Naturalne sposoby na rudawe włosy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-21, 09:07   #1
Avelon
Przyczajenie

GG do Avelon
Arrow

Rude odcienie włosów

Czy zauważyłyście,że na rynku jest stosunkowo mało kosmetyków do opieki nad rudym odcieniem.? Osobiście znam tylko dwie firmy: Sunsilk i Oriflame,w których można dostać szampon i odżywkę. Znacie może więcej ? Co mogę zrobić,aby bez farbowania kolor ciemny blond (bardzo ciemny) stał się rudawy.?

Z góry dziękuję za odpowiedzi ;]
Stary 2008-07-21, 17:30   #2
olimpia1111
Przyczajenie

Dot.: Rude odcienie włosów

przyłączam się do pytania koleżanki
olimpia1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-21, 17:56   #3
rudeee
Raczkowanie

dwei rzeczy mi przychodzą do głowy:

- płukanka z łupinek cebuli, ale to wyamag baaardzo dużo cierpliwości i tak na prawdę bardzo nieznacznie zmienia kolor włosów

- henna, który nie niszczy włosów i daje piękny, naturalny odcień, ale pojawiaja się po niej odrosty - tzn. jest trwała
rudeee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-24, 17:43   #4
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Rudawy odcień włosom nadają włosom odwary z : korzenia alkanny, nagietka, czerwonego hibiskusa lub szafranu.

A odwar robimy tak: gotujemy 60g ziół w 4 szklankach wody przez 20 minut pod przykryciem (na małym ogniu). Studzimy, odcedzamy i polewamy włosy
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 12:56   #5
Roksi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Rudawy odcień włosom nadają włosom odwary z : korzenia alkanny, nagietka, czerwonego hibiskusa lub szafranu.

A odwar robimy tak: gotujemy 60g ziół w 4 szklankach wody przez 20 minut pod przykryciem (na małym ogniu). Studzimy, odcedzamy i polewamy włosy
A w miarę szybko te odwary nadadzą rudawy odcień?? Przetestowałaś może?
Roksi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-27, 21:32   #6
Nanatsusaya
Raczkowanie

Ze wszystkimi niemal ziółkami jest tak, że trzeba systematyczności i cierpliwości by efekt był widoczny. Można spróbować również tego
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20629
Nanatsusaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-31, 18:16   #7
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez Roksi Pokaż wiadomość
A w miarę szybko te odwary nadadzą rudawy odcień?? Przetestowałaś może?
Ja na sobie próbowałam jedynie czerwony hibiskus w połączeniu z owocem czarnego bzu. Nie działa to może zbyt radykalnie, ale po paru płukaniach włosy się przyciemniły (czarny bez przyciemnia) i nabrały czerwonawego odcieniu.

Z tego co wiem, nagietek dobrze działa, ale ręki sobie uciąć nie dam, bo nie próbowałam.
Stary 2008-07-31, 20:00   #8
Roksi
Raczkowanie

Cytat:
Ja na sobie próbowałam jedynie czerwony hibiskus w połączeniu z owocem czarnego bzu. Nie działa to może zbyt radykalnie, ale po paru płukaniach włosy się przyciemniły (czarny bez przyciemnia) i nabrały czerwonawego odcieniu.

Z tego co wiem, nagietek dobrze działa, ale ręki sobie uciąć nie dam, bo nie próbowałam.
Dzięki
Roksi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 16:44   #9
virginia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Avelon Pokaż wiadomość
Czy zauważyłyście,że na rynku jest stosunkowo mało kosmetyków do opieki nad rudym odcieniem.? Osobiście znam tylko dwie firmy: Sunsilk i Oriflame,w których można dostać szampon i odżywkę. Znacie może więcej ? Co mogę zrobić,aby bez farbowania kolor ciemny blond (bardzo ciemny) stał się rudawy.?

Z góry dziękuję za odpowiedzi ;]
Zdaje się, że pantene też ma coś do rudych. Z tych dla mnie najlepszy sunsilk. Ale masz rację, że do rudych wybór mały.
A ja chcę mieć taki rudy brąz (bardziej rudy niż brąz) i od jakiegoś czasu szukam odpowiedniej farby, ale albo wychodzi mi kolor ciemny brąz z odcieniami mahoniu, nawet fioletu, albo cokolwiek mi nie wychodzi szybko się spłukuje, i później robi się bursztyn/koniak i okropne jasne żółte końcówki. Może ktoś poleci dla mnie farbę?
virginia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 18:41   #10
una creatura bella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rudeee Pokaż wiadomość
dwei rzeczy mi przychodzą do głowy:

- płukanka z łupinek cebuli, ale to wyamag baaardzo dużo cierpliwości i tak na prawdę bardzo nieznacznie zmienia kolor włosów

- henna, który nie niszczy włosów i daje piękny, naturalny odcień, ale pojawiaja się po niej odrosty - tzn. jest trwała
Jeśli chodzi o wywar z cebuli mam z nim odmienne doświadczenia. Dość szybko dawał widoczne efekty w postaci wzmocnienia złocistorudych refleksów, za to miał jeden poważny minus: "mało przyjemny" zapach .
Zresztą można go stosować nie tylko w formie płukanki, ale też podobnie jak farbę potrzymać na głowie jakieś 30 minut albo i więcej, a potem spłukać czystą wodą.

Henna natomiast jest jak najbardziej godna polecenia, bo oprócz koloru daje cudny połysk i pogrubienie . Na początek polecam przetestować ją w formie "henna gloss" (odsyłam do wątku Wszystko o farbowaniu włosów henną).

Można też połączyć obie metody, mianowicie: zalać hennę wywarem z łusek cebuli.
Wtedy odcień powinien być bardziej złocisty.

Co do gotowych kosmetyków swego czasu stosowałam szampon Yves Rocher z henną właśnie. Dawał bardzo ładne rezultaty.
Stary 2008-10-18, 11:29   #11
anonimkaa
Przyczajenie

Marze o rudych odcieniach... ale nie mam jakoś cierpliwości do płukanek... Chyba jednak zacznę nie wiecie co co mi wyjdzie na tej głowie? Pod koniec sierpnia farbowałam na fiolet.[leśna jagoda jeżli dobrze pamiętam].Teraz mam tylko niewielkie ślady po tym,ale jednak zawsze coś.
Wyjdzie jakikolwiek rudy?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-18, 12:00   #12
szugarbejb
Zakorzenienie

Ce Ce Med wypuściło ostatnio taką jakąś szaloną serię do włosów blond, brązowych i rudych - kosmetyki mają kolory i konsystencję ... farb do włosów I też trzeba ich używać w rękawiczkach, bo barwią ręce. Skład przeleciałam na bardzo szybko, więc prawie nic nie pamiętam, ale wyglądało to fajnie i miało właśnie nadawać blask i połysk i intensywność koloru właśnie różnym kolorom włosów.

Te kosmetyki są do kupienia w Superpharmach, jak dorwę je jeszcze raz w poniedziałek to zdam bliższą relację, bo w necie niestety nic nie mogę na ten temat znaleźć.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-27, 14:59   #13
dotka95
Zakorzenienie

GG do dotka95

Nieprzyjemny zapach po płukance z cebuli? E tam, mnie się wszystko wygotowało i nic nie było czuć Może po tym wywarze włosy nie stały się nagle rude (jestem ciemną blondynką), ale złapały trochę rudawych refleksów. A oprócz tego były błyszczące i ładnie się układały Następnym razem spróbuję zrobić taki wywar, ale z czerwonej cebuli. Jak myślicie, jaki będzie efekt?

Już lecę do sklepu po hibiskus

Edytowane przez dotka95
Czas edycji: 2009-03-27 o 15:01
dotka95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-27, 18:11   #14
strzyga77
Raczkowanie

eld ma chne w paście jak i innie rudawe kolory, włosy piękne miękkie a kolor schodzi po 25 myciach nie ma odrostów itp
strzyga77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-27, 19:57   #15
dotka95
Zakorzenienie

GG do dotka95

Aaa! Jestem już tak jakby ruda, juhu Od teraz będę się często polewać hibiskusem
Stary 2009-03-28, 06:25   #16
Chatul
ma zielone pojęcie

Kosmetyki do włosów rudych ma też Ziaja
Stary 2010-06-03, 08:52   #17
absurdalna89
Zadomowienie

Naturalne sposoby na rudawe włosy

Albo jestem kiepska w szukaniu, albo rzeczywiście nic nie było na ten temat. Jeśli się mylę-proszę o połączenie z odpowiednim wątkiem.

Ostatnio czuję się nijaka ze swoim naturalnym, mysim blondem... Jest on bardziej ciemny niż jasny, ale latem zwykle mocno jaśnieje. Określiłabym go jako średni, mysi blond.

Miałam już wcześniej wiele kolorów na głowie i zdecydowanie najlepiej było mi w rudościach. Ładnie podkreślały jasną cerę i niebieskie oczy.

Czy znacie jakieś sposoby(oczywiście NATURALNE) na lekkie "przyrudzenie" włosów? Henny jakoś się boję, bo sama nie wiem czy wyjdzie, a poza tym jedni piszą, że jakby "skleja" włosy i odżywki przestają działać. Chodzi mi raczej o herbaty, kosmetyki, oleje, które wydobędą lekko rudawy odcień. Czy to w ogóle jest możliwe na włosach bez żadnych czerwonawych odcieni? Na razie stosuję olej rycynowy, który podobno przyciemnia, choć tego nie zauważyłam.

Farby zdecydowanie odpadają, nie po to ścięłam resztki zniszczonych, farbowanych włosów, by znów męczyć się z tym samym.
Bardzo proszę o pomoc!
absurdalna89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-03, 11:03   #18
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Dot.: Naturalne sposoby na rudawe włosy

Spróbuj balsamów z dodatkiem henny, np. Venita albo Delia. Naturnalnej henny nie musisz się bać. Są po niej odrsoty wprawdzie ale kolor się wypłukuje i wypadku dłuższej przerwy w farbowaniu zostaje delikatnie rudy (sprawdziłam na sobie). Nie zauważyłam tez, aby włosy mi się sklejały albo odżywki przestawały działać po hennie.
Z innych naturalnych sposobów testowałam jeszcze wywar z łupin cebuli, ale nie dawał dobrych efektów.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-14, 16:38   #19
nie_ma_mnie
Rozeznanie

Cytat:

a gdzie kupowałaś swój hibiskus? Ja w sklepach widzę tylko suszony kwiat hibiskusa sudańskiego, a wyczytałam że tu chodzi o różę chińską...
nie_ma_mnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-14, 18:37   #20
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Tu raczej chodzi o ten suszony kwat.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-14, 20:12   #21
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez nie_ma_mnie Pokaż wiadomość
a gdzie kupowałaś swój hibiskus? Ja w sklepach widzę tylko suszony kwiat hibiskusa sudańskiego, a wyczytałam że tu chodzi o różę chińską...
Ja szłam do zielarskiego i po prostu prosiłam o hibiskus

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
Stary 2010-06-14, 21:33   #22
nie_ma_mnie
Rozeznanie

można i tak
tutaj są zdjęcia panny która to stosowała (nie wiem, który gatunek):
http://forums.longhaircommunity.com/...97&postcount=5
i przepisiki
http://forums.longhaircommunity.com/...0&postcount=90

Edytowane przez nie_ma_mnie
Czas edycji: 2010-06-14 o 21:35 Powód: dopisek
Stary 2010-06-16, 18:26   #23
nie_ma_mnie
Rozeznanie

jyyli to moze chociaż zdradź jakiej firmy był ten susz?

W naturalnym pięknie jest dostępny ekstrakt z hibiskusa; może stosowałyście?
http://www.naturalne-piekno.pl/index...&Itemid=100013
Stary 2010-06-16, 19:02   #24
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez nie_ma_mnie Pokaż wiadomość
jyyli to moze chociaż zdradź jakiej firmy był ten susz?

W naturalnym pięknie jest dostępny ekstrakt z hibiskusa; może stosowałyście?
http://www.naturalne-piekno.pl/index...&Itemid=100013
Wiesz co, nie jestem w stanie powiedzieć, nie pamiętam. Być może z Herbapolu, bo był w firmowym zielarskim kupowany, albo z firmy Flos lub Kawon.

Ekstraktu nie używałam, ale co do naparu, to jakichś spektakularnych efektów nie było, z tym, że mam bardzo ciemne włosy i byłam niesystematyczna.

Zaraz spróbuję jeszcze znaleźć jakieś przepisy na forum LHC, bo ostatnio coś widziałam, ale nie zainteresowało mnie to, bo teraz namiętnie przyciemniam

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

No i nie mogę znaleźć

W każdym razie pamiętam, że można dodać do odżywki miodu i trzymać ile wlezie, włosy powinny być przyrudzone. Ale nie wiem, jakim rodzajem miodu można to osiągnąć, czy może każdym.

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
Stary 2010-06-16, 19:44   #25
nie_ma_mnie
Rozeznanie

ok, dzięki.
Stary 2010-06-16, 20:00   #26
hegna
Przyczajenie

Witam Panie.
Mam bardzo lekko rudawe włosy i również chciałabym je "podrudzić". Farbowałam się henną i intensywnie rudy kolor, który normalnie ubóstwiam, nie podobał mi się na moich włosach. Za to kiedy się prawie zmyła, byłam zachwycona ich kolorem i właśnie o to mi chodzi. O lekko rude włosy. Mam ochotę spróbować z tym hibiskusem, ale zastanawiam się, czy on nadaje taki naturalnie rudawy kolor, czy raczej coś w kierunku czerwieni? Może lepsza ta cebula?
Pozdrawiam.
hegna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 20:35   #27
nie_ma_mnie
Rozeznanie

Ok, po riserczu wyszło mi, że ten herbatkowy się nada tylko trzeba go zaparzać przez 5 min, zmiksować ten cały susz i taki nałożyć na włosy na co najmniej godzinę...
BTW W tym linku dziewczynie dał czerwień.

Edytowane przez nie_ma_mnie
Czas edycji: 2010-06-19 o 20:38

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-20, 23:17   #28
scenecunt
BAN stały

wiele zalezyod wyjsciowego koloru!
blondynkom - hibiskus i cebula , bo musimy i przyciemnic i nadac refleks

a dla mnie ... jako ze jestem cieeeemnowłosa hmmm.
cytrna na rozjasnianie (i paskudne wysuszanie przy okazji niestety) + ... hmmm ?!
scenecunt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości