale zazwyczaj kolacja to chlebek np. z szynką, więc żeby to nie było pół godziny przed snem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-03, 21:18   #12
Hei_di
Zadomowienie

GG do Hei_di

Wszystko zależy od tego co kto je
Stary 2010-04-03, 21:27   #13
kolorowatecza
Zakorzenienie

No ale nie powiesz mi, że młode osoby mają pieniądze, żeby np. co wieczór jeść piersi z kurczaka, albo rybę

Stary 2010-04-03, 21:36   #14
Hei_di
Zadomowienie

GG do Hei_di

A dlaczego akurat to
Przecież białko jest w wielu innych produktach,chociażby twaróg czy serek wiejski
Stary 2010-04-03, 21:40   #15
kolorowatecza
Zakorzenienie

a zjadasz taki bez chlebka? ;>
Bo ja zazwyczaj nie daje rady xd

Stary 2010-04-03, 22:59   #16
Hei_di
Zadomowienie

GG do Hei_di

Twaróg można mieszać na różne sposoby ,niekoniecznie z chlebem.
Chociaż ja to twaróg jadłam dość dawno,ostatnio sobie dopiero przypomniałam o tym pomyśle
Stary 2010-04-06, 18:51   #17
Mademoiselle_Hiver
Raczkowanie

GG do Mademoiselle_Hiver

Czy ja dobrze widzę, że przy 170cm chcesz ważyć 48kg?!
To nie jest niedowaga, to już jest wygłodzenie!
I to się leczy!

Tak, kreujcie dalej te szkielety na modelki

Masz odpowiednią wagę do swojego wzrostu i powinnaś się cieszyć i dbać o siebie!

A te wszystkie zawirowania z wagą i wyglądem - hormony i dorastanie.

Tyle było dni do utraty sił
Do utraty tchu tyle było chwil
Gdy żałujesz tych, z których nie masz nic
Jedno warto znać, jedno tylko wiedz, że

Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy

Edytowane przez Mademoiselle_Hiver
Czas edycji: 2010-04-06 o 18:56
Mademoiselle_Hiver jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 20:20   #18
201604211128
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mademoiselle_Hiver Pokaż wiadomość
Czy ja dobrze widzę, że przy 170cm chcesz ważyć 48kg?!
To nie jest niedowaga, to już jest wygłodzenie!
I to się leczy!

Tak, kreujcie dalej te szkielety na modelki

Masz odpowiednią wagę do swojego wzrostu i powinnaś się cieszyć i dbać o siebie!

A te wszystkie zawirowania z wagą i wyglądem - hormony i dorastanie.
Przepraszam, ale musiałam to powiedzieć - wiesz co masz w podpisie - motto osób chorych na anoreksję, będących w ruchu pro -ana. No wybacz... ale najpierw zobacz co masz w podpisie (wpisz w google to hasło) zamiast moralizować - to piszę do osoby którą zacytowałam.

Co do autorki to mam jedną emotkę określającą to co myślę

Policz swoje BMI zanim weźmiesz się za dietę (w moim przypadku nie jest ono miarodajne), ale zawsze warto policzyć.
I na wegetarianizm trzeba się przygotować to jest raz, dwa dbać o to by wszystko było dostarczone a dwa - to jedna z trudniejszych diet i na niej się nie chudnie.

Edytowane przez 201604211128
Czas edycji: 2010-04-06 o 20:22
201604211128 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-07, 15:02   #19
enex
Zakorzenienie

Cytat:
Witam !

Mam mały problem, otóż od pewnego czasu zaczęłam coraz bardziej przybierać na wadze i ma to takie tempo, że już nie dałam sobie rady sama tego kontrolować. Dodam, że mam prawie 14 lat, 170cm wzrostu i obecnie ważę 55-59 kg, a moja wymarzona waga wynosi ok. 48 kg. Jestem wegetarianką i trenuję piłkę ręczną (4 razy w tygodniu po 1,5 h). Szczerze mówiąc już nawet nie wiem, co się dzieje, bo jak z rana się ważę, to pokazuje mi załóżmy 54 kg, wieczorem 58, a następnego dnia 59. Co jakieś 2 dni jest tak samo. Wakacje się zbliżają, a ja z taką figurą nie będę mogła spokojnie założyć krótkiej spódniczki. Zawsze wszyscy mówili, że mam predyspozycje do modelingu: jestem dość wysoka i mam długie, szczupłe nogi. Teraz zauważyłam, że wszystko co zjem praktycznie idzie mi w uda, co jest u nas rodzinne. Założyłam konto na maxmodels i mam wiele propozycji już na sesje, ale modelka nie powinna ważyć 60 kg, tylko nie całe 50 i mieścić się w rozmiar 34, a ja jestem na granicy 36-38. Tyję w takim tempie, że jak tego nie powstrzymam, moja waga niedługo wybije 65, potem 70 i już nigdy nie wrócę do dawnej figury. Moja mama zaczyna się obawiać, że mam anemię, ponieważ ciągle mam zawroty głowy i brakuje mi siły.

