Butelki i metal od podstaw proszę poradźcie.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-31, 09:29   #1
ryniu
BAN stały

Butelki i metal od podstaw proszę poradźcie..

Dziewczyny proszę powiedzcie mi jak wykonujecie swoje butelki od podstaw. Tzn.co kładziecie przed malowaniem butelki i,czy trzeba ją malować. Jakie kraki? I takie samo pytanie mam odnośnie metalu. Byłabym wdzieczna za zdjęciowe rezultaty,gdyż jestem wzrokowcem
Dziękuje serdecznie i pozdrawiam.
ryniu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 12:30   #2
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Dot.: Butelki i metal od podstaw proszę poradźcie..

Wystarczyło wejść do wątku "decoupage - kompendium wiedzy" lub do wątku "chcę coś zrobić ale nie wiem jak...", tam jest wszystko opisane.

Filmik instruktażowy Stamperii dotyczący decoupage na metalu :
http://www.youtube.com/watch?v=dpq4n...ayer_embedded#!

Butelki:
http://asket.blox.pl/2007/10/Butla-Altanka-Babuni.html część I
http://asket.blox.pl/2007/10/Altanka-Babuni-cd.html część II

[SIGPIC][/SIGPIC]

Edytowane przez Pupil
Czas edycji: 2010-05-31 o 12:33
Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 13:22   #3
esmolny
Rozeznanie

akurat zrobiłam dzisiaj kurs o ocynku ,a wcześniej o szkle /smolny.pl/
Stary 2010-05-31, 19:10   #4
ryniu
BAN stały

pupil
Jestem osobą pracującą i nie mam czasu na wertowanie wszystkich postów w wątkach. Pernamentny brak czasu tylko ten kto tu stale przebywa,a więc zna to forum wie co i gdzie szukać. Ja weszłam,zadałam pytanie i czekam na odpowiedzi.
Dziękuje za wklejenie linków. Pozdrawiam
Stary 2010-05-31, 20:59   #5
bachurka
Raczkowanie

No wiesz... chyba wiekszosc z nas pracuje (nie liczac kilku dziewczyn z dzieciatkami na rekach ). Ale jesli chce sie cos zrobic dobrze i od podstaw, to trzeba poswiecic temu troche czasu- lacznie z doksztalcaniem. Poza tym o ile wieksza frajda, jesli dojdziesz do tego sama metoda prob i bledow (nawet jesli cos schrzanisz). Mysle, ze wiekszosc dziewczyn zgodzi sie ze mna Pozdrawiam.

Moj Decoupage
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=393021
bachurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 21:03   #6
Pupil

Większość z nas pracuje, akurat na tym dziale nie ma osób stale przesiadających na forum. Ale nie może być tak, że każda nowa forumowiczka zadaje dokładnie te same pytania, nie wkładając najmniejszego wysiłku w chociażby prześledzenie tytułów wątków na forum - chociażby pierwszych 2 stron, to już wystarczyłoby żeby nie powielać wątków. Na to potrzeba mniej niż 5 minut. A tak mamy kilkadziesiąt powtarzających się wątków a ponieważ decoupage to mało popularne forum więc żadna moderatorka nie wprowadza poprawek i nie łączy postów.

Edit:
Bachurka mnie uprzedziła

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-05-31, 21:17   #7
ryniu
BAN stały

bachurka
no właśnie zgadzam się z Tobą. Większość z nas pracuje,a zajęcie się małym dzieckiem i dodatkowo prowadzenie własnej firmy to dopiero jest czasowa jazda,dlatego dziękuje za Twoje oklaski . nie jestem amatorką bo zdobię meble już 7 lat i prowadzę szkolenia w tym zakresie,ale są to zazwyczaj przedmioty drewniane stąd moje pytania,ale skoro nie potraficie mi na nie normalnie odpowiedzieć tak jak w/w wątkach to jest to bardzo przykre i ciekawe z czym związane

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

pupil
jeszcze raz.... wróćmy do początku bo ja nie mam obowiązku czytać kogoś innego wątków. Zadałam proste pytanie czekając na odpowiedź i usprawiedliwiłam się brakiem czasu bo go najzwyczajniej nie mam nie wiem dlaczego na mnie wsiadacie. Jestem tu nowa, nie znam zasad,a forum jest chyba po to,aby pomagać?a nie krytykować,że czegoś się nie zrobiło,czyż nie. Podziękowałam Ci za linki,więc nie wiem o co dalej chodzi?

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

ehhhhh chyba dołączyłam złe zdjęcie. Trzeba było dodać coś z przed 7 lat, myślę,że inna byłaby wtedy rozmowa.pozdrawiam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-31, 21:29   #8
bachurka
Raczkowanie

Nikt na Ciebie nie wsiada, a wszystko zalezy od formy zadania pytania. Jak sama zauwazylas pomagamy sobie, a Ty prawie zazadalas odpowiedzi (przynajmniej ja to tak odebralam- jesli nie, to SORRY) i jeszcze jestes nadasana, ze Pupil cos Ci powiedziala na ten temat. Ale dobra, skonczmy z tym, bo zrobila sie niezbyt przyjemna atmosfera, a nie o to tu chodzi... Jak logowalam sie na to forum, to uznalam wszystkich za jedna, wielka rodzine, bardzo mi sie to podoba i chcialabym, zeby tak zostalo. Pozdrawiam i juz sie nie bocz

Moj Decoupage
Stary 2010-05-31, 21:29   #9
ryniu
BAN stały

Na podstawie przesłanych linków od pupila przesyłam pierwsze dwie prace wykonaną dnia dzisiejszego na metalu. Dzięki pupil
Stary 2010-05-31, 21:33   #10
ryniu
BAN stały

"

Dziewczyny proszę powiedzcie mi jak wykonujecie swoje butelki od podstaw. Tzn.co kładziecie przed malowaniem butelki i,czy trzeba ją malować. Jakie kraki? I takie samo pytanie mam odnośnie metalu. Byłabym wdzieczna za zdjęciowe rezultaty,gdyż jestem wzrokowcem
Dziękuje serdecznie i pozdrawiam. "

Bachurka nie rozumiem,gdzie tutaj jest żądanie. nie boczę się tylko nie rozumiem ja też myślałam,że na tym forum są klawe babki.
To nie moja wina,że mam malutkie dziecko i staram się to pogodzić z pracą co rokuje totalnym brakiem czasu na szperanie po forum.Jeśli tym Was uraziłam to przepraszam
Stary 2010-05-31, 21:38   #11
bachurka
Raczkowanie

"Jestem osobą pracującą i nie mam czasu na wertowanie wszystkich postów w wątkach. Pernamentny brak czasu tylko ten kto tu stale przebywa,a więc zna to forum wie co i gdzie szukać. Ja weszłam,zadałam pytanie i czekam na odpowiedzi."
Chyba bardziej chodzilo mi o ton w tym momencie, ale juz niewazne. Sprawa skonczona. Milych snow.

Moj Decoupage

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-31, 21:41   #12
ryniu
BAN stały

bachurka nie rozumiem nadal? to,że napisałam,iż czekam na odpowiedzi.A co miałam napisać? no przecież czekam,czyż nie.Zadaje się pytania,a potem czeka się na odpowiedzi no chyba jasne...bo ja już nie wiem i nadal nie rozumiem

Masz bardzo ładne prace,takie spokojne i czyste.
Stary 2010-05-31, 21:43   #13
bachurka
Raczkowanie

Dziekuje bardzo. Ide pod prysznic, bo juz pozno. Pozdrawiam

Moj Decoupage
Stary 2010-05-31, 22:05   #14
ryniu
BAN stały

kiedyś zadałam pytania na innym forum z decoupage i załączyłam fotki swoich prac,aby się poradzić.Zostałam najzwyczajniej zrąbana do dziś nie wiem dlaczego?. Tutaj załączyłam zdjęcie tylko jedno i też tak zostałam przyjęta,a przynajmniej tak mi się wydaję. Te oklaski bachurka,że mam dziecko na rękach świadczą o tym,że byłaś w wątku o kolorach i uznałaś,że skoro mam dziecko to i czasu sporo bo zapewne nie pracuję,a tutaj ściemniamOtóż mam dwójkę i daję radę (jeszcze). Chciałam umieścić wątek ze swoimi pracami,ale już pewnie tego nie zrobię.
Miłej nocy.

---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

Znalazłam teraz trochę czasu. Dzieci śpią,a praca leży i czeka do jutra.Teraz śmigam sobie po forum.Pupil też masz bardzo ciekawe prace. Ja robię inne,agresywniejsze bo fascynuje mnie stara Prowansja. Stąd też ta półka i jej dziwne połączenie.
Pozdrawiam Was dziewczyny i chciałabym,abyśmy od następnego razu
Stary 2010-05-31, 22:07   #15
anuleczka2
Zadomowienie

Ryniu ,może na tym innym forum załączyłaś fotki nie na swoim wątku ,tak jak ja to zrobiłam .Ale wtedy dziewczyny ,grzecznie mi wytłumaczyły ,jak to dział .Pupil ,muszę przyznać jest bardzo pomocna i bardzo dużo nam wszystkim pomaga i jej uwagi sa bardzo cenne .Nikt jednak tak to nie odbiera jak Ty ,a i ja na tym forum też jestem od niedawna pozdrawiam .
anuleczka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 22:14   #16
ryniu
BAN stały

Może to dlatego,że jestem przemęczona. Chcę abyście zrozumiały,że jestem tylko człowiekiem i naprawdę nie mam czasu na szukanie czego kolwiek. Moja przygoda z internetem jest głównie z rana i potem późnym wieczorem,a i tak przed przyjściem niani ciężko mi z malutkim dzieckiem,które śpi tylko 20 min dziennie,a tak marudzi i płacze (kolki) szukać coś na forach. zadałam pytanie i liczyłam na odpowiedź, ewetualnie jakieś fotki,a ja bym już doszła co i jak. Dziękuje za linki bo bardzo mi pomogły (szybko dotarłam do celu .

Nie zamieściłam u kogoś tylko założyłam swój wątek i moje prace. była tam tylko sama krytyka.fakt moje prace są agresywne bo nie robię delikatnych rzeczy,ale to nie powód to wyśmiewania. Byłam grzeczna dodałam zdjęcia i mi się dostało.
Stary 2010-05-31, 22:29   #17
cycol11
Zakorzenienie

Witaj Ryniu twoje prace mają swój klimat. Każda z dziewczyn tworzy coś innego. Dużo zależy od naszego charakteru to że dziewczyny się zdenerwowały mówi się trudno. Powiem tylko tyle że trzeba pusić to w niepamięć
Co do buteleczek
przed obróbką dobrze jest pokryć je specjalnym primerem żeby farba którą będziesz nakładać lepeij się trzymała. potem nakładamy farbę naklejamy motyw lub nakładamy farbę potem smarujemy świecą nakładamy drugą farbę w miescach gdzie potarliśmy butelkę świecą ścieramy paierem ściernym i kleimy motyw lub stosujemy krak jedno lub dwuskładnikowy. są też specjalne preparaty do szkła które będzie używane i często będzie miało kontakt z wodą. po zastosowaniu takiego werniksu szkło wypala się w piekarniku.
czy choć trochę pomogłam?
pozdraiwam i witaj wśród nas
cycol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 23:08   #18
ryniu
BAN stały

Dziękuje serdecznielecę spać bo padam.
Stary 2010-06-01, 06:30   #19
cycol11
Zakorzenienie

nie ma za co
jak będziesz miała jakieś pytania to pytaj rozumiem twoje dylematy. ja też ma dwójkę dzieci córkę 7 lat i małego 3letniego urwisa któy poprostu jest wszędzie no i pracuję samo życie.
cycol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-01, 08:10   #20
Pupil

Chodzi o to, że zaznaczyłaś od razu "nie mam czasu na szukanie", zakładając, że my mamy go znaleźć, opracować Ci tutoriale zdjęciowe jak się ozdabia butelki i metal bo jesteś wzrokowcem. Ja też nie mam czasu, pracuję na dwóch etatach, mam remont w firmie i w domu, ale nigdy by mi nie przyszło do głowy, żeby zaznaczać, jak ktoś ma mi odpowiedzieć na zadane pytania. A już z pewnością nie ośmieliłabym się napisać, że nie mam czasu, ale wy możecie swój poświęcić i mnie oświecić.Szanujesz swój czas, szanuj i nasz, głównie o to chodzi. Potraktowałaś na s po prostu z góry.
Musisz wchodząc na forum zapoznać się z regulaminem i panującymi zwyczajami, a przynajmniej przeczytać podpięte u samej góry wątki. Tytuły świadczą o zawartości. Minimum wysiłku trzeba włożyć, nie możesz być tak wygodna, żeby wszystko podać Ci na tacy. Weszłaś na forum absolutnie roszczeniowo, jak wynika z Twojego posta na inne forum prawdopodobnie weszłaś tak samo i zostałaś źle przyjęta.
Tutaj jest miejsce dla każdego, możesz pokazywać swoje prace jak masz na to ochotę, możesz się tylko radzić, ale pod warunkiem, że odpowiedzi na te porady już nie zamieszczono w odpowiednich tematycznych wątkach. Tak działa każde forum. I nikt Cię tu nie "zrąbał", zaznaczyłam że trzeba najpierw przeczytać wątki o technice itp a dopiero potem pytać. Tak jest wszędzie. Jestem na 2 innych profesjonalnych forach decoupage i tam faktycznie by Cię zlinczowano za nieprzestrzeganie regulaminu, wrzucono pytanie do odpowiedniego wątka bez Twojej zgody i pouczono, co masz na przyszłość robić, żeby nie powielać tematycznie tych samych wątków. Tutaj niestety nie ma moderatora, który pilnowałby porządku na forum decoupage, ono jest traktowane po macoszemu, więc same pilnujemy porządku.
Tyle gwoli wyjaśnień

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-06-01, 09:15   #21
ryniu
BAN stały

Ja szybciutko bo to pracy choć przyznam,że pogoda z naszym decoupagem w ogóle nas nie rozpieszcza.

Pupil
Ja Cię bardzo przepraszam. Nie chcę się sprzeczać bo najzwyczajniej zostałam tutaj źle zrozumiana. Ja nie chciałam niczego na tacy. Jak sama widzisz w założonym wątku zadałam pytanie ładnie prosząc o info i o ew. zdjęcia. Nie narzucałam się.....jak odpisałaś,że wystarczy wejść i poszukać to Ci odpisałam,że nie zrobiłam tego ponieważ nie mam czasu na szukanie bo pracuję. Od tego właśnie zaczęła się dyskusja,że niby jak ja mam czelność Wam zarzucać,że Wy nic nie robicie tylko siedzicie w forum.Założę się,że właśnie tak to odebrałyście. Faktem jest to,że dużo z Was siedzi w domu z dziećmi i decoupagem zajmuje się hobbystycznie dla zabicia czasu,a wiem to stąd,że wczoraj siedziałam do 2 w nocy i czytałam bo tylko tak mam czas i nie chciałam kolejnych niedomówień z Wami.
Jestem tutaj od wczoraj. Szybciutko założyłam wątek bo zależało mi na czasie.Miałam dwie prace z metalu do wykonania właśnie tego dnia.
Zrobiłam bo przesłałaś mi linki. Normalnie nie miałabym na to czasu.
Sama widzisz,że na prześledzenie forum nie starczyło 5 min,ale parę godzin.
Przynajmniej mi bo nie znam tego miejsca. Pozdrawiam i lecę do pracy bo właśnie niania przyszła.
Trzymajcie się

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ----------

i jeszcze jedno Pupil napisałaś:
"Chodzi o to, że zaznaczyłaś od razu "nie mam czasu na szukanie", zakładając, że my mamy go znaleźć, opracować Ci tutoriale zdjęciowe jak się ozdabia butelki i metal bo jesteś wzrokowcem."

nie chciałam zdjęć krok po kroku jak się to robi chodziło mi o zdjęcia np. użyty krak jedno składnikowy i przykład wykonanej pracy. wklejony papier lub serwetka i przykład wykonanej pracy. Nie widzę tutaj nic zdrożnego bo przecież w innych wątkach bez problemu zamieszczacie swoje prace.
Sama pochwaliłaś się swoimi buteleczkami w swoim wątku to,dlaczego tu ich nie mogłaś pokazać i krótko opisać jaką techniką wykonałaś.
Dla mnie byłby to zaszczyt.
Stary 2010-06-02, 15:54   #22
podjedzona
Raczkowanie

"Co do buteleczek
przed obróbką dobrze jest pokryć je specjalnym primerem żeby farba którą będziesz nakładać lepeij się trzymała. potem nakładamy farbę naklejamy motyw lub nakładamy farbę potem smarujemy świecą nakładamy drugą farbę w miescach gdzie potarliśmy butelkę świecą ścieramy paierem ściernym i kleimy motyw lub stosujemy krak jedno lub dwuskładnikowy. są też specjalne preparaty do szkła które będzie używane i często będzie miało kontakt z wodą. po zastosowaniu takiego werniksu szkło wypala się w piekarniku.
czy choć trochę pomogłam?"

cycol11, a czy zawsze trzeba wypalić takie szkło w piekarniku?? a gdybym tylko polakierowała lakierem do szkła, to praca bedzie trwała?? bedę ci wdzięczna za pomoc

a juz cie drugi raz proszę, bo na Twoim wątku widziałam podkladki, i tam też grzecznie czekam na dobrą radę decu robie od 3 dni i mimo przekopania wszystkiego co było dostepnę w sieci nie mogę kilku wskazówek poskladać do kupy
podjedzona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Decoupage

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości