|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Podręcznik do historii - samokształcenie
Hej, chciałam Was poprosić o poradę, tyle tu mądrych dziewczyn w końcu
![]() Chciałabym powtórzyć historię. Po prostu ten przedmiot nigdy nie był w kręgu moich największych zainteresowań, więc od liceum nie przykładałam do niego większej wagi (no cóż, głupota). Teraz widzę swoje braki + dostrzegam na ile ciekawa i przydatna jest ta dziedzina. Już od kilku lat studiuję, jestem przyzwyczajona do podręczników akademickich, więc często, gdy buszowałam po bibliotekach, wracałam do domu z wielkimi cegłami, których potem nie miałam siły ruszyć, bądź byłam przytłaczana zbyt dużą ilością faktów jak na jeden raz. Ostatnio odkryłam, że w szafie zawieruszył się mój podręcznik do historii z liceum. Wydawnictwo Nowa era. Przeglądnęłam i uznałam, że to może być to. Ten podręcznik byłabym w stanie szybko 'połknąć' po doświadczeniach ze wszystkimi tomiszczami ze studiów, a i informacje nie powinny być zbyt uproszczone, skoro to dla liceum. Niestety ten podręcznik składa się z 5 części, a pozostałe 4 niestety już komus opchnęłam tuz po liceum. I teraz mam dylemat, inwestować kilkadziesiąt zlotych na kupno podręczników do liceum będąc na studiach czy...czy może też Wizażanki znają jakąś interesującą alternatywę czyli właśnie uniwersalny podręcznik do historii w cenie do 60-70 zł, w którym w przystępny sposób przedstawiona jest historia świata z największym naciskiem na Europę i Polskę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Podręcznik do historii - samokształcenie
A może kupić na allegro używane 4 brakujące części? Wiem, że rada błaha, ale te podręczniki są naprawdę dobre, zgadzam się. Sama już ich niestety nie mam
![]()
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie polecam natomiast Micunia, jest mało konkretny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
pamietam,ze tez mialam nowa ere i bardzo mi przypasowala jak uczylam sie do matury ( kiedy to bylo
![]() ![]() ale moze znajdziejsz cos innego ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
W sumie tylko taką opcje biorę pod uwagę - tzn. kupno używanych, bo <uwaga - odkrywam Amerykę> podręczniki sa pieruńsko drogie ;-). Ale biorąc pod uwagę, że znajdę cały komplet z mojego miasta z odbiorem osobistym to i tak wyjdzie koło 50 zł. Więc zastanawiam się czy nie ma gdzieś jakiejś alternatywy stworzonej specjalnie dla mnie, w której niekoniecznie pod koniec każdego rozdziału muszą być pytania kontrolne
![]() Ech, jestem tym typem, który każdy zakup powyżej 10 zł analizuje przez dziesięć lat, a już zwłaszcza kupno książki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Repetytorium Chmaja jest naprawdę dobre, ale są to suche fakty... Poczytaj lepiej sobie książki Normana Daviesa
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Jeśli ta wiedza ma być tylko dla Ciebie, nie chcesz pisać matury z historii to nie ma sensu kupować repetytorium Chmaja, bo jak ktoś wyżej napisał to tylko suche fakty napisane od -.
Myślę, że dla Ciebie najlepsze by było po prostu wypożyczanie książek z biblioteki. Nie musi być to od razu Davies. Poszukaj może w bibliotece są też podręczniki Nowej Ery, wiem że np. u mnie biblioteka miejska ma podręczniki. Jeśli Twoja wiedza na temat historii nie jest zbyt dużo, to podręczniki do liceum będą dobre np. właśnie Nowa Era. Nawet i z internetu możesz czerpać informacje na tematy, które Cię specjalnie interesują. I powtórzę się, najlepsze będzie wypożyczanie książek z biblioteki ![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Podobno Nowa Era jest dobra, ja polecam jednak podręczniki "sprzed reformy" - tzw. czarne grzbiety, kosztują grosze na allegro, a często można je znaleźć też w bibliotekach. Informacji w nich jest bardzo dużo, nie są one jednak dobre do wykucia, ale bardziej do poczytania, zastanowienia się nad tymi faktami, dowiedzenia się czegoś więcej
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Moze vademecum maturalne Operonu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
o też też, vademecum operonu jest dobre, bo jest przekrojowe i napisane dzialami - np. społeczeństwo, polityka itd., fakty są uporządkowane przyczyny, przebieg, skutki, z tym że jego cena to też 50 zł +, no i jest dobre żeby "wkuć" materiał;D
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() poleciłabym czarne grzbiety (wymienione już wyżej) albo podreczniki z wydawnictwa PPWK (wycofano je jakis czas temu, można je spotkać za fajną cenę na allegro) ![]() inną altenratywą mogą być podręczniki do historii wydawnictwa PWN. na wielu historycznych forach to własnie one są podane jako te jedne z ciekawszych opisujące XIX i XXw. (osobiście uczyłam się z ostatniej częśći - XXw. i bardzo dobrze wpominam nauke) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:51.