Ogólnie, to zawsze mało jadłam. Teraz sama się sobie dziwię, że potrafię wciągnąć po 5 kanapek z czekoladą na podwieczorek. Co prawda spalam połowę później na rolkach, albo podczas wieczornego joggingu, ale to mi nie wystarcza. Ciągle czuję zapotrzebowanie na jedzenie, nawet 5min po wielkim posiłku. Praktycznie nigdy nie mam dość. W dodatku uzależniłam się od czekolady, potrafię na raz pochłonąć dwie tabliczki czekolady i nadal czuję tzw. 'czekoladowy głód'. Rodzice mi nie kupują już żadnych słodyczy, ale za pieniądze, które mi dają, ciągle kupuję jakieś batony czy coś podobnego. Byle była w tym czekolada. Tylko tyle. A waga co róż coraz więcej pokazuje, a ja zamiast się odchudzać - ciągle tyję !
Po dzisiejszym obiedzie miałam dość i zamknęłam się w łazience i próbowałam wymusić wymioty, ale się nie dało i całe szczęście, bo się opamiętałam czytając w internecie na temat bulimii. Boję się, żeby przez radykalne zmiany w moim organizmie go nie wyniszczyć, bo od jutra zaczynam głodówkę.

Proszę, podajcie mi jakieś cenne rady, wskazówki itp., bo nie mam ochoty rozmawiać o tym z mamą, a jak powiem siostrze, to zaraz również mama się dowie.

Bzdura! Zależy od tego jak wygląda a nie ile dokładnie jej waga pokazuje, bo każdy jesteśmy inaczej zbudowani, inaczej masywne kości, inna ilość tłuszczu i tkanki mięśniowej. Oprócz tego rozmiar 34 to ostra patologia o ile nie chodzi o dziewczynę, gdzie wszyscy w rodzinie są drobniutcy i taka już po prostu jej uroda, że rozmiar 34 u niej to "norma" tak samo jak niska waga. Ale tacy ludzie to wyjątki!!!

A co do jedzenia - dużo nastolatek w twoim wieku zaczyna dużo jeść a pod wpływem hormonów ciało zmienia swoje proporcje. Zmienia proporcje na kobiece, dochodzi do charakterystycznego rozmieszczenia tkanki tłuszczowej - modelki wyglądające jak patyczaty 10letni chłopak a nie kobieta nie mają z pięknem ani zdrowiem nic wspólnego...
Stary 2010-04-07, 15:57   #20
aanik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez enex Pokaż wiadomość
Bzdura! Zależy od tego jak wygląda a nie ile dokładnie jej waga pokazuje, bo każdy jesteśmy inaczej zbudowani, inaczej masywne kości, inna ilość tłuszczu i tkanki mięśniowej. Oprócz tego rozmiar 34 to ostra patologia o ile nie chodzi o dziewczynę, gdzie wszyscy w rodzinie są drobniutcy i taka już po prostu jej uroda, że rozmiar 34 u niej to "norma" tak samo jak niska waga. Ale tacy ludzie to wyjątki!!!

A co do jedzenia - dużo nastolatek w twoim wieku zaczyna dużo jeść a pod wpływem hormonów ciało zmienia swoje proporcje. Zmienia proporcje na kobiece, dochodzi do charakterystycznego rozmieszczenia tkanki tłuszczowej - modelki wyglądające jak patyczaty 10letni chłopak a nie kobieta nie mają z pięknem ani zdrowiem nic wspólnego...
Zgadzam się poza tym pogrubionym .
Nie wiem może tylko ja mam takie wrażenie, że z tymi rozmiarami jest coś nie tak i często są zaniżane? A już szczególnie w takim H&M, gdzie 34 jest jak 36.
Stary 2010-04-07, 16:12   #21
enex
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aanik Pokaż wiadomość
Zgadzam się poza tym pogrubionym .
Nie wiem może tylko ja mam takie wrażenie, że z tymi rozmiarami jest coś nie tak i często są zaniżane? A już szczególnie w takim H&M, gdzie 34 jest jak 36.
O.K. nie wszystkie są takie same, ale jeśli w 90% sklepów człowiek ma rozmiar 36-38 i pragnie jak nie wiem czego rozmiaru 34, bo to jest JEDYNY możliwy w przypadku modelingu to jednak coś jest nie tak.
Stary 2010-04-07, 16:46   #22
Mademoiselle_Hiver
Raczkowanie

