|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Metronidazol Jelfa, Acne-Derm & Maść Ichtiolowa
Cześć
![]() Jako, że this i my first post, napisze coś o sobie i swoim problemie ![]() Od 4 lat śpiewam w zespołach rockowych, od niedawna we wokalnym ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moje pytania brzmią następująco: 1. Dobrze postępuję, oczyszczając skórę i smarując tonikiem? 2. Mogę stosować dwie maści jednocześnie? 3. Jeśli nie wyciskam, to co dzieje się z treścią ropną? 4. Przeczytałem, że Metronidazol stosuje się na trądzik różowaty. Czy w walce z młodzieńczym, jest równie skuteczny? ![]() Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Metronidazol Jelfa, Acne-Derm & Maść Ichtiolowa
Maść ichtiolowa przyśpiesza budowanie się pryszczy stąd wysyp. Nie wyciskaj bo później możesz męczyć się z bliznami. Jak często robisz maseczkę? Bo z Twojej wypowiedzi wynika,że stosujesz ją na zasadzie żelu do mycia twarzy. maseczkę rób 1-2 razy w tygodniu a tonikiem przemywaj po każdym umyciu ponieważ tonik zamyka pory. Myślę,że powinieneś stosować tylko jedna maść najlepiej acne derm. Niektóre maści stosuje się zarówno przy trądziku różowatym jaki młodzieńczym jednak moim zdaniem acne derm jest lepszy. I raczej powinieneś udać się do dermatologa a nie lekarza rodzinnego.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ok pierwsze zdanie, że śpiewasz w jakimś zespole rockowym mnie rozwaliło, bo co to ma wspólnego z trądzikiem? Jak się chcesz chwalić zdolnościami muzycznymi to nie na tym forum
![]() Acne Derm i Metronidazol razem to morderstwo dla skóry, poza tym obie maści mogą wejść w jakąś reakcję chemiczną i Cię uczulić albo spowodować jakiś wysyp. Stosuje się albo jedno albo drugie. Poza tym z problemami trądzikowymi chodzi się do dermatologa, a nie lekarza rodzinnego! Skóra trądzikowa potrzebuje nawilżenia, dlatego powinieneś myć ją delikatnymi żelami/emulsjami i stosować krem nawilżający. O pielęgnacji poczytasz w wielu wątkach dotyczących trądziku - tu na Wizażu mnóstwo osób boryka się z tym problemem. A jak nie wyciśniesz krosty to nic się nie stanie, pewne leki je wysuszają i tyle. Zresztą ja wyciskam, bo przebarwienia pozapalne zostają nawet po nie wyciśniętych krostach :P a nienawidzę jakiś białych krostek na twarzy, zresztą nie mogę sie z czymś takim pokazywać w pracy, bo bym klientów odstraszała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
![]()
Dziękuję za odpowiedź
![]() Któraś z maści działa, bo nie mam już "kaszki", a pryszcze spłyciły się. Trzy z nich miały biały łepek i jakoś nie chciało im się wyjść, bo ta twarda ropa siedziała nieco głębiej (nie wyobrażam sobie sytuacji, w której sama mogłaby się wydostać), toteż delikatnie wydusiłem je przez wacik. Zaraz za nią poleciała krew (to normalne? Mam tak za każdym razem). Bardzo lekko wyszły, szczypiąc przy tym niemiłosiernie ![]() Co do blizn, to nie są to te dziurki, czy coś... Mam zwykłe, ciemniejsze plamki na czole. Acne derm to usunie? Do wtorku muszę się tego pozbyć, jako, że mam ważną próbę przed występem, a nie wyobrażam sobie koncertu z pryszczami na czele ![]() Ogólnie, to mam przeryte. Ostatnio nawet nie wychodzę z domu... Pryszcze do tego stopnia zaburzyły moje życie towarzyskie, że od 2tyg. nie widziałem się ze znajomymi. Cały czas ściemniam, ze jestem chory... A co do żywienia: Praktycznie wg. nie jem słodyczy, nie używam kethupu, ani nie jem pomidorów. Sera żółtego i mleka nie spożywam od kilku miesięcy tak samo, jak serków i jogurtów. Tydzień temu piłem kefir. A czekolada? Ze 4 mieś nie miałem jej w ustach. Najgorsze jest to, ze te te wszystkie produkty leżą na wyciągnięcie ręki. Poza tym palę nałogowo. ok 10 papierosów dziennie. Czekolady nie jem, ponieważ mam po niej trądzik, tak samo, jak po produktach mlecznych. Cytat:
P.S Od czasu stosowania kosmetyków (czyt. od wczoraj) nic nowego mi nie wyszło! Zazwyczaj codziennie miałem jakiś nowy wyprysk ![]() Edytowane przez KickAss Czas edycji: 2010-06-18 o 16:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Przejrzyj sobie forum, bo tu jest sporo wątków o trądziku i sporo sposobów walki z nim.
I jakim "Perfumem" przemyłeś miejsce po wyciśniętym pryszczu? ;> ogólnie z tym wszystkim trzeba delikatanie, nie jest wcale tak że wysuszanie i jakieś specyfiki z alkoholem zwalczą trądzik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Przeglądam te wątki ok roku ; ).
