![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Wypuszczanie gołebi na ślubie
Witam,
teraz jest boom na śluby i wesela. Całe ceremonie niejednokrotnie są organizowane na miano gwiazd hollywood. Jednak trzeba wyczuć dobry smak, granice zdrowego rozsądku. Przeglądałam zdjęcia na onecie ze ślubów i to co zobaczyłam zatkało mnie. Potem zobaczyłam to u znajomych na n-k i zastanawiam się czy to,co widzę powinno kończyć ceremonię zaślubin w kościele. Chodzi mi tak jak w tytule o wypuszczanie gołebi przed kościołem: http://slub.onet.pl/gv312,5qoa4,2mxc...e.html#i=gux3y Dla mnie jest to troche przegięcie- kościoł to ma być przeżycie duchowe, a szopka. BO to powoli tak zaczyna wyglądać. W tym całym przedstawieniu niektórzy zapominają po co przyszli do kościoła. Chyba tylko odstawić show z druhnami w różowym i latającymi gołebiami, które niech tylko prosto lecą, a nie "zrzucają" z nieba śmierdzące szczęscie na gości ![]() Czy Waszym zdanie to juz małe przegięcie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wypuszczanie gołebi na ślubie
Ja dość często gram na ślubach i muszę Ci powiedzieć, że widziałam już niejedno
![]() Gołębie to teraz standard, mogą być 2 wypuszczane przez młodą parę, ale bywają też całe pudła czy skrzynie gołębi ![]() No ale podobno o gustach się nie dyskutuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
jak promyczek słońca....
|
Ostatnio byłam na takim ślubie (ale tylko w kościele) gdzie para młoda wypuszczała gołębie. Totalna porażka. Prawie nikt tego nie zauważył (ja też a stałam najbliżej, jakoś przegapiłam ten moment, gdy one odfruwały). Ci co odpowiadali za te gołębie tacy "ważni" byli i taką szopkę odstawili, że nie wiem, tak im spieszno było do wyjścia pod koniec mszy a w czasie mszy o niczym innym nie szeptali.
Wcale mi się o nie podobało. Tak samo jak sypanie pary młodej płatkami róż, które już były "gotowe". Zasuszone to i twarde, panna dostała po twarzy. ![]()
dane do wpłaty są w pierwszym poście mojego wątku!!! jeżeli potrzebujesz więcej danych, proszę o pw Edytowane przez bebunio Czas edycji: 2008-10-30 o 18:37 Powód: błąd: y zamiast u :-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
zgadzam się, juz pomijając fakt ze wygląda to tandetnie to chyba coraz wiecej par nie rozumie idei brania slubu w kosciele..
to pewnie dlatego zeby ludzie nie pomysleli ze sie urzadzilo za biedne wesele... a swoja droga to ja sie dziwie tym pannom mlodym ze sei nie boja wejsc w bialej sukni pod golebia ![]()
WYMIANA Edytowane przez mary_alice_young Czas edycji: 2008-10-30 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
uwazam, ze takie wypuszczanie golebi to male przegiecie
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Lemoorka, może i faktycznie to niegłupi pomysł (chociaż osobiście nie zdecydowałabym się na coś takiego
![]() ![]() Proboszcz nie wyraził zgody na sypanie płatków w czasie opuszczania kościoła przez młodych i gości. Ale oni się uparli ![]() Na to wszystko z zakrystii wyskoczył napuszczony przez proboszcza kościelny ze sprzątaczką z miotłami i szufelkami i zaczęli te płatki zamiatać ![]() ![]() ![]() W sumie obora i wstyd, ale naprawdę wyglądało to śmiesznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=203243 podobny wątek.
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie przeraża jedno skąd biora te gołębie. Co prawda u mnie można na targu i jak oni je przetrzymują. Poza tym nie znam się troche na hodowli, ale co te biedne ptaki mają potem robić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
nie podoba mi sie puszczanie gołębi/motyli czy innych zwierząt na ślubach, po co je stresowac.... niech sobie rzucaja ryż, płatki kwiatów, kamienie co chcą, ale żywym istotą mówie nie
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja myslałam,że je kupuja by "wypuścić na wolność" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A czym sie rozni wypuszczanie golebi od wynajmowania limuzn ?karet i posiadania diademu na glowie panny mlodej ?
od zawsze sluby to byly szopki a z czasem i zasobnoscia porfeli lub wielkoscie kredytu przybieraja rozne postacie. golebie pewnie sa od hodowcow i te golebie wracaja do swojego domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
szopka jak sie patrzy
![]()
`Mój wymiankowy ![]() ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=287610 `Jeśli któraś z was ma ksiązke TORI SPELLING - "STORI TELLING" bardzo prosze wejdż w watek poniżej ! ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=288532 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Nie no! Bomba!
Przychodzi specjala osoba z neseserem z gołębiami, podaje młodej parze, oni wypuszczają je w bezkres błękitu, zestresowane ptaki srają po drogocennych kreacjach gości a kilka dni później dogorywają jak nie trafią do hodowli. Mi się to na przykład wydaje bardzo romantyczne! A w galerii wklejonej przez autorkę znalazłam jedno bardzo urocze zdjęcie, w sam raz do ramki: http://slub.onet.pl/gv312,5qoa4,2mxc...e.html#i=gv312 W ogóle śliczna galeria! Pewnie tak spontanicznie wszytskie te foty powstały. ![]() Edytowane przez karamba Czas edycji: 2008-10-31 o 11:22 Powód: Heh, faktycznie zły skopiowałam ;) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Teraz będą wypuszczać gołębie a za kilka miesięcy psy, słonie i złote rybki. Szopka jak się patrzy ale przecież coraz częściej bierze się ślub kościelny bo tak wypada/dla świętego spokoju/ładnej sukni.
Przepraszam za offtop, ale to zjęcie mnie rozwaliło http://foto0.m.onet.pl/_m/b3aead15ac...88,14,19,0.jpg czyżby on też gołębia wypuścił ![]()
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe czy wrocily gdybym brala slub na pewno nie meczylabym przy tej okazji zadnych zwierzat,nie chcialabym zeby goscie rzucali we mnie i moje wlosy ryzem albo bilonem.Ostatecznie moglyby byc banknoty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Płatki róż mogą być, lepsze to niż ryż, który brudzi garnitur młodego i wplątuje się we włosy młodej. Z tymi gołębiami to już niekoniecznie...
Gdzieś kiedyś czytałam, że im młoda z mniejsza wsi, tym większa księżniczka wychodzi za maż ![]()
Tam, gdzie wszyscy myślą podobnie, nikt nie myśli zbyt wiele... Edytowane przez anetka_m Czas edycji: 2008-10-30 o 20:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Z tym to raczej różnie. Raczej te młodsze młode tak szaleją i oczywiście potem muszą zamieścić zdjęcia ze ślubu na N-k
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
hmm myślę sobie że przegięcie to może nie jest, moje odczucia religijne nie zostały zbezczeszczone. to wynik jakieś hmm kultury, może mody ostatnich lat, ale wielkiej tragedii nie widzę
![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Nie mam nic przeciwko. Dla mnie ogólnie wesela to są szopki, także nie wieny co wymyślą za ileś tam lat.
Szkoda ze śłub już nie jest taką typową tradycją. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Organizatorka
|
Bałabym sie że jak odfruną to jeszcze nasrają na mnie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#26 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
bez przesady, jakie "dogorywa"??? w miescie? gdzie pełno kolegów i żarcia? Cytat:
a tu to nie wiem o co ma chodzic, poza tym, zeby bylo "ladnie" generalnie to niech sobie i pawia puszczaja, nie moj cyrk, nie moje pchelki... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wiadomo, że każdy chce mieć jak najlepszy ślub i wesele, ale niektórzy nie znają granicy pomiędzy stylem a kiczem. I tak samo jak Ty, czekam co ludzie wymyślą za kilkanaście czy kilkadziesiąt lat, gdy nasze dzieci będą zakładać rodziny ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W niektorych skansenach w Polsce mozna latem obejrzec staropolskie wesele. Oczywiscie za oplata. Graja statysci, slub i wesele sa rzecz jasna, na niby. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Jak dla mnie to niech rzucają sobie ryżem, płatkami róż czy nawet sztabkami złota (obojętne mi jest to, jak wielką szopkę ktoś sobie robi na ślubie), byle nie rzucali żywymi stworzeniami, bo myślę, że dla tych ptaków to jest spory stres.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Jakoś nie sądzę, by takie coś było szczególnie krzywdzące dla gołębi. Przecież hodowca przyjeżdża na określoną godzinę, trzyma te ptaki, a ich jedynym zadaniem jest... polecieć sobie w górę. Czyli coś, co robią na codzień i od święta, i do czego są w zasadzie przyzwyczajone
![]() Więc uważam to za niegroźną modę.
Free Tibet Co jest ważniejsze: zaspokoić tysiąc pragnień, czy oprzeć się pokusie jednego? Edytowane przez Maniwa Czas edycji: 2008-10-31 o 12:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.