GG do Mademoiselle_Hiver

Cytat:
Napisane przez dysk Pokaż wiadomość
Przepraszam, ale musiałam to powiedzieć - wiesz co masz w podpisie - motto osób chorych na anoreksję, będących w ruchu pro -ana. No wybacz... ale najpierw zobacz co masz w podpisie (wpisz w google to hasło) zamiast moralizować - to piszę do osoby którą zacytowałam.

Doskonale wiem, co mam w podpisie, lecz uważam, że nie każdy, kto ma cokolwiek wspólnego z tym hasłem musi być w ruchu pro-ana. Hasło jest o wiele, wiele starsze, niż ten ruch i nie jest na jego wyłączność nawet po tym brutalnym spłyceniu, jakie zostało na nim przeprowadzone. Czy się mylę?
Moje powiązania z tym łacińskim przysłowiem (bez względu na to czy dotyczą anoreksji, czy nie) niech lepiej pozostaną w mojej wiedzy, bo w końcu co komu do tego?

Cóż złego jest w moralizowaniu, że się tak zapytam?
Może Ciebie to nie przeraża, że młode, zdrowe, rozwijające się dziewczyny chcą wyglądać jak szkielety - mnie owszem i to bardzo!
Ale w końcu to jej życie i niech robi co chce. Ja zwyczajnie informuje, że może zniszczyć sobie zdrowie fizyczne, jak i psychiczne.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Mademoiselle_Hiver
Czas edycji: 2010-04-07 o 17:24
Stary 2010-04-07, 17:26   #23
aanik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez enex Pokaż wiadomość
O.K. nie wszystkie są takie same, ale jeśli w 90% sklepów człowiek ma rozmiar 36-38 i pragnie jak nie wiem czego rozmiaru 34, bo to jest JEDYNY możliwy w przypadku modelingu to jednak coś jest nie tak.
Nie no, pewnie. 36/38 to nie są duże rozmiary(szczególnie dla wysokiej dziewczyny) i osoba się w nie mieszcząca jest osobą szczupłą.

Wiadomo, że liczy się wygląd, a nie jakaś cyferka
Stary 2010-04-08, 18:07   #24
fiaa
Raczkowanie

rozmiar 34 jest jak najbardziej odpowiedni i wcale nie musi oznaczac ze nosza je osoby wychudzone - wszystko zalezy od wzrostu. patologia jest jesli dziewczyna o wzroscie 175 cm nosi tak maly rozmiar, u zdrowo szczuplej osoby mierzacej 160 cm uwazam rozmiar 34 za normalny (:
co do autorki - jesli ograniczysz te slodycze (w koncu 2 tabliczki o ktorych piszesz maja 1000 kcal - to polowa tego ile powinnas zjesc w ciagu dnia) i zaczniesz sie wiecej ruszac (a pogoda ku temu sprzyja) mysle ze w niedlugim czasie zrzucisz to co zbedne. powodzenia!
fiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-08, 18:58   #25
aanik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fiaa Pokaż wiadomość
rozmiar 34 jest jak najbardziej odpowiedni i wcale nie musi oznaczac ze nosza je osoby wychudzone - wszystko zalezy od wzrostu. patologia jest jesli dziewczyna o wzroscie 175 cm nosi tak maly rozmiar, u zdrowo szczuplej osoby mierzacej 160 cm uwazam rozmiar 34 za normalny (:
Tak, ja też tak uważam.
Sama mam równo 160cm i noszę rozmiar 34 i nie sądzę, było to jakieś dziwne zjawisko. I myślę, że takich dziewczyn jest sporo - nawet jeszcze mniejszych i drobniejszych.