Nie lepszym rozwiązaniem jest używanie mydła siarkowego zamiast żelu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Mydło siarkowe jest wysuszające, ja osobiście radziłabym stosować je co 2-3 dni, chyba że dla Twojej cery jest odpowiednie i codzienne stosowanie nie przesusza Ci buźki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Mam cerę przetłuszczającą się sferze "T" (nos, czoło). Nie narzekam na nadmierną suchość skóry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A wiesz, że takie rzekome przetłuszczanie się cery może wynikać z jej niedostatecznego nawilżenia? Ja też kiedyś myślałam, ze nie muszę nawilżać buźki skoro się przetłuszcza..i to jest błąd. Właśnie regularne nawilżanie likwiduje w pewnym stopniu produkcje sebum, przetłuszczanie i świecenie skóry.
Dziwne, ze o tym nigdzie nie przeczytałeś na Wizażu skoro od roku przeglądasz wątki o trądziku ;> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Zawsze bałem się, że po natłuszczeniu, trądzik wystrzeli, skoro jedną z metod leczenia, jest wysuszenie... Powiedz mi tylko, czym natłuszczać skórę ![]() ![]() ![]() Biała czekolada mi nie zaszkodzi, prawda ? ![]() ![]() Edytowane przez KickAss Czas edycji: 2010-06-18 o 20:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ale ja nie pisze o natłuszczaniu cery tylko o nawilżaniu
![]() Takie popularne na Wizażu sprawdzone i dobre nawilzacze to Cetaphil MD, Humektan, Babydream z Rossmanna, ogólnie musisz sam znaleźć swojego faworyta metodą prób i błędów. Mi czekolada wcale nie szkodzi, musisz siebie obserwować żeby stwierdzić czy cokolwiek z jedzenia ma niekorzystny wpływ na Twoją cerę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Mama kupiła mi właśnie żel antybakteryjny, przeciwtrądzikowy "Soraya Professional Care&Control". jedni go chwalą, inni piszą, że strasznie wysusza skórę, pogarsza jej stan... Mogę go używać, czy nie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
jejku no musisz spróbować jak na Ciebie będzie działał
![]() Tobie może pomóc, innym pogorszył stan cery, każda buźka jest inna i na każdego działa co innego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
No to masz szczęście, Maleńka
![]() Kurcze, te pryszcze już praktycznie zeszły... Mam jeszcze 3 drobne uwypuklenia, nowe nie wychodzą ok kilku dni. Jednak odpowiednia pielęgnacja i ścisła dieta pomagają ![]() Jedyne, co mnie jeszcze trapi, to te przebarwienia (czerwone, brązowawe). Mam ciemną karnację, opaliłem się jeszcze, mimo to nadal je widać... Wiem, że opalanie nie jest najlepsze przy trądziku, jednak musiałem skorzystać ze słońca, choć troszkę ![]() Najważniejsze, że te maści działają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
przebarwienie dobrze rozjaśnia Acne Derm
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Właśnie dlatego go stosuje
![]() Powiedz mi jeszcze, dlaczego nie powinienem stosować obu maści? Myślałem, że składając je razem (każda ma jakiś tam swój skład i działanie) polepszę efekt... Mam tak zaczerwienioną skórę dookoła wyprysków, że szok... Na noc nałożyłem sobie grubszą warstwę na same wypryski (a raczej pozostałości). Po zmyciu, były zaczerwienione (wygląda, jakby skóra mi się przyjarała). Jeden odbudował mi się, a połowa byłych pryszczy jest twarda i lekko wypukła (jakby ropa nadal tam była). Z tego odbudowanego wycisnąłem bardzo rzadką ropę z wodą... Zaczerwienienie wskazuje na stan zapalny, czyli mimo wyduszenia i odkażenia nadal coś tam jest? Koleżanka pisała mi, ze gdy wydusza, na drugi dzień zostaje jej tylko czerwona kropeczka a po dwóch dniach praktycznie nie ma już śladu, a ja? Ja mam srakę na czole... ![]() Edytowane przez KickAss Czas edycji: 2010-06-19 o 16:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Właśnie dlatego nie powinieneś tego nakładać razem, że mogą Ci popalić skórę. Jak już tak bardzo chcesz stosować oba specyfiki to najlepiej na zmianę - np. jeden ano, a drugi wieczorem albo jeden w poniedziałek, a drugi we wtorek :P
Poza tym tak jak już pisałam - to jest chemia i nigdy niewiadomo co się może stać na Twojej twarzy jak zmieszasz takie mocno działające maści |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
W takim razie będę stosował naprzemiennie
![]() Mama używa Balsamu Dove do ciała "Beauty Body Lotion" z zieloną herbatą i ogórkiem. jest nawilżający, chłodzący, działa 24h. Nadaje się do nawilżenia twarzy? Jest bardzo delikatny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
balsam do ciała to balsam do ciała, na pewno jest o wiele bardziej tłusty niz kremy do twarzy, mimo ze wydaje Ci się delikatny... do twarzy stosuje się inne kosmetyki niż do ciała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
No tak, jednak natychmiastowo się wchłania, nie pozostawia tłustej skóry...
Czy to nie przemawia na jego korzyść? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:01.