|
|||||||
| Notka |
|
| Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Fajne studia...?
Nie wiem czy to odpowiednie forum ale najbardziej pasuje do pytania które chce zadać. Będe teraz w klasie maturalnej i do tej pory nie wiem na 100% jaki przedmiot maturalny wybrać a co dopiero kierunek studiów i tryb dzienny czy zaoczny . Poniewaz jestem humanistką zastanawiam się nad f. angielską a administracją ale jestem niezdecydowana . Wiem że te studia są nudne i dlatego zastanawiam się nad innymi kierunkami. Jestem dobra z polskiego ale dziennikarastwo to nie dla mnie z historii geografii angielskiego biologii
. Nie jestem pasjonatką nie mam hobby itd Nie nadaje się również na nauczycielkę .Doradzcie mi coś
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Fajne studia...?
Zależy gdzie się widzisz... Ja byłam w klasie humanistycznej, zawsze przekonana o swojej humanistycznej duszy, a wylądowałam na finansach i rachunkowości.
Nie znam się na kierunkach humanistycznych bo te mnie nie interesowały, ale popatrz - mówisz że jesteś humanistką a studia humanistyczne są dla Ciebie nudne? I czemu nie dziennikarstwo? Gdybym zdecydowała się na studia humanistyczne to tylko prawo lub psychologia, ewentualnie administracja. Pozostałe są wg mnie (nie obrażając nikogo) bez sensu, ciężko po nich znaleźć prace, perspektywy są słabe. Kierunki ściślejsze zawsze "wydają na świat" bardziej rozchwytywanych pracowników.
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Pół życia się nad tym zastanawiałam i co???? Teraz jestem za stara żeby pójść na medycynę a moim niespełnionym marzeniem jest pójść na psychiatrię , toksykologię ;ub farmację :/...
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Wiem, że jestem strasznie niezdecydowana ale od dziecka marzyłam by zostać projektantką mody. Może nie nie byłam Witkacym ( czy innym malarzem ) ale rysowałam lepiej niż przeciętne osoby zresztą nigdy tego nie szlifowałam więc nie wiadomo. Ale marzenia niestety zderzają się z rzeczywistością .Ja chce mieć w przyszłości stabilną osmiogodzinną pracę i średnie zarobki . A tego po asp zagwarantowane mieć nie będę. Nie jestem osobą która potrafi się wybić i mieć tak ogromną odwagę. Za to mam wyobrażnię..........
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
bylmaw kl humanistycznej , poszlam na f. ang i zapewniam cie ze to nie jest nudny kierunek
fajny ciekawy, duzo duzo nauki i jesli bys chciala na f ang to tylko dziennie, zaocznie nauka jezyka to nie to samo...ja jestem zmuszona isc teraz robic mgr zaocznie, chetnie poslabym dziennie ale kasy brak a z czegos utrzymac sie musze ![]() Pozdrawiam
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Jakieś zainteresowania musisz mieć...
![]() poszperaj też w necie na kierunkach i kim można po nich zostać ja tak właśnie wpadłam na to że chcę studiować filologię polską, germańską bądź dziennikarstwo i jak na razie tego się trzymam
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
chciałabym Ci odradzić administrację... jestem studentką prawa (5 rok) i zastanawiam się dlaczego ludzie zamiast na prawo idą na administrację... na obu kierunkach masz bardzo podobne przedmioty, podobną ilość nauki... no może prawo jest trochę bardziej czasochłonne...
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam ten sam problem. Jestem w klasie humanistycznej, 2 lata do matury, ale co do studiów to jeszcze nie mam pojęcia... Na pewno odpada prawo i psychologia, to wiem
![]() Zawsze marzyłam o dziennikarstwie, chciałabym bym pracować z tym zawodzie, ale ostatnio słyszalam, że w agencjach chętniej patrzy się na osoby po politologii, czy chociażby filologii polskiej, niż na absolwentów dziennikarstwa ![]() myślę jeszcze o filologii angielskiej, ale tu boję się, czy mój poziom angielskiego już nie jest za slaby, żeby cokolwiek zdziałać (średnio-zaawansowany jak na razie )ciężka sprawa...
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
dziennikarstwo to strata czasu
w liceum miałam takie marzenia, wszyscy mi odradzali i bardzo dobrze że zrezygnowałam. jeśli chcecie być dziennikarkami to idźcie na studia i zahaczcie się do jakiejś gazety studenckiej (ja bym właśnie w jednej była gdyby nie fakt, ze eksio robi tam zdjecia. kretyn! ), łatwo jest się dostać do telewizji politechniki np. studenci którzy tam pracowali są teraz w... tvn. dziennikarstwo to mrzonka, każdy dziennikarz to przyzna (przynajmniej to słyszałam od studentów uw)
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
tez czesto slysze, ze dziennikarstwo to strata czasu. zreszta wystarczy przesledzic szkoly jakie pokonczyli dziennikarze...ze swieca szukac ludzi po tym kierunku
wydaje mi sie, ze psychologia jest ciekawa, ale ten kierunek jest baaardzo oblegany, jakies 20 osob na miejsce (na UG w tym roku), wiec musialabys naprawde niezle sie przylozyc do nauki, a i wtedy nie ma gwarancji niestety jesli mialabym wybierac miedzy administracja a fil angielska tak jak napisalas to zdecydowanie wybralabym filologie. administracja jest raczej nudna a angielski zawsze sie przyda
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
Kiedyś czytałam, że po dziennikarstwie są małe szanse na znalezienie pracy. Był to zbyt popularny kierunek i absolwentów dziennikarstwa w Polsce jest za dużo.
Psychologia to faktycznie oblegany kierunek. Przez cały rok upierałam się tylko i wyłącznie na jej studiowanie, ale teraz mi przeszło. Zainteresowała mnie teraz inżynieria biomedyczna czy technologia żywienia. Marzy mi się inżynier przed nazwiskiem
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
tez chcialam studiowac psychologie - tylko to mnie interesowalo, ale przy tak obleganym kierunku stwierdzilam, ze mam znikome szanse i zrezygnowalam...inz. przed naziwskiem brzmi dumnie
mnie na razie interesuje przede wszystkim mgr
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
moze turystyka i rekreacja?
fajne i ciekawe ale jestem tylko ciekawa jest z ew. wyjazdami pozniej...bo mam zamiar isc na zaoczne, z racji by isc do oracy...a moze zarzadzanie turysytyka? tez nad tym myslalam, jednakze obawiam sie, ze za duzo wszelkiej matmy tam bedzie... no tak dziennikarstwo...super! mysle ew. nad dziennikarstwem, ale polaczynym z muzyka, moze jakas telewizja badz radio, internet, jakies gazetki? moim marzeniem jest wyprowadzenie nowego trendy w muzie, poza tym uwielbiam grac na vinylach (gl. d&b) ;]
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
po bezpieczenstwie narodowym na wyzszej szkole bezpieczenstwa nie miałam problemu ze znalezieniem pracy. nie był to jakis super poziom, ale sporo zajęc praktycznych i terenowych
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Ja studiuję logistykę mediów na UW. Ciekawy, interdyscyplinarny kierunek i są do wyboru dwie specjalności: logistyka i marketing w mediach oraz technologie informacyjne mediów. Nie jest to dziennikarstwo, a poznanie mediów od zaplecza, nauka o logistyce, marketing i informatyka... Pomimo tego, że kierunek jest humanistyczny i na Wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych, mieliśmy matematykę i statystykę.
Słyszałaś o tym kierunku? Przejrzyj w internecie oferty różnych uczelni. Na pewno coś Cię zainteresuje.
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez MistrzyniDrugiegoPlanu Czas edycji: 2015-01-28 o 22:43 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:27.

. Nie jestem pasjonatką nie mam hobby itd Nie nadaje się również na nauczycielkę .Doradzcie mi coś

fajny ciekawy, duzo duzo nauki i jesli bys chciala na f ang to tylko dziennie, zaocznie nauka jezyka to nie to samo...
i jak na razie tego się trzymam

), łatwo jest się dostać do telewizji politechniki np. studenci którzy tam pracowali są teraz w... tvn. dziennikarstwo to mrzonka, każdy dziennikarz to przyzna (przynajmniej to słyszałam od studentów uw)