Dlatego zdziwiło mnie stwierdzenie, że rozmiar 34 to patologia - ale rozumiem, że chodziło o osoby wysokie.
Stary 2010-04-09, 15:14   #26
Mademoiselle_Hiver
Raczkowanie

GG do Mademoiselle_Hiver

jeśli ktoś o wzroście 160 nosi rozmiar 34 jest zwyczajnie osobą drobną, ale jeśli ktoś o tym rozmiarze ma 170 to jest już trochę chore... wspomniana przez autorkę waga 48kg na 170cm świadczy o wychudzeniu, współczynnik BMI w tym wypadku pokazuje bowiem 16.6

Stary 2010-04-10, 13:13   #27
Gazela96
Przyczajenie

GG do Gazela96

Cytat:
Napisane przez Mademoiselle_Hiver Pokaż wiadomość
jeśli ktoś o wzroście 160 nosi rozmiar 34 jest zwyczajnie osobą drobną, ale jeśli ktoś o tym rozmiarze ma 170 to jest już trochę chore... wspomniana przez autorkę waga 48kg na 170cm świadczy o wychudzeniu, współczynnik BMI w tym wypadku pokazuje bowiem 16.6
No to chociaż te 50 kg... A na wegetarianizm przeszłam świadomie i wiem, co czym uzupełniać. Od jutra wprowadzam soję, bo wcześniej nie byłam do niej przekonana. Chodzi mi głównie o to, aby zatrzymać proces tycia, bo jak moja waga będzie wskazywać coraz więcej, to ja chyba zwariuję . W ostatnim numerze Joy-a był taki dodatek dietetyczny i uważam, że podana dieta nie byłaby aż tak drastyczna, ale zawierała mój główny problem: MIĘSO. I z tym mam problem, bo jak już jakaś mi się spodoba, to niestety nie jest WEGETARIAŃSKA.
Głodówka już mnie nie obchodzi, ze względu na konsekwencje zdrowotne.

Wakacje tuż tuż, a moja figura - beznadziejna...

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Tutaj macie mój proces tycia.
Moim marzeniem jest powrócić to figury z przed 3 lat, albo chociaż z maja 2009 roku.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-20, 15:18   #28
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
Moim marzeniem jest powrócić to figury z przed 3 lat, albo chociaż z maja 2009 roku.
Przecież 3 lata temu byłaś małym dzieckiem.

Może nie powinnam tak pisać, ale zajmij się czym innym niż odchudzanie. Dojrzewasz, w tym okresie jest się "pulchniejszą", a później to w naturalny sposób spada i waga stabilizuje się na odpowiednim dla siebie poziomie - tak przynajmniej mi się wydaje na podstawie obserwacji. Jak teraz zaczniesz kombinować z dietami to aż strach pomyśleć jak będzie Ci trudno schudnąć kiedy będziesz starsza. Swoją drogą ten świat chyba zwariował - gdy miałam 14 lat ważyłam 6 kilo więcej niż teraz, ale uważałam, że wyglądam OK, waga w ogóle mnie nie interesowała, tak jak i moich koleżanek. Tylko jedna już wtedy się odchudzała, do dziś ma bulimię. Coraz bardziej przychylam się do teorii, że to czynniki społeczno-kulturowe są odpowiedzialne za ED
Stary 2010-04-22, 11:30   #29
Martine in Wonderland
Raczkowanie

zastanawiałaś się może nad tym, że ten silny apetyt na czekoladę występuje na skutek źle ułożonej diety? spróbuj może przeanalizować swój jadłospis i zastanów się nad tym, co mogłabyś w nim zmienić - na produkty zdrowsze, a nie o zgrozo, niskokaloryczne, które nie dadzą nic twojemu organizmowi.
przykładowo, zamiast drożdżówki lub kanapki z białym chlebem i dżemem na drugie śniadanie lepiej zjeść grahamkę z np. serkiem / twarożkiem, sałatą, pomidorem, jajkiem... jest dużo możliwości. jogurty owocowe to chemia, dlatego jogurt naturalny lub serek wiejski z owocami, orzechami, czy miodem jest fajnym rozwiązaniem. słodzone napoje zamień na soki jednodniowe.
po prostu staraj się dostarczyć organizmowi to, co jest mu potrzebne, przecież cały czas się rozwijasz. masz dużo ruchu, nie musisz rezygnować ze słodyczy, przecież od dwóch pasków czekolady nie przytyjesz. tak samo jak od kawałka pizzy od czasu do czasu. nie mogą one tylko zastępować posiłków, ani stanowić podstawy twojego jadłospisu.

jedzenie powinno być również przyjemnością. i proszę cię, nie odchudzaj się, masz dobrą wagę, możesz sobie bardzo zaszkodzić.
<mądry polak po szkodzie, hah.>
Stary 2010-05-29, 19:30   #30
tatiana22
Raczkowanie

jak masz 14 lat to wybacz ale 3 lata temu mialas 11 i nie ma szans zebys dorastajac miala figure dziecka poza tym zdjecia z 2009 roku sa naprawde swietne bo masz figure ktorej na pewno niejedna dziewczyna ci zazdrosci zas na fotkach sprzed 3 lat masz za chude nogi
tatiana22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości