|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Kleszcz
Witam, odkrylam dzisiaj u siebie kleszcza w odbycie, jest to dosyc nieprzyjemne, jak moge sobie z tym poradzic, nalezy udac sie do lekarza, czy mozna usunac go w domu?
Z gory dziekuje za odpowiedz. |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Kleszcz
Podobno najlepiej jest pęsetą, ale on musi być widoczny i TY musisz go chwycić jak najbliżej skóry, jeśli Ci się uda tą rankę trzeba przemyć spirytusem. Jednak jeśli coś tam zostanie z tego kleszcza trzeba udać sie do lekarza.
I pamiętaj, kleszcza nie wolni wyciskać ani kręcić...
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Ani niczym smarować,bo podrażniony wstrzyknie wydzielinę,a to zwiększa prawdopodobieństwo boreliozy
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
najlepiej iść do lekarza, bo cięzko ci będzie go wyjąc samodzielnie biorąc pod uwage miejsce, które sobie wybrał
jest ryzyko, że oderwiesz tylko odwłok, a główka zostanie w środku
Edytowane przez 201712190924 Czas edycji: 2010-07-03 o 18:47 |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
szybko do lekarza- zrobi to fachowo, w dodatku możesz mieć problem z pozbyciem się jego z racji miejsca, które sobie wybrał na 'posiedzenie'
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Ja bym wszystko zrobiła, żeby nie iść do lekarza z takim
problemem.Kucnij sobie nad lusterkiem i próbuj, albo poproś mamę, chłopaka o pomoc.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
idź najlepiej z tym do lekarza, sama sobie rady napewno nie dasz, tym bardziej że musisz go złapać za aparat gębowy i zdecydowanym ruchem pociągnąć a i przy tym może część aparatu gębowego zostać w Tobie a wtedy i tak tego trzeba się pozbyć (pęsetą nie dasz rady wtedy). więc bierz kogoś i jazda do lekarza by mieć to z głowy.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
idz do lekarza tak bedzie najlepiej
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
ja bym tez sie wstydziła isc do lekarza, kucnełabym i buch go peseta, i nie wiem kto tu bajki plecie ze kleszcze odrastaja
![]() ![]() ![]() wiekszej basni dawno nie słyszałam![]() ja bym złapała go pestea jak najblizej skóry i zdecydowanym ruchem wyciagneła. posmaruj miejsce spirytusem, albo rivanolem. i wypij jakis srodek przeciwuczuleniowy, powodzenia
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
giginthesky ufam, że o tym odrastaniu z odwłoka to był żart? Bo w przeciwnym wypadku zacznę się zastanawiać, na jakim etapie zakończyłaś swoją edukację.
ja widzę 3 rozwiązania: 1. udać sie do lekarza 2. próbować samej wykręcić kleszcza - wykręcając, a nie wyrywając, czyli kręcimy jak zwykłą śrubkę - śrub przecież też nie ciągniemy, bo się to mija z celem. Wykręcanie zapobiega urwaniu samego odwłoka. 3. zaczekać, aż się napije i sam odpadnie - zwykle do 3 dni to trwa. z tym, że w takiej okolicy jest zwiększone ryzyko zakażenia ranki przy oddawaniu kału. Nie mówiąc juz o tym, że jeśli był zakażony boreliozą, to ci ją ładnie może przekazać. Aha, w przypadku usuwania na własna rękę, kleszcza niczym nie smarujemy, za to dezynfekujemy rankę po jego usunięciu. Edytowane przez marcjannak Czas edycji: 2010-07-03 o 19:12 |
|
|
|
|
#11 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gdzie ty to wyczytałaś? ![]() ![]() ![]() aaaa..... nie mogłam tego zobaczyć,bo użytkowniczka edytowała wypowiedź
Filologia germańska-Wir beginnen ... Edytowane przez wyszukiwarka Czas edycji: 2010-07-03 o 19:16 |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Konto usunięte
|
żart, ale już ktoś nie zrozumiał, wiec usunełam
![]() ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- moja mama tak ciagle gadała jak byłam mała ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Cytat:
ja bym poszła do lekarza, nie ma co sie wstydzic. lepiej poświecic chwile gołym tyłkiem niż potem chodzic po lekarzach z boreliozą
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie jest ryzyko zarażenia się boreliozą.
|
|
|
#14 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Są w zoologicznych takie specjalne "kleszczyki" do usuwania kleszczy. Chwyta się kleszcza tuż przy miejscu wgryzienia i wykręca go delikatnie. Bez żadnego problemu. Pęsetą może być trudno..Można go zmiażdżyć i nie jest to zbyt wygodne narzędzie do tego celu.. Radzę zakupić kleszczyki lub iść do lekarza. A tam wstyd.. lekarze nie takie rzeczy widzą codziennie nie ma się czego wstydzić.
|
|
|
#15 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny juz chyba wszystko napisały, ale ja sie muszę zapytać - jakim cudem on się tam dostał?
|
|
#17 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale nawet i w odbycie moglby sie znalezc. Ja mialam kleszcza na posladku, po prostu bylam w lesie w krotkich spodenkach, siedzialam wtedy na jakims pniu, przypuszczam ze wtedy tam sie dostał. Raz z kolei mialam kleszcza na brzuchu, dotykalam go nie patrzac w to miejsce myslac ze to jakis pryszcz. Rozdrapalam go, i wtedy konieczna byla wizyta w szpitalu... Dlatego radze udac sie do lekarza, ktory profesjonalnie w 2 sekundy go usunie. Bo gdy wyrwiesz tylko czesc, trzeba bedzie grzebac i wyciagac reszte, a to moze byc nieprzyjemne. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
W ośrodku zdrowia kleszcza może wyjąć pielęgniarka. U mnie zawsze do lekarza są takie kolejki, że nie ma szans, żeby się tym zajmował, tym bardziej, jeśli się nie zarejestruje wczesnym rankiem.
Kleszcze mogą wędrować po ciele i zwykle wbijają się w jakieś ciepła i osłonięte miejsce, jak np. pachwiny. Kleszcz w okolicy odbytu to nic dziwnego. Edytowane przez Meier Link Czas edycji: 2010-07-03 o 22:19 |
|
|
|
|
#19 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
polecam 'maszynkę do wyjmowania kleszczy'
jest to coś przypominającego długopis tylko zamiast wkładu ma pętelkę w którą łapiesz kleszcza i wykręcasz - wyjęłam już nią kilka kleszczy i wyszły całe. do kupienia w aptece za fafnaście złotych. tylko lepiej nie zabieraj się za to sama bo w takim miejscu ciężko ci będzie sprawdzić czy aby na pewno wyszedł cały, lepiej poproś kogoś o pomoc.
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt by jej nie pozwolił się dotknąc do pacjenta w takim celu.Autorko, jeśli nie siedzi zbyt głęboko, to ja mogę dodac, że są takie specjalne pompki do usuwania kleszczy- całkiem fajnie się sprawdzają. Coś TAKIEGO A jeśli już pęsetą, to taką z zaokrąglonymi koncami- żeby nie urwac.
|
|
|
|
#22 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale ja to jestem jakis ewenement, mialam 11 kleszczy w calym moim zyciu. Moj TZ starszy o 10 lat nie mial ani 1. Mnie chyba kleszcze jakos lubią, albo ja sie zbyt slabo przed nimi zabezpieczam. Pare razy mama mi wyjmowala, 2 razy sama, pozostale wyjeli mi w przychodni/szpitalu - raz wlasnie zwykła salowa
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Ktoś tutaj zaszalał z salową
![]() ---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ---------- Cytat:
![]() [Do pracy na tym stanowisku w Polsce nie jest wymagane żadne wykształcenie] Także powodzenia ona nie powinna cie teoretycznie dotykać
Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-07-03 o 23:49 |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Chwila, znajdę moje notatki z pierwszej pomocy i wam powiem co się robi w takich sytuacjach
![]() ---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:12 ---------- 1 pomoc: Kleszcze - posmarować roztopioną parafiną i wyciągnąć pęsetą chwytając możliwe najbliżej skóry. (Lub usunięcie pompką próżniową) Więc to z zakazem smarowania to bajki Nie wiem skąd wy macie informacje, ja tam ufam tym co mnie szkolili :C
Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-07-04 o 00:15 |
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
no ponoć się nie powinno ich smarować bo w wyjęciu to nie pomaga a posmarowany czymś tłustym kleszcz zwraca ci to, co z ciebie wypił razem ze swoją boreliozą, jeśli ją ma.
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Mi nic o tym nie wiadomo
Z resztą, to tak delikatne miejsce że poszłabym do pielęgniarki. Do ginekologów chodzimy normalnie a odbyt owiany jest jakąś tajemnicą. ?
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
O kurcze, wiesz ja kleszcza nie miałam nigdy
Hmm no ale jakbym miała kleszcza w okolicach intymnych/pod pachą to raczej bym się udała (i nie do lekarza ) Tym bardziej nie wiem jak dziewczyna to zrobi, ja wyjmowałam komuś z przedramienia to było trudne, co dopiero samemu z hmhmhm
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
zdecydowanie poprosiłabym faceta o pomoc :P zwłaszcza że jeszcze należy sprawdzić czy aby na pewno nic nie zostało.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.

jest ryzyko, że oderwiesz tylko odwłok, a główka zostanie w środku
problemem.Kucnij sobie nad lusterkiem i próbuj, albo poproś mamę, chłopaka o pomoc.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)