Jak wygląda pierwsza wizyta u ksiedza? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-08, 13:33   #1
KOTUCHA
Raczkowanie

Jak wygląda pierwsza wizyta u ksiedza?

Jak wygląda pierwsza wizyta u ksiedza przed ślubem?
O co pyta, jak to wygląda?
Piszcie bo się stresuje
KOTUCHA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 13:50   #2
bellebelle
Zadomowienie

Dot.: Jak wygląda pierwsza wizyta u ksiedza?

U nas bylo w miare latwo, ksiadz przede wszystkim pytal nas o nas samych, jak sie poznalismy itp, tak aby lepiej nas poznac

Zamierzacie spisywac protokol od razu?

bellebelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 13:59   #3
azakowana
Zakorzenienie

My weszliśmy -powiedzieliśmy, że chcieliśmy się pobrać. Ksiądz spytał o datę i dał nam "obiegówkę". To był koniec wizyty
Stary 2010-06-08, 14:01   #4
marciadela
Raczkowanie

GG do marciadela

U mnie na początku poszła moja mama bo by mieszkamy gdzie indziej i zapisała nas tylko na konkretną datę i godzinę. Jak już było 3 mies. przed ślubem to poszliśmy spisać protokół przedślubny. Trwało to może ze 25 min. Ksiądz zadawał nam pytania różne jedne mądre inne mniej np. czy czujesz sie zdrowy psychicznie itp Taki protokół przykładowy można znaleźć bez problemu w internecie. Nie ma się czym stresować. Powodzenia
marciadela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 14:09   #5
KOTUCHA
Raczkowanie

hmmm... chciałabym się od niego najpierw dowiedzieć jak wygląda ta cała "papierkowa robota"... niby czytałam różne artykuły na ten temat, ale musze mieć to jasno wyłozone!
co do daty to chcemy 10.10.2010 jest to niedziela, z tego względu że chcemy zrobić małe przyjatko dla najbliższych
tak wiem dziś 8 czerwiec, ale mylę że zdążymy spokojnie, dodam tylko, że zdecydowaliśmy się na ślub tydzień temu, tak poprostu oboje to poczuliśmy
na razie nikt nic nie wie
finansujemy sami
Stary 2010-06-08, 14:15   #6
marciadela
Raczkowanie

GG do marciadela

Jak wyglada papierkowa robota to ja akurat jestem na biezaco to sluze pomocą
Stary 2010-06-08, 14:34   #7
mycha122
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KOTUCHA Pokaż wiadomość
hmmm... chciałabym się od niego najpierw dowiedzieć jak wygląda ta cała "papierkowa robota"... niby czytałam różne artykuły na ten temat, ale musze mieć to jasno wyłozone!
co do daty to chcemy 10.10.2010 jest to niedziela, z tego względu że chcemy zrobić małe przyjatko dla najbliższych
tak wiem dziś 8 czerwiec, ale mylę że zdążymy spokojnie, dodam tylko, że zdecydowaliśmy się na ślub tydzień temu, tak poprostu oboje to poczuliśmy
na razie nikt nic nie wie
finansujemy sami
Spoko zdążycie. My zdecydowalismy się 3 tyg. temu a ślub mamy 28.08.2010
mycha122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 14:41   #8
KOTUCHA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mycha122 Pokaż wiadomość
Spoko zdążycie. My zdecydowalismy się 3 tyg. temu a ślub mamy 28.08.2010
i na jakim etapie jesteście?
co juz załatwiliście?
organizujecie duze wesele?
jak wyglądała pierwsza wizyta u księdza
Stary 2010-06-08, 15:27   #9
JanuszAgnieszka
Wtajemniczenie

pierwsza wizyta to zaklepanie terminu i tyle. Druga to podpisanie protokolu itp, trzecia podanie swiadkow i wybranego przez siebie ksiedza a czwarta podpisanie aktu malzenstwa

Teraz czekamy na Karolinkę - 27/40
JanuszAgnieszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 16:55   #10
m_majaa
Raczkowanie

