|
Notka |
|
Targowisko: ciuchlandia Targowisko: ciuchlandia. Tutaj wymieniamy się ubraniami, dodatkami, obuwiem, paskami, torebkami itp. |
Pokaż wyniki sondy: Czy outlet na osiedlu do 10 tys mieszkanców ma szanse powodzenia? | |||
Tak jak najbardziej |
![]() ![]() ![]() ![]() |
4 | 36,36% |
Raczej nie |
1 | 9,09% |
Raczej tak |
5 | 45,45% |
Nie |
1 | 9,09% |
Głosujący: 11. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy to się opłaci?
Interesuje mnie otworzenie sklepu typu outlet + odziez I gatunku używana. 60% outlet ( 45% z metkami i 15% bez metek ) + 30 % używane + 10 % biżuteria.
Wystrój sklepu w nowoczesnej kolorystyce. Czy znacie , fajnych dostawców odzieży outlet i używanej? Chciałabym głównie skupić się na odzieży VILA, ZARA, BERSHKA, trochę brać mixów a trochę bezporednio wybranych modelów odzieży. ILOSC ODBIORCÓW: Osiedle około 5 tys - bliskich mieszkanców około 5 tys - dalszych mieszkańców - którzy mogš lecz nie muszš zaglšdać do mojego sklepu. Sklep w JEDYNEJ galerii osiedlowej- gdzie znajduje sie najwiekszy sklep spozywczy, w którym statystycznie każdy robi zakupy praktycznie codziennie z mieszkanców. Czynsz 700-1000 zł ( kwestia dogadania) Kwota do dyspozycji-20 tys Lokal 24 m2 - drugi wolny to 48 m2 ale chyba za duży na poczštek? Wiek osób kupujšcych w hipermarkecie: od 8-65 lat. MANKAMENTY POMYSŁU: Obok mojego outletu znajdowalby sie sklep chinski - ceny co prawda niezbyt niskie bo dochodzace za rzeczy niemarkowe od 40 do 60 zł za rzeczy typowo Tuszyńskie , nie tanio, bo czynsz maja wysoki 10 tys miesiecznie. Maja słaby asortyment bo maja tez tam bebiloty ktore zajmuja głowna ilosc miejsca sklep wlasciwie taki sterylny.. Z odzieży używanej 60% odzieży szło by na wieszaki drugie 40% byloby sprzedawane z marżš około 2 zł na sztuce w koszu WYPRZEDAŻ - wszystko po 5-7 zł. ( w zaleznosci tez od jakosci) w każdš ostatniš niedziele robiłabym wyprzedaż asortymentu za okazaniem paragonów z zakupów przed wyprzedażš. Za zakupy do 100 zł - 15% znizki za zakupy do 200 zł - 25 % znizki za zakupy do 500 zł - 50% znizki ------------------------------------- KASA jest z dofinansowania, więc nie będę szaleć z cenami , i stšd tyle promocji. Bo gdybym nawet sprzedała po cenie zakupu to zarabiam to co dostaję od UP. Ceny: T-shirty NOWE METKI - około 29.99 zł ( Pimkie, Bershka itp itd) T-shirty OUTLET metkowane lub nie metkowane markowe do 25zł Bluzki OUTLET do max 39.99 zł od 15.00 zł Tuniki : OUTLET od 20,00 zł - 45,00 zł Sukienki od OUTLET 29.99 - 49,00 zł Z zasady cena ma nie przekraczac 50 zł za ciuszek. 80% ma miec metki. Odzież używana : wszystko 50% taniej niz ceny wyzej + koszt wyprzedaż po 5 zł. Czy w takim miejscu ma to szansę spełnienia? Może znacie fajnych dostawców? Oczywiscie , co by szło słabiej na portale: szafa, moje ciuchy, allegro itp itd. Na co wy głownie w takim sklepie zwracacie uwagę? Co bycie doradziły, co by Was przycišgło? Dodam , że by wejć do hipermarketu przechodzicie przez mój sklep. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Czy to się opłaci?
Jeśli uda Ci się sciągnąc TAKICH dostawców to tak ma szanse ale jeśli to będą niszowe ubrania to średnio... wg mnie przynajmniej
![]() Jeśli bedzisz miala ciuchy lepsze, tansze od chinczykow obok to mysle ze szybko znajdziesz rozglos nawet ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Jestem zdania ,ze to ma szanse powodzenia ;]
Obyś trafiła tylko na dobrych dostawców ;] Powodzenia ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Przekupka: 83 pkt / 100% pozyt.
|
wystrój nie jest aż tak ważny, ja osobiście patrzę na wystawę i jakie ciuchy widać z zewnątrz(zanim wejdę do sklepu). wystrój może być nijaki byle by ciuchy i wystawy przyciągały uwagę. musisz się najbardziej skupić na asortymencie, a wnętrze to później, swoją drogą, jak juz pozyskasz klientów. ja bym to tak rozegrała.
a na początek, żeby zyskać rozgłos na wielkie otwarcie proponuję jakąś dużą promocję typu 3 ciuszki w cenie 1, albo wszystko 50% mniej, żeby przyciągnąć ludzi. a na następny dzień normalne ceny.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ineyasha dobrze gada
![]() ja też zanim wejdę do nieznanego mi przedtem sklepu patrzę na wystawę, więc postaraj się umieścić na niej coś, co trafi i do młodych jak i starszych ludzi (skoro to osiedle, to ludzie w każdym wieku będą się tam zaopatrywać). Generalnie myślę, że pomysł super, chciałabym, żeby koło mojego domu coś takiego otworzyli ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja uwazam, ze outlet nie ma zbytniej szansy powodzenia na osiedlu. W centrum tak, ale na osiedlu malo osob idac sobie na zakupy do spozywczaka wstapi do sklepu i kupi bluzke za pare dych. Uwazam, ze sam lumpeks to ekstra pomysl. U mnie na osiedlu jest i wszysscy z calego osiedla tam chodza, bo malo komu chce sie jechac na dostawe do innego lumpeksu z samego rana, na drugi koniec miasta. A na osiedlu zawsze se mozna zajsc. Jak chce kupic nowa rzecz to wybieram sie do centrum, gdzie jest duzo sklepow albo do galerii, a nie do jakiegos osiedlowego sklepiku. Takie jest moje zdanie. Mam nadzieje, ze chociaz troche pomoglam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
tak, pomysł z rozpoczęciem działalności od wyprzedaży jest świetny. nie wiem, może to zabrzmi dziwnie, ale czasami patrzę na nazwę
![]() jeśli chodzi o marki to koniecznie dodaj h&m, nike. ludzie ostatnio trzęsą się na myśl o tych sklepach ![]() mango też jest popularne w outletach- ceny ciuchów z mng w sklepach przed wyprzedażą są często horrendalne, a kupienie bluzki z tej firmy za 30zł to czysta przyjemność ![]() chińskim marketem to jakoś zbytnio bym się nie przejmowała... na szczęście ludzie zaczęli teraz zwracać uwagę na jakość i markę. z tego samego powodu ograniczyłabym ilość bezmarkowych ubrań do 10%. może jakieś ulotki, żeby zrobić reklamę? ogólnie jeśli chodzi o outlety to są ostatnio bardzo popularne. wiele osób jest w stanie pojechać na drugi koniec miasta, bo przejazd i kupienie ciuchów za np. 200zł, gdzie w sklepach zapłacilibyśmy np. 600zł to wg mnie czysty zysk. a jesli chodzi o powierzchnię... to zależy, ile przewidujesz ubrań i jaka będzie mniej więcej częstotliwość osób. jak widzę malutki sklep zapchany ludźmi i ubraniami, że nie idzie się ruszyć to od razu wychodzę. duża jest różnica czynszu między tą mniejszą i większą powierzchnią? życzę powodzenia ![]() ![]() Edytowane przez antoninne0216 Czas edycji: 2010-06-17 o 15:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
proponuje rozszerzyc wachlarz produktow dodajac buty i bizuterie
![]() bo ciezko kupic gdzies fajne buty :P a co do ciuchow warto tez sie zastanowic ile ciucholandow ma sie w poblizu ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka ![]() Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2010-06-17 o 15:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Obcy 8 pasażer Nostromo
Przekupka: 207 pkt / 100% pozyt.
|
Hej
![]() Fajnie tak tu ten biznes plan rozpisałaś ![]() ![]() ![]() Wystawa i nazwa,jak dziewczyny pisały,to jest wizytówka sklepu,a wystrojem wnętrz niech będą same fajne.... ciuszki ![]() Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Sklepik będzie na lšsku
![]() Jeżeli chodzi o wielkoć sklepu, problem rozwišzał się sam, okazuje się że został tylko większy - mniejszy już został sprzedany pani na ciastkarnię ![]() Na osiedlu jest jeden lumpeks ale całkowicie po drugiej stronie osiedla. Naprawdę wolisz jechać na zakupy i kupić takš samš bluzkę z Bershka czy H&M Fishbona w centrum h za 40 zł-50 zł/ 60 zł ,gdy pod blokiem masz takš samš po 25 zł? Ja bym chciała w tym sklepie połšczyć wszystko co najlepsze, te ciuszki majš być nowe z metkami , i na każdš okazję. Klient ma wejć ,ma być go stać na tš odzież i te ciuszki majš być na tyle wietne, że nie będzie mógł się zdecydować które zestawienie wybrać? Swojego czasu ten sklep w drugiej czesci osiedla, trzymał się naprawde super, ale w koncu za rzecz bez metki, gdzie na sklepie szyld " Sklep z odzieza uzywana " a w srodku najnizsza z cen to 25 zł za zwykle bluzki , a za tuniki - 29-40 zł , a sukienki od 50-100 zł - w końcu tej pani zostali wyłšcznie stali klienci (od plotek) kiedy sama się tam ubierałam, do czasu.... aż moja kumpela założyła spodnie i tunikę z lumpeksu u siebie w miecie , gdzie za całe cudne zestawienie dała 12 zł!!! wtedy powiedziałam doć! Skoro da się sprzedawać taniej, to czemu mam jej nabijać marżę po 500% , szczególnie że rzeczy nie były aż tak wyjštkowe. Głównie NEXT, Papaya, właciwie nic z górnej półki, ciężko było trafić chocby na Atmoshpere- co właciwie górnš półkš nazwać nie można. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ale na początek zainwestuj w ulotki i chociaż kilka plakatów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Jak jedna z dziewczyn napisała od tzw.ciucholandów odstrasza brak miejsca i specyficzny zapach.Sama często bywam w nich i potrafię zapłacić za bluzkę tyle ile zapłaciłabym w sklepie,o ile akurat mi się spodoba...
Moim zdaniem taki sklepik to dobry pomysł,jednak atmosfera w nim robi swoje... Trzymam kciuki i życzę powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
aha, jeszcze ja dorzucę swoje trzy grosze
![]() nie chodzę często do secendhlandów, jak już to częściej wałęsam po outletach. od kiedy dostałam dżinsy z mango za 50zł to jestem tam z raz na 2 tyg ![]() kocham jeden taki outletowo-secondhandowy sklep, który prowadzą dwie panie w 100% kompetentne. zawsze kiedy tam jestem, oglądają jakieś katalogi, gazety, jak in style czy vouge i wybierają dane trendy, które umieszczą w swoim sklepie, czy konkretne ciuszki. w tym sklepie nie panuje taki przypadkowy misz-masz, jak to w większości secondhandów. jest tam jeden główny nurt ciuchowy i do tego dobierane są rzeczy z innych styli, ale łączących się z głównym. do tego panie są dobrze obeznane w trendach i choćbym chciała, nie znajdę tam żadnych "markowych" ubrań, które mogą uchodzić za szmatę do podłogi, gotyckich ubrań czy bluzek z gołym pępkiem. więc ogólnie, miłe są sklepy, gdzie można znaleźć te same ciuchy co obecnie w sklepie za 30% lub nawet mniej ceny rynkowej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Moim marzeniem jest otworzenie sklepu włanie z takim asortymentem jak mówisz " wyjštkowym " na czasie ale bedzie mozna tu bedzie znalesc wszystko i ciuchy tansze markowych marek i włanie wyjštkowe nigdzie nie spotykane egzemplarze- dla kazdego cos fajnego. A o zapach się nie martwcie
![]() ![]() TAki styl w sklepie interesuje mnie na chwilę teraniejszš (oczywicie nie wyłšcznie ) ale na takich klimatach ![]() Edytowane przez Agnieszka2011 Czas edycji: 2010-06-18 o 17:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:33.