|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Mieszkanie z Tż - problem
Tak więc na początku chciałam powiedzieć że zaręczyłam się z moim Tż, a od października do ślubu będzie nas dzielić nie cały rok.... No i tu pojawia się problem, ponieważ ja idąc na studia od października nie chciałam szukać mieszkania sama tylko zamieszkać z Tż w jego mieszkaniu. Skoro mamy brać ślub to stwierdzliśmy że poco mamy wydawać bezsensownie pieniądze, mamy teraz wiele inny wydatków związanych ze ślubem. No i powiedziałam rodzicom o moich planach i tu dopiero wywiązała sie awantura, zwłaszcza z mamy strony. Wyglądała to tak że dała mi wolną rękę mogę wybierać co chce robić, ale za chwile dodała że ona sobie nie życzy i nie pozwala mieszkać mi z Tż przed ślubem, bo tylko wstydu im przyniose. Ojciec niby popiera mame, ale przyszedł do mnie do pokoju wieczorem i powiedział że on sobie zdaje sprawe że i tak będe mieszkać u Tż tylko nie wie jak to rozgryźć.
Z mamą nie mogę sie dogadać, ważniejsze jest co ludzie powiedzą i jakieś tam zasady. Mam dość krzyków i już sama nie wiem co mam robić??? ![]() Może któraś była w takiej sytuacji???
Zapraszam na swojego bloga --> http://zapachmiety.blog.pl Dziś: ciasto 3 bit ![]() _________________________ ________ "Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" - Abraham Lincoln ![]() Edytowane przez guess17 Czas edycji: 2010-05-31 o 15:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mieszkanie z Tż - problem
Cytat:
Jesteś już dorosła i sama podejmujesz decyzje. Jeżeli jesteś samodzielna finansowo to nie ma problemu. Powiedz mamie, że szanujesz jej poglądy ale ty masz inne i będziesz mieszkać z chłopakiem. Na pewno trochę pokręci nosem ale przecież nie obrazi się na Ciebie z tego powodu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
CABIN CREW
|
porozmawiaj z mamą na spokojnie, jak jej juz opadną emocje. powiedz że takie zamieszkanie razem to najlepszy sposób, żebyście się jeszcze lepiej poznali, sprawdzili czy jesteście w stanie żyć ze sobą na codzień, pod jednym dachem- że to taki dobry sprawdzian przed slubem...
a i spróbuj przekonać tatę , żeby Cię w tej rozmowie poparł...
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ciężko mi zrozumieć takie podejście.. moi rodzice uważają zupełnie inaczej - bez mieszkania przed ślubem, to nie ma szans na udane małżeństwo
![]()
![]() bynajmniej - wcale, zupełnie, ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z partykułą nie) Edytowane przez aktaga13 Czas edycji: 2010-05-31 o 16:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
mamy XXI wiek, wyjdźmy z tego ciemnogrodu. Myślę że stare babcie najwyżej coś tam pogadają, no ale one muszą! Zawsze! (wiadomo one po to żyją, żeby gadać) Ale to jest Twoja sprawa gdzie i z kim Ty mieszkasz.
Z mamą pogadaj jeszcze raz, na spokojnie. Daj jej troszkę czasu, aby zdążyła to sobie jakoś poukładać i uderz drugi raz. Powodzenia!
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
To Wasze życie, a nie matki - będzie musiała się z tym pogodzić. Szczególnie, że macie ciche poparcie ojca.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A jesteście samodzielni? Macie prace, sami się utrzymujecie?
W takim razie możecie robić, co wam się podoba. Co innego, kiedy utrzymują was rodzice i za ich pieniądze będzie wesele. Wtedy (pomijając już sens brania ślubu w takiej sytuacji) trzeba podkulić ogon i siedzieć cicho. Proste. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja bym postawiła na swoim i zamieszkała z nim. Jestem pewna, że mama, po jakimś czasie uspokoi się i przejdzie nad tym do porządku dziennego.
Jaki stosunek do całej sprawy mają rodzice Tż-a? Czy już znają się z Twoimi. Może zorganizowalibyście wspólny obiad i jeśli opinie jego rodziny są pozytywne, może wpłyną też i na Twoja mamę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Sama przerabiam podobne akcje od kilku miesiecy. kosmos. dlatego zupełnie Cię rozumiem... moim sie nie przetlumaczy ze ich zasady to absurd.dla nich zasady to zasady i koniec.
podobno to przechodzi i tak na to czekam - i to jedyne cp tez moge ci poradzic,bo wiem ze co innego na nic sie zdaje...
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Też bym tak zrobiła, wtedy może tata przyznałby się, że popiera córkę. Tego bym się nie odważyła. Wiem np. jaka moja mama jest. Przyszłaby na obiad pośmiała się, poprzytakiwała, ale i tak swoje zdanie zachowała. Jeszcze dostałoby mi się, że knuję! Myślę, że u Autorki mogłoby być podobnie ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Tak jak mówi koleżanka wyżej... taki obiad nie wchodzi w grę...
Rodzice się znają, a jeśliśli chodzi o podejście do sprawy to rodzice Tż są jak najbardziej za tym żebyśmy razem zamieszkali przed ślubem.... Ja narazie skończyłam się uczyć, tak więc nie pracowałam ale zamierzam... Natomiast mój Tż ma własną działaność która dobrze prosperuje... Jeśli chodzi o wesele kto będzie płacił u nas zazwyczaj jest tak że jeśli dzieci wywodzą z lepszych rodzin... raczej płacą rodzice... i tak też jest u mnie... wszystko zostało już uzgodnione kwestia tylko tego co ja sobie tam wybiore...
Zapraszam na swojego bloga --> http://zapachmiety.blog.pl Dziś: ciasto 3 bit ![]() _________________________ ________ "Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" - Abraham Lincoln ![]() Edytowane przez guess17 Czas edycji: 2010-05-31 o 16:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Zapytaj matki czego się bardziej wstydzi:
córki mieszkającej razem z narzeczonym czy córki rozwódki, która uciekła od męża, bo nie mogła z nim wytrzymać pod jednym dachem a nie sprawdziła wcześniej jego wad.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Ehh, ludzie zawsze będą gadać... chocbyś się zamknęła na cztery spusty w pokoju. Skoro masz poparcie Twojego taty i rodziców TŻ, to ja aż takiego problemu nie widzę...
Spokojnie z nim zamieszkaj, rok przed ślubem to doskonały czas na to... jak elfir napisała - woli ktoś mieć córkę mieszkającą z narzeczonym przed ślubem czy córkę rozwódkę. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Będzie ubaw jak Mamusia postanowi jednak nie dac na wesele z tego powodu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Zresztą Autorka nie chce mieszkać z narzeczonym, żeby go sprawdzać tylko z powodów finansowych, poza tym skoro mają się pobrać to chyba on jest jakoś sprawdzony, nie? ![]() Jeżeli zaś chodzi o kłótnię z mamą to ja grałabym zdecydowanie kartą "pieniężną". Jeżeli nie chce, żebyś oszczędzała mieszkając z Tż to niech wyłoży kasę na roczny wynajem kawalerki dla Ciebie i to bez szkody dla ewentualnego wkładu Twoich rodziców w Wasze wesele. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
no takk nie ma to jak takie mamy .. ona się boi że jej koleżanki będą plotkować że nie jesteś dziewicą i to przed ślubem że może ślub z innych powodów
![]() dobrze powiedziała koleżanka wyżej ... jak mamie się nie podoba to niech coś bardziej korzystnego finansowo wymyśli .. a tak to odłożycie pieniążki na potrzebne rzeczy meble, sprzęty ..może na własne m ![]() Edytowane przez Ilena Czas edycji: 2010-06-01 o 14:23 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież ja wiem, że on sprawdzony, skoro mają wziąć ślub. Chodzi mi go głupie "co ludzie powiedzą" i sposób na pokonanie absurdalnych argumentów matki. Uskutecznianie szantażu "dajcie mi kasę na mieszkanie, bo puszczę się z facetem (czyli z nim zamieszkam)" nie jest zbyt dojrzałe.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Oboje jesteście dorosłymi ludźmi, planujecie ślub, więc w czym problem? Mnóstwo par mieszka ze sobą bez papierka.
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
choć nie lubię generalizowania, to uważam, że w tej opinii jest sporo prawdy.. nie da się poznać cech drugiej osoby bez wspolnego zamieszkania (wg mnie). każdy z nas ma swoje nawyki i przyzwyczajenia. a nie każdy ma anielską cierpliwość, żeby znosić irytujące zachowania drugiej osoby przez resztę życia. ale to tylko moje zdanie...
![]() |
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:27.