Cytat:
Jak wygląda pierwsza wizyta u ksiedza przed ślubem?
O co pyta, jak to wygląda?
Piszcie bo się stresuje
pierwsza wizyta to zapisanie terminu i godziny ślubu...ksiądz szczegółowo powie Ci co musicie przynieść-jakie papierki oraz ile macie zapłacić
także luzik nie ma się czego bać
Stary 2010-06-08, 17:42   #11
mycha122
Raczkowanie

Cytat:
i na jakim etapie jesteście?
co juz załatwiliście?
organizujecie duze wesele?
jak wyglądała pierwsza wizyta u księdza
Wiesz co, moim zdanie mamy juz załatwione sporo- sala,suknia, garnitur, buty, wszystkie formalności koscielno-urzędowe, dj, zaproszenia zamówione w necie.

Brakuje nam obrączek, fotografa- ale juz jutro mamy spotkanie, alkohol, fryzury, bukiety, no i jakieś *******ety typu: kolczyki.
Robimy przyjęcie na ok 30 osób, ale dużo więcej zapraszamy na sam ślub.
U księdza było spoko, pierwsza wizyta to ustalenie daty, powiedział nam też co musimy donieść, a nie było tego mało bo ślub bierzemy w całkowicie obcej parafii. Na nauki zapisaliśmy się w weekend- 2 dni i po sprawie. Jeśli macie mozliwość to poproście rodziców o pomoc w wyciąganiu papierków z urzędów- jeśli jest taka potrzeba.
Na drugiej wizycie donieślismy papierki i spisaliśmy protokół i tyle. Natsepne spotkanie to juz pewnie przed ślubem parę dni czy jakoś tak. I to tyle. Reasumując: nie taki diabeł straszny.....

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ----------

I jeszcze ważna rzecz- jeśli masz mozliwość przygotowania sobie podstawowych potrzebnych papierków będziesz miała część pracy z głowy. Ja tak zrobiłam- idąc do księdza mieliśmy juz zaświadczenie o chrzcie i bierzmowaniu mojego TŻ- ksiądz też przychylniej patrzy, bo wie że Ci zależy
Jeśli chcesz wiedziec jakie dokumenty sa potrzebne to chętnie pomogę
Stary 2010-06-08, 18:17   #12
Tygrysiczka
Raczkowanie

Myślę, że nie powinnaś się stresować - to tylko pierwsza, krótka wizyta
Ja się boję swojego księdza :P
Byłam lektorem przez dłuższy czas a odkąd zobaczyłam, jak fajnie jest siedzieć w ławce ze swoim Dziubasem i trzymać się ręce podczas mszy to już omijam zakrystię...
Wcześniej miałam dobry kontakt z proboszczem, bo często mu pomagałam a teraz się tak odsunęłam:P
No zobaczymy nastawiam się pozytywnie, żeby odważnie i z uśmiechem na buźce wkroczyć na plebanię, żeby zaklepać termin
Tygrysiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 19:34   #13
ajloona
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez marciadela Pokaż wiadomość
Jak wyglada papierkowa robota to ja akurat jestem na biezaco to sluze pomocą
to ja chętnie z takiej pomocy skorzystam
bo termin zapisany mamy już od 1,5 roku, nauki też za nami, ale do ślubu już tylko 2 miechy
i czas załatwić wszystkie formalności, żeby spaść z ambony...
wiem jakie papierki są mi potrzebne, ale nie mam pojęcia jak mam się dowiedzieć
czy np. akt chrztu jest w mojej parafii czy tam gdzie przyjmowałam sakrament...
ajloona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 20:21   #14
mycha122
Raczkowanie

jeśli zostały Ci 2 miesiące to radzę Ci zabrać się do pracy! Bo pamiętaj ze jeszcze musisz zapowiedzi załatwić, a bez papierków to nici z tego... Z aktem chrztu bywa różnie, ale ja miałam tak- zresztą wielu moich znajomych też- że musiałam isć do parafii gdzie przyjmowany był sakrament, bierzmowanie również ( jeśli oba były w jednej parafii to wszystko za jednym zamachem). Niektórzy księża wymagają też świadectwa z religii. Potrzebne jest zaświadczenie o odbyciu nauk- to już masz, i zaliczeniu 3 wizyt w poradnii rodzinnej oraz dowody osobiste. Jeśli ślub bierzecie w parafii innej niż Twoja lub TŻ to potrzebujecie zezwolenia ( z parafii Twojej lub TZa) na ślub w obcej parafii ( radzę to zaświadczenia wziąźć z tej parafii gdzie są fajniejsi księża, bo czasem kręcą nosem- wiadomo ucieka im kaska za udzielenie ślubu).. Jak już to wszystko masz to idziecie tam gdzie będzie brany ślub i spisujecie protokół przedslubny- taka ankieta wypełniania przez księdza. Po spisaniu tego protokołu dostajecie kartki do spowiedzi i kartki na wygłoszenie zapowiedzi, które są wygłaszane w parafiach obu narzeczonych przez 2 lub 3 niedziele. Po wygłoszeniu zapowiedzi odbieracie te kartki i zanosicie do parafii gdzie będziecie brać slub. W dniu ślubu przynosicie jeszcze kartki, że jestescie 2-krotnie wyspowiadani. I to tyle- nic strasznego, serio. Trzeba tylko wszystko dobrze zaplanować.
I jeszcze ważna sprawa, jeśli ślub ma być konkordatowy, to musicie iść do USC jednego z Was, po dokumenty ( do tego są potrzebne dowody osobiste i skrócone akty urodzenia).
Stary 2010-06-08, 22:34   #15
ajloona
Przyczajenie

mycha122: Wielkie dzięki

Wszystko pięknie wyjaśnione - nic, tylko się wybierać do USC a potem prosto do kancelarii.
A jeszcze rzucę dodatkowym pytaniem - jakie będą stosowne kwoty za te odpisy aktów i zapowiedzi? Proszę się podzielić swym doświadczeniem. Bo o ile dobrze pamiętam, to u mnie w parafii jest "co łaska"- świetne stwierdzenie, które żółtodziobowi nic nie mówi.
A wolę nie wyjść przed księdzem na buraka ani też z drugiej strony nie przepłacić, bo każdy grosz cenny
ajloona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-09, 06:40   #16
mycha122
Raczkowanie

W USC płacisz 84 zł za takie podanie które będziecie wypełniać, a za potrzebne odpisy aktów urodzenia 22 zł. W kościele ja płaciłam a akt bierzmowania i zezwolenie na ślub w innej parafii - 50 zł, a za akt chrztu 20 zł. Za zapowiedzi 100 zł. Za slub ksiądz powiedział nam co łaska, więc zostawiłam mu na razie 100 zł zaliczki i później będę się martwić ile mu jeszcze dorzucić . Ja się nie przejmowałam- jak mówił co łaska, to dawałam ile miałam akurat przy sobie. Ja słyszałam, że niektótrzy księża mają swoje cenniki, ale z tego co mówisz u Ciebie jest co łaska, więc się nie przejmuj za bardzo.
Stary 2010-06-09, 07:31   #17
KOTUCHA
Raczkowanie

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi
Jestem juz po i jak wiekszość mówiła było luźno
Niestety mój wymarzony termin nie wypalił, nie robią ślubów w niedziele więc oficjalnie pobieramy się 16.10.10 o 15!!! Cieszę się jak dziecko!
w sumie tych papierków to nie dużo trzeba, tylko akt chrztu tżta, papierek z usc, świadectwa religii i zaswiadczenie o odbyciu praktyk, które mam juz w piątek od 17-21 oraz sobotę od 8-17 i tylko tyle, bardzo sie cieszę, że nie ma zadnych dodatkowych spotkań w poradni z katechetka czy czuwań, wszystkow 2 dni aha ten kurs kosztował nas 50zł
Stary 2010-06-09, 07:37   #18
marciadela
Raczkowanie

