|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Który przewodnik jest lepszy?
Zależy mi na przewodniku dot. miast jak Rzym, Londyn, Stambuł czy Nowy Jork - takim który pokaże co warto zwiedzić jak i podpowie mniej więcej jak dotrzeć do danego miejsca. Który jest lepszy? Przewodniki Pascala czy Berlitz
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Który przewodnik jest lepszy?
A po co Ci przewodnik?
Ja na początku skłonna byłam kupić, tylko patrząc na treści większości przewodników to szkoda mi było kasy. Za kilkanaście (w promocji) czy kilkadziesiąt (normalnie) złotych to można sobie zrobić górę jedzenia i takie zwiedzanie po najpopularniejszych i często odwiedzanych stolicach zrobić samodzielnie, drukując mapę, opis miejsc które chcesz zwiedzić i robiąc mały terminarz (tego ostatniego ja nie robię, bo pod wpływem euforii bycia gdzieś często zmieniam zdanie, mając swoje preferencje). Zapisz sobie listę punktów, które chcesz zwiedzić, zaznacz je na mapie i zobacz, jak najłatwiej je ze sobą łączyć, tj. skąd gdzie będziesz miała blisko. Najpopularniejsze kraje mają zazwyczaj strony typu jakdojade bądź takie rozwiązania znajdują się na stronach komunikacji miejskiej, np. Berlin - bvg.de. Wszystkie rady dotyczące biletów na komunikację miejską, ciekawych knajpek czy innych rzeczy znajdziesz w szeroko rozumianym internecie - są od tego podróżnicze fora. Ponadto są też oficjalne strony różnych miejsc, komunikacji miejskiej czy knajpek, przez co wszystkiego zazwyczaj możesz się dowiedzieć 'z pierwszej ręki' - większość jest w j. angielskim i lokalnym. Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2012-10-02 o 16:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja uwielbiam Lonely Planet - jak dla mnie najlepsze przewodniki i wiele bardzo cennych wskazówek - są świetnie uaktualniane na podstawie opinii turystów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Z przewodnikiem mniej roboty :P wiem, że są takie które bezpośrednio mówią ... Wysiądz na tym przystanku wsiądz w autobus nr X jedz tyle i tyle przystanków. Samorobione mapki robię ale w Polsce ...
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Lonely planet - ma opcję gdzie zjeść z dokładną nazwą restauracji, gdzie spać i ile mniej więcej to może kosztować i kilka opcji pod względem cen (dla każdego coś miłego) Nie korzystałam z nich w ramach jednego miasta, ale jak na razie jest najlepszym jaki miałam i z jakim się spotkałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
One są dostępne po polsku? wrzuciłąm nazwę w google i wyskoczyły mi tylko angielskie okładki
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
kurcze niestety tylko po ang, ja zdobylam je na e-bay za 2 euro uzywane ale sa jak nowe... a musi byc po polsku?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Nie musi, ale chciałabym w empiku zobaczyć jak wyglądają w środku. Jak są tylko po ang. to pewnie tam nie znajdę.
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Ja stawiam na Pascala
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Hej, nie znalazłam bardziej odpowiedniego wątku, a nie chciałam zakładać nowego.
Poszukuje francuskiego przewodnika po Krakowie (ma być to prezent dla znajomej, która we wrześniu ma nas odwiedzić), jak dotąd spotkałam tylko dwa- w matrasie i empiku- jednak poza standardowym opisem kilku zabytków nie było w nich nic co powinno być w przewodniku. Najbardziej zależy nam oczywiście na mapie, a najlepiej na obisanych trasach kilku spacerów z podaniem czasu jaki jest na to potrzebny (spotkałam się z takim czymś w przewodniku o paryżu, ale nie mogę sobie przypomnieć jakiego był on wydawnictwa) Liczę na Waszą pomoc! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ewentualnie idź do biura informacji turystycznej, jeśli mieszkasz w Krakowie - zawsze w takich miejscach są do dostania przewodniki w najpopularniejszych językach, może coś Ci się spodoba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja zawsze kupuję przewodniki, lubię je mieć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Ja mam wręcz przeciwnie, o ile lubię sobie poczytać przewodnik przed (empik, dzięki) to na wycieczki nie biorę, bo dla mnie to kolejny zbędny balast. Wszystko mam podrukowane, no i mam swój notes mały do wyjazdów, gdzie notuję sobie jak dojechać itd.
Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2013-08-20 o 18:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:13.