GG do marciadela

Co do papierków to już mnie koleżanka uprzedziła. A jeśli chodzi o kwoty to zależy od kościoła. Np u mnie w parafii za ślub płaci się 350 zł księdzu, 200 organiście i 100 kościelnemu. Normalnie zapowiedzi kosztują 50-100 zł, ale u mojego TZ w parafii w księdza cenniku jest 200. Szok.
Stary 2010-06-09, 07:41   #19
KOTUCHA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tygrysiczka Pokaż wiadomość
Myślę, że nie powinnaś się stresować - to tylko pierwsza, krótka wizyta
Ja się boję swojego księdza :P
Byłam lektorem przez dłuższy czas a odkąd zobaczyłam, jak fajnie jest siedzieć w ławce ze swoim Dziubasem i trzymać się ręce podczas mszy to już omijam zakrystię...
Wcześniej miałam dobry kontakt z proboszczem, bo często mu pomagałam a teraz się tak odsunęłam:P
No zobaczymy nastawiam się pozytywnie, żeby odważnie i z uśmiechem na buźce wkroczyć na plebanię, żeby zaklepać termin
hihi ja nie miałam zielonego pojęcia którego księdz mam się spodziewać...
trafiło na Marcina, który prowadzi ministrantów (tak tak brat codziennie na mszy
W progu słyszę: O siostra Łukasza, gratuluję
a tak na marginesie kiedyś mieli mecz, ministranci kontra księża i przyjechal w sobotę o 7 rano po mojego brata, ja o niczym nie wiedząc otworzyłam mu zaspana, w potarganych włosach i skąpej piżamce...
mówię Wam odlot...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-09, 08:50   #20
mycha122
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi
Jestem juz po i jak wiekszość mówiła było luźno
Niestety mój wymarzony termin nie wypalił, nie robią ślubów w niedziele więc oficjalnie pobieramy się 16.10.10 o 15!!! Cieszę się jak dziecko!
w sumie tych papierków to nie dużo trzeba, tylko akt chrztu tżta, papierek z usc, świadectwa religii i zaswiadczenie o odbyciu praktyk, które mam juz w piątek od 17-21 oraz sobotę od 8-17 i tylko tyle, bardzo sie cieszę, że nie ma zadnych dodatkowych spotkań w poradni z katechetka czy czuwań, wszystkow 2 dni aha ten kurs kosztował nas 50zł
jak to nie robią w niedziele? Ja w tamtym roku byłam na ślubie właśnie w niedziele...
Stary 2010-06-09, 11:30   #21
KOTUCHA
Raczkowanie

Cytat:
jak to nie robią w niedziele? Ja w tamtym roku byłam na ślubie właśnie w niedziele...

nie robią i tyle, jakieś głupie tłumaczenie...
trochę sie rozczarowałam, bo słyszałam o slubach w niedziele, czy kazdy inny dzień tygodnia...
ale w sumie nieważne... tż powiedział, że liczy się to że bedziemy razem i że niepotrzebnie się martwię ta data...ma racje
Stary 2010-06-09, 14:44   #22
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez JanuszAgnieszka Pokaż wiadomość
pierwsza wizyta to zaklepanie terminu i tyle. Druga to podpisanie protokolu itp, trzecia podanie swiadkow i wybranego przez siebie ksiedza a czwarta podpisanie aktu malzenstwa
Co znaczy to pogrubione???

I jeszcze jedno pytanko - w gimnazjum uczył mnie przez 2 lata ksiądz,który teraz pracuje w innej parafii czy mogę poprosić go o to by odprawił mszę w mojej rodzinnej parafii? Czy msze odprawia tylko ksiądz pracujący w danym miejscu?

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 18:43   #23
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
To zależy od parafii (czyt. księdza) u mnie np. niema szans na ślub w niedzielę z przyczyn logistycznych - cały dzień są msze :P w parafiach, gdzie są dłużesz przerwy między jedną a drugą mszą odprawienie mszy ślubnej zalezy od dobrej woli księdza
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-09, 18:43   #24
mycha122
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Co znaczy to pogrubione???

I jeszcze jedno pytanko - w gimnazjum uczył mnie przez 2 lata ksiądz,który teraz pracuje w innej parafii czy mogę poprosić go o to by odprawił mszę w mojej rodzinnej parafii? Czy msze odprawia tylko ksiądz pracujący w danym miejscu?
Mozesz go poprosić, i jeśli się zgodzi to muszisz też poinformować księdza z parafii w której będzie ślub, że mszę będzie odprawiał inny ksiądz. Albo mogą obaj- jak chcesz
Stary 2010-06-09, 19:09   #25
asia665
Wtajemniczenie

Właśnie nie wiem jak to zrobić tzn czy najpierw porozmawiać z proboszczem czy sie zgodzi na takie coś? Czy od razu z tym księdzem-w sumie z nim mam b. dobry kontakt więc równiez rozmowa byłaby niezobowiązująca ale głupio by mi bylo gdyby nie mógł odprawić

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 19:13   #26
Ninquelote
Wtajemniczenie

Akt chrztu jest w parafii gdzie się ten sakrament przyjmowało. Trzeba dopilnować by był tam wpis o bierzmowaniu (jeśli go nie ma trzeba udać się do parafii gdzie było się bierzmowanym), trzeba zaznaczyć księdzu, że jest to akt chrztu do ślubu (powinien być wpis o tym, że nie jest się już zamężnym).
Jeśli ślub jest w innej parafii to potrzebna jest licencja, jeśli ślubu udziela inny ksiądz niż proboszcz to potrzebna jest delegacja (wikarzy mają stałą, obcy ksiądz dostaje czasową). To są bardzo ważne dokumenty, przypilnujcie tego bo ślub może być nieważny.
Zapowiedzi muszą wisieć przez dwie niedziele albo niedziele i święto.
Ksiądz może odprawić tylko dwie Msze w ciągu dnia więc nie tyle, że nie chcą co nie bardzo mogą robić ślubów w niedziele (jak ktoś bardzo chce to można zrobić ślub bez mszy- wszystko jest tak samo liturgia słowa, kazanie tylko nie ma przeistoczenia).
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 21:05   #27
sammi24
Zadomowienie

dziewczyny, a akt chrztu i bierzmowania muszę wyciągać wczesniej przed spisywaniem protokołu, jeśli ślubuje w kościele, w którym miałam udzielane te sakramenty jestem ciemna zupełnie, wybaczcie
sammi24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 22:02   #28
Ninquelote
Wtajemniczenie

Nie, nie musisz. Przynieść dokumenty trzeba jeśli protokół spisuje się w innej parafii. Po prostu trzeba pokazać, że miało się chrzest, bierzmowanie i nie brało wcześniej ślubu.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-10, 07:47   #29
KOTUCHA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ninquelote Pokaż wiadomość

Ksiądz może odprawić tylko dwie Msze w ciągu dnia więc nie tyle, że nie chcą co nie bardzo mogą robić ślubów w niedziele (jak ktoś bardzo chce to można zrobić ślub bez mszy- wszystko jest tak samo liturgia słowa, kazanie tylko nie ma przeistoczenia).
u mnie jest 5 księży, a mszy w niedziele 7 czyli teoretycznie dało by radę... no ale skoro nie chcą... kurde a tak chciałam...
a zreszta już odpuściłam, to nie będe więcej się zagłębiać
Stary 2010-06-14, 19:03   #30
Twoj Skarb
Raczkowanie

Czy wizyta u ksiedza wyglada tak samo, gdy ma sie slub cywilny od 5 lat? Myslimy nad koscielnym, ale nie wiem czy ksiadz nie bedzie robil problemow. Jakie dokumenty sa wymagane? Czy ktos mial podobna sytuacje?

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości